Evropský soudní dvůr zakázal Polsku kácet stromy v bělověžském pralese

28. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Evropská komise žalovala letos Polsko u Evropského soudního dvora, že zahájilo kácení stromů v bělověžském pralese, zapsaném na seznamu UNESCO míst "světového dědictví".

Bělověžský pralez je na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Je to jeden z posledních evropských pralesů. Žije v něm největší stádo evropských bisonů a mnoho unikátních ptáků a druhů hmyzu.

Evropský soudní dvůr nyní vydal předběžné rozhodnutí nařizující, aby bylo kácení stromů okamžitě zastaveno, protože by mohlo způsobit pralesu "vážné a neodstranitelné škody. Hlavní soudní líčení, které vede Evropská komise proti Varšavě, bude zřejmě trvat léta.



Polské ministerstvo životního prostředí se k verdiktu nevyjádřilo. Tvrdí, že stromy kácí, protože jsou napadené kůrovcem. Ekologové konstatují, že většina dosud pokácených stromů kůrovcem napadená nebyla.

Jan Szyszko, polský ministr životního prostředí za stranu Právo a spravedlnost, jehož podporují lesnická a lovecká lobby, se v pátek vyjádřil, že pokácen musí být více než milion stromů, které jsou napadeny kůrovcem.

Otázka kácení stromů v bělověžském pralese, stejně jako mnoho dalších akcí vládnoucí strany Právo a spravedlnost, mezi nimiž je tvrdá kontrola médií a soudnictví a odmítání přijmout jakékoliv uprchlíky, vyvolala nejen napětí v Bruselu, ale i konflikty v samotném Polsku.

Místní skupina nacionalistických aktivistů v Białowieži označuje tam demonstrující ekology za "ekoteroristy" a chce proti nim bojovat silou.

Ekologové konstatují, že skutečné motivy  ministra Szyszka jsou politické a ekonomické, protože zvýšené kácení stromů přináší zvýšený příjem místním lidem, kteří patří k nejchudším v Polsku, a tedy podporu pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost.

"Asi polovina prodaného dřeva byla ze stromů starších více než 100 let," uvedla další ekologická organizace, nadace Pro divoké Polsko.

Szyszko je mocným politikem ve vládě strany Právo a spravedlnost, protože má těsné vazby na ultrapravicovou katolickou mediální st politicky vlivného kněze otce Tadeusze Rydzyka.

Strana PiS si vytvořila s Rydzykem velmi těsnou alianci. Ten nabádá své stoupence, aby podporovali vládu strany Právo a spravedlnost, a dostává za to od této vlády finanční granty pro své různé podnikatelské projekty.

Polsko má několik dní na to, aby reagovalo na rozhodnutí Evropského soudního dvora. Pokud by Polsko prohrálo hlavní soudní spor v této věci, bylo by pokutováno částkou více než 4 miliony euro a denními pokutami 300 000 euro za každý další den kácení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/28/eu-court-orders-poland-to-stop-logging-in-bialowieza-forest

0
Vytisknout
8015

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2017