Čína v prezidentské režii řinčí šavlemi

31. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil kampaň za posílení své moci a využil k tomu nedělní vojenskou přehlídku, projevy a propagandu, napsal Chris Buckley. To vše přišlo spolu s čistkou z minulého týdne, která měla varovat čínské představitele, aby podporovali nejsilnějšího lídra za dvě dekády.


V uniformě nejvyššího velitele Lidové osvobozenecké armády přihlížel Si pochodu 12 000 vojáků a tankům, raketometům dlouhého dosahu, stíhačkám a dalším novým zbraním proudícím kolem něj.

Mao pronesl známý výrok, že moc vyrůstá z hlavně pušky - a Si signalizuje, že také on počítá s nezlomnou loajalitou armády, zatímco připravuje instalaci nového vedení komunistické strany.

"Vojáci po celé armádě, nesmíte kolísat při podpoře základního principu absolutní kontroly strany nad armádou," prohlásil Si během přehlídky na základně ve Vnitřním Mongolsku, zhruba 530 km severozápadně od Pekingu. "Vždy poslouchejte a následujte stranu. Jděte a bojujte s kýmkoliv, na koho strana ukáže."

Oficiálně šlo o oslavu 90. výročí založení Lidové osvobozenecké armády. Ale zároveň událost podtrhla týden trvající politické divadlo prosazující Siho coby unikátně kvalifikovaného politika, jehož postavení by měl potvrdit nadcházející sjezd strany. Ten téměř jistě zvolí čtyřiašedesátiletého politika generálním tajemníkem a předsedou vojenské komise na druhé pětileté období. Počátkem roku ho parlament také téměř jistě zvolí znova prezidentem.

Moc prezidenta nesrovnatelná s oběma jeho předchůdci už kritiky znepokojuje, včetně několika kritiků ve straně. Ti se obávají, že destabilizoval normy kolektivního vedení, které mohou zpomalit rozhodování, ale také brání nebezpečným chybám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9835

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2017