Hladovka na podporu syrských uprchlíků v Libanonu získává podporu

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Dvanáct lidskoprávních organizací vyjádřilo podporu skupině syrských aktivistů z celého světa, kteří počátkem července oznámili protestní hladovku proti zabíjení a porušování práv syrských uprchlíků zadržovaných libanonskou armádou.


Skupiny ve společném prohlášení požadují okamžité ukončení porušování zpráv ze strany libanonské armády a postavení pachatelů před soud.

"Nepřiměřené použití síly vyústilo ve smrt nejméně čtyř mučených zadržovaných. Pokusy skrýt důkazy, včetně konfiskace vzorků odebraných z těl těch kdo zemřeli ve vazbě, byly odsouzeny libanonským Centrem pro lidská práva," uvádí se v prohlášení.

Solidární hladovku zahájily paní Azza Murtadová a Rana Aldžundiová, uprchlice a aktivistky v Amsterdamu a Paříži. Ke kampani se za dva týdny připojilo přes 40 aktivistů.

Protestující vyzývají k nezávislému vyšetření kauz v uprchlických táborech v oblasti Arsalu, ukončení kultury beztrestnosti postavením před soud těch, kdo jsou zodpovědní za mučení a mimosoudní popravy syrských uprchlíků, a k ochraně syrských uprchlíků v Libanonu a dalších zemích.

Právní výbor organizace Syrská koalice ve středu odeslal prohlášení adresované generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi, generálnímu tajemníkovi Arabské ligy Ahmadu Ghajtovi a zástupcům stálých členů Rady bezpečnosti. Prohlášení protestuje proti útokům na syrské civilisty a uprchlíky prováděným milicemi Hizballáh v syrské oblasti Kalamún a ve městě Arsal v Libanonu.

Memorandum vyzývá OSN, aby vyvinula tlak na libanonskou vládu zaměřený na zlepšení situace syrských uprchlíků a ochranu před pokračujícími útoky milic Hizballáh.

Memorandum požaduje zřízení nezávislé komise pod dohledem OSN, která by vyšetřila porušování lidských práv a zajistila bezpečnost a okamžité propuštění syrských uprchlíků vězněných libanonskou armádou. Žádá také trvalý mezinárodní monitoring postavení syrských uprchlíků v Libanonu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5838

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2017