Ekonomický nacionalismus Steva Bannona je naprostý nesmysl

23. 8. 2017

čas čtení 3 minuty
Odchod bývalého kampaňového manažera a hlavního stratéga Steva Bannona z Bílého domu určitě neznamená konec demagogické rasové politiky, v níž se Trump angažuje desítky let, napsal Matthew Yglesias. Zdá se však, že přinese definitivní konec "nacionalistické" ekonomické politiky, která by se nějak výrazně lišila od standardního republikanismu.


Bannon na odchodu oslovil redaktora levicového časopisu Roberta Kuttnera a snažil se najít společnou půdu ve věci obchodní politiky - a vysvětloval, že pro něj je ekonomická válka s Čínou "vším".

Kuttnerův názor na to, proč by to nefungovalo, vyrůstá ze skepse ohledně "možné konvergence pohledů na obchod s Čínou" s ohledem na zásadní rozpor ohledně bělošského nacionalismu.

Julius Krein, který se snažil situovat do pozice protrumpovského intelektuála, minulý týden v New York Times odsoudil "nikdy nekončící chaos" v administrativě a "nevynucené chyby". Podle něj je jediným Trumpovým talentem vytváření "groteskních" mediálních událostí.

Ideologie ekonomického nacionalismu hlásaná Trumpem trpí vážnými chybami nezávisle na rasismu, nedostatečných politických znalostech a osobní nedisciplinovanosti. Myšlenka, že USA jsou uvězněny v ekonomické soutěži s nulovým součtem, nebo že by průměrný Američan mohl zbohatnout na účet cizinců, je jednoduše chybná.

V nejlepším případě jde o analytickou chybu zaměňující relativní a absolutní životní úroveň. V nejhorším případě jde o pokus odvést pozornost dělnictva a střední třídy od otázky domácího rozdělování ekonomických zdrojů sváděním odpovědnosti na cizince.

Nikdo netvrdí, že americká obchodní a imigrační politika byla během poslední generace bez chyby. Ale Dean Baker z Centra pro ekonomický a politický výzkum poukazuje na to, že "globalizace, která znamená větší integraci ekonomik po celém světě, mohla být provedena nekonečně mnoha způsoby". Zejména, říká Baker, mohla být provedena tak, aby méně prospívala výše postaveným v USA a více dělníkům a střední třídě.

Globalizace v zásadě představuje mimořádnou příležitost takřka pro každého. Ale Spojené státy se až dosud soustředily na získání levnějšího zboží pro domácí spotřebitele. Avšak využití globalizace například k tomu, aby došlo ke zlevnění a zvýšení dostupnosti zdravotnických služeb, by znamenalo velké vítězství pro většinu obyvatel. A to by podle Bakera bylo možné mj., pokud by došlo k odstranění bariér pro uznávání profesní kvalifikace lékařů. Vytvoření možností pro přístup cizinců na americký trh v oblasti zdravotnických služeb by prospělo jak většině Američanů, tak cizincům. Všechna politická rozhodnutí zahrnují vítěze a poražené, ale téměř nikdy nelze rozlišovat podle modelu "jedna země proti druhé", jak tvrdí bannonismus.

Ekonomický nacionalismus je v zásadě odváděním pozornosti. Buď věříte v pokus změnit ekonomická pravidla tak, aby méně prospívala horním 2 % populace, nebo nevěříte. A k tomu má Bannon sotva co říci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9970

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2017