Bývalý ředitel Facebooku: Facebook záměrně zneužívá lidské zranitelnosti

10. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Sean Parker, bývalý ředitel-zakladatel Facebooku, který se stal v důsledku toho miliadářem, konstatoval na konferenci ve Filadelfii, že zakladatelé Facebooku věděli, že vytvářejí něco, co vyvolává "drogovou závislost" a zneužívá to "zranitelnosti v psychické lidí".

Parker vzpomínal, jak v začátcích Facebooku mu lidé říkali, že nepoužívají sociální sítě, protože si cení lidských interakcí v reálném životě.



"A já jim říkal: 'Ale vy budete.' Nevím, jestli jsem opravdu tehdy rozuměl důsledkům toho, co jsem říkal," dodal. Hovořil o "nezamýšlených důsledcích", které vznikají, když síť vzroste natolik, že má více než 2 miliardy uživatelů.

"Doslova to promění váš vztah ke společnosti, s lidmi navzájem. Pravděpodobně to podivných způsobem narušuje vaši produktivitu. Jen bůh ví, co to dělá s mozkem našich dětí," řekl.


Vysvětlil, že když se Facebook vytvářel, cílem bylo: "Jak dokážeme spotřebovat co nejvíce vašeho času a co nejvíce vaší vědomé pozornosti?" To vedlo k vytvoření knoflíků, jako jsou "like", což má poskytovat uživatelům "injekci dopaminu" a povzbudit je, aby na Facebook umístili další materiál.

"Je to smyčka sociální validace - přesně to, co by si vymyslel hacker jako já, protože tím zneužíváte zranitelnost v lidské psychice".

Parker není jediným podnikatelem ze Silicon Valley, který lituje technologií, které pomáhal vytvořit.  Bývalý pracovník firmy Google Tristan Harris také kritizuje technologický průmysl.

"Všichni jsme do toho integrováni. Náš mozek je tím zotročen. Naše volba už není tak svobodná, jak si myslíme."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9923

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017