Provedla Mayová kvadraturu kruhu?

8. 12. 2017

čas čtení 3 minuty

BBC: Organizace Leave.EU označila premiérku Theresu Mayovou za "zrádce":



Jak konstatoval Krishnan Guru-Murthy:

Velká Británie bude dodržovat předpisy EU, aniž by o nich mohla jakkoliv rozhodovat. Evropský soud bude mít konečné rozhodovací pravomoci nad Británií v některých oblastech po dlouhá léta a platby z Británie do EU budou pokračovat dlouhá léta. Mezi Irskou republikou a Severním Irskem nebude žádná hranice a práva občanů EU v Británii budou zaručena. Tohle tedy zjevně je realizace toho výroku Theresy Mayové, že "Brexit znamená brexit." V tuto chvíli?

"Ukazuje se, že brexit zamená to, co tím míní evropská sedmadvacítka," píše Owen Jones.   "Evropská unie neudělala žádné ústupky. Irská otázka byla uložena do krabice s názvem "tohle se v budoucnu nějak vyřeší". DUP se na tu krabici skepticky mračí a ponechala si právo zase protestovat, pokud dojde k novému pokusu vyřešit neřešitelné. Británie souhlasila, že uhradí Evropské unii obrovské množství peněz, asi 35 až 39 miliard liber.

Největším ústupkem je, že aby nevznikla tvrdá hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, Británie bude "dodržovat plnou koordinaci s předpisy interního evropského trhu a celní unie". Takže Británie bude de facto i nadále členem evropského trhu a evropské celní unie, i když oficiálně vlastně ne, ale bude muset, aby přežil mírový proces v Severním Irsku,  dodržovat předpisy evropského trhu a evropské celní unie, bez jakéhokoliv práva o nich rozhodovat.

Charakter budoucí obchodní dohody mezi Británií a EU to nijak nezaručuje."

V pátek ráno uvedla Theresa Mayová v Bruselu, v přítomnosti Jeana-Clauda Junckera, že prý bylo dosaženo dohody o severoirské hranici. Hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou prý bude nadále neviditelná, nevznikne však ale ani hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem, proti čemuž protestovala severoirská fundamentalistická strana DUP.   

V textu dohody se praví, že celá Velká Británie a Severní Irsko "bude udržovat plnou koordinaci s těmi předpisy evropského vnitřního trhu a evropské celní unie, které, nyní či v budoucnosti, podporují spolupráci mezi Irskou republikou a Severním Irskem."  (Viz tweet níže.)

Znamená to  tedy, že celá Velká Británie bude dál dodržovat předpisy jednotného evropského trhu a celní unie, i když, jak Mayová vzdorně tvrdí, z nich odejde. Jaký to má smysl, není známo. Kritikové poukazují na to,  že něco takového je nerealizovatelné, "předstírat, že existuje něco, co neexistuje, to se rozloží při prvním pokusu o realizaci," konstatoval v pátek ráno v rozhlase BBC skotský minsitr pro brexit Mike Russell.


Mayová také dodala, že dohoda uzavřená s EU zaručí dosavadní práva občanů EU žijících v Británii a britských občanů žijících v EU.

0
Vytisknout
9034

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017