Íránský prezident vyzval Macrona, aby zasáhl proti "teroristům" ve Francii

3. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem a žádal, aby francouzské úřady zasáhly proti "teroristické" íránské opoziční skupině, která podle něj podněcuje protivládní protesty.


"Kritizujeme fakt, že teroristická skupina má základnu ve Francii a jedná proti íránskému lidu... a očekáváme akci francouzské vlády proti této teroristické skupině," sdělil Rúhání Macronovi podle informací íránské státní televize.

Hovořil o exilové íránské opoziční skupině Mudžahedín-e-Chalk sídlící v Paříži.

Íránské úřady obviňují tuto skupinu, kterou režim označuje za "pokrytce", z podněcování nepokojů a spojení s regionálním sunnitským rivalem Saúdskou Arábií.

Podle generála Rasúla Sanajrada, politického zástupce velitele Revolučních gard, zmíněná opoziční skupina dostala od saúdských vládců a některých evropských států za úkol "vyvolat nejistotu" v Íránu, informovala agentura Tasnim.

Takřka týden trvající protesty v Íránu vedly k úmrtí 21 osob a stovkám zraněných. Vypukly ve druhém největším městě Mašchadu minulý čtvrtek a rychle se rozšířily.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7519

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2018