Brazilského prezidentského kandidáta čeká historický soudní verdikt

24. 1. 2018

čas čtení 1 minuta
Vězení, nebo prezidentský palác? Brazilská justice dnes rozhodne o politickém osudu exprezidenta Luize Ignacia da Silvy. Zemi čeká politické zemětřesení.


24. leden se stane stresovým testem brazilské demokracie. Federální odvolací soud v Porto Alegre rozhodne o tom, zda bývalý prezident Luiz Ignacio Lula da Silva bud moci kandidovat v říjnových prezidentských volbách.

Mezinárodní pozorovatelé i občané největší jihoamerické země jsou fascinováni. 43 mezinárodních novinářů a zástupci 250 brazilských médií budou informovat od soudního dvora v Porto Alegre. A proces bude vysílán přímým přenosem.

Úroveň veřejného zájmu podtrhuje enormní politický význam procesu. Rozsudek nejen rozhodne o Lulově politické budoucnosti, ale také o směřování prezidentských a parlamentních voleb.

Proslulý brazilský sloupkař Clovis Rossi tvrdí, že Lula promarnil svůj politický kapitál. "I kdyby byl Lula zproštěn obžaloby, nedokázal kontrolovat neukojitelnou chuť stranických soudruhů," napsal Rossi v listě Fohla de Sao Paolo. Rossi tvrdí, že že Lula buď schválil, nebo ignoroval korupci ve své straně, což obojí představuje "neomluvitelné politické trestné činy".

Vloni 12. července byl dvaasedmdesátiletý exprezident, který vedl zemi mezi lety 2003 - 2010, odsouzen k devíti letům a šesti měsícům vězení za praní špinavých peněz a korupci. Nicméně rozsudek soudce Sergia Mora ani samotný skandál znatelně nepoškodily Lulovu popularitu.

Podle posledních průzkumů zhruba třetina Brazilců má v úmyslu Lulu 7. října volit. Pokud federální odvolací soud v Porto Alegre potvrdí původní rozsudek, justice otevře novou kapitolu svého působení: Bude to poprvé v dějinách země, kdy by byla hlava státu usvědčena ze zločinu a dokonce čelila hrozbě vězení.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7352

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2018