S jídlem roste chuť

26. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak jsem se zase doslechl, že když má někdo hodně peněz, tak nemá žádný důvod krást. Takže vlastně ty obrovské daňové úniky, tu korupci, to rozkrádání miliard z veřejných peněz, a o tom slyšíme v médiích často, to dělají podle této úvahy chudí. Chudí si zaplatí to know-how, mají kontakty ve vysoké politice, stojí za nimi špičkoví advokáti. No dobře, vraťme se do reality. V češtině máme takové přísloví: s jídlem roste chuť.

Napoleon měl téměř celou Evropu, a přesto mu to nestačilo: táhl do Ruska. Když máte hodně peněz, velkou moc, máte tím větší pokušení chtít více peněz i moci.

Dějiny jsou takových příkladů plné. Zákony vznikly zejména proto, aby omezily moc mocných, nikoli bezmocných. Tím ovšem samozřejmě není řečeno, že všichni bohatí jsou zloději. To v žádném případě. Naopak: poctivě nabyté bohatství, s nímž se slušně zachází, by mělo být tmelem společnosti. Bez právního státu zůstává ovšem jenom mafie.

Nejsou to zpravidla bohatí lidé, kteří by věřili, že když je někdo bohatý, tak nemá motivaci krást. Tomu paradoxně věří zejména chudí lidé. Představují si totiž, že bohatství by naplnilo jejich současné potřeby, a tedy by nechtěli už nic více. Jenže bohatství přináší nové potřeby. To přísloví to říká dokonale: s jídlem roste chuť.

0
Vytisknout
8331

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2018