Guardian: ČR znovu zvolila ultrapravicového prezidenta Miloše Zemana

27. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

"Zeman bude chtít hrát rozhodující roli při utváření nové české vlády.  Zemanova karta bude SPD. Vděčí jí za její podporu a v oblastech, kde má SPD podporu, se Zemanovi dařilo v těchto volbách velmi dobře."

Miloš Zeman, populistický prezident České republiky, zvítězil těsnou většinou v prezidentských volbách nad liberálním vyzyvatelem. Je to vítězství pro protiuprchlické, ultrapravicové síly v České republice a pro potenciální obrat ČR protizápadním směrem, píše v deníku Guardian Richard Tait z Prahy.

Zeman, který je silným stoupencem ruského prezidenta Vladimíra Putina a podporuje vazby s Čínou, požadoval referendum o členství ČR v Evropské unii a v NATO. Drahoš chtěl vazby na obě organizace posílit.

 


V předvolební kampani vykreslil Zeman, který si vytvřil pověst ostrého kritika islámu, svého oponenta jako slabého v otázce imigrace, což je otázka, která v České republice silně rezonuje a je tam silný odpor proti systému migračních kvót Evropské unie.

Symbolismus vítězství třiasedmdesátiletého prezidenta byl dán najevo tím, že Zeman přednesl v Praze  triumfální projev svým stoupencům, zatímco mu po boku stál Tomio Okamura, šéf ultrapravicové fundamentalistické Strany svobody a přímé demokracie (SPD), která  Zemanovu kampaň podporovala.

Okamura, jehož strana s 22 parlamentními křesly je potenciálně jazýčkem v mocenské rovnováze v českém parlamentu, uspořádal v Praze minulý měsíc ultrapravicovou konferenci, jíž se účastnili Marine Le Penová, Geert Widers a další evropští populističtí politikové.

Zemanovo vítězství mu umožňuje diktovat formu nové vlády, v níž bude premiérem Andrej Babiš, miliardář, který minulý týden rezignoval jako premiér poté, co jeho menšinová vláda nezískala důvěru parlamentu.

Prezident Zeman se zapřísáhl, že Babiše bude znovu jmenovat premiérem - přestože Babiš čelí trestnímu stíhání za údajně podvodně získané fondy z EU - ať prezidentské volby dopadnou jakkoliv, ale je nyní pravděpodobné, že použije svého vítězství, aby trval na tom, aby budoucí vláda měla v dvěstěčlenném parlamentě většinovou podporu. Babiš, jehož strana jménem Akce nespokojených občanů (ANO) má 78 křesel, odmítl utvořit koalici s SPD kvůli jejím ultrapravicovým názorům. Ostatní strany odmítly vstoupit do koalice s Babišem, protože je trestně stíhán.

"Zeman bude chtít hrát rozhodující roli při utváření nové české vlády a to není pro Babiše dobrá zpráva," řekl Jiří Pehe, český politický analytik a ředitel New York University v Praze. "SPD bude Zemanova karta. Vděčí jim za její podporu a v oblastech, kde má SPD podporu, se Zemanovi dařilo v těchto volbách velmi dobře. Myslím, že by se Zemanovi mohlo podařit donutit Babiše, pokud ne rovnou vytvuřit s SPD vládu, alespoň přijmout jejich podporu, aby Babiš mohl utvořit menšinovou vládu, možná s podporou komunistů."

Zeman zvítězil navzdory silným obavám ohledně jeho zdraví a ohledně dopadů jeho údajného silného kouření a pití. Prezident však využil tohoto tématu k tomu, aby se stylizoval do pozice lidového a autentického politika. Jeho volební triumf je zřejmě důsledkem silné podpory na venkově a ve vzdálených oblastech, zatímco jeho vyzyvatel měl silnou podporu ve velkých městech, především v Praze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10292

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2018