Turecko zničilo režimní vojenský konvoj směřující do Afrinu

23. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Podle zpráv lokálních zdrojů ve čtvrtek večer turecké letectvo nedaleko šíitských městeček Nubl a Zahrá severně od města Aleppo zničilo režimní vojenský konvoj směřující do oblasti Afrinu, kde kurdské milice PKK bojují s tureckou armádou a povstaleckou FSA. Údajně se jednalo o 30 - 40 vládních vozidel se zbraněmi a municí.


Řada sekundárních explozí zachycených na videích jasně ukazuje, že nešlo v žádném případě o civilní konvoj. U jednoho ze zabitých byla navíc později nalezena legitimace, které jej identifikuje jako zaměstnance Asadova ministerstva vnitra.











Po náletu navíc vypukl dělostřelecký duel mezi tureckými oddíly a asadistickými jednotkami rozmístěnými v governorátu Aleppo.

Nehledě ke zmíněným událostem v noci opět do města Afrin dorazily další režimní síly, tentokrát v osobních automobilech.

Oddíly syrské PKK včera předaly asadistům kontrolu nad čtyřmi čtvrtěmi východního Aleppa, jichž se kurdské milice zmocnily vloni během režimní ofenzívy, která z města vyhnala opozici. Předáno bylo také arabské město Tal Rifát a několik dálničních checkpointů severně od Aleppa. Podél trasy, která má zjevně sloužit přísunu dalších režimních jednotek do Afrinu, byli viděni příslušníci ruské vojenské policie, pravděpodobně čečenského původu.

Podle informací představitelů PKK z Afrinu zatím dorazilo asi 500 příslušníků proasadovských milic a očekává se příjezd celkem asi 4 000. Ve městě Afrin odpoledne po příjezdu v pořadí druhého režimního vojenského konvoje (první dorazil ve středu) vypukly lidové oslavy, při nichž lidé nosili v průvodu režimní vlajky, portréty vůdce PKK Abdullaha Ocallana a syrského diktátora Bašára Asada. 

TV Majadín řízená libanonským Hizballáhem odvysílala z lidové veselice přímý přenos.










Včerejší události stejně jako vyjádření tureckých politiků ukazují, že Ankara navzdory intervenci režimních sil nemá v úmyslu zastavit probíhající operaci na severozápadě Sýrie, dokud nedosáhne zamýšlených cílů.

Zároveň také demonstrují naprostou pomýlenost představ o tom, že by snad organizace PKK, po generace podporovaná klanem Asadů, masivně angažovaná v mezinárodním obchodě s drogami - a současně stalinistický kult osobnosti, který v roce 2004 zlikvidoval reformní křídlo usilující o proměnu ve skutečnou politickou stranu - někdy ztratila svou institucionální paměť a změnila se nějakým zázrakem v "antiautoritářskou, demokratickou a feministickou" sílu vystupující v pohádkových vyprávěních jejích propagandistů z Evropy a USA. 

0
Vytisknout
8704

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018