Počet mrtvých ve východní Ghútě dosáhl 500, bombardování pokračuje

24. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Zraněný muž vyhrabaný z trosek

Lékaři a zdravotničtí aktivisté z celého světa požadují ukončení násilí, ochranu civilistů a energičtější zásah OSN. Jejich apel zveřejnil lékařský časopis The Lancet

Za poslední týden od zahájení intenzivního bombardování obklíčené enklávy východní Ghúty u Damašku už bylo usmrceno 500 lidí a stovky dalších byly zraněny. 

Letadla bombami útočí i na nemocnice a lékaři ve zbývajících zdravotnických centrech mají velký problém zvládnout proud vážně zraněných pacientů.

 
Mnoho lidí se skrývá v podzemních krytech bez elektřiny a s minimálními zásobami potravin.

"Situace je katastrofální, děti už nejedly dva dny. Místní výbory nejsou schopny zajistit jídlo ani pro děti. Dospělí to snad dokáží přežít, ale ne děti," vyjádřil se jeden aktivista a dodal:

"Máme tu velké množství nemluvňat mladších než půl roku a nemáme pro ně práškové mléko, jejich matky jsou neschopny kojit. Máme to velké množství dětí od půl roku do pěti let, které nemají co jíst." 

Lékaři a zdravotní aktivisté z celého světa apelovali v odborném lékařském časopise The Lancet na ukončení násilí, ochranu civilistů a energičtější zásahy od OSN.

"Nečinnost tváří v tvář soustředěným útokům na civilisty je epochálním selháním světových politiků," konstatuje se v apelu, který odsoudil "vzorce útoků, které se především zaměřují na civilní oblasti, a projevují přesvědčení, že všichni civilistů v oblastech ovládaných opozicí jsou legitimní cíle." 

V pátek se Rada bezpečnosti OSN nedohodla o navrhovaném třicetidenním příměří po celé Sýrii, které by mělo dovolit dodávky nouzových humanitárních potřeb a lékařskou evakuaci. Příměří blokuje Rusko.

Vedoucí politikové z Francie a z Německa apelovali na Vladimíra Putina, aby Rusko příměří podpořilo, avšak hlasování bylo několikrát odloženo, protože nedošlo k dohodě. Ruský velvyslanec Vasilij Nebenzia se vyjádřil, že "okamžité příměří" je nerealistické. 

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7792

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018