Lech Wałęsa obnovil svůj Občanský výbor ve snaze bojovat za demokracii a zákonnost v Polsku

23. 6. 2018

čas čtení 1 minuta





V roce 1989 s ním  byl velmi úspěšný v boji proti autoritářskému režimu. Ale tentokrát musí pomoci i Evropská unie!


 



 

Lech Wałęsa, bývalý polský prewzident a aktivista za demokracii řekl v sobotu, že se spojuje s opozicí ve snaze zabránit ultrapravicové straně Právo a spravedlnost, aby zvítězila v sérii nadcházejících voleb.

Čtyřiasedmdesátiletý Wałęsa promluvil na setkání opozičních stran a aktivistů v přímořském městě Gdańsk, kde vzniklo v osmdesátých letech odborové hnutí Solidarita, které přineslo do Polska demokracii. Na schůzce v Gdańsku byli vedoucí představitelé Občanské platformy a Moderní strany a představitelé hnutí, která zorganizovala obrovské pouliční protesty, včetně Výboru na obranu demokracie a Ženského protestu.


V Polsku se budou na podzim konat komunální volby, volby do Evropského parlamentu a do polského parlamentu v roce 2019 a prezidentské volby v roce 2020.

V Polsku se šíří pochybnosti o zdravotním stavu šedé eminence strany Právo a spravedlnost, jejím neformálním vládci Jaroslawu Kaczynském. Údajně mu léčili koleno, avšak v nemocnici strávil přes měsíc a jen krátce byl nyní zahlédnut na veřejnosti při návratu domů z nemocnice. 

0
Vytisknout
6197

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018