Itálie požaduje, aby se EU rozdělila o imigranty a uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
Nový italský premiér Giuseppe Conte uvedl na mini-EU summitu v Bruselu, že plán, který jeho vláda přeložila na této schůzce, znamená zásadní změnu v postoji EU vůči migraci. Itálie požaduje změnu toho, co Conte charakterizoval jako "zastaralé předpisy, které určují, kdo je za imigranty a uprchlíky odpovědný".

Plán o 10 bodech, který předložila italská vláda, se vrací k mnoha návrhům předchozí italské vlády: mimo jiné i k požadavku, aby za příchozí migranty zachráněné ve Středozemním moři nesly odpovědnost všechny členské země EU a zemím, které to odmítnou, budou odebrány evropské dotace.



 
Španělský premiér Pedro Sanchéz uvedl, že rozhovory byly "upřímné a otevřené", ale nevedou k žádným konkrétním "závěrům ani důsledkům".

Nedělní schůzka v Bruselu, kterou visegrádské země bojkotovaly, předcházela dlouho plánovanému jednání o migraci, které má začít ve čtvrtek.

Ještě před začátkem schůzky si Itálie a Malta vyměnily nadávky ohledně toho, kdo nese odpovědnost za loď s 234 uprchlíky, která čeká v mezinárodních vodách na přijetí. Itálie loď Lifeline odmítla přijmout a Malta ji poslala zpět do italských vod. Ministři z Malty a z Itálie se vzájemně hádali na Twitteru ohledně toho, která z jejich zemí se vůči této lodi chová lidsky. Mezitím čeká u sicilského pobřeží další loď, tentokráte dánská, Alexander Maersk, s více než 100 uprchlíky.

Diplomati ze Španělska, Francie, Itálie a Malty intenzivně jednali o tom, kolik lidí každá z jejich zemí přijme z lodi Lifeline.

Řím chce rozbít vazbu mezi zemí, kteří zachrání imigranty, a povinností zpracovat jejich žádosti o azyl. Podle nynějších předpisů musejí žádosti o azyl zpracovávat první země do nichž uprchlíci vstoupí, což vytváří obrovský tlak na středozemské země, především Itálii a Řecko.

Italský plán požaduje, aby všechny členské země EU si určily vlastní kvóty pro ekonomické migranty. Zdůrazňuje, že i v jiných zemích je třeba založit střediska pro zpracovávání migrantů a uprchlíků.

Itálie také souhlasí se zakládáním uprchlických táborů v severní Africe, kde by se měly zpracovávat žádosti o azyl pro příchod do Evropy. Tento program většina evropských politiků víceméně toleruje, přestože žádná africká země s ním dosud nesouhlasila.

Merkelová snížila očekávání, že by na čtvrteční schůzce došlo k dohodě. Dodala, že jednotlivé země "si budou muset samy určit, jak si navzájem pomáhat, aniž by se muselo vždycky čekat na všech 28, ale uvažováním o tom, co je důležité pro koho." Podle Merkelové je také nutno začít uzavírat "dvou či trojstranné dohody ku vzájemnému prospěchu".

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že ohledně migrace vznikla politická krize a naléhal, aby Evropa hájila lidská práva. "Pokaždé, když jsme zradili své hodnoty, vytvořili jsme ty největší hrůzy," zdůraznil.

Počet příchozích migrantů a uprchlíků do Evropy je  ve srovnání s rokem 2017 o 51 procent nižší, ve srovnání s rokem 2016 o 81 procent nižší.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10298

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018