Pro stoupence czexitu: brexit ohrožuje 860 000 pracovních příležitostí v britském automobilovém průmyslu

26. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Automobilky v Británii varovaly premiérku Theresu Mayovou, že pokud její vláda neustoupí od svých požadavků na brexit, totiž odchod z evropského jednotného trhu a celní unie, ohrozí to 860 000 pracovních příležitostí v automobilovém průmyslu. "Jako minimum" musí Británie zůstat v jednotném evropském trhu. Řekl to Michael Hawes, předseda Společnosti výrobců a prodejců automobilů (SMMT).

SMMT varovala, že jestli bude nejistota ohledně brexitu trvat dál, automobilky BMW, Honda a Nissan, i další, budou muset přesunout svou výrobu z Británie jinam.

 
"Automobilky v Británii budou brzo rozhodovat o tom, kde se budou vyrábět nové typy vozů a vláda musí podniknout kroky na podporu důvěry investorů a poskytnout ochranu pro tisíce pracovních příležitostí, které závisejí na tomto výrobním sektoru," varovala SMMT. Poukázala na to, že britská vláda stále nemá žádné plány na to,  aby dovoz a vývoz z Británie do EU plynul bez přerušení.

Výrobci automobilů silně závisejí na výrobě založené na principu "just in time", kdy součástky, většinou z členských zemí EU, přicházejí do Británie jen několik hodin předtím, než jsou ve výrobnách automobilů zapotřebí. Více než 1000 kamionů vozí každodenně tyto součástky přes kanál La Manche.

Bezcelní provoz na hranicích mezi Británií a EU může být zachován pouze tehdy, pokud Británie zůstane v jednotném evropském trhu, zdůraznil ředitel SMMT.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
6003

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018