Mezitím v Absurdistánu 74:

Manželky jsou od toho, aby sloužily svému muži, vládnou katolické hodnoty, kandidát Jaki si myslí, že ve Varšavě stojí barrandovský most a v polském poli přistáli tajemní Američané

22. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
"K čemu slouží máma?" (Do czego służy mama)? To je otázka, na niž hledá odpověď dětská hra, která se provozuje v jedné polské škole. A děti odpovídají, v souladu se současným trendem ve školství: "Máma je od toho, aby prala prádlo, vařila a myla nádobí. Máma je od toho, aby nám neustále nadávala a aby pořád bědovala. (...) Je na smažení řízků a vaření zelí. (...) Máma je od toho, aby pořád běhala, i když je unavená." Tak dobře, ale k čemu je otec?" "Otec je od toho, aby ležel na kanapi, když maminka dělá prádlo, a aby si četl noviny, když mu smaží řízky." Abychom to shrnuli: "Maminka je od toho, aby prala prádlo, vařila a sloužila tátovi." Ale nemějte starost, Polsko přece není žádnou islamistickou zemí.

Tady muži ženy respektují a jsou vděčni za jejich práci. A jak ta hra pokračuje, děti poznamenávají, že "Maminka si zaslouží něco jiného v životě než jen špinavé nádobí." A tak se táta rozhodne mámě pomoci. Koupí jí květiny a vezme ji na procházku. To jí teda pomůže. Protože být manželkou, to je všechno, co ženy v životě potřebují. V té hře se ukazuje, že "najít si dobrého manžela" vám vyléčí každou migrénu. Avšak kdo ve skutečnosti potřebuje koho? V té školní hře v jedné chvíli žena odejde z domu sama (neslýchané!) a zanechá tátu a děti hladovět!!    Naštěstí se vrátí: jenom si zašla ke kadeřníkovi, aby pro ně vypadala hezky.

Někteří lidé říkají, že to byla satira. Ale bylo tomu tak opravdu? Satira zaměřená na sedmileté děti? A jestliže na tom všem není nic špatného, proč byla ta hra ze serveru té školy odstraněna?


Polsko strany Právo a spravedlnost se snaží vecpávat "tradiční katolické hodnoty" do polských dětí při každé příležitosti. Starosta farnosti Tuszawa Narodowa se rozhodl umístit desky s Desaterem u vstupu do všech místních škol.   Lidi to rozzuřilo, protože je to jasné porušení ústavy? Polsko je (teoreticky) sekularistická země, a proto by měla fungovat odluka církve od státu. Starosta reagoval oficiálním prohlášením k této věci, v němž zdůraznil: "Rád bych všem připomenul, že Boží Desatero bylo dáno pro dobro lidí, což je tak zjevné, že nikdo slušný a zdravého rozumu to nemůže popřít, aniž by se tím nezdiskreditoval a totálně nezesměšnil".    Zní to, jako by se inspiroval jedním z kázání feldkuráta Otto Katze...

Avšak samozřejmě, církevní propagandu stát podporuje nejen na místní úrovni. Podle týdeníku Nie  stát řeší ve spolupráci s mediálním magnátem, knězem Tadeuszem Rydzykem ten problém, že v Polsku prý není dostatečné množství muzeí věnovaných papeži Janu Pavlu II. Dohoda mezi nimi je jednoduchá: Stát poskytne knězi Rydzykovi více než 300 000 000 zlotých (1 800 000 000 Kč), kněz Rydzyk poskyne pozemek v Toruni (který si nedávno koupil za 100 000 zlotých s 85 procentní slevou) práva k užívání některých jeho už existujících budov a nějaké relikvie, týkající se polského papeže, které dosud nebyly vystavovány v jiných muzeích Jana Pavla II. Ředitelem nového muzea Jana Pavla II. bude člověk jmenovaný ministerstvem kultury, ovšem jeho jmenování bude muset schválit sám Rydzyk.

Samozřejmě, nikdo k tomu neměl žádné připomínky. Strana Právo a spravedlnost si dělá, co chce, a ani k tomu nedovoluje debatu v parlamentě (nedávno předseda polského Sejmu dále omezil parlamentní práva opozice)  I v případech, kdy se na něco občanů zeptají, končí to vždycky jako vtip: nedávno se konalo v Baranówě místní referendum.  84 procent lidí bylo proti výstavbě nového obřího letiště a 94 procent lidí si myslí, že to bude pro místní občany špatné. Není to typické odmítání novot, mnoho expertů zastává názor, že projekt letiště je z ekonomického hlediska nesmyslný a je to prostě jen dalším příkladem komplexu nadřazenosti, který pociťuje strana Právo a spravedlnost. Výsledek toho hlasování byl zcela pominut, o stavbě letiště se už rozhodlo. Stejná situace vznikla, když město Opole se rozhodlo pohltit vedlejší vesničku  jen proto, aby mohlo získat daně, která platí v té vesnici umístěná elektrárna.

V Polsku teď koluje tento vtip: Někdo zaklepe na dveře. Muž otevře a vidí dva politiky ze strany Právo a spravedlnost. Zeptají se ho: "Promiňte, můžeme se vám tady vydělat na rohožku?" - "Samozřejmě, že ne!" odpoví a zabouchne jim dveře před nosem. Když příště vyjde ze dveří, šlápne do obrovského hovna. Vyhledá ty politiky ze strany PiS a protestuje. Jejich reakce: Jaký máte problém? My jsme vás přece předem konzultovali, my jsme dva a vy jste jen jeden, takže vaše námitky byly zaznamenány, ale byl jste přehlasován!


Není to příběh zrovna přitažený za vlasy, protože politika strany Právo a spravedlnost je skutečně na takto zapáchající úrovni. Patryk Jaki ignoroval volební zákon a už začal předvolební kampaň, aby se stal primátorem ve Varšavě. Slibuje, že zlikviduje ve Varšavě korupci, což je docela legrační od někoho, kdo proměnil své domovské město Opole v soukromý d§l dobře placených zaměstnání pro své kamarády a pro svou rodinu. Na to poukázali místní aktivisté z levicové strany Razem.    ale případy jeho otce či jeho kamarádů z dětství jsou už známy delší dobu.

Kromě toho, že je schopen nalézt pohodlná zaměstnání pro své přátele (jednoho z nich, šestadvacetiletého Macieje Rola, jmenoval Jaki do funkce zástupce primátora v Opole, přestože neměl požadovanou kvalifikaci), nic není známo o Jakiho kvalifikaci k tomu, aby se stal primátorem jednoho z největších polských měst. Zdá se, že mu není moc jasné, jakého města se chce stát primátorem: ve svém předvolebním videu  zveřejnil kromě jiných archivních fotografií i záběr pražského barrandovského mostu. Někdo si holt spletl hlavní město České republiky s varšavským předměstím Praga. Jaki také tvrdil, že "Varšava má méně mostů přes řeku Vislu než Budapešť přes Dunajec".    Což zjevně není pravda, vzhledem k tomu, že ve Varšavě pár mostů je, zatímco Budapešť opravdu NEMÁ žádné mosty přes Dunajec, vzhledem k tomu, že je to řeka, která pramení v polských Tatrách a teče na severovýchod, takže na rozdíl od Dunaje opravdu neteče do Budapešti.

Ale pokud si tedy uděláte na Jakiho špatný názor, pozor, počkejte, to ještě nic není. Jako další prvek propagandy Pis, podle níž je Donald Tusk zrádce pracující pro Německo, oficiálního Jakiho profil na Facebooku zveřejni meme s fotbalovou tematikou,   na němž je pod fotografií plačícího Tuska a Schetyny (současného předsedy strany Občanská platforma) titulek: "náš tým prohrál fotbal s Mexikem". Tohle je opravdu velká sprosťárna, protože ta fotografie je z pohřbu Sebastiana Karpiniuka, poslance z Občanské platformy, který zemřel při havárii prezidentského letadla ve Smolensku. Jaki se stručně omluvil a pak, když viděl, že to nebude stačit, okamžitě začal na svého protivníka a na celou stranu Právo a spravedlnost útočit. Podporuje ho nejen celá armáda trollů na sociálních sítích, ale také hlavní zpravodajský pořad ve státní televizi TVP, který odvysílal propagandistický materiál o tom,  jak Občanská platforma používá nekalých memů v boji proti PiS....

Donald Tusk už Jakiho za tenhle skandál žaluje, což je samo o sobě významná záležitost,  vzhledem k tomu, že Tusk je obětí bezprecedentně intenzivní internetové nenávisti, na niž on přesto skoro nikdy nereaguje. Ale bude schopen cokoliv udělat, když jsou už soudy ovládnuté stranou Právo a spravedlnost? Nové a protizákonně zvolení členové Národní soudní rady už dali jasně najevo, že "Polsko není demokratický a liberální stát založený na zákonnosti: Polsko je hluboce zakořeněno v křesťanské tradici, a proto musí ústavní zákon vzít tuto křesťanskou kulturu v úvahu".   Oni tvrdí, že polskou ústavu je nutno číst z úhlu pohledu její preambule, která se zmiňuje o křesťanských hodnotách. Avšak zjevně si to nikdo z nich nepřečetkl, protože ta preambule zní takto: "My, lid Polska, všichni občané Republiky, jak ti, co věří v Boha jako zdroj pravdy, spravedlnosti, dobra a krásy, i ti, kteří tuto víru nesdílejí a odvozují tyto univerzální hodnoty z jiných zdrojů, rovných co do práv a povinností vůči našemu společnému dobru - Polsku..."

Možná, že tahle ústava je prostě pro stranu Právo a spravedlnost příliš složitá. Nechápou ji, a proto je neustále porušují. Přiznala to dokonce i prezidentská poradkyně. "Pan prezident porušuje ústavu daleko méně než ji v minulosti porušovala opozice,"    konstatovala.  Možná, že právě proto chce současný polský prezident  psát ústavu novou. Navrhl referendum, v němž budou Poláci dotazováni na 15 věcí, které by se měly včlenit do nové ústavy. Jednou z nich je včlenění věku odchodu do důchodu - jiného pro muže a jiného pro ženy, což, a to je ironické, by bylo protiústavní   a vlastně by to bylo i proti výše citované preambuli, protože jde o zjevnou všeobecnou diskriminaci. Nebo že by polský pan prezident chtěl zajít ještě dál a legalizovat diskriminaci? Vynikající nápad, jako že nemáme už tak dost konfliktů s Evropskou unií!

Mezitím došlo k novému vývoji při vyšetřování autonehody Beaty Szydło.   Zdá se, že nespravedlivě z této nehody obvinit mladého nevinného řidiče bude ještě obtížnější, vzhledem k tomu, že prokurátoři zjistili, že jeho svědecká výpověď je pravdivá, zatímco výpovědi vládních řidičů potvrzeny nebyly. Ne že by někdo očekával nějaký jiný výsledek, dokonce i strana Právo a spravedlnost se nyní posunula k hledání jiného obětního beránka: chtějí zmírnit ekologické zákony , aby bylo lehčí kácet stromy, které rostou "příliš blízko" silnic. To by mohlo být řešení nekonečného řetězce autonehod vládních limuzín: tím, že se pokácejí stromy podél silnic, se zajistí, aby tam nebylo nic, do čeho by mohly vládní limuzíny narazit, a zvýšením ceny benzínu by se vláda mohla zbavit ostatních řidičů a jejich automobilů a mít silnice jen pro sebe!

I když by silnice mohly být taky problém. Jak píšu tato slova, silničním službám ve Varšavě se podařilo nahradit chybějící poklop do kanálu na jedné z hlavních varšavských ulic. Trvalo jim to 13 hodin, protože nemohly najít žádný, který by pasoval.   Není divu, že Poláci berou věci do vlastních rukou. V neslavně známé varšavské kancelářské čtvrti, jíž se přezdívá "Mordor", nedokáže infrastruktura držet krok s vývojem. Objevily se tam v obrovském množství kancelářské bloky, což v okolních ulicích vyvolalo absolutní dopravní zácpy. Jedna stavební firma umístila na jednu z nevydlážděných ulic, používaných stavebními vozidly, závory a vydala svým nájemníkům přístupové karty, čímž umožnila vyvoleným vyhnout se ve špičce dopravní zácpě.  Jak vidíte, taky nic nového pod sluncem. Normální polská praxe: někteří jsou si rovni, ale jiní jsou si rovnější.

A jen našim americkým přátelům se nyní podařilo všechny překvapit. Během akce s nízko letícími vrtulníky byla jedna helikoptéra nucena nouzově přistát na púoli s kukuřicí. Dvě další helikoptéry přistály opadál. Zdálo se, že piloti jsou zmatení a ztracení - nedokázali říct, kde jsou, ani kam vlastně letí. Naštěstí (pro ně) se jim problém podařilo opravit a vrtulník se zase vznesl, udělal několik kruhů kolem vesnice a pak se vydal za zapadajícím sluncem, jako v dobrém americkém filmu. Bohužel, hollywoodské filmy se normálně nezabývají takovými malichernostmi, jako jsou zděšená zvířata, která v hrůze utekla ze svých ohrad, nebo úrodou zničenou vrtulemi helikoptéry, takže je obtížné říct, co teď s tím. Místní zemědělci by chtěli žádat odškodné, ale nikdo neví, z jaké jednotky ty Američané byli ani kde jsou rozmístěni. Ale kdo ví, třeba to ani nebyli Američani? Konec konců, takovou helikoptéru si může koupit každý v každém obchodu s helikoptérami...


0
Vytisknout
10546

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018