O neuvěřitelném pokrytectví Evropy. Chudé země přijímají miliony uprchlíků, bohatá Evropa je odmítá

24. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
  Ti, kteří vykřikují o "uprchlické krizi" v Evropě či v Americe by měli navštívit africké komunity, které poskytují útočiště milionům lidí, přestože mají k dispozici jen minimální zdroje. Namísto výkřiků o "uprchlické krizi" by měli Evropané a Američané pomoci chudým zemím sdílet břemeno uprchliků.

 

Rekordní počty lidí prchají před válkou a pronásledováním, píše bývalý britský ministr zahraničí a nynější šéf humanitární organizace International Rescue Committee  David Miliband. Rekordní počty jsou přijímány chudými zeměmi, jako jsou Bangladéš, Uganda a v poslední době i Kolumbie. Představa, že nejbohatší části světa, Evropa a USA, budou zaplaveny hordami uprchlíků, je naprostá fikce. Avšak reaktivní, roztříštěná, nelidská politická strategie může vyvolat politickou krizi a to musí být řešeno.

Podle Úřadu OSN pro uprchlíky existuje nyní na světě 1,2 milionu výjimečně zranitelných uprchlíků, kteří nutně potřebují přesunutí do třetí země, protože země, do níž uprchli, není schopna jim poskytnout základní potřeby, jako je zdravotnictví.

Evropa už dlouho postrádá program organizovaného a plánovaného přesunu uprchlíků. V Evropě také neexistuje systém rychlého zpracovávání žádostí o azyl. Evropa také musí sdílet svou odpovědnost: Je naprosto neférové očekávat, aby země jako Itálie, Řecko a Španělsko měly stoprocentní odpovědnost za přijímání uprchlíků jen proto, že jsou to hraniční státy u Středozemního moře.  Ti, kteří mají právo na ochranu, musejí být účinně integrováni do evropských zemí. Ti, kteří to právo nemají, musejí dostat podporu pro bezpečný návrat do své země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9426

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018