Šéf turecké opozice "nebude blahopřát `diktátoru` Erdoganovi"

27. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Lídr hlavní turecké opoziční strany včera odmítl gratulovat prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi k rozhodnému vítězství v nedělních volbách. Označil nejmocnějšího politika v zemi za "diktátora", který řídí režim jednoho muže.


Šéf sekulární Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu vybral za prezidentského kandidáta a Erdoganova konkurenta Muharrema Inceho. Ten získal úctyhodných 30,6 % hlasů, ale nedokázal si vynutit druhé kolo voleb.

Ovšem první vyjádření poté, co byl Erdogan prohlášen za vítěze, přineslo varování před novými pravomocemi prezidenta, s nimiž počítají ústavní změny, jež by nyní měly začít platit.

"Nemůžete gratulovat někomu, kdo spojuje exekutivní, justiční a legislativní orgány. Nemůžete gratulovat někomu, kdo hájí režim jednoho muže. Čemu gratulujete?," řekl Kilicdaroglu novinářům.

"Pokud člověk tvrdí, že dotáhne do konce režim jednoho muže, proč bych měl gratulovat diktátorovi?", prohlásil Kilicdaroglu.

Prezidentský kandidát Ince v pondělí přijal výsledky a chystal se Erdoganovi telefonovat. Jeho poradci nejsou k dispozici, aby potvrdili, zda se tak stalo.

Ovšem Kilicdaroglu se také vyhnul návrhu, že by měl rezignovat a možná předat funkci charismatičtějšímu Incemu. Trvá na tom, že volby prohrála vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) poté, co její volební zisk poklesl, ačkoliv klesla také podpora jeho vlastní strany.

Kilicdaroglu kritizoval "nátlak, úplatky a výhrůžky" během volební kampaně, přičemž uznal, že během samotných voleb nedošlo k podvodům. Tvrdí, že "boj nebyl vybojován za rovných podmínek".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6346

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2018