USA "potřebují trvalou vojenskou základnu v Polsku"

27. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
V rozhovoru pro polský týdeník Wprost prohlásil bývalý americký konzultant specializovaný na téma národní bezpečnosti pro ministerstva obrany, energetiky a zahraničí, že vojenská základna v Polsku by významně vnitřní bezpečnost USA.


"Podle mého osobního názoru by taková základna významně zvýšila úroveň bezpečnosti, nejen Polska, ale celého NATO," řekl profesor John R. Deni.

Deni hovořil o dlouho sporném tématu posilování východního křídla NATO trvalou vojenskou základnou v Polsku. Zdůraznil rovněž, že umístění v Polsku nabízí nejlepší možnost z hlediska trvalé vojenské přítomnosti v této části Evropy.

V současnosti je velká většina trvalých amerických základen v Evropě umístěna v západní části kontinentu, zejména v Německu, a německá spolková vláda je nejhlasitějším kritikem zřizování podobných základen na území východních sousedů.

"Máte tu nejen ohromné výcvikové prostory, ale také spoustu strategického prostoru mezi možnou frontovou linií a důležitými městy, průmyslovými oblastmi i zásobovacími trasami ze Západní Evropy. Krátce, máte vše, co je třeba k přežití prvního úderu," tvrdí Deni.

Pokud jde o polské plány investovat dvě miliardy dolarů do zařízení pro trvalou americkou vojenskou základnu, expert prohlásil, že to vypadá jako dostatečná suma pro obrněnou brigádu za podmínek, že peníze budou využity pro přizpůsobení a obnovu existujících zařízení. Dokončení zcela nové základny by nicméně vyžadovalo sumu vyšší.

Americký vyslanec při NATO Kay Bailey Hutchison hovořil o myšlence trvalé základny v Polsku na tiskové konferenci v Bruselu počátkem června, a prohlásil, že pro nejbližší budoucnost není takový projekt na stole.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7072

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018