Katalánský lídr vyhrožuje svržením španělské vlády

3. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Budoucnost španělské socialistické vlády je zpochybněna poté, co regionální katalánský premiér Quim Torra pohrozil stažením parlamentní podpory, pokud Madrid nebude souhlasit se závazným referendem o nezávislosti regionu.


"Pokud do listopadu nepadne návrh pro nás, abychom provedli své sebeurčení vyjednaným, závazným a mezinárodně uznaným způsobem, hnutí za nezávislost nemůže panu Sánchezovi zaručit žádnou formu stability v kongresu," prohlásil Torra na podzimním jednání katalánského parlamentu.

Premiér Pedro Sánchez, který se chopil funkce teprve v červnu, potřebuje hlasy stran podporujících nezávislost v národním parlamentu, aby mohl schvalovat zákony. Pokud by ztratil jejich podporu, mohlo by to jeho vládu položit. Ta přitom doufá, že v příštích týdnech prosadí rozpočet na rok 2019.

Nicméně španělská vláda ihned vyloučila referendum o nezávislosti a mluvčí Isabel Celáaová prohlásila, že Torra "nemusí na odpověď čekat do listopadu".

"Z vlády odpovídáme: Samospráva, ano; nezávislost, ne," prohlásila. "Koexistence a nikoliv nezávislost."

Sánchezova vláda opakovaně prohlašuje, že je ochotna posílit stávající pravomoci katalánských úřadů, které zahrnují vlastní vzdělávací systém a policii, ale nikoliv plnou kontrolu nad vybranými daněmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7432

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018