Násilná vlna po vítězství ultrapravicového kandidáta v prvním kole brazilských prezidentských voleb

Homosexuálové, černí a levičáci jsou napadáni příznivci Jaira Bolsonara

12. 10. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

V Brazílii začala vlna násilí, které páchají ultrapravicoví stoupenci prezidentského kandidáta Jaira Bolsonara. Důležitým učitel afrického bojového umění "capoeira" (národní symbol, mix tanečních a obranných pohybů vytvořených africkými otroky k boji proti policii) byl zavražděn 12 bodnutími poté, co prohlásil v baru, že je  proti tomu, aby se Bolsonaro stal brazilským prezidentem. Sestra  Mariele Francové, černošské levicové političky z Rio de Janeiro, která byla brutálně zavražděna před půl rokem pravicovým spiknutím kolegů z politiky, byla napadena příznivci Bolsonara a více než tucet lidí hlásilo podobnou agresi.


 Dva policisté zaslechli patnáctiletého studenta, že říká, že  je proti Bolsonarovi, protože je homofobní. Policisté pak vzali toho chlapce na policejní stanici a dvě hodiny ho bili, přičemž stále opakovali, že Bolsonaro je budoucí prezident a chlapec ho musí respektovat. Během koncertu Rogera Waterse (bývalého Pink Floyda) na něho  v úterý více než 30 tisíc lidí reagovalo zlobně, když kritizoval vzestup Bolsonara a fašismu v Brazílii.

Bolsonaro byl v úterý v televizi požádán o názor na vlnu násilných útoků proti levičákům, ale  odpověděl, že není zodpovědný za to, co dělají jiní  lidé.

Brazilské rodiny jsou rozděleny, lidé, kteří byli přátelé, jsou nyní nepřátelé. Všichni, ze všech tříd a věků, mají silný názor: jsou pro Bolsonara nebo Lulu, anebo proti nim. Celosvětový trend konzervativismu a extrémní pravicové politiky dosáhl Brazílie v plné síle. A vzhledem k tomu, že se jedná o zemi, která má největší počet vražd na světě (60 tisíc ročně), toto nové klima radikalismu jistě zvýší násilí. Bolsonaro také slibuje, že je pro každého občana bude legální vlastnit zbraně, aby každý občan mohl zabít zločince a nečekat na policii.

Nejnebezpečnější slib Bolsonara, který dostal více než 46% hlasů v prvním kole prezidentských voleb (jeho levicový oponent Fernando Haddad získal 29%), je, že slibuje dát policii volnost, aby mohla zabíjet kohokoli a nemusela se z tohoto zodpovídat před zákonem. To znamená, že každý policista bude mít právo zabít toho, koho chce, aniž by musel vysvětlit důvod.

Bolsonaro oznamuje že mezi budoucí,mi 15 ministry, jich alespoň 5 nebo 6 budou armádní generálové.

Slíbil, že zavede ve všech státních školách vzdělání ve vojenském stylu a bude požadovat, aby děti zpívaly národní hymnu a každy den slibovaly věrnost vlajce. Chce, aby každý muž v zemi sloužil v armádě po dobu alespoň jednoho roku. Chce, aby byli z policie a z armády vyloučeni homosexuálové. Chce zakázat homosexuální manželství a homosexuální přehlídky (Gay Pride Parades).

Bolsonaro legitimizuje nejnižší obavy a lidské pudy.  Otvírá Pandořinu skřínku, která může poslat Brazílii na cestu občanských nepokojů a rozšířeného městského násilí.

0
Vytisknout
10816

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018