Brněnští piráti udělali geniální tah

11. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Když Andrej Babiš křičí, že se v Brně vrací k moci kmotři z ODS a ČSSD, musí se mu to jasně vrátit jako bumerang: bylo to jeho hnutí Ano, které chtělo v Brně vytvořit koalici nikoli s piráty, nýbrž s ODS a ČSSD. Piráti byli ignorováni, ačkoli s nimi čtyři roky primátor Vokřál z Babišova hnutí vládl (spolu se zelenými a ŽítBrno). Co asi vedlo Ano k tomu, aby chtělo vládnout s těmi, jejichž vládu dnes Andrej Babiš označuje za „návrat kmotrů“?

 

Do té doby bylo možné hrát hru na to, že brněnská ODS je nová, očištěná strana. Možná i brněnská ČSSD. Dvě holubice neposkvrněné čistoty krouží kolem protikorupčního hnutí, vlastněného miliardářem. Ze strany pirátů pak byl vlastně geniálně krásný tah tuto iluzi zlomit tím, že přistoupili na věrolomnou nabídku ODS. Zrazený Babiš metá kmotry a obecná pozornost se soustřeďuje na holubice z brněnské ODS a ČSSD. Mezitím se ukazuje, že jde spíše o čuňata. Ponížený Vokřál, visící nad propadlištěm dějin, už těžko – i z pocitu toho strašného „megapodrazu“ – může udělat koalici s ODS a ČSSD. Musí jít s prosíkem za piráty.

Piráti samozřejmě žádný podraz neudělají, nejsou přece jako ta čuňata z ODS. Jednají a jednají – a budou hlasovat! Ano, oni mají ten divný zvyk, že členská základna rozhoduje o důležitých rozhodnutích. Když odmítnou vládu s čuňaty na základě hlasování členské základny, nikdo jim nebude moci nic vyčítat. A protože za nastalé situace nebude moci vzniknout žádná koalice bez nich, Vokřál bude muset dát pořádnou nabídku.

Výsledek? Na začátku byla zdánlivě neohrozitelná koalice protikorupčního hnutí a čistých holubic. Na konci protikorupční hnutí samo řve do světa, že chtělo vládnout s kmotry, z holubic se stala čuňata a přehlíživý vztah vítěze voleb k nějakým aktivistům se mění ve vztah poníženého chudáka, který škemrá o podporu.

Neříkám, že tak to musí nutně dopadnout, ještě stále se může ANO domluvit s kmotry, ještě stále mohou piráti schválit dohodu s ODS, ČSSD a KDU. Nicméně to, že jsme se dozvěděli něco důležitého o brněnské politické scéně a že ANO udalo samo sebe, že chtělo vládnout s kmotry, to se už nemůže odestát. 

1
Vytisknout
12024

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018