Volby mají důsledky. Popírání vědy má důsledky. Sklízíme, co jsme zaseli:

Oběti hurikánu Michael volily popírače změn klimatu

12. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Floriďané nevěřícně zírají na velmi silný tajfun kategorie 4, který způsobuje rozsáhlé škody. Ostrý vítr, silný déšť a bouře budou stát miliardy dolarů, píše John Abraham.


Víme, že změna klimatu takové bouře zesiluje. Bouře sílí kvůli teplé vodě oceánu a tato voda je nyní kvůli změně klimatu mnohem teplejší. Tu a tam o vědě píšu detailněji. Ale v zásadě platí, že hurikán Michael zesílil, protože přecházel přes opravdu horké vody. Vody, které byly teplejší kvůli lidmi způsobenému oteplování.

Jak se dalo předpokládat, hurikán zesílil, když dosáhl pobřeží. Zatímco tohle píšu, Michael vstoupil na pevninu a tlak stále klesá (nízký tlak v hurikánu znamená silnější bouři). Zdá se, že Michael může dosáhnout třetího nejnižšího tlaku mezi hurikány, které kdy zasáhly USA.

Je podivné, že stát jako Florida, který bude zasažen hurikánem Michael, může zvolit někoho, kdo popírá změnu klimatu. Pomyslete na to, jak neuvěřitelná je tu situace. Floridské ministerstvo pro ochranu prostředí má údajně zakázáno používání pojmů "změna klimatu" a "globální oteplování". Tato politika údajně vstoupila v platnost, když Florida zvolila guvernérem popírače vědy Ricka Scotta. A není jediným floridským politikem, který odmítá vědu a zlehčuje změnu klimatu. Dělá to i senátor Marco Rubio.

Změna klimatu je skutečná a musíme jednat, abychom se před ní chránili. Popírání této vědecké reality není zkrátka myslitelné, zejména ne na Floridě.

Ale nejde jen o Floridu. Jsou tu další státy zasažené hurikánem Michael, které také řídí popírači oteplování. Například jedním ze senátorů v Georgii je David Perdue, jenž gratuloval Donaldu Trumpovi k odstoupení od Pařížské klimatické dohody. Další senátor Johny Isakson také popírá vědu. Také on podpořil lehkomyslné kroky prezidenta Trumpa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8709

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018