Turecko: Existují nahrávky potvrzující, že novinář Džamál Chášakdží byl mučen, zabit a rozčtvrcen

12. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Turečtí vyšetřovatelé tvrdí, že existují video a audionahrávky, dokazující, že saúdský novinář Džamál Chášakdží byl 2. října na saúdském konzulátě v Istanbulu mučen, usmrcen a jeho mrtvola byla rozřezána na kusy.  

Zejména silná je audionahrávka. "Je na ní slyšet Chášakdžího hlas a hlasy mužů mluvících arabsky," sdělil turecký zdroj listu Washington Post. "Je slyšet, jak byl vyslýchán, mučen a pak zavražděn.

Podle arabských zdrojů vznikla nahrávka tak, že Chášakdží měl na ruce chytré hodinky firmy Apple, které byly propojeny s jeho mobilními telefony, které měla venku před saúdským konzulátem u sebe jeho snoubenka.

Turecké úřady získaly nahrávku zavraždění novináře z jeho iPhonu a z jeho účtu na iCloudu, píše list al Šabah. Saúdští vrazi se snažili nahrávku, pořízenou novinářovými chytrými hodinkami Apple vymazat, pokoušeli se uhádnout novinářův PIN, ale to se jim nepodařilo. Pak se snažili do systému hodinek Apple proniknout použitím prstu zavražděného novináře. Hodinky Apple však nefungují na otisky prstů tak, jak na ně fungují iPhony.

Hodinky Apple umějí nahrávat audio a posléze ho odeslat na iPhone prostřednictvím připojení přes Bluetooth, pokud je k dispozici. Arabský list neinformoval o tom, jak se nahrávka z hodinek dostala na iCloud. ZDE  



Turecká média zveřejnila jména a fotografie patnáctičlenného saúdského vražedného týmu, který byl zachycen průmyslovou televizí na istanbulském letišti. Součástí týmu byl forenzní expert a několik saúdských výzvědných a vojenských důstojníků. 

Vyšetřování se také soustřeďuje na rezidenci saúdského generálního konzula ve vzdálenosti 200 metrů od konzulátu, kde zřejmě byla Chášakždího mrtvola zlikvidována.

Džamál Chášakdží byl dobře známý a respektovaný člen elitních saúdských a washingtonských kruhů. Loni odešel ze Saúdské Arábie, protože se tam začal obávat o svou bezpečnost. Stal se komentátorem deníku Washington Post. 

Ve středu informoval Washington Post, že americké výzvědné služby měly informace o plánu vylákat Chášakdžího zpět do Saúdské Arábie a uvěznit ho.

Podle televize Channel 4 News novému vládci Saúdské Arábie především vadilo, že Chášakdží pocházel z elitních saúdských kruhů a velmi dobře byl dopodrobna obeznámen se situací uvnitř nich. Byl tedy schopen velmi informovaně analyzovat a komentovat jednání saúdské diktatury.




Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12519

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018