Pro stoupence Czexitu: Britská vláda doporučuje firmám, aby přesunuly svá ústředí na území Evropské unie

13. 10. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
 
V případě, že by nedošlo k dohodě o brexitu, některé firmy se sídlem v Británii budou muset své sídlo přesunout na území některé země Evropské unie, doporučuje podnikům vláda Theresy Mayové v nejnovější sérii dokumentů, varujících britské občany a podnikatele před dopadem odchodu Británie z EU bez dohody.

Takzvané "societates Europaeae" - evropské firmy - nebudou moci fungovat na území Británie a budou se buď muset registrovat v členské zemi EU, nebo se přeregistrovat jako čistě britská firma.
 

 

Jde o velké mezinárodní firmy jako například  Airbus, Allianz, E.ON, SAP, a Schneider Electric.

Je to poprvé v historii, co britská vláda doporučuje velkým firmám, aby odešly z Británie, poznamenává lakonicky analytik Sky News Faisal Islam:


Faisal Islam také upozorňuje, že vláda Irské republiky poskytuje obrovskou finanční pomoc z evropských fondů (!) podnikům v Severním Irsku, tedy ve Velké Británii, aby nezkrachovaly v důsledku překážek, které pro jejich podnikání vytvoří brexit. Londýnská vláda severoirským podnikům žádnou pomoc neposkytuje:




Hlavní překážkou pro dosažení dohody mezi Británii a Evropskou unií o brexitu i nadále zůstává problém hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Irská republika a většina severoirského obyvatelstva požaduje, aby tato hranice zůstala i nadále otevřená, jinak hrozí nebezpečí obnovení severoirského terorismu. Brusel považuje tento problém za tak vážný, že je ochoten poskytnout Severnímu Irsku podstatné ústupky a ponechat ho v evropském trhu i v evropské celní unii.

Problém by byl vyřešen, kdyby po odchodu z EU celé Spojené království zůstalo v evropském trhu a v celní unii. To však premiérka Theresa Mayová zuřivě odmítá. Další možností, velkomyslně a bezprecedentně nabídnutou Severnímu Irsku Bruselem, je, že by v evropském trhu a evropské celní unii zůstalo jen Severní Irsko. I to premiérka Mayová zuřivě odmítá, protože by to znamenalo, že vznikne celní hranice mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem. "Žádný britský premiér nedopustí takovéto rozčlenění Spojeného královstí," tvrdí Mayová, i když v posledních dnech, zdá se, v této věci tajně ustupuje.

Ovšem to přivádí k zuřivosti fundamentalistickou severoirskou protestantskou stranu DUP, která zakazuje potraty a homosexuální sňatky. DUP zastupuje v Severním Irsku 5 procent obyvatelstva, drtivá většina občanů Severního Irska chce dnes zůstat v Evropské unii. DUP chce brexit, trvá na otevřené hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem a zároveň odmítá hranici mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem. Odmítá tedy všechno. Jak se vyjádřil v pátek satirický pořad v rozhlase BBC The News Quiz, "je to, jako když jedete taxíkem a přijedete na křižovatku. Taxíkář se vás ptá: Pojedeme doleva? - Ne! Pojedeme doprava? Ne! Tak zůstaneme tady stát na místě? Ne!!"

Potíž je, že po prohraných volbách závisí přežití vlády Theresy Mayové na podpoře šílenců z DUP, kterým, aby ji podporovali v Dolní sněmovně, dala Mayová - uprostřed tvrdých vládních škrtů, postihujících velkou část britského obyvatelstva -  miliardu liber (30 miliard Kč).

Nejnovější série analýz britské vlády varující, co se stane, pokud Británie odejde z EU bez dohody, upozorňuje, že by Británie v takovém případě přišla o obchodní dohody se  40 zeměmi mimo EU a ztratila by 12 procent svého zahraničního obchodu.

Britští občanů cestující na území EU by přišli o přístup k streamovaným videoslužbám, jako je Netflix a Spotify.

Severní Irsko by zcela přišlo o dodávky elektrického proudu, protože v současnosti zcela závisí na elektrickém proudu vyráběném v Irské republice na území Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 




0
Vytisknout
10609

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2018