Maďarsko: Bezdomovectví je tam nyní trestný čin, za který se zavírá

16. 10. 2018

čas čtení 1 minuta


Od pádu komunismu až dodneška bylo v Budapešti vždycky velké množství bezdomovců. Podle serveru Deutsche Welle má Budapešť daleko větší množství bezdomovců než jakékoliv jiné východoevropské město.  Bez ohledu na to, jaká vláda byla za posledních třicet let v Maďarsku u moci, v podstatě je ignorovala.

Premiér Orbán se už delší dobu snažil bezdomovectví zakázat. Dosud tento zákaz vždycky blokoval maďarský ústavní soud, avšak letos v červnu prosadil Orbán ústavní dodatek, který odvolání k ústavnímu soudu zakázal.

"Pravidelné pobývání na veřejném prostoru je zakázáno," praví se nyní v maďarské ústavě.

 

Zákaz bezdomovectví vešel v Maďarsku v platnost v pondělí. Bezdomovci musejí okamžitě opustit veřejný prostor a jít do ubytovny, automaticky mohou být povoláni k povinné komunitní práci. Pokud odmítnou, budou uvězněni. Budou také uvězněni, pokud třikrát budou ignorovat policejní příkaz k opuštění veřejného prostoru. V takovém případě budou podrobeni zrychlenému soudnímu procesu a budou odsouzeni do vězení. Policie má právo kdykoliv zkonfiskovat a zničit veškerý majetek bezdomovce včetně jeho osobních věcí a bezdomovec musí za jejich likvidaci zaplatit.

V Maďarsku žije dnes 30 000 bezdomovců. Občanské organizace poukazují, že v ubytovnách je místo jen pro 11 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12003

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2018