Papež František: Ať nejsou uprchlíci obětí bariér lhostejnosti

25. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Boží Syn, který sestoupil z nebe na zem, ať chrání a podporuje ty, kdo v důsledku těchto či jiných nespravedlností musejí emigrovat v naději na bezpečnější život. Je nespravedlností nutit je překonávat pouště a moře, které se mění ve hřbitovy. Je nespravedlností nutit je snášet nevyslovitelná příkoří, otroctví všeho druhu a mučení v nelidských detenčních táborech. Je nespravedlností vyhánět je z míst, kde mohou mít naději na důstojnější život, a konfrontovat je s bariérami lhostejnosti.

Kristus ať je světlem pro mnohé děti, trpící válkou a konflikty na Blízkém východě a v různých zemích světa. Ať je útěchou milovanému syrskému lidu, který ještě nezahlédl konec oněch  nepřátelství, jež tuto zemi drásají toto desetiletí. Ať zatřese svědomím lidí dobré vůle. Inspiruje dnes vládce a mezinárodní společenství k nalezení východisek, jež zaručí bezpečnost a mírumilovné soužití národů tohoto regionu a ukončí jejich nevýslovné utrpení. Ať je oporou libanonskému lidu, aby mohl vyjít z nynější krize a znovu objevit svoje povolání být pro všechny poselstvím svobody a harmonického soužití.

Ať je betlémské Děťátko nadějí pro celý americký kontinent, kde různé národy procházejí obdobím sociálních a politických otřesů. Dodej odvahy drahému venezuelskému národu, dlouhodobě zkoušenému politickým a sociálním napětím, aby mu nechyběla pomoc, kterou má zapotřebí. Požehnej úsilí těch, kteří nešetří silami, aby usnadnili spravedlnost a smíření a zasazují se o překonání různých krizí a forem chudoby, jež urážejí důstojnost každého člověka.

Narozený Pán ať je světlem pro národy Afriky, kde přetrvávají sociální a politické situace, jež často nutí lidí emigrovat a připravují je o domov a rodinu. Ať nadejde mír obyvatelstvu, které žije ve východních regionech Demokratické republiky Kongo, trýzněné trvajícími konflikty. Ať je oporou těm, kdo jsou pronásledováni kvůli svojí náboženské víře, zejména uneseným misionářům a věřícím laikům, a těm, kdo se stávají obětí útoků ze strany extremistů, zejména v Burkina Faso, Mali, Nigeu a Nigérii.

Celé papežovo vánoční kázání Urbi et orbi ZDE  

0
Vytisknout
6874

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2019