Do mobilu Jeffa Bezose hackersky pronikl saúdský korunní princ

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Foto: Jeff Bezos a Mohammed bin Salman

 
V roce 2018 se stal osobní mobilní telefon amerického miliardáře Jeffa Bezose obětí hackerského útoku poté, co dostal zprávu na WhatsAppu, odeslanou z osobního účtu korunního prince ze Saúdské Arábie. Součástí té zprávy byl zavirovaný videosoubor a okamžitě poté si Saúdská Arábie stáhla z Bezosova mobilu velké množství dat. Bezos měl údajně  se saúdským korunním princem přátelský vztah.

 

Tato informace zřejmě ztíží úsilí Mohammada bin Salmana získat pro Saúdskou Arábii více západních investorů. Vyvolává to také otázky, jakým způsobem se do amerického bulvárního listu National Enquirer dostaly podrobnosti o Bezosově osobním životě, včetně esemesek.

Vyvolává to také otázky, co dělal saúdský korunní princ a jeho vnitřní kruh spolupracovníků v měsících před vraždou komentátora listu Washington Post Džamála Chašákdžího, který byl zabit v říjnu 2018, pět měsíců po hackerském proniknutí do Bezosova mobilu. Bezos vlastní deník Washington Post.

Forenzní analýzu hackerského útoku proti Bezosovu mobilu ze Saúdské Arábie provedla Agnès Callamard, mimořádná reportérka OSN pro vyšetřování mimsoudních vražd. Považuje případ za natolik závažný, že vyšetřovatelé chtějí oficiálně požádat Saúdskou Arábii o vysvětlení.

Callamardová, jejíž vlastní vyšetřování Chašákdžího vraždy nalezlo "důvěryhodné důkazy", že za vraždu nesou odpovědnost korunní princ a vysocí saúdští činitelé, potvrdila, že vraždu stále vyšetřuje, ale k hackerskému útoku na Bezosův mobil se nechtěla vyjdářit.

Saúdští experti se domnívají, že se Bezos stal terčem saúdského hackerského útoku pravděpodobně právě proto, že je vlastníkem Washington Postu a kvůli tomu, co ten list psal o Saúdské Arábii. Korunní princ si pravděpodobně myslel, že jestliže získá na Bezose nějaké osobní kompromitující informace, dokáže ho vydírat ohledně toho, co by Washington Post měl psát o Saúdské Arábii.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10505

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020