Proč by politici měli ignorovat Gretu

23. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Nemohu si pomoci, ale už mě nebaví aktivistický nátlak na politiky. Politik byl zvolen s příslibem plnění určitých programových priorit. Obvykle v nich figuruje dostupnost zdravotnictví, dopravní infrastruktura, vzdělání, lokální ekologie, imigrace, důchody, ... Typicky nevyhráli politici s programem (hypotetické) záchrany planety. Jakým právem na ně Greta ječí, že ji zničili dětství? A proč by ji vůbec měli naslouchat? ptá se Jindřich Šilhán.

  Zodpovídají se vlastním (českým, francouzkým, brazilským ...) voličům, nikoliv švédské Gretě. A pokud by ji poslechli, popřeli by základní principy zastupitelské demokracie. Pokud si občané zvolí do čela politiky s programem záchrany planety, jen dobře. I když o tom lze pochybovat. Starší voliči poslouchají celý život katastrofické předpovědi vydávané za "fakta", která se posléze jaksi nekonala. Obdobně velkohubé sliby a závazky, z kterých posléze obvykle sejde. A tak jsme přirozeně skeptičtí.

Ale abych se vrátil. Až před nás předstoupí politik s programem zavedení uhlíkové daně, zdražení energií a paliv, které nás donutí omezit vytápění našich obydlí, až nám oznámí, jak velkou část našich daní přesměruje z oblasti školství, dopravy, zdravotnictví, výplaty důchodů, ..., do programů dosažení (možná nutné) uhlíkové neutrality a my ho zvolíme, pak přijde okamžik, kdy na něj mohou aktivisté právem křičet, pokud nebude sliby plnit.

Do té doby by si měli uvědomit, že politik je pouze zástupcem svých voličů, nemohou po něm žádat jejich zradu. Voliče musí přesvědčit. V tomto směru, obávám se, jsou jejich kroky kontraproduktivní.

0
Vytisknout
12529

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020