Globální spotřeba zdrojů poprvé překročila 100 miliard tun

24. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Zdroje pohánějící světovou ekonomiku narostly o více jak 8 % během pouhých dvou let - z 93 miliard tun v roce 2015 na 100,6 miliard v roce 2017 - posledním, pro nějž jsou zatím dostupná data.


Svět poprvé využívá přes 100 miliard tun přírodních zdrojů ročně, zatímco globální recyklace surovin klesla. Podíl minerálů, fosilních paliv, kovů a biomasy, které globální ekonomika recykluje, za dva roky klesla z již tak slabých 9,1 % na 8,6 %, uvádí zpráva Circularity Gap Report 2020.

"Žádná země neplní základní potřeby svých občanů tak, aby přitom současně operovala v rámci fyzických limitů naší planety," říká Marc de Wit, ředitel neziskové organizace Circle Economy a hlavní autor zprávy.

Objem zdrojů pohánějících světovou ekonomiku se během pouhých dvou let zvýšil o více jak 8 %.

Od 70. let minulého století se lidská populace na Zemi zdvojnásobila, globální ekonomika zečtyřnásobila a obchod vzrostl desetkrát. To je trajektorie, která bez rozsáhlé recyklace vede k nárůstu poptávky po energii a zdrojích.

Globální spotřeba materiálů by měla do poloviny století vzrůst na 170-184 miliard tun, uvádí zpráva.

"Náš současný ekonomický a finanční systém způsobuje neudržitelnou spotřebu a degradaci přírodního prostředí," říká Cristianne Closeová, šéfka oddělení Markets Practice Světového fondu živé přírody (WWF).

Aby bylo možno zvýšit životní úroveň, zejména v zemích s nízkými příjmy, a současně chránit ekosystémy poskytující čistou vodu, vzduch a půdu, svět musí výrazně zvýšit podíl recyklovaných přírodních zdrojů, uvádějí autoři.

Bohaté státy spotřebovávají desetkrát více zdrojů na hlavu než rozvojové - a také produkují mnohem více odpadu.

Bohaté země musejí převzít odpovědnost "za dopady jejich importů a exportů", uvádí zpráva. Velká část toho, co spotřebovávají, pochází z méně rozvinutých zemí, zatímco velká část odpadu je exportována.

Čína, která nedávno zakázala většinu importů pevného odpadu, nutí zejména Spojené státy, Británii a Japonsko, aby hledaly jiné řešení, a stala se mezi středněpříjmovými státy lídrem v průmyslové recyklaci.

V rozvojových zemích jako Indie "je míra recyklace vysoká, protože odpad může poskytnout neformálním dělníkům cenný zdroj výnosů", uvádí se ve zprávě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020