Koronavirus: Čtyři podezřelí testováni ve Skotsku, desítky milionů lidí izolovány v Číně

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Testy všech čtrnácti osob v Británii podezřívaných z nákazy koronavirem byly negativní. ZDE

Nejméně tři čínská města se zhruba 20 miliony obyvateli jsou v karanténě v rámci pokusu zastavit šíření smrtícího koronaviru pocházejícího z provincie Wu-chan. Stovky milionů lidí po celé zemi se připravují na cesty v rámci oslav čínského Nového roku.


Čína oznámila, že dosud bylo potvrzeno 634 případů onemocnění, z toho 17 smrtících. Virus se nyní rozšířil nejméně do osmi dalších zemí včetně USA, přičemž čtyři lidé s příslušnými příznaky jsou testováni ve Skotsku. Britští vědci a politici varují, že skutečný počet případů může být mnohem vyšší.

Ministryně obchodu Andrea Leadsomová prohlásila, že virus je pro svět zdrojem "velkého znepokojení" a dále řekla, že Británie se bude řídit doporučeními světových zdravotnických autorit.

Skotská vláda se snaží zmírnit obavy a tvrdí, že riziko koronaviru pro veřejnost "zůstává nízké", poté co ve čtvrtek byly hlášeny čtyři případy podezření na onemocnění.

Po cestě do čínského Wu-chanu dva lidé, u nichž byla potvrzena diagnóza chřipky, jsou nyní testováni na nový wu-chanský koronavirus jen v rámci opatření naplňujících princip předběžné opatrnosti. Třetí osoba je testována na podobném základě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8249

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020