Luanda Leaks: Bankéř Isabel dos Santosové nalezen mrtev

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Bankéř namočený ve kauze zpronevěry a praní špinavých peněz vedené proti nejbohatší ženě Afriky Isabel dos Santosové byl v Lisabonu nalezen mrtev.


Pětačtyřicetiletý Nuno Ribeiro da Cunha spravoval účet ropné firmy Sonangol, v jejímž čele dříve stála dos Santosová, u malé portugalské banky EuroBic.

Jeho středeční smrt byla ohlášena ve čtvrtek, krátce poté, co angolští vyšetřovatelé označili dos Santosovou i da Cunhu za podezřelé.

Dos Santosová, dcera bývalého angolského prezidenta, odmítá údajnou korupci odhalenou v dokumentech, které byly zveřejněny v kauze zvané Luanda Leaks.

Da Cunha byl nalezen mrtev v jedné ze svých nemovitostí v Lisabonu. Policejní zdroj sdělil médiím, že "vše ukazuje na sebevraždu". Podle místních médií se v lednu již jednou pokusil o sebevraždu a trpěl depresemi.

Ve středu banka EuroBic vydala prohlášení, že přerušuje obchodní kontakty s dos Santosovou, která je údajně hlavní majitelkou akcií prostřednictvím dvou firem, jež vlastní. Později bylo oznámeno, že dos Santosová prodává svůj podíl.

Banka dodala, že bude vyšetřovat transfery v hodnotě desítek milionů dolarů, které dos Santosová provedla. Některé z nich vyprázdnily účet firmy Sonangol, hlásí New York Times.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6837

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020