Lídři amazonských indiánů obviňují brazilskou vládu z "genocidní" politiky

22. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Slib brazilského prezidenta Jaira Bolsonara otevřít Amazonii důlním společnostem odpovídá "genocidě", prohlásili v pátek lídři indiánů na jednání svolaném na protest proti vládní environmentální politice.


Stovky starších svých kmenů se shromáždily v Pairacu, hluboko v deštném pralese, aby vytvořily jednotnou frontu proti environmentální politice vlády. Kvůli ní se odlesňování od inaugurace prezidenta Bolsonara takřka zdvojnásobilo.

"Naším cílem bylo spojit síly a odsoudit fakt, že stávající politika brazilské vlády je politikou genocidy, etnocidy a ekocidy," uvedla skupina v návrhu manifestu schváleném na konci summitu.

"Nepřijímáme dolování na naší zemi, dřevaře, ilegální rybáře nebo hydroelektrárny. Stavíme se proti všemu, co les ničí," uvádí se v textu.

Podle shromáždění "vládní hrozby a nenávistný jazyk" podporují násilí vůči amazonským komunitám, které požadují potrestání za vraždu domorodých lídrů. Vloni jich bylo zabito nejméně osm.

Přední brazilský náčelník, devětaosmdesátiletý Raoni Metuktire z kmene Kajapo prohlásil, že osobně odjede do hlavního města, aby požadavky předložil Kongresu.

Předběžná data shromážděná Národním institutem pro kosmický výzkum ukazují, že ve srovnání s rokem 2018 vzrostlo odlesňování Amazonie o 85 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020