UNHCR: Změna klimatu může být důvodem k udělení azylu

22. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Výbor OSN pro lidská práva (UNHCR) poprvé rozhodl, že lidé prchající před následky změny klimatu mohou mít právo z uvedeného důvodu žádat o azyl. Panel vydal toto oznámení v úterý, i když odmítl individuální žádost o zrušení deportace z Nového Zélandu pro muže ostrova Kiribati - odůvodněnou tvrzením, že jeho domov se potápí.


Ioane Teitiota, obyvatel Kiribati, tvrdil, že by měl mít právo zůstat na Novém Zélandu, protože jeho země se pomalu potápí kvůli vzestupu mořské hladiny. Uvedl, že on aj eho rodina jsou ohrožováni nedostatkem pitné vody a násilnými spory o zbývající půdu.

Nejvyšší soud ve Wellingtonu v roce 2015 rozhodl, že Teitiotovi nehrozí žádné nebezpečí, pokud se vrátí domů.

Panel OSN monitorující plnění Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech z roku 1966 dospěl k závěru, že ačkoliv deportace byla legální, podobné případy mohou v budoucnu odůvodnit nárok na azyl.

Výbor složený z 18 nezávislých expertů uznal, že "environmentální degradace, změna klimatu a neudržitelný rozvoj představují jedny z nejnaléhavějších hrozeb schopnosti současné a budoucích generací těšit se z práva na život."

Rozhodnutí sebou nenese bezprostřední právní následky, ale může být uváděno žadateli o azyl v budoucích případech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7938

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020