Británie: Další kroky Johnsonovy vlády k diktatuře

1. 3. 2020

čas čtení 2 minuty



Po sobotním skandálu se zastrašováním Sira Philipa Rutmana, vysokého státního úředníka Johnsonovou blbou a nesmírně agresivní "ministryní" vnitra, která vedla k jeho rezignaci a rozhodnutí vládu žalovat za neférové propuštění po 33 letech ve funkci, se objevují každý den další a další skandály, naznačující, jak rychle vláda šílenců, mafiánů a ideologických fundamentalistů Borise Johnsona směřuje k diktatuře.

Prozrazeny byly emaily vysokého poradce nového britského ministra financí Tima Leuniga, který tvrdí, že "Británie nepotřebuje zemědělství ani rybářství". Oba sektory je možno zlikvidovat a "Británie může být jako Singapur". Potraviny lze prý do Británie bez problémů dovážet, nemusejí se tam vyrábět:


 

Nejnověji vyšlo najevo, že se úřad Borise Johnsona v Downing Street rozhodl zablokovat jmenování slavné britské profesorky, popularizátorky starého Řecka a Říma Mary Beardové do správní rady londýnského Britského muzea, protože profesorka Beardová je stoupenkyní setrvání Británie v Evropské unii.
Nedělní týdeník Observer k tomu mj. cituje jiného člena správní rady Britského muzea, Sira Johna Tusu, bývalého vlivného šéfa zahraničního vysílání BBC:

" Tohle je absolutní skandál. Správní rada Britského muzea existuje na ochranu jeho intelektuální, akademické a politické nezávislosti. Vládní zásahy s cílem umístit do správní rady Britského muzea své přitakávače je korupcí veřejného života. Znamená to tedy, že od nynějška musejí všichni stoupenci setrvání Británie v EU očekávat, že je Johnsonova vláda potrestá?"

K tomu: Sir John Tusa v Rozhovoru Britských listů o dnešní krizi novinářské práce:

0
Vytisknout
6538

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2020