Demografie pomáhá chápat šíření a úmrtnost u choroby COVID-19

20. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Vlády celého světa musejí rapidně mobilizovat a přijímat obtížná politická rozhodnutí, aby zmírnily pandemii COVID-19. Protože úmrtí se koncentrují ve vyšších věkových skupinách, je třeba zdůraznit důležitou roli demografie, zejména pokud jde o to, jak věková struktura populace může vysvětlit rozdíly v úmrtnosti a jak probíhá šíření.


Zkoumáme roli věkové struktury při dosavadních úmrtích v Itálii a Jižní Koreji a ukazujeme, jak pandemie může probíhat u populací s podobnou velikostí, ale odlišnou věkovou strukturou. Výsledkem je dramaticky větší břemeno úmrtnosti v zemích se starší populací.

Tato silná interakce demografie a současné věkově podmíněné úmrtnosti na COVID-19 naznačuje, že sociální distancování a další politiky zpomalování přenosu choroby by měly zohlednit jak věkové složení v místním i národním měřítku, tak sociální propojení starší a mladší generace. Vyzýváme také k tomu, aby státy poskytly data o případech a úmrtnosti roztříděná podle věku a pohlaví a pomohly tak zlepšit aktuální předpovědi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6601

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020