Rozpor mezi realitou a mediální fikcí už připomíná stav z dob "reálného socialismu"

12. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 10 minut

Poslední průzkumy veřejného mínění dokumentují prohlubování propasti mezi realitou života společnosti a jejím mediálním zprostředkováním. Potvrzují to i výsledky průzkumů veřejného mínění, uskutečněné po zvolení Miloše Zemana prezidentem ČR. Ve sféře privátních médií, jejichž hlavním cílem je prosazování vlivu a cílů svého majitele, i za cenu fikce, manipulace či dokonce ztrapnění autora, potažmo redakce příslušného média, to už jaksi patří ke smutným ,,standardům" žurnalistiky. Normální to však není a nemá být ve veřejnoprávních médiích.

Drtinová

12. 8. 2013 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Drtinovou lze vyřídit snadno - bojkotem. Jenže k tomu se čeští levicoví politíci nikdy neodhodlají. Kromě Miloše Zemana. Kdyby se odhodlali, může si ve svém novém milieu čvachtat s Pospíšilem a Němcovou, koho to bude bavit, ať se dívá, píše František Řezáč.

Jak dál?

12. 8. 2013 / Leopold Kyslinger

čas čtení 8 minut

Následující článek pojednává o prvcích přímé demokracie. O tom, že nedostatky demokracie se neléčí jejím odstraněním, ale jejím naplněním. Neúnavným propagátorem prvků přímé demokracie byl Milan Valach (| 18. května 2013). Dovolte, abych mu svůj příspěvek, který čerpá z jeho myšlenek, věnoval.

Současné články napříč spektrem medií nás přesvědčují, že přišel čas standardní levice. A že ta levice není žádným samospasným činitelem, protože je provázaná s byznysem stejně, nebo jenom o poznání méně, než jsou provázány pravicové strany. Jako většina zpráv má i tato své racionální jádro.

Vystupme už, proboha, z ghetta

12. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:
"Česko je v EU neaktivní, nepodílí se nijak na tamním dění a nesnaží se věci ovlivňovat při jejich vzniku, ale jen trapně protestuje při schvalování. Nemá v EU žádné stabilní spojence a navíc se ukazuje, že je zcela nekompetentní při využívání evropských peněz."

Veronika Sušová-Salminen ZDE

Čeští politikové a vlastně i veřejnost jsou zabředlí v českém Kocourkově. Řeší krátkodobé místní problémy a absolutně nepomýšlejí na dlouhodobější strategii přežití a rozvoje české společnosti v evropském a globálním kontextu. Typickým příkladem byla i taková "maličkost", že bývalý premiér ČR Petr Nečas v podstatě nikdy neposkytoval rozhovory zahraničním televizím. Žádost o rozhovor od amerických televizí čekala na odpověď na Nečasově Úřadě vlády mnoho dní. Reakce nepřišla žádná.

Je šílené, že se v ČR na kulturní diplomacii programově kašle...

12. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Z diskuse na Facebooku k článku Jana Čulíka "Vystupme už, proboha, z ghetta"

Zdeněk Kropáček: Problém bude v tom, že naši politici se na něco takového necítí. Mluví jenom ke svému předem mediálně zpracovanému publiku. Jestliže nehájí národní zájmy v politice, nebudou je hájit ani mediálně, kde jim hrozí, že je nějaký necvičený cizí novinář zesměšní. Nemáme politiky vzdělané na evropské úrovni, jsou to jen partajní funkcionáři, kteří nic v životě nedělali. Zdá se, že je zajímá jen to, na čem se dá zbohatnout, nebo kde se dá něco ukrást.

Veronika Sušová-Salminen: Jen bych k tomu dodala Janu Čulíkovi, že kulturní diplomacie byla za Masarykova Československa poměrně hodně prosazovaná ze strany Zamini a Beneše, ale nebylo to nic platné. Otázka je, jakou kulturní diplomacii - vyprávění o tom, že "my taky", zřejmě nestačí, musela by obsahem jít proti západním stereotypům resp. Euro-orientalismu a být kombinovaná s aktivním přístupem v EU.

Případ zrady elit

12. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Selhávají elity? Každá demokratická země má takové politiky, jaké si zaslouží.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nedávno v eseji s prosebným nadpisem "Žádnou německou Evropu!" zveřejněném současně ve Velké Británii, Francii, Polsku, Itálii a Španělsku popřel, že by Německo v Evropské unii usilovalo o roli politického lídra (Süddeutsche Zeitung, 20. července 2013). Schäuble, který je spolu s ministryní práce Ursulou von der Leyen jediným zbývajícím členem kabinetu Merkelové, jejž lze charakterizovat jako "Evropana" západoněmeckého střihu, hovoří z přesvědčení. Je vším jiným, jenom ne revizionistou usilujícím o zvrácení německé integrace do Evropy a tím o zničení základny poválečného řádu. Chápe problém, jehož návratu se Němci musejí obávat, napsal v eseji pro Spiegel Jürgen Habermas.

Veronika Sušová Salminen o české společnosti a o české politice

12. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Česko je v EU neaktivní, nepodílí se nijak na tamním dění a nesnaží se věci ovlivňovat při jejich vzniku, ale jen trapně protestuje při schvalování. Nemá v EU žádné stabilní spojence a navíc se ukazuje, že je zcela nekompetentní při využívání evropských peněz. V případě NATO sice aktivně sponzorujeme vojenské akce bývalých koloniálních velmocí (např. v Mali), ale evidentně nikdo z ČR nevěří tomu, že by nás NATO před "Východem" ochránilo.

Nečasova vláda nepochopila svůj hlavní úkol, kterým mělo být zmírňování dopadů pokračující hospodářské krize a ne prostoduché realizování neoliberálních formulek a vzorečků. Naopak, vláda dopady svými "reformami" programově zhoršovala a podílela se na zhoršování životní úrovně v ČR, včetně pauperizace těch nejslabších. Zeman se proto logicky jevil jako určitá ad hoc alternativa a hlas pro Schwarzenberga jako projev souhlasu s touto vládou.

Princip kartelové strany, který jsem použila, je termín amerických politologů Richarda Katze a Petera Maira a popisuje situaci faktické spolupráce etablovaných politických stran v parlamentu na základě jejich společného zájmu o to rozdělit si mezi sebou veřejné zdroje a veřejné funkce (či zjednodušeně stát). Tento zájem nahradil skutečnou zájmovou politiku, tedy reprezentování společenských zájmů a obranu veřejného zájmu. Důsledkem je fingovaná opozice a využívaní ideologické konfrontace tak říkajíc na oko k maskování kartelu.

Levicovost není vnímána jako něco zcela normálního a legitimního a odsud plyne asymetrický postoj mnoha médií k Zemanovým chybám. Je to otázka postkomunistického dědictví a ideologie antikomunismu, která z levice udělala v podstatě totalitní politickou orientaci a tváří se, že skutečná demokracie je pravicová.

Českým médiím chybí jim názorová různost a snaha o objektivní a kompetentní informování čtenářů bez toho, aby očividně až hloupě nestranila jednomu politickému názoru. Dokonce mám někdy dojem, že v nich pracují lidé, kteří nemají potuchy o tom, co je to politika a nebo jak funguje společnost.

Zjednodušené kontrastování buď a nebo, černý a bílý nikdy nemůže pojmout realitu jako celek. Voliči bych doporučila zostřit pozornost právě v momentě, kdy se mu v rámci volební kampaně nějaká strana nebo politik bude snažit vnucovat takové vidění věcí, protože ho tak chtějí velmi lacině manipulovat. Triky jako "pokud budeš volit nás, budeš volit proti Kalouskovi" jsou opravdu jen průhledné manipulace. Dále bych mu doporučila se zaměřit na to jaké kandidáty strany do voleb nasazují. Voliče by mělo zajímat, aby se do sněmovny a k moci nedostávali opakovaně lidé, kteří zklamali, prokázali, že jsou nekompetentní a neschopní a navíc nedůvěryhodní. Nejde jenom o ideologickou afilaci, tedy to, že někdo má nějaké hodnoty (pravicové a levicové) a tedy, že mu dám automaticky hlas. Teď by byl nejvyšší čas začít na strany vytvářet veřejný tlak tímto směrem -- pokud strany nasadí do voleb zase nedůvěryhodné kandidáty a politiky, co zklamali, potom zcela jasně nemají kompetence k tomu vládnout a nejsou schopny sebereflexe. Osobně bych zvláště velkou personální obrodu očekávala od české pravice.

Kompletní rozhovor ZDE

DALŠÍ DRASTICKÝ PŘÍKLAD NESPRAVEDLNOSTI Z DNEŠNÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Proč ČEZ likviduje své zákazníky neposkytnutím splátkového kalendáře?

11. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Se splátkovým kalendářem bychom se oboustranně dostali ke zdárnému řešení. Na to mi, pro tentokrát e-mailový operátor, odpověděl, že pokud nebudu platit, tak mi půjdou procenta, penále, pokuty, předpokládám, že na konci by se z toho všeho jistě vykutálel i exekutor a jeho parazitická dáseň. Komunikací jsem došel k dalšímu odkladu o měsíc, zaplatil dalších 1500,- a teď stojím před jasným stanoviskem. 13.8. je poslední možný den, kdy mohu zaplatit zbytek, tedy 9 463,- nebo budu odpojen.

Obrátil se na nás čtenář, jehož bez vlastní viny uvrhl ČEZ do katastrofální situace. Čtenář se s rodinou před rokem nastěhoval do nemovitosti. Platil pravidelné měsíční platby za elektřinu, ovšem, jak se později ukázalo, odhad spotřeby v novém bytě byl příliš nízký. Po roce přišlo vyúčtování: nedoplatek ve výši 12 463 Kč, částka pro čtenáře jednorázově nesplatitelná. ČEZ odmítl poskytnout splátkový kalendář, přestože čtenář hned začal nedoplatek splácet měsíčními částkami 1500 Kč. Čtenáři hrozí do dvou dnů odpojení elektřiny, a tím pádem i ztráta možnosti obživy a splacení dluhu. Proč o tom píšeme až teď? Čtenář se nás obrátil už před měsícem, než však stihl poslat dokumentaci, skončil v důsledku této krize v nemocnici. Propuštěn byl teprve teď.

Čtenář z dobrých důvodů prosí o zachování anonymity, avšak Britské listy znají jeho totožnost a mají k dispozici i dokumentaci k tomuto případu. Pokud můžete, prosím, pomozte finančně na účet č. (...) . Chybějící částka je nyní 9463 Kč.

Není zbytí, ale musíme požádat čtenáře Britských listů opět o pomoc. I když daleko efektivnější by bylo, kdyby ČEZ zákazníkům, kteří se dostali do dluhu, byl podle zákona nucen poskytnout splátkový kalendář. Např. ve Velké Británii existuje zákon, že každý dlužník má právo na splátkový kalendář a na dohodu dluh splácet podle svých finančních možností. Pokud dluh podle splátkového kalendáře splácí, nemůže se stát obětí exekutorů. Kteří politikové se v ČR zasadí o schválení obdobného zákona?

Mimochodem, v Británii také platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

ČEZ odmítá sdělit, proč zákazníkovi neposkytne splátkový kalendář

11. 8. 2013

čas čtení 5 minut

Poté, co byl zákazník ČEZU konfrontován s náhlým nedoplatkem ve výši 12 463 Kč, v důsledku chybně nastavené měsíční zálohy, skončil v nemocnici. Dnes nám napsal:

Nemocnice se mi dost podstatně protáhla, bohužel. K tomu přispěla otřesná rekonvalescence. Za tu dobu jsem se ještě několikrát spojil s ČEZem a oddálil datum splatnosti na 13.8. Další odklad termínu už odmítají poskytnout. Vysvětlení, proč mi nepovolí splátkový kalendář, odmítají sdělit také.

Demokracii je potřebné budovat trvale - jen chtít

12. 8. 2013 / Josef Ludvík

čas čtení 17 minut

Skutečná demokracie má podle teoretiků stát na třech samostatných pilířích. Demokratické jsou v tom případě společnosti s vyváženými a nezávislými orgány moci zákonodárné, soudní a výkonné. V našich českých podmínkách zastupuje moc zákonodárnou Parlament, moc soudní soudy všech stupňů a moc výkonnou prezident a vláda. Parlament má zákony vydávat. Vláda a prezident mají podle těchto zákonů vládnout. A soudy mají řešit nejasnosti, porušení zákona a dbát na dodržování demokratických principů.

Mám však pocit, že o vyváženosti a vzájemné nezávislosti se nedá ani spekulovat. Je-li to pravda, neměla by se Česká republika zatím považovat za demokratickou. Posuďte sami.

Alternativní fórum v Pardubicích

12. 8. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Média soudí, že příští volby budou voliči volit mezi Kalouskem organizovanými sirotky a Zemanem rozpolcenou levicí.

Dvě strany téže mince, řekl bych. Systém se nezmění a nemohu než zopakovat citaci Václava Bělohradského z článku Leopolda Kyslingera, ve kterém autor zmiňuje, že všem profesionálním politikům jde o to, aby moc zůstala zachována jako jejich výhradní vlastnictví, kteří je využívají ke svému prospěchu: "Funkcionáři všech stran si rozumějí."

Štěkna - aneb jak se ptát a nechtít se nic dozvědět

12. 8. 2013 / Marta Nachtmann Josephsen

čas čtení 2 minuty

Přemýšlela jsem o Daniele Drtinové a mnoha jejích kolezích a kolegyních nejen na ČT. Myslím, že to, co dělá jejich moderátorský styl tak "angažovaný" a útočný, je nadužívání uzavřených otázek, tedy způsob ptaní, který od dotazovaného vyžaduje odpověď typu ANO-NE. Takový styl snadno a rychle posouvá debatu do osobního střetu. Moderátor/ka nadnese nějakou hypotézu. Dotazovaný/á má možnost souhlasit nebo nesouhlasit. Když začne věc vysvětlovat nad rámec binárního, černobílého ANO-NE, je utnut/a s tím, že "na to nebyl/a tázán/a".

A z potenciální věcné diskuse se stává osobní přetahovaná mezi moderátorem a hostem.

Británie se hašteří se Španělskem ohledně Gibraltaru

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie vyslala válečné lodě k pobřeží Španělska nedaleko Gibraltaru v absurdním, ale zuřivém sporu mezi dvěma členskými zeměmi EU. David Cameron zvažuje žalobu u vrcholných orgánů Evropské unie proti Španělsku ohledně Gibraltaru kvůli "politicky motivovaným a nepřiměřeným pohraničním kontrolám" na hranici mezi Španělskem a britskou kolonií Gibraltar.

Edward Snowden se setká s otcem

12. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Otec bývalého zaměstnance americké zpravodajské služby NSA Edwarda Snowdena oznámil, že získal ruské vízum. Datum svého příjezdu do Ruska však nezveřejnil. Ve vysílání americké televize ABC Lonnie Snowden řekl, že od synova odjezdu z USA s ním nebyl v kontaktu a vyjádřil naději, že se jeho syn jednou bude moci vrátit.

Na Sicílii se utopilo dalších šest přistěhovalců

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Itálie byla o víkendu otřesena úmrtím šesti mladých Egypťanů, kteří se utopili, když se snažili doplavat 20 metrů na břeh z dřevěného rybářského člunu s přibližně stovkou egyptských imigrantů. Člun najel na písečnou mělčinu nedaleko letoviska Lido Verde. Ostatních 98 lidí na člunu přežilo, z nich bylo asi 50 dětí. Předpokládá se, že šest mladých mužů, kteří utonuli, ve věku 17-27 let, neumělo plavat.

Podle OSN přistálo na pobřeží Itálie a Malty během prvního půlroku letošního roku asi 8400 přistěhovalců z Egypta, ze Sýrie a ze zemí na Blízkém východě.

Labouristé vyčítají firmám Tesco a Next, že zaměstnávají "levné cizince"

12. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Ve snaze nezůstat pozadu za konzervativci začala se Labouristická strana v Británii také chovat xenofobně. Stínový labouristický ministr pro imigrační otázky Chris Bryant obvinil firmy Tesco a Next, že dávají přednost při zaměstnávání osob cizincům před Brity. Obě firmy však oplátkou obvinili Labouristickou stranu, že si plete fakta.

Kontroverze vznikla v době, kdy studie britského parlamentu dokázala, že britští zaměstnanci utrpěli drastický pokles svých platů, ve výši až 5,5 procenta.

Příští britské volby možná pro levici rozhodnou etnické menšiny

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Radikální demografické změny znamenají, že hlasování britských etnických menšin může rozhodnout o výsledku příštích všeobecných voleb v roce 2015. Poukázala na to studie provedená mezistranickým uskupením Operation Black Vote (OBV). O řadě mandátů podle ní mohou rozhodnout černí a asijští voliči; takových obvodů je nyní 168 a oproti roku 2010 jich přibylo o 70%.

Ruský antihomosexuální aktivista zaútočil v britském rozhlase na britskou celebritu

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Vitalij Milonov, jeden z autorů ruských zákonů potlačujících homosexualitu, drsně zaútočil v rozhlase BBC na známého britského spisovatele, komika a televizní celebritu Stephena Frye. Obvinil ho, že je "nemocný", protože se v roce 2012 pokusil o sebevraždu. Stephen Fry je nepraktikující homosexuál. Apeloval na premiéra Camerona, aby britští sportovci kvůli útlaku homosexuálů bojkotovali zimní Olympijské hry v Soči, avšak Cameron to odmítl a zdůraznil, že je lepší bojovat proti předsudkům přítomností v Soči.

V Rusku je nyní podle nových zákonů trestným činem poskytovat informace o homosexualitě osobám mladších 18 let. Cizinci podporující homosexualitu budou vězněni, Rusové pokutováni.

Britský politik chce prostřednictvím "crowdfunding" financovat film kritizující Tonyho Blaira

12. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vzdorný britský politik George Galloway se rozhodl napodobit filmaře Charlieho Kaufmana, Spike Leea a Zacha Braffa a obrátit se prostřednictvím serveru Kickstarter, na veřejnost se žádostí o financování filmu s názvem "The Killing of Tony Blair". Film by měl režírovat dokumentarista Greg Ward. Podle Gallowayových slov by film měl ukázat, "jak Blair zlikvidoval Labouristickou stranu, jak usmrtil statisíce lidí v Iráku a jak na tom vydělal miliony".

OSN obviňuje Izrael z mučení palestinských dětí

12. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Výbor OSN za práva dětí uveřejnil letos v červnu zprávu (PDF), ve které obviňuje izraelské ozbrojené síly z mučení palestinských dětí a jejich zneužívání jako lidských štítů a informátorů. Shir Hever, výzkumný pracovník palestinsko-izraelského Alternativního informačního centra, mluví o tom, co této zprávě předcházelo, ale i o pravidelnosti porušování práv děti a beztrestnosti vojáků.

Co je v této zprávě nového?
V mnoha ohledech zpráva nepřináší vůbec nic nového. Izraelské ozbrojené síly tyranizovaly palestinské děti od začátku okupace a zvláště od roku 1987 při první intifádě. Izrael uvěznil tisíce nezletilých, včetně sedmiletých dětí, a občas je držel v samovazbě. Některé děti byly vězněny v administrativní vazbě, tedy bez jakéhokoli formálního obvinění. Takové zacházení není zcela nic nového, ale čas od času se na něj zaměří některé mezinárodní organizace.

Nové je to, že izraelská organizace B'Tselem vydala v roce 2011 zprávu No Minor Matter (PDF). OSN pak potřebovalo trochu času tuto zprávu zpracovat a poté -- na základě zmíněné zprávy -- našlo skutečné důvody ke znepokojení, že izraelská armáda a policie pravidelně porušují lidská práva palestinských dětí. A nyní, o dva roky později, vydala Rada OSN pro lidská práva svou zprávu.

Izrael schválil výstavbu dalších téměř 1 200 domů na palestinské půdě

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Izrael v neděli schválil výstavbu téměř 1 200 nových domů židovských osadníků na palestinsém území. Současně odsouhlasil propuštění 26 Palestinců vězněných z bezpečnostních důvodů. Patrně se tedy jedná o obchod, který je ouverturou mírových rozhovorů obnovovaných po pěti letech pod nátlakem a patronátem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Judicial Watch získala akademickou práci vládnoucího egyptského generála

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Měsíc poté, co vrchní velitel egyptské armády svrhl zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, získala organizace Judicial Watch generálův esej z doby, kdy studoval na U.S. Army War College. Dokument ukazuje konzervativní náboženské názory brigádního generála Abdala Fattáha as-Sisího a vysvětluje, proč mu dal islamistický prezident přednost před služebně staršími a kvalifikovanějšími kandidáty. Ve světle posledních rozhodnutí Sisího však vychází najevo, že se Mursí na svého vyvolence spoléhal marně.

Podivnosti ve vysílání ČT4

12. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Tak Česká televize opět nezklamala. Nemám nyní na mysli výkony "moderátorky" JUDr. Drtinové PhD., ale ČT4. První disciplina mistrovství světa v lehké atletice, chůze mužů na 20 km, dnes 11.8. měla sice start v 15:00, ale přenos podle programu měl podle oficiálního programu začít až v 15:30. Před MS v atletice v ČT4 dostal přednost jakýsi turnaj žen v golfu. Bez omluvy a bez oznámení, kdy přenos z Moskvy v ČT4 začne, píše čtenář, který se podepsal jako Josef Brejcha.

Americkou tajnou službu NSA Česko nezajímá

11. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezi hlavní cíle americké tajné služby patří Čína, Rusko, Írán, Pákistán, Severní Korea a Afghánistán. Naopak většina evropských zemí jako Česko, Finsko, Dánsko nebo Chorvatsko je z hlediska špionážních aktivit nedůležitá. Vyplývá to z dokumentu z archivu někdejšího bezpečnostního technika Edwarda Snowdena, který má k dispozici německý časopis Der Spiegel.

Zdroj: ZDE

Jan Čulík poznamenává: Říkám to dlouhodobě, že "Čečensko", ahem, Českou republiku nikdo v zahraničí nezná a vůbec se o ni nezajímá; nejméně se o ni zajímají Spojené státy.

Ovšem co se stane, až vznikne vážná mezinárodní krize? Česká republika nemá ve strategicky důležitém zahraničí informované a sympatizující spojence. Měla by si je dlouhodobými investicemi do českých studií a takovýmto pěstováním kulturní diplomacie alespoň na některých západních univerzitách vychovávat. Je to v destabilizující se Evropě ve vlastním zájmu politiků. Dovedl si někdo r. 1932 představit, že o deset let později budou v civilizované Evropě továrny na smrt? Co když Kalousek či Sobotka za deset let skončí zase v nějakém koncentráku?

Vlivný republikánský senátor obvinil Obamu ze slabosti vůči Rusku

11. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

John McCain, republikánský senátor za Arizonu a bývalý prezidentský kandidát, obvinil prezidenta Baracka Obamu, že se chová vůči Rusku slabě. Podle McCaina Obama "neví, kdo je Vladimir Putin. Je to starý plukovník z KGB, který nemá žádné iluze o našich vztazích, vztah se Spojenými státy ho nezajímá, dál utlačuje svůj lid, dál utlačuje média a dál jedná autokratickým a nekonstruktivním způsobem."

Pořád bojujeme v minulých válkách

11. 8. 2013 / Josef Praks

čas čtení 2 minuty

Blížící se volby sleduji s mimořádně smíšenými pocity. Je jistě dobře, že volby (vůbec) budou. V demokracii nelze jinak řešit politickou krizi, než novým rozdáním karet. Leč může rozdáváním stále stejných karet vzniknout nová hra? Česko má velkou zkušenost v tom, že ve volbách se bojují minulé války. Bojuje se, aby se něco, někdo - nevrátilo, aby se zamezilo návratu: pravice, levice, řemdihu, Říma, sudlice (dle naturelu "kluka z plakátu").

Kdy budeme řešit problémy, jimž čelíme už teď a které na nás čekají za týden, rok, deset či padesát let?

Zásadní ideový střet v sociální demokracii?

11. 8. 2013 / Václav Adam

čas čtení 10 minut

V souvislosti s hlasováním o "úřednické" Rusnokově vládě probíhal velký boj uvnitř naší nejsilnější levicové strany o to, jak se má zachovat. Většina médií radila ČSSD, aby odmítla "diktát Hradu", zachovala si "nezávislost na Hradu", někteří autoři dokonce psali o "novém únoru 1948", pokud sociální demokraté podpoří "Zemanem vnucenou" Rusnokovu vládu. Autoři okolo Deníku Referendum, politologové Jiří Pehe či Lukáš Jelínek a další hovoří o "zemanizaci ČSSD", protože sociální demokraté se nakonec rozhodli podpořit vládu pana Rusnoka. A že prý je to cesta zpátky a odklon od cesty k moderní levici.

Kdo za demokracii (ne)bojuje

11. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Kdo by byl čistě závislý na informacích mainstreamových médií, které by nekriticky přijímal jako Písmo svaté, mohl by nabýt dojmu, že problémem (dokonce jediným) demokracie v České republice je osoba prezidenta Miloše Zemana.

Pro obyvatele Jemenu, postižené strachem, jsou Spojené státy a al Kajda totéž

11. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Setkala jsem se v minulém týdnu s dvěma druhy Jemenců: jednak s těmi, které líčí západní média, a pak skutečné lidi, kteří žijí v realitě v městě Sana'a, píše v deníku Independent Farea al-Muslimi, jemenská mládežnická aktivistka.

Obyvatelé města Sana'a byli šokováni a zděšení podivným vrčením, které doprovázalo nezvyklý letoun, který se objevil nad jemenským hlavní městem po americkém úderu bezpilotním letadlem v regionu Hadramaut.

Zeman je nebezpečný zřejmě už tím, že je

11. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Co jsem si přečetl je to, co nám předvádějí tzv. politologové. Nerozumím tomu a mám pocit že nejsem sám, píše Zdeněk Kropáček. Zeman je nebezpečný zřejmě už tím, že je. Může za to, že vedení socialistů jsou kariéristé, kteří se klepou strachy o moc a že nemají program.

Provinil se tím že vznikla strana která podporuje jeho názory. Může za to, že tzv. levicové strany se nedovedou na ničem dohodnout a jen bojují o moc a nakonec že sám jako politik usiluje v rámci ústavy o mocenský vliv.

Co by měl v té politice dělat? Snad pořádat školení pro politiky, aby hájili zájmy voličů?

Zeman program má, a to takový že je noční můrou politických matadorů.

Majetková přiznání a posílení přímé demokracie. Škoda, že není tím diktátorem, kterého z něho dělají.

Zeman "svou moc používá proti pletichaření"

11. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Reakce na článek pana Štěpána Steigera "Zlámou se ledy?" Pan Steiger píše: "Háček -- kámen úrazu -- je v tom, k čemu politik získanou moc používá. Zeman ji aplikuje samozřejmě proti úhlavnímu nepříteli, jímž je v jeho očích pravice"

Myslím si, že pan Steiger je tak zaslepen svým "antizemanizmem", že není schopen připustit jiný pohled na věc, míní Stanislav Bartoš. Že prezident svoji moc aplikuje především proti pletichaření jak napravo tak nalevo. Ostatně to dokázal už tím, jak elegantně rozbil iluzi o "stojedničce" na straně jedné a umanutost předsedy ČSSD na straně druhé. To že současně zvedl krevní tlak představitelům TOP09 a rozmetal cosi, co se nazývalo LIDEM, je už jenom bonus. A to vše bez křiku a hysterie, v klidu a zcela v rámci ústavy. Tedy pravdu má pan Čulík, nikoliv pan Steiger.

Pozn. JČ: Veřejnost musí ovšem bedlivě sledovat, aby nedošlo k nahrazení jedné garnitury "kmotrů" jinými.

Milošovi jste zrak nevytřeli, tedy vytřel Miloš zrak vám

10. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Upřímná škodolibost nad tím, kterak nedemokraticky smýšlející prezident dovedl zemi k demokratickému řešení krize proti vůli politického okresního přeboru.

K Miloši Zemanovi nelze být nekritický. Nelze mu ale upřít, že oproti svým konkurentům v české maloměšťácké politice hraje i v relativně pozdním věku úplně jinou ligu. Spojená fronta české mediální (zdůrazňuju slovo mediální) intelektuality mu tyto přednosti nepřizná, neboť mu nemůže zapomenout, že se právě jí navzdory stal prezidentem. Tak velké ponížení, ztráta pocitu důležitosti a tedy i nechtěný otřes pracně budovaného sebevědomí se samozřejmě neodpouštějí.

Zlámou se ledy?

10. 8. 2013 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Jan Čulík se zaradoval -- poněkud opatrně -, že se rozpadla "chabá a zkorumpovaná "pravicová" vládní koalice". S tím nelze, pokud nejste "pravičák" (i když nevím, proč má "pravici" v uvozovkách -- možná ji za pravou nepovažuje?), než souhlasit. K jeho jiným nadějím však přistupuji s optimismem značně chatrným. Proč?

Geniální stratég

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zpětně mě mrzí, že jsem v prvním kole prezidentských voleb nevolil Miloše Zemana, ale teprve ve druhém kole. Zeman je nejlepší prezident, kterého kdy Česko mělo. Během současné politické krize dokázal za pár týdnů přivodit předčasné volby, zničit ODS, podkopat silnou pozici TOP09, posílit SPOZ bez oslabení ČSSD. Je to geniální stratég, píše Pavel Sanda.

Pozor na Zemanovo tažení za mocí

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Čtu mezi řádky, že vlastně věříte, respektive lidé, potažmo voliči mohou věřit Zemanovu tažení za mocí. Bohužel zatím mu věří hodně lidí, poněvadž říká, co lid chce slyšet. Nepostřehl jste, jak také už několikrát šikovně společnost a názory staví proti sobě?, píše čtenář Bubeníček z Mělníka.

Liberální levice bez politického domova

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zemanovský skluz v ČSSD zpátky k technologii moci, tvrzený rádoby osvíceným autoritářstvím na Hradě, sice dočasně nepochybně uspěje v kontrastu s katastrofálním působením pravicových vlád. Jenže vážně hrozí, že až i tato vypočítavá politika ztroskotá na mělčinách klientelismu, kam se při pohledu na první kroky Zemanových mužů v Rusnokově vládě a dosavadní politiku "pragmatických" hejtmanů ČSSD, neodvratně řítí, bude liberální demokracie u nás už definitivně v troskách.

Problém středových a levicových voličů, které zemanovský obrat v ČSSD nechal bez politického domova, je, že se nemohou přiklonit k asociální, pravicové TOP 09, i kdyby tisíckrát správně varovala před ohrožením parlamentní demokracie u nás.

Jiří Pehe "Liberální levice bez politického domova"

Zemanova mise

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Prezident Miloš Zeman pozoruhodně klame tělem. Není dne, aby nebyl v médiích zesměšňován, peskován či okřikován, předhazují se mu ty nejhorší úmysly a čeká se od něj kdejaká podlá intrika. Když se pak ukáže, že dělá přesně to, co slíbil a že to vede k výsledkům, které zamýšlel, kdekdo je překvapen.

Kudy chodí, permanentně si koleduje o kritiku. Libuje se v provokacích, u kterých často není zřejmé, jaký mají smysl. Zemanova argumentace bývá lajdácká, takže ho co chvíli někdo triumfálně chytá za slova utroušená na okraj a co prezident řekl k věci, se neřeší.

Zeman je nyní s lidmi, kteří mu zbyli, daleko efektivnější, než byla v uplynulých deseti letech zdejší politická a intelektuální elita. Zatímco klientelismem a korupcí prolezlé parlamentní strany předstírají zápas s prezidentem o parlamentní demokracii, díky prezidentovi to budou občané, kdo o parlamentní demokracii svedou zápas s těžce kompromitovanými politickými stranami.

Ivan Hoffman, Zemanova mise (ČRo)

Je Čína na cestě k demokracii?

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Za vlády nového čínského vedení prezidenta Xi Jinpinga se v Číně rozběhl tichý proces reforem, míní známý reportér televize BBC John Simpson. Jeden čínský disident sdělil Simpsonovi v rozhovoru pro BBC, že se dá předpokládat, že do pěti až sedmi let bude v Číně existovat demokraticky zvolený parlament.

Televize je debilizátor ze své podstaty

10. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Mám dojem, že televize je debilizátor ze své podstaty. Žijeme ve virtuálním televizním světě a neuvědomujeme si že každý, kdo umí mluvit do tv, nemusí být dobrý politik ba ani člověk, redaktor, který umí dělat z lidí pitomce není dobrý redaktor. Je to divadlo a útok na emoce, píše Zdeněk Kropáček.

Britská Rada pro reklamu vyšetřuje stížnosti na vládni protipřistěhovaleckou kampaň

10. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská Rada pro reklamu, Advertising Standards Authority, zahájila vyšetřování mobilních vládních billboardů s nápisem "VRAŤTE SE DOMŮ, NEBO BUDETE ZATČENI", s nimiž se jezdilo po šesti londýnských čtvrtích. Rada pro reklamu obdržela od veřejnosti šedesát stížností na tyto billboardy, že vyvolávají rasovou nenávist. Stěžovatelé poukazují na to, že vládní billboardy "připomínají hesla, která v minulosti používaly rasistické organizace při svých útocích na imigranty a mohou vyvolat v multikulturních komunitách napětí a rasovou nenávist".

DOKUMENT

Veselovský: máme vážné obavy ze snahy otupit hlavní večerní zpravodajskou relaci ČT24

9. 8. 2013 / Martin Veselovský

čas čtení 1 minuta

Vážený pane řediteli, vzhledem ke zprávám v médiích, které zásadním způsobem zpochybňují budoucí nezávislost a objektivitu pořadu Události, komentáře, Vás musíme požádat o vysvětlení důvodů odvolání Daniely Drtinové z moderování pořadu.

Na řadě schůzek vedení Zpravodajství a redakce Událostí, komentářů k pořadu a jeho směřování, které se za poslední téměř dva roky uskutečnily, nebyla nikdy zpochybněna profesionalita či objektivita Daniely Drtinové při vedení rozhovorů a diskuzí.

"Prezident Zeman plní svoje sliby"

9. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Navzdory systematické pražské mediální kampani proti Miloši Zemanovi je pozoruhodné, že má zřejmě spíš kontraproduktivní dopad. Možná i v jejím důsledku popularita Miloše Zemana v prezidentském úřadě sílí. Ukazuje to "názor z lidu" čtenáře Jana Polívky. Občané si zdá se nic nedělají z varování, že Zeman v úřadě "usiluje o moc". Je to pochopitelné - vnímají ho jako vítanou změnu v dosavadní hegemonii nekompetentních a zkorumpovaných politiků z české bolševické (postkomunistické) "pravice". Lidé jako Kalousek, Nečas či Schwarzenberg totiž jsou pouze karikaturou údajných konzervativních sil, pravice západního typu v České republice neexistuje. Není divu, že se jim velmi úspěšně podařilo v České republice zdiskreditovat pravicový projekt, poznamenává Jan Čulík.

Cesta do hlubin pravicové duše

9. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Je obecně známé tvrzení neoliberálů, že člověk je ve své přirozenosti sobecký. Jelikož se české nejsilnější pravicové strany označují liberálně-konzervativní (ODS), druhá přímo konzervativní (TOP 09), lze k egoismu přidat atributy jako líný, nenasytný a nezodpovědný; inu zkrátka bytostně nedokonalý, píše Radek Scholler.

Emailová firma, kterou používal Snowden, dobrovolně podstoupila vlastní likvidaci

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Šifrovací emailová služba Lavabit, kterou používal americký whistleblower Edward Snowden, oznámila ve čtvrtek, že se rozhodla se zrušit, aby nemusela poslechnout vládní příkaz umožnit americké vládě přístup ke komunikacím svých uživatelů. "Po podstatném uvažování o tom, co dělat, jsem se rozhodl zrušit naši službu," řekl zakladatel firmy Ladar Levinson. Dodal, že příkaz americké vlády vnutil jeho firmě "složité rozhodnutí: Buď se podílet na zločinech páchaných proti americkému lidu anebo zlikvidovat deset let tvrdé práce tím, že zruším firmu Lavabit." Rozhodl se firmu zrušit.

ZEMĚDĚLSTVÍ A PŘÍRODNÍ ZDROJE:

Hleďme do budoucnosti!

9. 8. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Třebaže je Rusnokova vláda odborníků dnes v demisi, upoutala mne v jejím programovém prohlášení pasáž, která se týká zemědělství. Toho zemědělství, které v současnosti živoří na okraji zájmu politiků a vlád. Dokladem je trvale se snižující vlastní produkce potravin a zároveň , dnes už pro značnou část obyvatelstva, neúnosně a trvale se zvyšující náklady za vesměs dovozové potraviny.

Václav Princ: "ODS je zločinecká strana"

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

ODS se vzpamatuje a bude normální pravicovou, liberální, politickou stranou, nebo se již nikdy nezbaví přívlastku zločinecká politická strana. Dnes jsem byl při celodenní práci v autě masírován rozhlasem, večer to bude televizí a zítra to vyjde ve všech novinách, jak ODS řeší vyloučení poslanců, údajně zase rebelů, kteří nehlasovali při hlasování o důvěře vládě proti návrhu společně s ostatními poslanci klubu ODS, míní Václav Princ, autor Holešovské výzvy.

Putin: Neuzavřeli jsme se Saúdy dohodu o Sýrii a kontrole nad Evropou

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin nepřijal dohodu nabízenou Saúdskou Arábií. Ta žádala oslabení podpory syrského prezidenta Bašára Asada výměnou za ekonomické pobídky - včetně masivního prodeje ruských zbraní - a přenechání evropského trhu se zemním plynem Rusku. Oznámil to dnes Kreml.

ČT se bude těžko hájit před údajnými mocenskými zásahy, protože není nezávislá ani objektivní

9. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

"Veselovský píše o "nezávislosti a objektivitě" pořadu Události, komentáře, a dokonce o "objektivitě" Drtinové.:)))) Škoda, že Veselovský nebil na poplach kvůli "nezávislosti a objektivitě" veřejnoprávní služby už dříve. Mám na mysli i jeho "objektivní" rozhovor s Normanem Finkelsteinem nebo moderování diskuse o kácení stromů na Šumavě, píše Daniel Veselý.

Musím říci, že musím chtě nechtě souhlasit. Ne s tím, že Drtinová by měla být vůbec ve vysílání, to neee. Ale odvolání měly předcházet regulérní výtky na kvalitu její práce..., poznamenává Štěpán Kotrba.

Odboráři jsou levičácké socky a lůzři. Teda kromě těch v ČT, tam jsou odboráři hrdiny bojujícími proti levičáckým sockám a lůzrům. (Zjištěno z médií), píše Marta Nachtmann Josephson.

Média včetně ČT by se hlavně měla zamyslit nad "kvalitní" prací, kdy se jim daří ve společnosti vyvolávat minimálně tři vlny nenávisti: 1) Vůči českým občanům romského původu, 2) Vůči demokraticky a v souladu s Ústavou postupujícímu prezidentovi republiky a 3) Vůči policii a státním zástupcům. Jak je vůbec možné, aby pana prezidenta Zemana někdo přirovnával k Hitlerovi či aby se o policii a státních zástupcích psalo jako o pučistech, totalitářích a třídních bojovnících? To snad celý rok slavíme Den nespoutané mafie? ptá se Marek Řezanka.

Je neuvěřitelné, že znovu vystrkují hlavu Komers a Dekoj, kteří se zcela zdiskreditovali v poslední televizní rebelii v roce 2000. Kromě toho palcové titulky v médiích o tom, že si televizní odbory "myslí", že v ČT "možná" došlo k politickému nátlaku ("vše nasvědčuje tomu, že by mohlo jít ze strany ČT o splnění politické zakázky", spekulují ve svém prohlášení odbory bez důkazů a média už píší, že tomu tak skutečně JE!) jsou vrcholem kvalitní žurnalistiky. Zpráva není zpráva, dokud není důkaz, míní Jan Čulík. Ke "kvalitě" novinářské práce Daniely Drtinové má toto: Dobrý moderátor musí mít inteligenci, hluboké vědomostní zázemí, pohotovost a takt. Je samozřejmě v pořádku, pokud moderátor(ka) agresivně přerušuje žvanivého politika. Moderátor ovšem musí přerušovat žvanivého politika V ZÁJMU DIVÁKA, nikoliv v zájmu vlastního zviditelnění. Drtinová právě toto neumí. Naprosto nemá cit pro to, kdy má interviewovaného vyslechnout a kdy přerušit. Není nezaujatá a není dostatečně inteligentní na to, aby mohla dělat práci moderátora v politických pořadech.

Upozorňuji, že naprosto není jasné, zda byla Drtinová odvolána z Událostí, komentářů z politických důvodů. Štěpán Kotrba má pravdu, že pokud je její odvolání degradací a nikoliv povýšením (což není jisté), mělo být jistě zdůvodněno analýzou její práce. Zastávám názor, že Drtinová vůbec nikdy v televizi neměla pracovat, bez ohledu na dnešní situaci. Je nutno zdůraznit, že domněnky "odborářů" Komerse a Dekoje, že Drtinová byla údajně odvolána z politických důvodů, nejsou fakta.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41375