Na Sicílii se utopilo dalších šest přistěhovalců

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Itálie byla o víkendu otřesena úmrtím šesti mladých Egypťanů, kteří se utopili, když se snažili doplavat 20 metrů na břeh z dřevěného rybářského člunu s přibližně stovkou egyptských imigrantů. Člun najel na písečnou mělčinu nedaleko letoviska Lido Verde. Ostatních 98 lidí na člunu přežilo, z nich bylo asi 50 dětí. Předpokládá se, že šest mladých mužů, kteří utonuli, ve věku 17-27 let, neumělo plavat.

Podle OSN přistálo na pobřeží Itálie a Malty během prvního půlroku letošního roku asi 8400 přistěhovalců z Egypta, ze Sýrie a ze zemí na Blízkém východě.

Italská ministryně zahraničí Emma Bonino řekla v neděli v rozhlase, že neexistuje žádné zázračné řešení pro problém imigrace. Koncem července utonulo 31 přistěhovalců, kteří se snažili doplout na člunu na ostrov Lampedusa, kam směřuje většina přistěhovalců z Afriky a z Blízkého východu.

"Tito lidé riskují, že skončí v rukou reálných obchodníků s iluzemi či se smrtí," řekla Boninová. "Jsou to ale lidé, kteří utíkají kvůli hladu nebo kvůli válce nebo kvůli obojímu."

Její slova potvrdil devatenáctiletý Syřan Yahia Khaddam, který řekl listu La Repubblica, že za cestu na člunu do Itálie zaplatil 1500 dolarů. "Buď bojujete, nebo utečete," řekl. "Musel jsem riskovat smrt, abych mohl přežít. To riziko jsem přijal. Zaplatil jsem a jsem naživu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7243

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2013