Čtenáři souhlasí, že je obscénní, aby energetická firma vypínala proud důchodci po mrtvici

6. 2. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na apel redakce Britských listů, aby čtenáři finančně vypomohli Janu Posoldovi. důchodci po mrtvici, jemuž po dobu dvou let nebyla česká státní správa schopna poskytnout ani minimální příspěvek v nouzi a jemuž nyní poslala energetická firma EON za nezaplacený účet ve výši 9750 Kč výhrůžnou předžalobní výzvu, že mu vypnou elektřinu, reagovali okamžitě čtenáři Britských listů spektakulární pomocí. Janu Posoldovi během čtyřiadvaceti hodin od zveřejnění naši prosby věnovali částku 99 677 Kč. Nezaplacený účet za elektřinu z toho už byl firmě EON uhrazen a zbytek peněz poukazujeme Janu Posoldovi na uhrazení dalších dluhů v jeho nezáviděníhodné situaci invalidy, jemuž stát nepomohl.

Redakce Britských listů chce všem čtenářům, kteří takto operativně pomohli, vyjádřit obrovský dík a hold. Je zjevné, že slušnost, soucit a solidarita z české společnosti ještě nezmizely. Děkuje i Jan Posolda, níže uvedený dopis poslal včera, kdy ještě nebylo známo, že čtenáři poslali desetkrát více peněz, než byl nezaplacený účet za elektřinu:

Poděkování.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě v moji velmi složité situaci pomohli, když stát si neplní svoji sociální funkci.Dostal jsem novou chuť porvat se s osudem , který mě připravil život a se kterým jsem ani v nejhorším snu nepočítal.Všem ještě jednou děkuji.

Posolda Jan

Usuzujeme, že čtenářská obec Britských listů zareagovala na případ Jana Posoldy tak rychle a tak štědře prostě proto, že skutečnost, že energetické firmy mají v ČR právo vypnout dodávku elektřiny či plynu i invalidovi po infarktu, je nelidská a v civilizované společnosti naprosto nepřijatelná. Je obrovskou vinou českých politiků, že dopouštějí, aby k takovým situacím mohlo docházet. Znamená to, že Česká republika není civilizovanou zemí.

Nemůžeme samozřejmě žádat po čtenářích Britských listů, aby systematicky a opakovaně zasahovali na záchranu bezmocných a invalidních spoluobčanů tam, kde stát drasticky selhal.

Je bezodkladně nutné vyvinout nátlak na politiky, aby byl přijat zákon, že lidem bez prostředků, lidem starým a lidem invalidním a nemocným (zemřou!) se dodávka plynu a elektřiny nesmí vypínat. Tak, jak to platí třeba i v oné kapitalistické Velké Británii.

Politikové v České republice hájí zájmy milionářů a jejich firem. Co tak se projednou pokusit je přimět, aby udělali něco i pro slabší občany společnosti.

Dramatickou a rychlou pomocí pro pana Posoldu dokázali čtenáři Britských listů, že umějí efektivně jednat. Uvažujme, přátelé, nad tím, jak donutit politiky, aby zavedli lidské zákony, které by zajistily, aby k šíleným situacím, v jaké se ocitl Jan Posolda, v české společnosti prostě nedocházelo.

Absurdní pozvání do Prahy

6. 2. 2014 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty

Až poletí tento měsíc do Prahy autoritářský vládce Uzbekistánu Islam Karimov, přistane na letišti Václava Havla. Ano, muž, který v současnosti vězní tisíce politických vězňů, přiletí na letiště, pojmenované po jednom z nejslavnějších a nejrespektovanějších politických vězňů naší doby.

Je to tak absurdní situace, že ani nedávno zemřelý autor absurdních her a později prezident Václav Havel by si ji nedokázal představit.

Novinky dezinformovaly veřejnost

Policista smí svědčit o tom, co viděl, ne však o tom, co mu někdo řekl

6. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Novinky.cz zveřejnily v posledních dnech sérii článků o více jak rok starém rozhodnutí Nejvyššího soudu, týkajícím se údajné nepřípustnosti svědectví policistů z místa činu. Tyto články, které byly z počátku založeny na nepochopení daného rozhodnutí a posléze na touze vytěžit z rozvířených zlých vášní maximum (viz tento článek, složený již výhradně z popuzených reakcí "obyčejných lidí") představují esenci novinářského zla (ve zkratce MM), pročež mám potřebu pokusit se tuto zcela zbytečnou prudu (diskuze pod článkem na novinkách je vyloženě strašidelná) ztlumit a reagovat alespoň na související článek zveřejněný tu, na Britských listech, upozorňuje Jakub Tatoušek.

Levice, demokracie a emancipace. Pár poznámek k dnešnímu krizovému stavu

6. 2. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

V poslední době se v českém veřejném prostoru začalo více mluvit o antikomunismu, levici a její krizi. Debata, která je velmi potřebná, má ale někdy tak trochu provinční charakter. Není zdaleka pravda, že levice je v krizi jenom v Česku a že je to jen důsledek antikomunistické ideologie, kterou si přisvojila postkomunistická pravice jako nástroj svojí kulturní hegemonie v místním politickém systému. Ve skutečnosti dnes můžeme mluvit o globální krizi levice a jejího emancipačního programu spojené s globální krizí moderní demokracie. Tyto dvě krize spolu úzce souvisejí a budou hlavním tématem tohoto textu, který cílí na akcentování některých souvislostí, aniž by si nárokoval na to být nějakým originálním programovým manifestem.

Doktor David se mýlí

6. 2. 2014 / Anna Šabatová

čas čtení 2 minuty

MUDr. Ivan David ve svém článku "Jaký má být ombudsman", publikovaném dne 5. února 2014 v Britských listech, napsal, že v mé zprávě z šetření ombudsmana v roce 2006 je "nejnápadnějším nesmyslem výtka, že se nepokusili těžce mentálně retardovanou pacientku léčit dietou". Toto tvrzení je nepravdivé, taková výtka ve zprávě nebyla. MUDr. David si to spletl s tvrzením jiné osoby. Zpráva zástupkyně veřejného ochránce práv rovněž nevinila ze smrti pacientky v síťovém lůžku psychiatrickou léčebnu, a to ani nepřímo. Zpráva ovšem vytýkala léčebně jiná pochybení, včetně porušování metodického opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího použití omezovacích prostředků.

Světoví spisovatelé protestují proti homofobii v Rusku

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 200 prominentních mezinárodních spisovatelů, mezi nimi Günter Grass, Salman Rushdie, Margaret Atwood a Jonathan Franzen, protestují otevřeným dopisem proti potlačování svobody projevu ruskými zákony, zaměřenými proti homosexuálům a trestajícím rouhačství. Je to součástí vlny protestů, které vznikají před zahájením zimních olympijských her v Soči.

Vitalij Milonov: "Homosexualita je život v projektu zla"

6. 2. 2014

čas čtení 5 minut



Britská televizní stanice Channel Four ve středu vysílala dokumentární film z Ruska, v němž ukázala, že homosexuálové v Rusku jsou terorizováni a mučeni aktivisty z ultrapravicových organizací, zatímco státní orgány zůstávají v nečinnosti. Zpravodajství Channel Four News k tomu mj. z Petrohradu interviewovalo Vitalije Milonova, vlivného současného ruského politika a autora antihomosexuálních zákonů. Rozhovor doporučujeme bedlivé pozornosti čtenářů. Je jedním z četných důkazů této doby, že představovat si, jak to činí někteří Češi, že dnešní Rusko ohrožuje Českou republiku "komunismem", je poněkud zastaralé. Pokud dnešní Rusko ČR něčím ohrožuje, jak vyplývá z pozoruhodného rozhovoru s dnešním čelným ruským politikem, bude to asi přece jen něco poněkud jiného, poznamenává Jan Čulík:

Je současná kritika Ruska neférová?

6. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

V některých zemích jsou homosexuálové vězněni. V jiných zemích jsou popravováni. A v našich médiích se teď hraje na to, že v Rusku existuje mimořádný problém. Že se s homosexuály v mnoha zemích světa zachází o hodně brutálněji než dnes v Rusku nikoho v podstatě nezajímá. Světoví intelektuálové by měli raději kritizovat věřící, kteří zbožňují starozákonního Boha a nechápu, že neexistují jen heterosexuální muži a ženy, ale také homosexuálové, poznamenává Uwe Ladwig.

Ultrakonzervativní ruská politika proti gayům je produktem čistě cynického kalkulu

6. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ruský politik a fanatický křesťan Vitalij Milonov je sice autorem zákonů pronásledujících homosexuály, avšak nebýval členem Putinovy "osobní" vládnoucí strany Jednotné Rusko. Zcela původně je "křesťanským demokratem" a dokonce zapadnikem (coby baptista), k pravoslaví přešel v roce 1998, k putinovcům se přidal teprve v roce 2007. Ultrakonzervativní směr, jenž reprezentuje, stejně jako ultrapravicoví extrémisté, kteří homosexuály beztrestně napadají, tvoří teprve druhý okruh příznivců prezidenta. Na celé věci tedy není ani tak strašné, že jsou v Rusku v politice fanatici - v americké je jako menšinu nalezneme rovněž - ale fakt, že se režim v jistém okamžiku cílevědomě rozhodl opřít o politickou podporu právě těchto skupin, aniž by sám skutečně sdílel jejich předsudky. Jde o čistě cynický mocenský kalkul, který má ještě další vnitropolitické i zahraničněpolitické aspekty.

Homofobie v Rusku a skoro všude jinde

12. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je nesporné, že je šokující, když Vladimir Putin vystupuje otevřeně na podporu homofobie a Rusku se to nesmí tolerovat, jenže jedna věc je velmi zajímavá. Nynější záporný postoj Ruska vůči homosexualitě se stal užitečným klackem, jehož prostřednictvím na Rusko příhodně útočí Západ. Přitom homosexualita je dodnes pronásledována jako trestný čin v osmdesáti zemích světa a ty nikdo na pranýř na rozdíl od Ruska za to nestaví. Není to poněkud pokrytecké? Z nové britské studie (Dr Matthew Waites, `Human Rights, Sexual Orientation and Gender Identity in the Commonwealth: Struggles for Decriminalisation and Change' Corinne Lennox and Matthew Waites, eds., 2013) vyplývá, že za tvrdou kriminalizaci homosexuality ve většině zemí Britského společenství národů může někdejší britská správa. V době existence Britského impéria totiž byla homosexualita tvrdě trestně stíhána i v Británii a britské kolonie převzaly kompletně britský právní řád. Zatímco však trestní zákoník byl samozřejmě posléze v Británii liberalizován a kriminalizace homosexuality tam byla zrušena, v bývalých britských koloniích se to nestalo - tam v drtivé většině případů dále platí zákoník z 19. století, kriminalizující homosexualitu jako trestný čin. Jenže anglosaské bývalé britské kolonie na rozdíl od Ruska málokdo kritizuje, není to zjevně považováno za tak důležité ze strategického zájmu. (Abych to upřesnil: lidskoprávní organizace jistě ano, ale kdy se toto téma dostává do titulků celosvětových zpráv, jako je tomu v případě Putinovy homofobie? Kteří západní politikové odmítají kvůli homofobii afrických zemí tam jezdit, podobně jako německý prezident nechce jet do Ruska?)

Jak to vypadá s právy gayů ve Spojených státech a jinde

6. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Všichni alespoň tušíme, jak to vypadá s právy gayů v Rusku. Koneckonců loňské Prague Pride se jako maskot "zúčastnil" prezident Putin v různých podobách a alegoriích - a vystřídal tak předloňského Václava Klause. Ještě mnohem horší je to ale s právy gayů v Ugandě ZDE, kde homosexuály za lidskou přirozenost mohou odsoudit k doživotnímu trestu. A jak je to s právy homosexuálů ve Spojených státech?

K některým užitým pojmům

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

rád bych zkorigoval použití některých náboženských termínů v článcích týkajících se poměru k LGBT v různých státech světa, píše Jiří Kouba.

Tak panu Veselému uniká "zákon ugandské vlády, jež je namířený proti tamním gayům, fanaticky podporovali američtí evangeličtí křesťané" . Správně by mělo být evangelikální , ne evangeličtí. Anglické "evangelical" se nutně štěpí podle kontextu , kdykoliv je překládáno do češtiny. U nás máme jak evangelíky, tak evangelikály, přičemž anti LGBT agenda patří těm druhým, byť i v umírněnější podobě než je tomu v Rusku. Mezi evangelíky je naopak slyšet hlas obhájců LG (nevím, jak BT) práv (Štorek, Prudký). Obě skupiny se liší i v řadě jiných podstatných atributů.

S pojmem "baptista" se druží vysvětlení , které je nezbytné, pokud se týká sovětského nebo postsovětského kontextu. Zatímco v USA, ale i v ČR, je tím míněna teologicky i kulturně specifická konfese, v SSSR šlo o církev zastřešující nepravoslavné a nekatolické proudy. Vedle "pravého" baptisty sdílel nálepku třeba letniční, tedy 2 typy v jiných podmínkách nepříliš kompatibilní. Tím chci říci, že v ruském kontextu termín "baptista", na rozdíl od kontextu českého, nevypovídá téměř vůbec o názorovém pozadí dotyčného.

O situaci homosexuálů v USA

6. 2. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Myslím, že článek Daniela Veselého o stavu práv homosexuálů v USA je také tendenční. Pomíjí trend: zatímco v Rusku je zákon proti homosexuálům nový a vystihuje trend od liberálního přístupu k tmářství, v USA jsou zákony proti homosexuálům staré a pocházejí z dob, kdy je měla celá Evropa (připomeňme, že génius Alan Turing byl v poválečné Británii odsouzen za homosexualitu k chemické kastraci a v důsledku toho spáchal sebevraždu).

Jestliže tedy Rusko zavedlo nový zákon proti homosexuálům, v USA jsou už mnohé státy (Massachusetts, Kalifornie, New York, Maryland, Illinois, Washington, New Mexico), které mají legalizované manželství pro stejnopohlavní páry -- tedy manželství zcela rovné s manželstvím heterosexuálů. Navíc Nejvyšší soud v USA v případu Windsor vs. United States 26. června minulého roku rozhodl, že v USA nesmí platit federální zákon, který omezoval manželství pouze pro heterosexuály. Zatímco tedy v USA se odporné dědictví minulosti pomalu rozpouští, v Rusku nejenže nemají ani registrované partnerství pro homosexuály (tedy podřadný legalizovaný vztah oproti plnému manželství), nýbrž zavádějí proti nim další diskriminační zákon. To je podle mne obrovský rozdíl, rozdíl trendů.

Same-sex marriage in the United States ZDE

Mapa, ukazující, kde je v USA legalizované manželství homosexuálů: ZDE

Umíme se v ČR brát o svá lidská práva?

6. 2. 2014 / Vlasta Hábová

čas čtení 9 minut

U příležitosti Světového dne vody byly 22. března 2012 spuštěny webové stránky pro potřeby zorganizování Evropské občanské iniciativy (EOI) Voda a sanitační zabezpečení jsou lidská práva. Základní požadavky této iniciativy byly následující:

1. Zaručené služby týkající se vody a sanitačního zabezpečení pro všechny v Evropě

2. Žádná liberalizace služeb zajišťujících zásobování vodou.

3. Universální (globální) přístup k vodě a sanitačnímu zabezpečení.

Budeme platit namísto kartou telefonem?

6. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Firma Weve, kterou utvořili tři největší britští mobilní operátoři Vodafone, O2 a EE, se spojila s kreditní firmou Mastercard ve snaze vytvořit systém plateb, který by propojil SIM karty s platebními kartami. Dosud se o totéž bezúspěšně snažily firmy Google a Paypal. Pokud bude projekt úspěšný, mělo by být možné platit v obchodech mobilním telefonem u bezkontaktních terminálů pro platební karty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za demokracii jsme opojeni sametem bohužel necinkali

6. 2. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

O tom jsem přesvědčen, pokud skutečným významem tohoto slova není dělaní z většiny lidu hlupáky, namísto nám vnucovaného, že demokracie je vládou lidu. Nepochybně mám pravdu, neboť jak by mohl vládnout lid, když si ve své drtivé většině přeje, aby nebyly války, hlad, bezdomovci, lidé bez práce, klérem zneužívané děti, dostupná špičková léčba jen pro bohaté a ústavní činitele, korupce, rasismus a xenofobie, horním deseti tisícům naslouchající justice a policie, a přesto všechno to mnou, zdaleka ne všechno vyjmenované zlo co lidé nechtějí, vítězí nad pravdou a láskou.

Stačí se podívat na priority současné vlády a poslanecké většiny, kterou má v Parlamentu České republiky. Na prvním místě je starost o to, které koryto dostane Červíček či Lessy, kdo z kamarádu bude náměstkem toho či onoho ministerstva, kdo má jmenovat profesory, kdo z papalášů pojede oficiálně(za naše peníze)podpořit olympioniky a jestli opět za nehorázné miliardy pronajmou stíhačky. O to vše se vede litý politický boj a obyčejným lidem jsou dávány časově neohraničené sliby(chyby) o reformě sociální oblasti či přijetí zákonů a opatření, které státu už zítra zajistí dostatek peněz, aby zde ráj to napohled nebyl jen pro úzkou skupinu vyvolených. A právě tato smutná realita mne vede k přesvědčení, které se odráží v titulku mého povzdychnutí.

Emocionální mrzáci

6. 2. 2014 / Petr Hartman

čas čtení 1 minuta

Jistě se Vám už také stalo, že jste si všimli neadekvátní emocionální reakce u svých známých, kolegů nebo blízkých. Nemyslím přehnané nebo manické, ale právě spíše nedostačující.

Prošel jsem psychologickým výcvikem v rámci školy, kterou jsem studoval ve formě terapeutické skupiny a alespoň dle hodnocení vím, že jsem vcelku "normální jedinec" - idealista. Abych to dokreslil, tak Vladkovy reakce ve vile byly už za mojí opačnou hranicí. Přesto nebo právě proto mě emoční projevy mnohých lidí děsí svojí otupělostí až cynismem. "Žijeme ve zlém světě." říkají. "Nemůžeš brát všechno tak vážně!"

Poslušně hlásím, že jsem vopravdu nic neviděl a neslyšel!

6. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Tak nějak asi bude vypadat hlášení o šetření případu zadržení pachatele loupeže, protože nic víc asi policisté nebudou vidět, slyšet, zjišťovat. Taky proč, když nějaké jejich svědectví z místa činu bude soud považovat za nevěrohodné, nepoužitelné. Verdikt Nejvyššího soudu v tomto duchu je zcela nepochopitelný a staví policisty, vyšetřující nějaký trestný čin, do role nekompetentního přihlížejícího. Paradoxně výpověď náhodného "čumila" bude mít větší cenu než výpověď a svědectví policistů.

K tomu však prosím vizte tuto opravu od Jakuba Tatouška ZDE

OSN odsoudila Vatikán za zneužívání dětí a požaduje okamžitou nápravu

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Zdrcující zpráva OSN požaduje, aby Vatikán "okamžitě odstranil" všechny kněží, o nichž se ví, že zneužívají děti, či o nichž se to podezřívá.

Vatikán nepřiznal obrovský rozsah sexuálního zneužívání dětí kněžími a provozuje politiku, která vede "k pokračování tohoto zneužívání a k beztrestnosti pachatelů". To ve středu konstatoval panel OSN, který zdrcujícím způsobem odsoudil způsob, jímž Svatá stolice přistoupila k globálnímu skandálu sexuálního zneužívání dětí.

OSN také požaduje, aby Vatikán zajistil nezávislé vyšetřování všech případů sexuálního zneužívání dětí a způsobu, jímž se k němu postavila hierarchie katolické církve. Záznamy o starších případech musejí být odtajněny a pachatelé trestných činů i jejich ochránci musejí být potrestáni.

Svatá stolice musí zavést "jasná pravidla, mechanismy a procedury" pro povinné informování o všech případech uskutečněného či podezřívaného zneužívání dětí světským kriminálním úřadům.

Výbor OSN je zvlášť znepokojen, že Svatá stolice systematicky dává přednost ochraně pověsti církve a pachatelů před zájmy postižených dětí.

Vatikán na zprávu reagoval zlobně. Uvedl, že ji prostuduje, a vyjádřil politování, že OSN zasahuje do záležitostí katolické církve.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Slovinsko bylo těžce postiženo extremním počasím

6. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Sníh a led způsobil ve Slovinsku "nejhorší škody, co lidé pamatují". Padaly stromy, zmrzlo elektrické vedení a extremní počasí způsobilo škody za mnoho milionů eur.

Nejsilněji postižené jsou jihovýchodní oblasti Slovinska. Mnozí hovoří o rozsáhlé přírodní katastrofě. Asi čtvrt milionu lidí bylo postiženo rychle se měnícími teplotami, které způsobily, že napadaný sníh roztál a pak zase zmrzl, takže byla zaparkovaná auta uvězněna v náhrobcích z tlustého ledu. Slovinská vláda konstatovala, že bylo poškozeno více než 40 procent alpských lesů v zemi.

V oblasti kolem města Postojna na západě Slovinska se řidiči snažili sekerami odstraňovat led ze svých automobilů, který dosahoval tloušťky 15 centimetrů. Zamrzly bankomaty, železnice nejezdí a mimo provoz je i nejvýznamnější slovinský přístav Koper.

Mimořádně extremní počasí také postihlo sousední Chorvatsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglie tvrdě sklízí důsledky globálního oteplování

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Jihozápad Anglie trpí od Vánoc trvalými vichřicemi a setrvalým deštěm, který způsobil rozsáhlé záplavy. Ve středu se situace ještě výrazně zhoršila.

  • Více než 200 příbytků muselo být evakuováno v hrabstvích Somerset a Devon. Policie z vrtulníků varuje megafony obyvatele zaplavených Somersetských nížin, aby opustili své domovy.
  • Vichřice kolem 150 km/hod, silný déšť a vysoký příliv donutily britský Úřad pro životní prostředí, aby vyhlásil pro jihozápad Anglie devět případů vážné povodňové pohotovosti.
  • V městě Dawlish nápory mořských vln zlikvidovaly 30 metrů ochranné zdi a za ní i rychlíkovou železniční trať do jihozápadní Anglie. Znamená to, že železniční doprava západně od města Exeter nebude v provozu dlouhé týdny.
  • 44 000 osob je v důsledku vichřice bez dodávky elektrické energie.
  • Premiér David Cameron přislíbil 100 milionů liber na odstraňování povodňových škod.

Podrobnosti v angličtině a četné dramatické videozáběry situace v jihozápadní Anglii ZDE

Jane's Annual Defence Report: Světové výdaje na zbrojení letos porostou, Asie dohání Západ

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ačkoliv vojenské výdaje na Západě klesají a budou klesat, globální výdaje letos poprvé po pěti letech vzrostou o 0,6%. Kromě dlouhodobého nárůstu v Číně, která v roce 2015 předstihne kombinované výdaje na obranu Británie, Francie a Německa, dochází k navyšování rozpočtů i v ostatních asijských zemích. Ty rovněž v roce 2015 předstihnou celkové obranné výdaje v Evropě. Lví podíl na celkovém růstu výdajů má Rusko, které za tři roky hodlá navýšit prostředky na zbrojení o 44%. Na blízkém Východě výdaje Ománu a Saúdské Arábie mezi lety 2011-2013 vzrostly o 30%.

Výdaje na zbrojení v USA dosáhly v roce 2012 664 miliard dolarů, v roce 2013 582 miliard dolarů. Letos by se měly pohybovat na úrovni 575 miliard a v roce 2015 535 miliard, uvedla renomovaná expertní organizace Jane's.

V Evropě Západ kvůli ekonomickým problémům snižuje výdaje, ale na Východě a Jihu naopak obranné rozpočty narůstají. Vede Rusko a spolu s ním je v téže lize ještě Turecko. Ze zemí EU za zbraně více utrácí pouze Polsko, ale růst se zde zpomalil.

Ukrajina: Janukovyč vyměnil šéfy rozvědky a kontrarozvědky

5. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyměnil řadu oblastních představitelů Ukrajinské bezpečnostní služby a také oddělení kontrarozvědky a kontrarozvědné ochrany vládních zájmů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Voda je lidské právo

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Před chvílí jsem dostala dost důležitou pozvánku od jedné evropské iniciativy, kterou by bylo třeba podpořit, píše Vlasta Hábová.

"Vážení příznivci kampaně Voda je lidské právo,

obdrželi jsme webový odkaz pro registraci na slyšení do Evropského parlamentu ohledně kampaně www.right2water.eu - 17. února od 15. hodin. Toto je poslední veřejný krok kampaně, než Evropská komise začne ve věci Evropské občanské iniciativy konat. Pokud máte v úmyslu přijet do Bruselu se zúčastnit, prosím, neváhejte naplánovat vaši cestu co nejdříve. Pokud nejste schopni účastnit se osobně, můžete se zapojit přes Facebook a Twitter, debata bude živě vysílána přes internet - v nejbližších dnech vám dáme vědět odkazy a přesnou adresu. Nyní více než kdy jindy potřebujeme vaši podporu, ať se nacházíte kdekoliv!

Pokud máte v plánu přijet, dejte nám prosím vědět co nejdříve. Pro registraci klikněte na odkaz a postupujte podle pokynů. Registrace končí dne 7. února 2014 13:00 hodin."

Ruské vojenské letectvo letos obdrží 300 nových létajících platforem

4. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ozbrojené síly Ruské federace letos obdrží 300 nových létajících platforem, což meziročně znamená 100% nárůst. Informoval o tom novináře první náměstek ministra obrany armádní generál Arkadij Bachin.

Bachin také sdělil, že v loňském roce vzrostl počet ročně nalétaných hodin u leteckého personálu na hodnotu 100-140.

Podrobnosti v ruštině:ZDE

Svaz hloupých

5. 2. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Nevzdávám to. Po mnoha nezdařených pokusech se stále snažím založit Svaz hloupých. Bohužel pořád a pořád se mi to nedaří. Není to tím, že bychom měli na členství v tomto svazu málo vhodných kandidátů. Naopak, je jich velmi mnoho, zvláště u nás, abychom mluvili za sebe, ale jejich duševní postižení jim nedovoluje, aby se aktivně zapojili do tolik naléhavě potřebného občanského sdružování.

Afghánistán legalizoval bití žen

5. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový afghánský zákon dovolí mužům beztrestně bít své manželky, děti a sestry. Zákonnou změnou byla zlikvidována dlouhá léta pomalého pokroku při odstraňování násilí vůči ženám v zemi, která je těžce postižena tzv. "honour kilings", tj. zabíjením žen za účelem "napravení cti rodiny", nucených sňatků a drsného domácího násilí.

Nová zákonná změna zabraňuje příbuzným obviněné osoby, aby proti ní svědčily u soudu. Většina násilí se odehrává v Afghánistánu v rodinách, takže zákon - schválený parlamentem, ale ještě nepodepsaný prezidentem Karzaiem - umlčí svědky násilí i jeho oběti.

Zabíjení žen jejich mužskými příbuznými, kteří nesouhlasí s chováním ženy, bude také nemožné potrestat, stejně jako vynucené sňatky a obchodování s dcerami za účelem urovnání sporů či dluhů.

Země, které vydaly miliardy dolarů na zlepšení justičního systému a lidských práv v Afghánistánu, nyní odtamtud odcházejí a přestávají se angažovat ve stále konzervativnější afghánské domácí politice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Karzai Arranged Secret Contacts With the TalibanZDE

Hostinec v Glasgowě vyrobil pivo s názvem Vladimír Putin

5. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Brew Dog, hostinec v Argyle Street v Glasgow, vyrobil na protest proti Putinovým protihomosexuálním zákonům pivo s názvem Vladimír Putin, opatřil ho nálepkou s reprodukcí obrazu Vladimíra Putina, který Putin zakázal, a tímto nápisem:

"Jsem pivo bez košile, jezdím polonahý na koni sibiřskou tundrou a rovnou vám do krku. Jsem stoprocentně hetereosexuální a schválím zákony, které to dokáží. Když mě budete pít, dodá vám to energii, ignoranci a dogmatismus, které potřebujete, abyste dokázali zastřelit jelena (bez košile), chodit na ryby (bez košile) a schvalovat mezinárodně odsuzované, diskriminační zákony (s košilí i bez košile) před snídaní s kaviárem. Obsahuju bobule limoniku, které zvyšují sexuální výkonnost - k použití pouze s opačným pohlavím, samozřejmě. Z Ruska, bez respektu, Vlad."
Bednu piva poslal hostinec na ruský konzulát do Edinburku, kde ji odmítli přijmout.

Jak to, že pražské kavárenské "osobnosti" nekritizují návštěvu Islama Karimova u Zemana?

3. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Jeden by se vážně pozastavil nad fantasticky pokryteckou výzvou českých "osobností"

Působí až směšně, že tyto osobnosti nevyrukují stejně vehementně s výzvou proti návštěvě Islama Karimova. Myslím, že je na stupnici hrůzostrašných diktátorů podstatně výše než Janukovič, píše Ivan Novotný.

Působí to celé k neudržení legračně, hloupě a velice tendenčně.

Když odhlédnu od toho kontrastu s Karimovem, je trochu děsivá představa, že by se politici opravdu řídili podobnými radami. Těžko by se uskutečnila například jakákoli mírová konference o Sýrii (ačkoli je zatím její výsledek sporný, stále je to jednání a to je důležité). Kdyby to takto na světě fungovalo, asi by daleko častěji přicházely ke slovu zbraně. Takže jsem rád, že pozéři pražských kaváren jsou na svém místě a nemohou situaci ještě více vyhrotit, zvlášť, když jednání je teď důležitější než uraženecké pózy.

Expert na Blízký východ straní válečnému zločinci

5. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Jak jsem už mnohokrát napsal, mám za to, že v českých luzích a hájích jsou povědomí a diskuse o blízkovýchodním konfliktu zahaleny dýmem dezinformací, překrucování a lží. Zatímco je mediální prostor doslova okupován stoupenci izraelské okupační a zahraniční politiky, jako je třeba Irena Kalhousová nebo Jan Fingerland, hlas skutečných odborníků na dané téma, jmenovitě hlas Marka Čejky a Břetislava Turečka, není tolik slyšet. O to větší je pro mě zklamání, když jeden z nich bagatelizuje "odkaz" asi největšího izraelského válečného zločince.

Jediná ruská opoziční televize TV Dožď je ohrožena na existenci

5. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Hlavní ruský distributor satelitního televizního signálu, Tricolor TV, oznámil, že od příštího týdne zruší přenášení televizního signálu jediné ruské opoziční televizní stanice TV Dožď. Tato stanice, jeden z mála přežívajících zdrojů nezávislého zpravodajství v Rusku na mediální scéně, jíž dominují státní sdělovací prostředky, oznámila, že je proto na pokraji bankrotu. Tricolor TV oznámila, že přestane šířit signál Dožď TV od 10. února.

Jak volit Rady a co chtít od veřejné služby

Mnichovanství depolitizace

5. 2. 2014 / Irena Ryšánková

čas čtení 17 minut

Naivistické, emotivní a nátlakové představy o tom, co je to vlastně ta veřejná služba v médiích. A hlavně, jak volit dozorčí Rady České televize a Českého rozhlasu. Mnoho let cyklicky probíhající bitva racionálních argumentů proti frustrovaným emocím. Ačkoliv bych ani za ty emoce nic nedala. Většina z nich je totiž podložena neskrývaným bojem o moc a vliv na to, co kdo komu bude vysílat.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hezkých absurdních slovech, neboli Svoboda nejčastěji není levicová

5. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jse pročetl článek Marka Adama s titulem Svoboda je vždycky levicová a v něm výrok prý Václava Bělohradského "liberalismus je vždy levicový", tak jsem se ani moc nedivil, ačkoli z denního života mám úplně jiný pojem. Ovšem ale i v tomto případě jde o to, co človek vlastně subjektivně rozumí použitými výrazy.

NÁZOR PSYCHIATRA A BÝVALÉHO MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ

Jaký má být ombudsman?

5. 2. 2014 / Ivan David

čas čtení 8 minut

Jako poslanec jsem zřízení úřadu ombudsmana podporoval. Představoval jsem si, že ombudsman bude aktivně vystupovat ve prospěch lidí, jimž jsou upírána nejen "lidská", ale i sociální práva. Doufal jsem, že nebude jen vlažně naplňovat zmocnění ze zákona nebo naopak populisticky demonstrovat nesmiřitelnost v zájmu své další kariéry a místo snahy o řešení parazitovat na problémech. I dnes si myslím, že úřad ombudsmana může takové představy naplňovat.

Možná, že je převážně i naplňuje. Moje osobní zkušenost je ovšem děsivá.

K tomu však vizte tuto reakci od Anny Šabatové ZDE

Jeden z posledních mailů, než mi vypnou elektřinu

4. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Upozornění k textu níže.

Dluh za elektřinu invalidy pana Posoldy, který se octl v insolvenci v důsledku toho, že utrpěl mrtvici, a za celé dva roky se mu nepodařilo získat žádný sociální příspěvek od českého státu, je necelých 10 000 Kč. Je to částka, která je zvládnutelná a čtenáři Britských listů by mohli pomoci, podobně jako to udělali už v několika případech v minulosti.

Prosíme, pokud jste ochotni zabránit tomu, aby člověk po mrtvici žil v bytě bez vytápění a bez jakéhokoliv přístupu k vnějšímu světu, který má dosud prostřednictvím počítače, pošlete finanční příspěvek na účet Britských listů a uveďte k němu variabilní kód 5555. My mu vybranou částku přepošleme. Účet Britských listů je v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2

Děkujeme. Jan Čulík, šéfredaktor.


Vážený pane Čulíku,

Jak to tak vypadá,toto je jeden z mých posledních e-mailů, protože jsem dostal výhrůžnou předžalobní výzvu od EONu, že mně vypnou elektřinu.Tzn. že nejenže nebudu moci topit, ale ani používat počítač a tím budu totálně odříznut od světa, ztratím i možnost komunikovat se soudy.

Nejhorší to bude pro moji manželku, která bez tepla je vyřízená.

Proto bych Vám chtěl, pokud mám ještě možnost, poděkovat za všechno, co jste pro mě udělal a taky všem lidem, kteří mě pomohli.

Bohužel státní moc je silnější než my všichni.

Mohu se jenom spolehnout, že zima bude taková jako doposud, protože jinak to bez topení nepřežijeme.

Co bude dál nevím. Manželka pláče a rozptyluje mě, takže se omlouvám, jestli je tento mail nesouvislý. Mám taky po mrtvici výpadky paměti.

Ještě jednou Vám děkuji, píše Jan Posolda, který utrpěl mrtvici, ale nedostal od státu žádný sociální příspěvek ve své obtížné situaci.

Opakuji, že v civilizovaných zemích se nevypíná elektřina chudým lidem, nemocným lidem a penzistům. Například v Británii vypnou elektřinou pouze uživateli, který prokazatelně na platbu účtů má peníze, ale odmítá platit, poznamenává Jan Čulík.

v Británii platí zákon, že od dodávky elektřiny a plynu nesmí být odpojeni

  • důchodci
  • dlouhodobě nemocné osoby
  • invalidé
  • a osoby, které mají vážné finanční problémy.

Tolik britský kapitalismus ve srovnání s českým.

Malé státy mají velkou šanci zbohatnout, pokud je v nich decentralizovaná moc

4. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Nezávislé Skotsko má šanci stát se jedním z nejbohatších států na světě, argumentuje v deníku Independent Dominic Frisby. Proč? Protože je to s pouhými pěti miliony obyvatel malá země a má velkou šanci, že bude spravováno férově a demokraticky. Je v tom poučení pro Českou republiku?

Světová banka, MMF a CIA každoročně vydávají list nejbohatších států světa. Jsou to země jako Katar, Lucembursko, Singapur, Brunei a Švýcarsko. Všech deset nejbohatších zemí světa má jednu společnou vlastnost: Všechno jsou to malé země.

O britských estébácích

4. 2. 2014

čas čtení 5 minut

Tajní agenti britské policie často zneužívali totožnost mrtvých dětí, vetřeli se do klíčových postavení v organizacích, které infiltrovali, a pomáhali organizovat demonstrace. Několik tajných policistů si utvořilo dlouhodobé sexuální vztahy s osobami, které udávali. Nejméně dva britští tajní policisté zplodili děti s "objekty" svého špehování. Někteří britští tajní policisté protizákonně použili před soudem svou falešnou totožnost. Někteří pracovali jako agenti provokatéři. Shromažďovali informace o odborářích, které předávali úřadu, který vypracovával nezákonné černé listiny pro britské stavební firmy. Osoby, které se octly na těchto černých listinách, dlouhá léta nedostaly práci a živořily bez zaměstnání. Když špehování "objektů" skončilo, tajní policisté opustili své partnerky, přestali používat falešnou totožnost a zmizeli. Zanechali za sebou historii rozbitých životů.

V důsledku pozoruhodné investigace, kterou nejprve prováděly oběti britské tajné policie, a pak novináři Rob Evans a Paul Lewis z deníku Guardian (jejichž kniha Undercover [Tajní] je napínavější než jakýkoliv thriller), víme, že britská policie infiltruje svými tajnými agenty britská protestní hnutí už od roku 1968. Cílem práce těchto tajných agentů je "bojovat proti podvracení společnosti a proti domácímu extremismu". Ten britská policie definuje jako "úsilí něčemu zabránit anebo změnit zákony či domácí politiku mimo normální demokratický proces". Což je dobrý popis toho, jak dochází k většině pokrokových společenských změn, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Každodenní pití cukrové limonády způsobuje smrtelnou srdeční chorobu

4. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Konzumace cukroví, desertů a sladkých limonád ztrojnásobuje pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby. Podle amerických vědců už jediná sklenice cukrové limonády denně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob postihujících srdce a tepny. U lidí, kteří získávají čtvrtinu kalorií z cukru, se riziko onemocnění srdečními chorobami ztrojnásobuje ve srovnání s lidmi, kteří konzumují méně než 10 procent cukru.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby tvořil přidaný cukr méně než 10 procent každodenní konzumace kalorií. Přitom většina zpracovaných potravin a nápojů je plna cukru. Například jediná plechovka šumivé limonády obsahuje až 35 gramů cukru, tedy 140 kalorií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak to vypadá, když přijdete o zaměstnání

4. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Je mi 54 let, manželovi 57 let. Celý život jsme poctivě pracovali, posledních 15 let, co manžel podnikal, nebyli spolu na dovolené. Za celá léta neměl dovolenou. Chodil ráno v 5 hod do práce , přicházel po 19. hod. Nejprve zaměstnával 6 prodavaček, poslední půlrok dělal vše sám. Já byla zaměstnaná, píše Dráža Hovadová.

K říjnu 2011 jsem dostala ve firmě, kde jsem byla strašně spokojená, výpověď pro nadbytečnost. Odstupné šlo manželovi do podnikání.

Británie terčem zdrcující kritiky OSN za "daň z ložnic"

3. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská vláda se stala terčem zdrcující kritik zprávy OSN, kterou vypracovala Brazilka Raquel Rolnik, mimořádná reportérka OSN pro otázky bydlení a bytového fondu. Její zpráva konstatuje, že Británie čelí krizi absolutního nedostatku domů a bytů (průměrná cena bytu v Londýně je nyní 400 000 liber, tedy 13,2 milionů Kč, což znamená, že z mladých lidí na hypotéku nedosáhne skoro nikdo). Zpráva OSN požaduje, aby byla zvýšena právní ochrana pro osoby, které jsou nuceny pronajímat si byty v soukromém sektoru, a požaduje řadu sociálních reforem, které by měly zajistit, aby nedostatek domů a bytů neměl záporný vliv na nejzranitelnější občany.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36992