Rozhovor Britských listů 44:

ČR potřebuje příběh založený na odvaze

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se Sašou Uhlovou, redaktorkou Deníku Referendum, o běsech, které v současnosti pronásledují českou společnost.   Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Polská vláda chce odebrat mezinárodnímu expertu na holocaust státní vyznamenání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Profesor Jan Tomasz Gross z Princeton University má přijít o polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že polští vesničané se účastnili za druhé světové války masakrování židů

Akademici z celého světa se postavili na obranu jednoho z nejvýznamnějších světových odborníků na holocaust poté, co bylo oznámeno, že nová polská vláda mu chce odebrat polské státní vyznamenání, protože poukázal na to, že Poláci se podíleli na nacistických válečných zločinech.

Rusko v Sýrii dnes rozhoduje, Západ byl vyšachován

14. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Na rozhovorech o Sýrii v Mnichově a na bojišti u Aleppa se ujasnily minulý týden dvě skutečnosti: V Sýrii rozhoduje Rusko a Asadovy odpůrce Washington nechal na holičkách

Uprchlíci, kteří prchají před vládou Islámského státu, poukazují na to, že neschopnost Západu postavit se proti Asadovi a proti Rusku znamená ohrožení i hlavního západního cíle, totiž poražení Isis. "Jestliže budou ze Sýrie vyhnány jiné opoziční organizace, podpoří to tvrzení Islámského státu, že je to jediný obhájce syrských sunnitů. "Nikdo v tomto uprchlickém táboře, zejména ti, kdo přišli tento měsíc, Islámský stát nepodporuje," řekl jeden svědek. "Avšak většina uprchlíků přiznává, že se Islámský stát aspoň snaží ochraňovat syrské sunnity, které svět opustil. Je velmi nebezpečné dopustit, aby Islámský stát hrál tuto roli. A svět je slepý vůči tomu, jak nemorální to je."

Navzdory teroru, který páchá Islámský stát, před nímž prchají tisíce lidí, mnoho lidí říká, že pokud by si měli vybrat mezi Asadem a Islámským státem, zvolili by si Islámský stát. "Ano, Islámský stát je nemilosrdný a dělá strašlivé věci, ale Asadův režim je ještě horší."

Ruská ekonomika sice klopýtá v důsledku poklesu cen ropy, avšalk minulý týden dokázal ruský prezident Vladimír Putin, že jeho globální vliv a ambice v důsledku jeho finančních potíží jen vzrostly.

Turecko začalo ostřelovat kurdské bojovníky v provincii Aleppo

13. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

K dělostřelecké palbě z Turecka do Sýrie došlo v sobotu na čtyřech místech

Turecko ostřeluje kurdské bojovníky v syrské provincii Aleppo, zatímco Asadova vojska za podpory ruských letadel dále provádějí úspěšnou ofenzívu proti vzbouřencům. Turecký premiér Ahmet Davutoğlu uvedl, že k tureckým útokům došlo v rámci odvety. Ostřelování zasáhlo původně Asadovu leteckou základnu Menagh, kterou Kurdové dobyli od Islámského státu teprve před několika dny a došlo k němu na třech dalších místech mezi letištěm a tureckou hranicí.

Ankara řádí v putinském stylu

14. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Jak Ankara předem avizovala, útok kurdské milice YPG na Azaz, který je součástí kurdského podílu na obkličování Aleppa (s ruskou leteckou podporou), považuje za důvod k ozbrojenému zásahu. Oficiálně tvrdí, že se stala terčem palby ze syrského území, a její jednotky údajně reagovaly v rámci platných polních řádů odvetnou palbou. Podrobnosti o palbě nejsou známy a zprávy z různých zdrojů se rozcházejí. Podle některých šlo o tureckou palbu z tanků, jiné přinesly fotografie dělostřeleckých systémů, včetně těžkých 203 mm houfnic M115 používajících devadesátikilogramové granáty.

OSN: Střední Evropa musí začít pomáhat uprchlíkům

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) apeluje oficiálně na středoevropské země, aby překonaly odpor veřejnosti a poskytly více pomoci uprchlíkům prchajícím z válkou rozvrácených zemí.

UNHCR zveřejil svůj apel ve čtvrtek před vrcholnou schůzkou visegrádské skupiny, která bude v Praze zahájena v pondělí 15. února.

Čtyři země ze střední Evropy, Polsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko odmítají úsilí EU zaměřené k rozdělování žadatelů o azyl po celé Evropské unii a namísto toho požadují uzavření externích hranic EU.

"Je načase, aby vedoucí politikové ve střední Evropě šli silně příkladem a začali pomáhat rodinám prchajícím před válkou a před porušováním lidských práv, bez ohledu na jejich národnost či náboženství," zdůraznil regionální představitel Úřadu OSN pro uprchlíky pro střední Evropu Montserrat Feixas Vih.

"Vedoucí politikové v regionu musejí nabídnou bezpečí lidem prchajícím před pronásledováním. Nemohou stát nečinně stranou v této bezprecedentní humanitární situaci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jiří Ošlejšek: Sluníčkáři

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Kdo jsou tihle Sluníčkáři? Už je známe. Jsou to lháři.
Vlastenecké snahy maří. Nevině se při tom tváří.
Nepochopí důsledky všech svých "dobrých činů",
že následné aspekty, vedou ke zločinu.

Jsou hloupí a naivní. K budoucnosti pasivní.
Za své činy nerozvážné, budou muset pykat.
Na migranty nelegální, budou si tu zvykat.
Sluníčkáři moc se mýlí. Páchají své harakiry

Důkazy, ty nesnášejí, nevnímají proroky.
Prezidenta urážejí za pravdivé výroky.
Sluníčkáři jsou oslové. Na odpor se nevschopí.
až jim budou muslimové předkládat své nároky.

Poučení sluníčkářům schází.
Co nás čeká? Až mě mrazí.
Nechápou, že přicházejí vrazi.
Do těla jim ostrou kudlu vrazí.

Poslouchejte sluníčkáři, pomatení politici,
vyvolení pohlaváři na levici, na pravici!
Nechceme tu mešity! Nechceme tu islám,
který k nám byl politiky plánovitě vyslán.

Už tu vaši falešnou hru nebudeme hrát!
Proč chcete náš Český národ nechat vychcípat?
Jaký máte k tomu důvod? Asi jste se zbláznili?
Svoje děti i svůj národ potupně jste zradili!?

(Pozn. red. Gramatické chyby necháváme tak, jak jsou.)

OSN: V roce 2015 bylo usmrceno nebo zraněno v Afghánistánu 11 002 civilistů

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V roce 2015 bylo v Afghánistánu usmrceno nebo zraněno více civilistů než kdykoliv předtím, konstatuje zpráva OSN. 11 002 mrtvých je nejvyšší počet od doby, kdy OSN začala v roce 2009 počty mrtvých civilistů zaznamenávat. Jde o čtyřprocentní zvýšení počtu zabíjených civilistů a je to důsledkem odchodu mezinárodních vojenských jednotek. Více civilistů se stává obětí křížové palby, anebo jsou přímo záměrně stříleni.

Nejvíce bojuje proti Talibanu afghánská armáda a policie. Ti také zabíjejí rostoucí počet civilistů.

Britský premiér uprostřed kontroverze ohledně prodeje českých stihaček do Iráku

14. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron čelí otázkám v souvislosti s jeho úsilím vyjednat nový vztah Británie k EU poté, co vyšlo najevo, že ve snaze získat pro svůj postoj podporu české vlády zrušil dlouhodobě trvající zákaz na vývoz českých stihaček, které mají tajnou britskou radarovou technologii, do Iráku. V Británii vznikly obavy, že je tím ohrožena bezpečnost britského státu.

Po dobu tří let blokovala Británie prodej českých stihaček L-159 do Iráku, protože těchto třináct letadel je vybaveno britským radarovým systémem. Britské ministerstvo obrany se obávalo, že by tato technologie mohla upadnout do nesprávných rukou.

V důsledku umělé inteligence přijde polovina světa o zaměstnání

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vědec Moshe Vardi varoval v sobotu na zasedání Americké asociace pro pokrok věd, že do třiceti let připraví umělá inteligence o zaměstnání polovinu obyvatel této planety. Uvedl: "Blíží se doba, kdy stroje budou schopny dělat skoro jakoukoliv práci lépe a rychleji než lidé. Společnost musí tento problém začít řešit dříve, než nás přepadne: Jestliže stroje budou schopny dělat v podstatě cokoliv, co dělají lidé, co budou dělat lidé?"

Loni obdobně varovali fyzik Stephen Hawking a techničtí miliardáři Bill Gates a Elon Musk. Hawking varoval, že umělá inteligence by mohla "způsobit konec lidstva" a Musk dodal, že umělá inteligence představuje "naši největší existenční hrozbu".

Inzerujte svou akci, podnik či organizaci v Regionální televizi

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské listy nabízejí inzerentům možnost velmi výhodné televizní reklamy za slušných a přijatelných podmínek (levné ceny) na na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, Regionální televize.cz má dosah cca půl milionu diváků měsíčně. Třicetivteřinový reklamní spot se vysílá před Rozhovorem Britských listů, každý pátek od 19 hodin a pak před každou z dvanácti repríz tohoto vysílání během následujícího týdne. Reklamu nabízíme za velmi výhodné ceny. Kdo má zájem, napište nám do redakce tohoto listu: redakce@blisty.cz.

Skotsko vítá uprchlické lékaře

14. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek se na univerzitě v Glasgow v tamější Wolfson Medical School konal vítací večer pro třicet uprchlických lékařů, většinou z Iráku, ze Sýrie, z Íránu a ze Srí Lanky, kterým byla nabídnuta šance "pokračovat ve svém posvátném povolání" - jak to charakterizuje Kevin McKenna - "v této vzdálené zemi, která jim poskytla útočiště před pronásledováním a válkou". Třicet právě přichozích uprchlických lékařů je první skupina lékařů, která přijela v rámci New Refugee Doctors Project, jedné z nejvýznamnějších občanských iniciativ, která nedávno vznikla z iniciativy občanské společnosti ve Skotsku.

Je to důsledek spolupráce mezi British Medical Association a státním zdravotnictvím ve Skotsku na jedné straně a charitativní organizací Bridges Programmes, která poskytuje příležitosti pro uprchlíky realizovat svou profesní kvalifikaci v nové zemi.

Iniciativa BMA a Bridges Programme nabízí plně integrovaný program umožňující uprchlickým lékařům, aby se co nejrychleji vrátili k provozování lékařské praxe. A Skotsko uprchlické lékaře silně potřebuje - v zemi chybí 300 lékařů.

Důležité je, upozorňuje autor, že projekt pro uprchlické lékaře poskytuje vzor, který je možné modifikovat a napodobit i pro jiné profese - učitele, inženýry, vědce a programátory mezi současnými i budoucími uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zeman zase blábolil. V kategorii politické moci pro ženy je ČR až na 83. místě na světě

13. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Daleko za různými rozvojovými zeměmi

Zeman nepřípustně extrapoluje extremistickou islamistickou praxi na pokojný a civilizovaný život více než miliardy muslimů po celém světě. Je to nesmysl a pikantní je, že v oblasti genderové nerovnosti je na tom ve skutečnosti podle mezinárodních statistik ČR daleko hůř než mnohé rozvojové i muslimské země. Není divu, že se Zeman i Česká republika stávají mezinárodně terčem posměchu. Je to škoda.

Už je docela únavné korigovat pořád tytéž nesmysly Miloše Zemana. Je to od něho docela drzost tvrdit, jak to učinil na konferenci o sociální demokracii (!!) v Bratislavě (mimochodem, ve Švédsku vznikla diskuse, že pokud TOTO je dnes ve střední Evropě sociální demokracie, západoevropští sociální demokraté by měli podniknout rychlé kroky k vyloučení těchto fašizujících osob ze světového sociálnědemokratického hnutí), že "islámská civilizace odpírá ženám přístup ke vzdělání a k veřejným funkcím.

Světové ekonomické fórum zkoumá stav genderové svobody ve více než 140 zemích světa. ČR se co do možnosti uplatnění žen ve společnosti umístila v roce 2014 na 96. místě. V kategorii ekonomické participace byla ČR v roce 2014 na 100. místě a v kategorii politické moci až na 109. místě. Co se týče platů za obdobnou práci, ČR byla r. 2014 dokonce na 119. místě. Co se týče žen ve funkcích ministryň, ČR byla ČR v roce 2014 na 118. místě.

Mapa protiuprchlických lží, které se šíří v Německu

13. 2. 2016

čas čtení 1 minuta



Jedna německá občanka se snaží upozornit na lži a falešné zprávy o uprchlících tím, že vytvořila "mapu hoaxů" v Německu. Na mapě jsou uvedena místa, kde údajně uprchlíci spáchali trestné činy. Na mapě je jich 187. Ke všem údajným incidentům jsou poskytnuty informace o jejich vyšetřování a o zjštění, že šlo o lži či o falešné informace. Občas jde o informace, které jsou zkreslené či vytržené z kontextu, ale často jde o lži, které byly stoprocentně vykonstruovány.

Mezi lživé zprávy patří například tvrzení, že z Německa mizí labutě, protože je chytají uprchlíci, anebo že komunální úřad v Brémách vydává uprchlíkům poukázky na návštěvu bordelů. K falešným zprávám patří i lež, že uprchlíci v Berlíně znásilnili ruskou třináctiletou dívku, kterou intenzivně šířila ruská státní média.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francouzská policie a ozbrojené občanské bojůvky fyzicky napadají uprchlíky v Calais

13. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Několik lidí, včetně desetiletého chlapce, bylo napadeno a dvě osoby po útocích skončily v nemocnici s vážnými zraněními na oddělení intenzivní péče

Tým právníků z právního poradenského střediska v uprchlickém táboře v Calais podal u francouzských soudů osm trestních oznámení na policejní brutalitu a pět na příslušníky civilních ozbrojených občanských bojůvek, konstatuje charitativní organizace Care4Calais.

Terčem policejní brutality se stal mj. desetiletý chlapec a třináctiletému chlapci zlomili nohu a nos.

Zeman again: European culture is incompatible with a culture of hatred towards infidels. EU must deport economic migrants and jihadists

13. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Muslim refugees are incapable of integrating into European culture. There are jihadists among them who could be preparing terrorist attacks, said Czech Prezident Miloš Zeman at the conference entitled "Social Democracy in the 21st Century", which took place in Bratislava, Slovakia, on 12th February. Czech president continued:

"Social democracy should protect national interests, it should protect the historical roots of not only its own, but also of European culture and realize that this culture is incompatible with the culture of hatred towards infidels and with the culture which is based on the attempts to subjugate these infidels and to turn them into its slaves."

When we talk about migration, we forget about one adjective, and that is islam migration. It is impossible to integrate and to assimilate islam migration into European culture."

Zeman said that the muslim civilisation denies women access to education and to public appointments, (ignoring the fact that the Czech Republic has never had a female President or Prime Minister, while many muslim countries have had them). He also pointed to the fact that in his view, testimony of a muslim woman at court has only half of the value of the testimony of a muslim man. He praised the large community of the Vietnamese and the Ukrainians in the Czech Republic who, as he said, have been able to integrate well into Czech society.

Zeman continued: ""It is necessary to deport those who came here not as refugees from a civil war, but as economic migrants who do not want to work here but who want to live exclusively on social welfare, which of course in our country is a slightly different category of people, who are often called the "unadaptable" [i.e. the Roma] but there is no reason to increase the number of people in this category."

"The European Union has failed in its approach to the migration crisis. When the migration wave came, the EU lost time with endless twaddle which it called debate. The arguments that we should welcome immigrants because we need labour are nonsense," said Zeman, pointing out that the EU average unemployment rate is 11 per cent.

"2016 may be a watershed year for the European Union," warned the Slovak Prime Minister Robert Fico at the conference, adding, "The defence of the EU external borders has become a life-and-death issue. Fico warned that if the Schengen countries start closing their borders, this will have serious economic and political consequences. "The closed borders could mean the end of the European project," said Fico.

Sources in Czech HERE HERE

Televize Prima "odvysílala výroky uprchlíka, které nikdy neřekl"

12. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Vyjádření Nadačního fondu Generace 21 k reportáži zpravodajství TV Prima ze dne 11.2.2016 o křesťanských uprchlících

Z nahrávky jasně vyplývá, že uprchlíkovi Prima TV vložila do úst simultánní překlad, který je nepravdivý.

Tisková zpráva

Chtěli bychom uvést na pravou míru reportáž TV Prima z hlavního večerního zpravodajství ze dne 11.2.2016, v níž se jeden z uprchlíků údajně velmi kriticky vyjádřil o nabídnutém ubytování v Jihlavě. Dnes ráno jsme zjišťovali, k čemu skutečně došlo.

Náš projekt je založen na křesťanských hodnotách a lásce k bližnímu. Proto především všechny obyvatele České republiky prosíme o pochopení – neodsuzujte uprchlíky podle této reportáže. K naší omluvě a prosbě se připojují také všechny rodiny, které nyní na Okrouhlíku bydlí. „Jsme šťastni, že nám Česká republika dala šanci na nový život. Na Okrouhlíku se o nás starají laskaví lidé 24 hodin denně. S médii jsme vždy mluvili v dobré víře a chtěli jsme udělat to nejlepší, co bylo v dané chvíli možné. Prosíme o prominutí za případná nevhodná vyjádření a je nám velmi líto, že jsme bulvárnímu novináři dali příležitost takto překroutit realitu,“ říká k tomu George Batto.

Na druhou stranu, nic není černobílé. Abychom mohli porovnat, co bylo uprchlíky skutečně na kameru vyřčeno, a o čem Prima TV reportovala, požádali jsme televizi o poskytnutí hrubého materiálu – z reportáže není možné vyjádření uprchlíků dekódovat. Hrubý materiál nám reportér TV Prima Bohumil Roub odmítl poskytnout. Jeden z uprchlíků však má část rozhovoru, v níž se údajně mluví o „přemalovaném kravíně“ a „okamžitém odjezdu zpět do Iráku“, nahránu v mobilním telefonu. Z nahrávky jasně vyplývá, že uprchlíkovi Prima TV vložila do úst simultánní překlad, který je nepravdivý. Důvodem je pravděpodobně nesprávný překlad tlumočníka, který s redaktorem přijel. Správný přibližný překlad inkriminované pasáže zní:

„Přijeli jsme sem s otevřeným srdcem, abychom v této zemi žili. Během několika dnů našeho pobytu v České republice jsme se přesvědčili, že Češi jsou velmi milí lidé, kteří nás přijali a zabezpečili nám všechny naše potřeby. Doufám jen, že dostaneme vhodné bydlení. Zbytek věcí se postupně zabezpečí, protože jsme sem nepřijeli jíst a odpočívat, ale pracovat. Moji synové jsou zruční lidé, kteří se dokáží postarat o potřeby svých rodin. Pokud by nám ale bylo nabídnuto nevhodné místo na žití, pracovat bychom nemohli“.

Okamžitě po natáčení reportáže v Okrouhlíku jsme také redaktorovi TV Prima zaslali naše vyjádření, v němž jsme vše dodatečně jasně vysvětlili: uprchlík George Batto narážel na fakt, že jeho žena, stará paní, je nemocná, velmi špatně chodí, cestou do ČR měla zdravotní potíže, spadla na eskalátoru na letišti a zranila se. Protože jsme toto nevěděli, nedopatřením jsme jim nabídli byt v patře bez výtahu. Na to uprchlík (George) reagoval a vzhledem k celkovým okolnostem byl během doby, kdy zde byla TV Prima, rozrušený a emotivní – nic více, nic méně. Toto naše vysvětlení reportér TV Prima zcela ignoroval. Podobně jako toto zkreslil i další vyjádření uprchlíků v reportáži a reportáž jako celek. Tomu odpovídá i jeho vyjádření před místními charitativními pracovníky, kteří se mu také snažili vše vysvětlit hned na místě, a kterým řekl: „Jestli nepřivezu senzaci, nemusím už zítra chodit do práce“.

Nadační fond Generace 21 by chtěl ještě jednou požádat o pochopení a omluvit se českému státu, jeho občanům, politikům, krajům i městům, která projekt podporují.

Jan Talafant

ředitel NF G21

Zdroj ZDE

Televize Prima posléze odvysílala výroky svého původního překladatele a dalšího překladatele, kteří tvrdí, že výrok uprchlíka byl přeložen správně.

Pozn. JČ: I kdyby to uprchlík o tom kravíně řekl (což je nyní pochybné, protože překladatel prý "nenávidí křesťany"), nejdůležitější na celé věci je, že Prima hrubě zkreslila celou skutečnost, když neuvedla, že člen uprchlíkovy rodiny nemůže chodit a tak byt vysoko v domě bez výtahu byl nepoužitelný. Generace 21 na kontext před vysíláním upozorňovala, Prima to ignorovala. Reportér se přiznal, že kdyby nepřinášel "senzační" reportáže, "už nemusí chodit do práce". Česko se v důsledku "práce médií" stalo páriem Evropy.

A Czech commercial TV station has provoked outrage by broadcasting an "invented derogatory statement" by a refugee

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

In its Main Evening News of 11th February, TV Prima, a Czech commercial television station, broadcast a derogatory comment allegedly made by one of few Christian refugees that the Czech Republic has recently accepted on its territory. According to a voiceover "translation" of a statement made by the refugee in front of the TV camera, the refugee is alleged to have said, "Rather than living in a redecorated cowshed, I will return to Iraq." The TV report has scandalised the Czech public. Within four hours, it was shared by more than 25 000 Czechs on the social networks. However, what the refugee really said was this:

"We have come into this country and really want to live here, over the past five days that we have been here, we can see that good people live here - they help other people, arrange everything of us, it is our aim to find suitable accommodation. We will arrange all the other things because we have come here to work and not to receive things for free. We are experienced, we have come to work. Each of us is an experienced specialist. In future, I will secure my own needs in order to support my family and my children. I have been surprised that we have been placed in unsuitable accommodation."

This was not translated.

The organisation that has been taking care of the group of Christian refugees, Nadační fond Generace 21 (The Generation 21 Foundation Fund) has strongly protested against the broadcast of the mendacious interview. The Fund explained that it had mistakenly accommodated the refugee family on an upper floor of a building without a lift because it did not know that one of its members could not walk, so the mild complaint of the interviewed refugee was justified. The interviewed refugee said nothing about any cowshed or his return to Iraq.  Although the TV station was informed of this situation, the broadcast was not corrected. The Prima TV reporter reacted: "If I did not produce sensational reports, I would immediately lose my job."

Jitka Obzinová, Head of News at Prima TV, insists that the refugee did speak about a cowshed and did threaten to go back to Iraq. She added that her TV station is preparing a new news report on this matter. Later TV Prima broadcast a statement by its original interpreter and another interpreter who insisted that the original translation of the refugee statement was correct.

Sources in Czech HERE HERE HERE HERE

Obama plánuje apelovat na britské voliče, aby zůstali v EU

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Americký prezident plánuje rozsáhlým způsobem apelovat na britské voliče, aby zůstali v Evropské unii uprostřed obav ve Washingtonu, že by Cameron mohl prohrát

Informoval o tom předseda výboru pro zahraniční vztahy v americkém Senátu. Washington se obává, že britské referendum o případném odchodu Británie z EU je nebezpečná hazardní hra, která by mohla špatně skončit a mít katastrofální dopad na celý evropský kontinent.

Sýrie: V Mnichově bylo dojednáno částečné příměří

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Rusko, USA a další mocnosti se dohodly na ukončení bojů "během týdne" a na dodávkách humanitární pomoci - avšak ruská letadla budou dále bombardovat

Do týdne mají v Sýrii přestat boje a do obklíčených oblastí má být dodána humanitární pomoc, uvedly Spojené státy, USA a další mocnosti v Mnichově ve čtvrtek pozdě v noci. Rusko se však nezavázalo zastavit bombardování svými letadly.

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že došlo k pokroku směrem k celonárodnímu "ukončení bojů", avšak neujasnil, jak by k tomu mohlo dojít, pokud Rusko nepřestane bombardovat civilistuy a mainstreamové vzbouřence, kteří bojují proti syrskému prezidentu Bašaru Asadovi. Boje proti Islámskému státu mají pokračovat.

Rozhovor Britských listů 43:

Je ekonomie věda, nebo prostitutka?

5. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



Většina českých ekonomů propadla neoliberalismu a zdá se, že používá ekonomie jako obhajoby současného statu quo k posilování moci bohatých a mocných lidí. Může to být jinak? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Robinem Maialehem, univerzitním učitelem ekonomie na VŠE a VŠEM. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Putin v Sýrii vítězí nad Západem na celé čáře

12. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Válka v Sýrii slouží Putinovým širším strategickým cílům. Tím, že Putin zvětšuje proud syrských uprchlíků směřujících na sever, našel spolu s Asadem zbraň, jíž může děsit, oslabovat a rozdělovat EU a NATO. To je dlouhodobý ruský cíl. Syrská intervence také pomáhá znovu učinit z Ruska vlivného hráče na Blízkém východě, zatímco vliv USA výrazně slábne.

Ve zmatku syrské války je jedna věc jasná: Rusko vítězí nad Spojenými státy a jejich spojenci vojensky i diplomaticky na celé čáře. Zatímco se Washington přidržuje nadějí na vyjednávání, Putin mění radikálně fakta přímo v Sýrii, podobně, jako to udělal na Ukrajině v roce 2014.

Je to Putinova hra a Putin vítězí.

Když se Rusko přidalo na podzim do syrské války na Asadově straně, Obama prohlásil, že tam "uvízne". Stal se opak.

Turecký prezident pohrozil, že pošle do EU miliony syrských uprchlíků

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Erdoğan odsoudil západní postoj vůči uprchlické krizi. V Turecku jsou už tři miliony uprchlíků a Západ naléhá, aby jich přijalo ještě víc

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan pohrozil, že pošle do EU miliony syrských uprchlíků, zatímco NATO se rozhodlo používat v Egejském moři své lodi a vracet uprchlíky z člunů do Turecka.

Ve čtvrtek Erdoğan ve svém projevu v Ankaře zesílil svou kritiku západních postojů vůči uprchlické krizi a potvrdil, že pohrozil vedoucím činitelům EU na sumitu v listopadu, že by se Turecko mohlo s uprchlíky "rozloučit".

Turecko, které nyní hostí asi 3 miliony uprchlíků, je nyní pod tlakem EU a OSN, aby přijalo další desetitisíce syrských uprchlíků utíkajících před ruskou a Asadovou ofenzívou u města Aleppo.

Erdoğan zdůraznil, že Turecko má naprosté právo poslat uprchlíky do zahraničí. "Nemáme na čele napsáno slovo 'idiot'. Budeme trpěliví, ale uděláme, co budeme muset udělat. Nemyslete si, že tu máme letadla a autobusy pro nic za nic," řekl Erdoğan.

Erdoğan také zaútočil na OSN za to, že vyžaduje, aby Turecko přijalo další uprchlíky ze Sýrie. "Hanba vám," řekl Erdoğan a poukázal na to, že by OSN naopak měla přesvědčovat druhé země, aby přijaly uprchlíky z Turecka. Uvedl, že Turecko už na uprchlíky vydalo 9 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kvůli Obamovi hrozí, že Putin vyvolá třetí světovou válku

12. 2. 2016

čas čtení 8 minut


Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou na bodu mrazu od listopadu, kdy turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér na hranici se Sýrií a pilot zahynul. Tím začala válka slov mezi Moskvou a Ankarou, která měla vyvolat zájem na všech stranách, protože jedna strana má několik tisíc jaderných náloží a druhá je členskou zemí NATO, napsal John Schindler.

Sýrie: Možnost intervence ze Saúdské Arábie vyvolává obavy z nekonečného konfliktu

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruský premiér Dmitrij Medveděv varoval před hrozbou trvalé nebo světové války, jestliže státy v Perském zálivu pošlou do Sýrie svá vojska. Už nyní tam na straně Ruska bojuje Írán a organizace Hizballáh.

Vojenské jednotky vedené Saúdskou Arábií se připravují intervenovat v syrské občanské válce. To vyvolává obavy, že mocnosti v regionu budou zataženy do krvavého nekonečného konfliktu.

Moskva chce diplomaticky izolovat Turecko a vtáhnout je do konfliktu

12. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Ti, kdo spekulují o lhůtě v ruském návrhu na příměří v Sýrii (k 1. březnu), operují tezí, že Moskva chce získat čas na dobytí Aleppa. Za tři týdny ovšem tak veliké město proti odhodlanému odporu nikdo normální cestou obsadit nedokáže. Maximálně by je byl schopen ještě více rozmlátit bombardováním a dělostřelbou. A to by ještě musel použít ruské strategické letectvo a těžké raketomety. Uzavřít definitivně obklíčení, to by ovšem dokázat mohl.

Sýrie: Existuje světlo na konci tunelu?

12. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Na první pohled se mnohým pozorovatelům opravdu může zdát, že ofenziva syrské armády, jejích libanonských a íránských spojenců v Aleppu, kterou provází masivní ruské bombardování, válečný konflikt v Sýrii zesiluje. Ano, desítky tisíc civilistů prchají před ruskými bombami a v Aleppu hrozí humanitární krize, nicméně je záhodno situaci v syrském válečném kotli vnímat komplexně, nikoliv fragmentárně.

Alexej Navalnyj podal trestní oznámení na Vladimíra Putina kvůli střetu zájmů

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ruský bojovník proti korupci Alexej Navalnyj podal trestní oznámení na Vladimíra Putina poté, co firma, jejímž spoluvlastníkem je Putinův zeť, dostala státní podporu ve výši 1,75 miliardy dolarů. Trestní oznámení cituje zjištění tiskové kanceláře Reuters, že Putinův zeť Kiril Šamalov je hlavním akcionářem v petrochemické firmě Sibur, která loni dostala výše zmíněnou podporu od ruského Národního fondu bohatství za výjimečně nízké úroky. Navalnyj konstatuje, že Putin porušil ruské protikorupční zákony, protože nedeklaroval konflikt zájmů, když osobně toto financování schválil. Navalnyj podal trestní oznámení u Tverského soudu v Moskvě. Zároveň ho zveřejnil na svém blogu. Navalnyj požaduje, aby soud rozhodl, že Putin svým konfliktem zájmů porušil zákon. Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský konzervativní ministr zdravotnictví vyvolal ostrý konflikt s lékaři

12. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Poté, co ve své funkci jako ministr kultury rozzuřil konzervativní britský politik Jeremy Hunt snad všechny britské pracovníky v kultuře, nyní Hunt ve své funkci britského ministra zdravotnictví vyvolal obrovský konflikt s desetitisíci mladých lékařů v britském státním zdravotnictví. Jádrem sporu je rozhodnutí britské vlády posílit práci britských nemocnic i o víkendech, jenže zatímco vláda lékaře nutí, aby o víkendech pracovali, není na to ochotna poskytnout žádné další finance. Lékaři se hájí, že už o víkendech pracují, ale že zvyšováním dalšího pracovního tlaku na ně bez poskytnutí potřebných finančních prostředků vláda způsobí naprosté přepracování lékařů a ohrozí tím pacienty.

Konflikt se táhne řadu měsíců a britští lékaři nyní kvůli němu poprvé po čtyřiceti letech stávkovali. Ministr Hunt se však ani stávkou nenechal přesvědčit a ve čtvrtek, po středeční protestní stávce lékařů oznámil, že novou pracovní smlouvu mladým britským lékařům ministerstvo prostě vnutí.

Jeho rozhodnutí vyvolalo novou vlnu zuřivosti a deprese mezi 45 000 britskými mladými lékaři v Anglii. (Skotská vláda oznámila, že Huntův kontrakt se ve Skotsku, kde je zdravotnictví decentralizováno a je v pravomoci skotské vlády, používat nebude.) Odborníci varují, že rozhodnutí britského konzervativního ministerstva zdravotnictví vážně zhorší nedostatek lékařů v anglických nemocnicích. Lékaři odtamtud totiž prchají do Skotska, anebo rovnou do zahraničí, především do Austrálie.

British Medical Association, odborový svaz britských lékařů, zvažuje další stávky. Pro stávky hlasovalo 98 procent mladých lékařů, jichž se nová pracovní smlouva, kterou jim chce ministr vnutit, týká.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Analýza: 11,5 procent syrského obyvatelstva bylo usmrceno nebo zraněno

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Analýza Syrského střediska pro výzkum politické strategie konstatuje, že v Sýrii bylo usmrceno 470 000 lidí a 45 procent obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů

Národní bohatství Sýrie, infrastruktura a instituce byly "téměř úplně zničeny" "katastrofálním dopadem" téměř pětiletého konfliktu, konstatuje zpráva Syrian Centre for Policy Research (SCPR). Uvádí, že celkem v Sýrii zahynulo 470 000 osob, což je téměř dvojnásobek odhadu OSN z doby před půl druhým rokem. Od té doby OSN se už nepokouší získat statistiky o vraždění v Sýrii.

Celkem bylo podle zprávy usmrceno nebo zraněno 11,5 procent veškerého obyvatelstva. Počet raněných je 1,9 milionu. Průměrná délka života v Sýrii poklesla ze 70 let v roce 2010 na 55,4 v roce 2015. Celkové hospodářské ztráty jsou odhadovány na 225 miliard dolarů.

Soros: Putinovým cílem je rozbít Evropskou unii

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Cílem Vladimíra Putina je rozbít Evropskou unii a nejlepším způsobem, jak to udělat, je zaplavit Evropu syrskými uprchlíky, argumentuje finančník George Soros v článku, který zveřejnil Project Syndicate. Ruská letadla nyní bombardováním nutí Syřany utíkat ve stále větších počtech ze své země.

Putin je nadaný taktik, ale neumí myslet strategicky. Jeho intervence v Sýrii byla zpočátku strategickou chybou, protože vyvolala jeho konflikt s Tureckem, který má záporné dopady pro obě strany. Avšak jakmile si Putin uvědomil, že může urychlit rozklad Evropské unie, začal toho okamžitě využívat. Jeho technikou je vždycky mlžit, že spolupracuje se Západem, totéž dělal na Ukrajině.

Západ by měl Putina poměřovat jeho činy, nikoliv jeho slovy. Je to závod o čas: zda se dřív rozpadne Putinovo Rusko nebo EU.

NATO vyšle do Středozemí hlídku proti pašerákům uprchlíků

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

NATO má poprvé zasáhnout do evropské migrační krize. Do východního Středozemí má být okamžitě vyslána námořní hlídka, která má bojovat proti pašerákům uprchlíků. NATO také začne provádět monitorovací a výzvědné operace. Bude sledovat proud uprchlíků a spolupracovat s pobřežními hlídkami v Turecku a v Řecku.

Aliance reagovala na společnou žádost Řecka, Turecka a Německa. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že malá námořní jednotka, vedená Německem, zahájí akce v Egejském moři "bezodkladně".

Případová studie k inkompetenci politiků

Výkonná traktoristka zorá sama až deset škol...

11. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut



Zatímco ve Velké Británii se vrcholní politici rekrutují zejména z kruhů elitářských absolventů Oxbridge, v ČR máme problém spíše opačný: z lidí, kterým kromě nezdravých ambic schází všechno ostatní, vytváříme pseudoelity. Inkompetence politiků, jako je paní Černochová, ve věcech, v nichž rozhodují, je ukázkou politického „dumbing down“ a v konečném důsledku způsobuje destrukci veřejného zájmu.

Ultrapravice je připravena zneužít nezaměstnanosti a vybičovávané nenávisti k muslimům k převzetí moci

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Minulá hospodářská krize neskončila a nová se zřejmě blíží. Evropané zažívají dlouhá léta nezaměstnanosti a škrtů ve státních službách. Rozklad Sýrie vyslal vlnu lidského zoufalství až do Evropy. Posiluje to populistické, protiimigrační strany, od Švédska po Francii, od Řecka po Holandsko. Bývalý řecký ministr financí Janis Varoufakis varuje, že Evropa se vrací do třicátých let dvacátého století - měli bychom mu naslouchat, konstatuje Owen Jones v deníku Guardian.

Proč nemůže mít ČR takovéhoto prezidenta?

Toomas Hendrik Ilves, estonský prezident: V minulosti Evropa zvládla 24 milionů uprchlíků

8. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Projev v evropském parlamentu z 2. února 2016

Téměř tři čtvrtě století opakujeme mantru Evropa jako projekt pro mír. Po dobu první části těch tří čtvrtin století polovina Evropy rostla a rozkvetla. Během posledního čtvrstoletí jsme usilovali o reintegraci Evropy.

Dnes ale čelíme nové existenční, externí - a jak nám připomněly listopadové pařížské útoky - i interní hrozbě. Nevíme, co dělat, bojíme se a pro mnoho lidí přestala být Evropa odpovědí.

Evropa se octla uprostřed transformační krize. Dáme se dohromady, anebo necháme někoho jiného, aby to vyřešil za nás? Přibližujeme se rozhodnému okamžiku, když buď se dáme dohromady, anebo síly rozkladu převládnou.

Víme už dlouho, že obrovské rozdíly příjmové i v míře demokracie mezi Evropou a jejím bezprostředním sousedstvím na jihu a na východě jsou časovanou bombou.

Dnes ohrožuje migrace, masová migrace lidí, kteří prchají před strašlivým vražděním občanské války a systematické brutality Daesh, spolu s ekonomickou migrací z chudoby, ohrožuje Evropu více než kdy předtím. Některé země uprchlíky odmítají přijímat, jiné jsou jimi zahlceny. Solidarita se rozkládá. Někteří odmítají pomoci, jiní poukazují na to, že solidarita musí fungovat obousměrně. Strukturální fondy a EU fondy soudržnosti jsou také nákladným projevem solidarity.

EU "vyřeší" uprchlickou krizi tím, že pošle uprchlíky do Řecka

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Poslat uprchlíky zpět do Řecka? Opravdu, Evropská unie? To je tvé řešení nejhorší uprchlické krize od druhé světové války?" ptá se Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu:

Manažeři v EU chtějí znovu zavést "dublinský systém", podle něhož budou deportovat uprchlíky do první země EU, do níž přišli.

Evropská komise dala Řecku měsíc na to, aby zlepšilo podmínky na svém území pro žadatele o azyl. EU doufá, že pak bude moci do Řecka deportovat uprchlíky z ostatních zemí EU. Zatím to v důsledku špatných podmínek v Řecku Evropský soud pro lidská práva zakazuje.

Ve středu vydala Evropská komise Aténám seznam instrukcí, podle nichž se Řecko musí přizpůsobit evropským normám zacházení s uprchlíky, musí zlepšit životní podmínky pro žadatele o azyl a zreformovat soudní procedury, aby lidé, jimž byl azyl odmítnut, měli možnost se odvolávat. Recepční střediska musejí mít dostatečný počet zaměstnanců, aby mohly řecké úřady zpracovávat více případů, uvedla EK.

Řecko je uprostřed tvrdého programu finančních škrtů. Nezaměstnanost tam dosahuje 25 procent. Varovalo, že vlnu uprchlíků nezvládne. Premiér Alexis Tsipras varoval před snahami proměnit Řecko v "černou schránku" pro uprchlíky.

Na summitu EU, který se má konat 18. a 19. února, bude Evropská unie také řešit selhání relokačního systému kvót. I když EU přijala plán, podle něhož mělo být do jednotlivých členských zemí EU rozděleno z Itálie a z Řecka 160 000 uprchlíků, členské země jich přijaly jen 497.

Podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: Uprchlíci jsou v důsledku národnostních restrikcí drženi na makedonsko-řecké hranici

11. 2. 2016

čas čtení 6 minut

Zákaz vstupu uvalený na občany určitých národnostní na hranici mezi Řeckem a Makedonií brání žadatelům o azyl, aby se dostali do zemí, kde chtějí o azyl požádat, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Uprchlíci jsou obětí bití, týrání, sexuálního zneužívání a pašeráckých gangů. Mnozí z nich, včetně rodin a malých dětí, jsou nuceni nocovat v mrazu pod širým nebem. Nejnovější zpráva HRW obsahuje otřesné podrobnosti o týrání lidí.

Během návštěvy řecko-makedonské hranice v Idomeni koncem ledna 2016 byla organizace Human Rights Watch svědkem návratu desítek osob z Makedonie do Řecka. Lidé jsou vraceni do pohraniční oblasti se špatnou infrastrukturou. Vzhledem k tomu, že lidé nemohou jít dál legálně, pokoušejí se překročit hranici neformálně a stávají se obětí násilí od makedonských pohraničních stráží. Situace zneužívají kriminální pašerácké gangy na hranici, které uprchlíky týrají a terorizují je.

"Selhání Evropské unie, která neřeší tuto uprchlickou krizi spravedlivě a odpovědně, vedlo k vzniku kaskádových omezení na hranicích a žadatelé o azyl čelí většímu riziku týrání a vykořisťování," konstatuje Peter Bouckaert z Human Rights Watch. "Zoufalým lidem, kteří nemají 'správné' občanství, je bráněno v cestě, jsou biti pohraničními strážemi, pokud se pokusí hranici překročit, a stávají se obětí pašeráků." Řecké úřady dovolují vstoupit do země nikoho mezi Řeckem a Makedonií jen Syřanům, Iráčanům a Afgháncům, kteří chtějí žádat o azyl v Německu.

Matka britského premiéra Camerona protestuje veřejně proti jeho škrtům

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mary Cameronová, matka britského premiéra, podepsala petici proti plánovanému zrušení infrastrukturních služeb pro děti v hrabství Oxfordshire, kde vládnou konzervativci. Proti škrtům protestovala i Cameronova teta Clare. Podle deníku Guardian signalizují tyto protesty, že v konzervativních okresech v Anglii nyní vzniká otevřená revolta proti vládou navrhovaným finančním škrtům. Konzervativní komunální úřady protestují, že škrty radikálně zhoršují kvalitu života obyvatel a ve střednědobé perspektivě nutně povedou k zvýšení výdajů. Ruší se sociální péče pro dospělé, zavírají se knihovny a redukuje se veřejná doprava a péče o parky. Likvidace těchto služeb postihuje i bohatší občany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bodláky Václava Duška

Vini viníci

11. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Máme málo dětí. Pravda. Ve světových statistikách dokonce více, jak málo. Přesto nám dítka kradou. Odebírání mláďátek, specialita norských spravedlivých, do společenství podivného, kde šílenec sepíše manifest a povraždí dle jeho odporné úvahy nehodné spoluobčany. Demokracie. Zrůdu zavřou a ona prská, stěžuje si, co měla dostat a co dostala. Chce se povědět - ano, dostala si málo, ale což, budeš roky uhnívat za peníze z daní; oběti obětovány v zájmu lidskosti a právního mokvajícího vředu.

Je jednodušší vést bezpečnou mediální válku proti Norsku než řešit domácí problémy

Naše děti našim tyranům

11. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V ČR se někdy dějí neuvěřitelné věci. Podle zpovědi pracovníka jednoho z českých "diagnosťáků" u nich skončil vyděšený kluk, kterého odebrali jeho matce čistě z toho důvodu, že otec s konexemi a nevyřešenými majetkovými spory chtěl manželku vytrestat. Sám jsem před lety zažil, že psychopatický otec, který se se zjevil po dvou letech nezájmu, úspěšně korumpoval pracovnice sociálního odboru, na který matka musela pravidelně docházet, a získával tak veškeré potřebné informace a vyhrožovat tím, že nechá děti soudně přikázat do své péče. Tehdy se to naštěstí nepodařilo. Každopádně v ČR žije v ústavní péči 21 000 dětí, z nichž velká část tam pravděpodobně bude z podobných důvodů. Jenže místo toho, aby čeští politici řešili jejich vlastní problém doma, raději vedou pro zpitomělé publikum hrdinskou mediální válku proti Norsku. Je mnohem snadnější okupovat malé norské velvyslanectví v Praze než řešit skutečný problém. Na to by neměl zapomínat ani Václav Dušek, pokud mu leží na srdci blaho těch dětí...

Bodláky Václava Duška

Růžové filmové plátno

11. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Film Filipa Renče o herečce Lídě Bárové vzbudil divoké vášně. Bublifuk dobový. Šumák ve sklenici čiré vody. Režisér film údajně připravoval mnoho let. Už v minulosti měl smůlu na scénář - tehdy se říkalo, že film je pravdivou výpovědí o uhořelých v domově postižených. Pravda se nenechá ošálit. Po revoluci se scénárista přišel omluvit. Trapnost. Přitom film pravda, průměr. A nedostalo se tvůrcům tolik plivanců a prasklých žlučníků drben a pokryteckých žalobců, jako v případě Lídy Bárové.

Tim Barnes Lee: Internet je stále méně svobodný

Braňme Internet

11. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Hlavním cílem států by mělo být vlastně jejich rozpuštění. Proč? Protože národní státy, ono národní sebeurčení a vlastně zcela zbytečná hrdost na něco natolik hypotetického, spekulativního a ve své podstatě vlastně násilného, že to nejde vyjádřit jinak, než za pomoci emocí, nemůžou ovlivňovat chod světa, politiku světa, ekonomiku světa, chod všeho. Stát vstřebává do své politiky sobectví, zákulisní hry, vyvolává války, prohlubuje ekonomickou nestabilitu a nesourodost ve světě. Naopak racionální uvažování, převedení správy věcí veřejných přímo do rukou společnosti, by mělo být hlavním cílem každého organizačního celku. Kdo jiný, než samotní uživatelé systému, může vědět, co je pro ně dobré.

Šéf amerických výzvědných služeb: Internetu věcí budeme používat k tomu, abychom vás špehovali

11. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

James Clapper uvedl ve svém svědectví v americkém Kongresu, že špehování občanů prostřednictvím domácích předmětů denní potřeby, které budou brzo připojeny na internet, je velmi pravděpodobné.

Šéf amerických výzvědných služeb poprvé přiznal, že výzvědné služby budou využívat nové generace chytrých domácích předmětů denní potřeby, které budou napojeny na internet, ke zvýšení špehovacích schopností státu.

Stále větší počet domácích předmětů denní potřeby začíná být napojen na internet. Jedním z příkladů je například britský přístrojek Hive, jehož prostřednictvím můžete z mobilu, ať jste kdekoliv mimo domov, zapínat, vypínat či teplotně regulovat vytápění ve svém domě či bytě. Avšak jak se počítačová všudypřítomnost začíná rozšiřovat z laptopů, tabletů a mobilů do všech domácích předmětů, experti varují, že bezpečnost nových automobilů, myček na nádobí a poplašných zařízení zdaleka není zajištěna.

Během masopustních oslav v Kolíně nad Rýnem se případy sexuálních útoků zčtyřnásobily

11. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Policie v Kolíně nad Rýnem navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením obdržela 66 trestních oznámení na sexuální urážky či agresi, k nimž došlo během masopustních oslav v tomto městě od minulého čtvrtka do středy tento týden. Loni jich obdržela 15.

Avšak policie uvedla, že zvýšení je částečně zřejmě důsledkem zvýšené pozornosti a změny postojů obětí a svědků po silvestrovských událostech u kolínského nádraží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Channel Four News: Rusové likvidují syrské vzbouřence, Američané nedělají nic

11. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Ruské letecké údery, jako byl včera v městě Telrifaf tento, přivedly vzbouřence, bojující proti prezidentu Asadovi, do nejvyššího zoufalství. A tisíce syrských uprchlíků přiměly utíkat do táborů u turecké hranice. Turecká humanitární organizace rozdávala tyto záběry, jejichž cílem je zjevně dokázat, že zatím Turecko situaci zvládá. Chce tím říct: Proč bychom měli další Syřany vpouštět do Turecka, když tato pekárna peče každodenně 100 000 bochníků chleba?

Po primárkách v New Hampshire končí Carla Fiorina a Chris Christie

11. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Guvernér New Jersey Chris Cristie a někdejší manažerka Hewlett-Packard Carly Fiorina, jediná žena mezi řadou republikánských uchazečů o prezidentský úřad, odstoupili z dalších bojů o republikánskou nominaci. Guvernér Christie ve své kampani velmi silně sázel právě na primárky v malém státě New Hampshire. V porovnání se všemi ostatními kandidáty zde strávil nejvíce času. Po zisku pouhých 7 % hlasů zde vyhodnotil jeho tým další snahu jako zbytečnou. Guvernéru Christiemu mediálně uškodila aféra "Bridgegate", kdy došlo na příkaz Christieho podřízených k uzavření části mostu mezi Fort Lee a Manhattanem, údajně kvůli sporu Christieho se starostou Fort Lee. Carly Fiorina byla jedinou ženou mezi republikánskými kandidáty na prezidentský úřad. Měla vytvořit protiváhu očekávané kadnidátce Demokratů Hillary Clintonové. V dalším boji o přízeň republikánských voličů se pravděpodobně rozhodne mezi absolutním populistou Trumpem, který primárky v New Hampshire vyhrál, silně konzervativním senátorem Tedem Cruzem, vítězem v Iowě, a senátorem Marcem Rubiem, jehož rodiče přišli z Kuby.

Vnitřní dialog generace Y

#Lajk a sdílím

11. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 6 minut

Ta druhá: Koukám, že jsi zase na fcb dala epic story jako Feri. Mně přijde, že v poslední době je těchto věcí děsně moc. Kdekdo komentuje kdeco. Kde jsou ty časy, kdy lidé postovali co měli k obědu. Všichni se vyjadřují ke všemu. Jestli čekáš, že o tom lidé začnou víc přemýšlet, tak to jsi na omylu. Lidé akorát více plkají ve virtuálním prostoru. Když se chci něco dozvědět, tak si přečtu noviny. Když chci zná názor kamaráda, tak se ho zeptám. Otravuje mě, když na své zdi vidím názory lidí, které ani neznám, jen proto, že ho zná někdo z mých přátel. Sama jsem z toho taková trochu zmatená. To není, že by mě ty věci nezajímaly. Jen mi poslední dobou přijde, že je tím FB trochu přehlcený. Strašně nerada se nechávám poučovat. A poslední dobou mám pocit, že mě fcb poučuje proti mé vůli. Není to špatné, že lidé píší. Spíše mě štve, že s tou situací nemůžu nic dělat. Už mě nebaví to jen číst na fcb.

Turecko odmítlo stále šílenější návrhy EU na "řešení uprchlické krize"

10. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Ankara odmítla plán EU, že bude přijímat uprchlíky jen, pokud jim bude cesta přes moře do Evropy blokována

Plány Evropské unie začít přijímat statisíce uprchlíků ročně přímo z Turecka, pokud Ankara zablokuje cestu přes moře do Evropy, odmítl vysoký turecký činitel. Ten varoval před novou "cunami" syrských uprchlíků, která zasáhne Turecko v důsledku ruské a Asadovy ofenzívy proti syrskému městu Aleppo.

Evropská komise mezitím začala požadovat deportaci uprchlíků z evropských zemí do Řecka a do Turecka, do dvou zemí, které nesou největší břemeno uprchlické vlny z Blízkého východu. Návrhy EK zřejmě budou zcela ignorovány, protože soudy zakázaly deportaci uprchlíků do Řecka a do Turecka by mohli být deportováni jen ti uprchlíci, jimž byl odmítnut azyl.

Polská vláda protestovala proti reportáži BBC, že se Polsko "putinizuje"

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Polská vláda strany Právo a spravedlnost protestovala proti reportáži pořadu Newsnight televize BBC, podle něhož se Polsko "putinizuje".

Reportáž byla "zaujatá" a dospěla k neospravedlnitelným závěrům, konstatovalo polské ministerstvo zahraničí a svůj protestní dopis adresovaný vedení BBC zveřejnilo. O chaosu na polském ministerstvu zahraničních věcí zřejmě svědčí to, že BBC žádný protestní dopis z něho neobdržela.

Mluvčí společnosti BBC konstatoval: "Byla to legitimní, dobře zdrojovaná zpráva, která férově a nestranně zkoumala dnešní situaci v Polsku. Reportáž poskytla podstatné množství času názorům polské vlády, ale byli bychom potěšeni, kdybychom mohli prodiskutovat otázky, jimiž se reportáž zabývala, s vysokým polským ministrem podrobněji."

Kritikové obviňují novou polskou vládu, že naplnila polský Ústavní soud i veřejnoprávní rozhlas a televize po říjnových volbách, v nichž zvítězila, svými stoupenci.

Evropská unie vyšetřuje, zda nová polská vláda porušuje demokratická pravidla EU a zda by měla být potrestána.

Reportáž BBC "Je Polsko putinizováno?" je zde:

Vatikán: Biskupové nejsou povinni informovat o sexuálních trestných činech svých kněží policii

10. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Katolická církev informuje nově jmenované biskupy, že "není nutně" jejich povinností informovat policii o obviněních, že jejich kněží sexuálně zneužívali děti. Biskupové mají podle katolické církve pouze povinnost zabývat se takovými obviněními v rámci církve.

Předpisy napsal kontroverzní francouzský monsignor a psychoterapeut Tony Anatrella, který pracuje jako poradce u Papežské rady pro rodinu. Anatrella mj. zastává názor, že hlavním problémem pro mladé lidi je "všeobecné přijetí homosexuality" na Západě, které prý vyvolává u dětí sexuální zmatek,  protože to u nich působí "radikální změnu pohlavní orientace". Argumentuje také statistikou, podle níž vyplývá, že k sexuálnímu zneužívání dětí dochází především doma v rodinách a že jeho drtivou většinu nepáchají kněží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
54017