"Bojím se IS a francouzských rasistů"

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Hanane Charrihi se v zemi kde se narodila nikdy necítila ohrožena. To skončilo, když radikál přejel nákladním vozem dav oslavující státní svátek v Nice a zabil 86 lidí - včetně její matky.

"Evropská obrana": Hromádka puzzles není dům, v němž byste chtěli bydlet

29. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


Německý vojenský publicista Sven Ortmann publikoval článek nazvaný "Dossier: Europe and military affairs facts for Dummies" ZDE. Snaží se v něm dokázat, že Evropa je v zásadě schopna zajistit svou obranu sama, bez další účasti USA. Použitá argumentace je svým způsobem typická pro všechny podobné pokusy, zejména pokud jde o nereflektované předpoklady, s nimiž soustavně pracují. Evropa má potenciálně vzato všelijaké schopnosti, které nicméně prakticky vzato v současnosti nejsou reálné.

Rozhovor Britských listů 102:

Proč je Brno tak úspěšné?

24. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Bohuslavem Binkou, vedoucím katedry environmentálních studií na Masarykově univerzitě v Brně o několika faktorech, které v posledních letech učinily Brno dynamickým, originálním a pozoruhodně zajímavým a příjemným místem k životu. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Trump ruší politiku ochrany klimatu

29. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Poslední exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa ruší plán jeho předchůdce na odvrácení globální změny klimatu. Ale experti jsou přesvědčeni, že odklon od fosilních paliv bude pokračovat - a USA začnou v moderní energetice zaostávat za Evropskou unií a Čínou.

Turecko testuje NATO

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Po jednání tureckého prezidenta Erdogana s jeho ruským protějškem v Moskvě 10. března se objevily zprávy, že Turecko jedná o nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400. Sergej Čemezov, výkonný ředitel státní zbrojovky Rostec, 14. března oznámil, že Turecko požádalo o úvěr na nákup systému, ale smlouva dosud nebyla podepsána.

Ve Švédsku upadly stovky uprchlických dětí do bezvědomí, když jim bylo řečeno, že jejich rodina bude ze země deportována

28. 3. 2017

čas čtení 4 minuty

Georgiho, ruského uprchlíka, který přišel do Švédska s rodiči, když mu bylo pět let, charakterizuje jeho lékař jako "nejpošvédštěnějšího" z celé rodiny. Byl také jedním z nejpopulárnějších chlapců ve třídě. K jeho třináctým narozením ho kamarádi charakterizovali: energický, zábavný, pořád v dobré náladě, dobrá lidská bytost, nesmírně laskavý, vynikající ve fotbale, chytrý.

Georgiho otec Soslan založil v Severní Ossetii pacifistickou náboženskou sektu. V roce 2007 požadovaly bezpečnostní jednotky, aby sektu zrušil, nebo ho zabijí. Utekl do Švédska s manželkou a dvěma dětmi, avšak jejich žádost o azyl byla odmítnuta, protože švédská rada pro migraci konstatovala, že nedokázal, že bude po návratu pronásledován. Rodina zažádala o azyl znovu, ale r. 2015 byl znovu odmítnut. Otec upozornil, že pro jeho děti je Rusko, jako by to bylo na měsíci.

Londýnská vláda: Severní Irsko "má právo vstoupit po brexitu do EU, Skotsko musí jít na konec fronty"

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Pokud se Severní Irsko rozhodne spojit se s Irskou republikou, stane se po brexitu automaticky součástí Evropské unie jako část Irské republiky, vyplývá z prozrazeného dopisu ministra britské vlády

Zatímco by prý Skotsko muselo nově žádat o vstup do EU, Severní Irsko nikoliv, protože by se stalo součástí země, která je členem Evropské unie je.

Podle deníku Times napsal David Davis, ministr londýnské vlády pro brexit, jednomu severoirskému poslanci: "Pokud by většina občanů Severního Irska hlasovala pro to, aby se Severní Irsko stalo součástí Irské republiky, britská vláda by splnila svůj slib v této věci a umožnila by, aby se to stalo. Za takové situace by se Severní Irsko stalo součástí existujícího členského státu EU a nemuselo by žádat o vstup do EU jako nový nezávislý stát."

Pokud by z průzkumů veřejného mínění vyplynulo, že občané Severního Irska si přejí, aby se uskutečnilo referendum o vstupu Severního Irska do Irské republiky, podle Dohody z Velkého pátku, která v devadesátých letech ukončila teroristické násilí v Británii, britská vláda by byla povinována ho uspořádat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

List Daily Mail nezvládl, že premiérkami Skotska i Británie jsou ženy

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Bulvární list Daily Mail vyvolal v úterý obrovské pobouření, protože otiskl na titulní straně "sexistický, idiotský a urážlivý" titulek k fotografii Nicoly Sturgeonové a Theresy Mayové, které se včera setkaly v jednom glasgowském hotelu. Titulek zní "Zapomeňte na brexit, kdo vyhrál, to jsou nohy". Uvnitř listu lze najít opravdu podivný komentář, který se jaksi snaží naznačovat, že svými postoji při sezení se Sturgeonová chová sexuálně vyzývavě.

Prvními kritiky této titulní stránky byly labouristické poslankyně Dolní sněmovny. Yvette Cooper napsala: "Rozhodnutí těchto dvou žen určí, zda Spojené království bude dál existovat. Ovšem zprávou na titulní straně jsou jejich dolní končetiny. Samozřejmě. Jak jinak."

Jane Bradley: Tohle se stane, když dovolíte tomu perverznímu, opilému strýčkovi na vaší svatbě, aby byl šéfredaktorem vašich novin.

Alex Salmond: Žijeme v nejnestabilnějších dnech naší éry a Daily Mail vydává sexistické články o nohách našich nejvyšších představitelů.

Ranní publicistický pořad rozhlasu BBC "Today" v úterý řešil, zda by Daily Mail někdy totéž udělal mužům. Jiní vzali věc do vlastních rukou a fotografii Sturgeonové a Mayové nahradili "atraktivním" souborem fotografií britských politiků - mužů:

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zmasakrovaní Arabové se nepočítají, aneb trocha statistiky neuškodí

28. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokaždé, když nějaký útočník muslimského vyznání spáchá nějaký těžký zločin, potažmo teroristický čin, objevují se prohlášení typu „Jsme ve válce s islámským světem“, „Ať táhnou“, „Oni to prostě mají v povaze“ apod. Všechny tyto zločiny je ale třeba posuzovat individuálně, neboť jejich extrapolace zamlžuje skutečná fakta. Útočník z Londýna, 52-letý rodilý Brit a konvertita, měl podobně jako atentátníci-muslimové z loňského léta pestrou kriminální minulost a mohl být sveden nihilistickou džihádistickou ideologií. Patologický jedinec, dalo by se říct, který nemá s drtivou většinou obyčejných muslimů nic společného. V tutéž dobu, kdy televizní kamery snímaly dějiště westminsterského neštěstí, se však mnohonásobně větší tragédie odehrávají v iráckém Mosulu, kde je pachatel dobře znám.

Kulinářský argument pro imigraci

28. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Reportér časopisu New Yorker vyfotografoval toto syrské cukroví v Torontu, v malé syrské cukrárně, kterou tam r. 2009 založili dva syrští uprchlíci a která se mezitím stala proslulá daleko široko. Autor článku argumentuje, že cesta k uprchlíkům prochází žaludkem a že v důsledku vln imigrace je dnes americká strava daleko rozrůzněnější než bývala kdysi. Potěšte se:

Navalnyj byl za organizování demonstrace odsouzen k pokutě a k 15 dnů vězení

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Demonstrace zřejmě nebyly protiputinovské: "Většina lidí mladších 25 let zastává názor, že Rusko má brilantní zahraniční politiku, ale strašlivou domácí politiku." Mnoho z nich vidí Putina jako hrdinu, kdežto Medvěděv je obviňován z domácích politických problémů.

Moskevský soud odsoudil ruského opozičního politika Alexeje Navalného k pokutě 20 000 rublů (asi 10 000 Kč) a k patnácti dnů vězení za to, že zorganizoval v neděli protikorupční demonstraci a "neuposlechl příkazů policie". V neděli se v Rusku konaly největší protiputinovské demonstrace od roku 2012.

Navalnyj od soudu odeslal vzdorný vzkaz na Twitteru:

Světové jaderné mocnosti budou bojkotovat rozhovory v OSN o zákazu jaderných zbraní

27. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Několik světových jaderných mocností bude bojkotovat první kolo jednání OSN o možném zákazu jaderných zbraní. Trumpova vláda se zapřísáhla, že bude revidovat americkou strategii usilující o svět bez jaderných zbraní.

Více než 100 zemí se připravuje, že v pondělí zahájí v OSN první kolo rozhovorů o zákazu jaderných zbraní. Světové jaderné mocnosti Británie, Francie, Izrael, Rusko a USA však loni v říjnu hlasovaly proti návrhu OSN vypracovat závaznou smlouvu zakazující jaderné zbraně. Zbývající jaderné mocnosti, totiž Čína, Indie a Pákistán, se hlasování zdržely a i ony budou bojkotovat tyto rozhovory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč zvítězila CDU v Sársku?

28. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Analytik serveru DW Jefferson Chase poukazuje na to, že ve hře byly do značné míry místní podmínky. CDU měla místní kandidátku s fantastickým jménem Annegret Kramp-Karrenbauer, která je v Sársku velmi populární, neboť se jí podařilo vyvést tento německý spolkový stát z dluhů. Sociální demokraté neuspěli, protože voliči očekávají, že se spojí s východoněmeckou stranou Die Linke, nástupnickou stranou bývalé východoněmecké komunistické strany, a voliči v západních státech Německa s tím nesouhlasí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč v Sársku propadla strana Alternative fuer Deutschland

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland zaznamenala ve volbách v Sársku volební podporu jen 6,2 procent. Šéfka strany Frauke Petry však zaznamenala ještě jeden neúspěch na konferenci své strany v saském městě Weinböhla, kdy se jí nepodařilo ze strany vyloučit drážďanského soudce Jense Maiera, který se letos v lednu vyjádřil, že už skončil "kult viny", který Německo pociťovalo za holocaust.

Třetí síla a tři mouchy jednou ranou

27. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Staronový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) prohlásil, že společná koalice STAN s KDU-ČSL je to nejlepší, co mohla obě politická uskupení pro tuto zemi udělat. Jde o to, že silnější strany v našem volebním systému získávají nepoměrně více mandátů než ty slabší. Dvakrát 5%, což je hranice, kterou by STAN i KDU-ČSL musely překročit, aby se dostaly do Sněmovny samostatně, je v tomto systému výrazně méně než jednou 10% - což je hranice, již musejí překročit jako koalice.

Trumpa vytvořila i ideologická nesnášenlivost amerických liberálů a levičáků

27. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut


Jiří Pehe v komentáři nazvaném "Proč nacionalismus uspěl v anglosaských zemích" ZDE pro jednou argumentuje "marxisticky". Bytí podle něj určuje vědomí a nacionalismus na evropském kontinentě právě proto - jak sám uvádí, "zatím" - neuspěl způsobem srovnatelným s anglosaskými zeměmi. Kontinentální Evropa má totiž účinný sociální stát vyrovnávající sociální rozdíly.

Jsou skutečně pravicoví akademici vyřazováni z amerických univerzit?

27. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zatímco lze souhlasit s poukazem Karla Dolejšího na to, že sílící vliv ultrapravicového populismu není jen důsledkem rozkladu sociálního státu, ale zřejmě i mnoha dalších, místních, složitých faktorů, nejsem si úplně jist, do jaké míry je přesvědčivé Dolejšího tvrzení, že paradoxně americký univerzitní svět ze svého prostředí vyštval všechny akademiky pravicovějších názorů.

IDnes cituje server specializující se na drzé lhaní

27. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Fascinující, jednak skvělá zpráva a jednak neuvěřitelné pokrytí. Portál média, které dlouho aspirovalo na to být "nejčtenější seriózní" vedle sebe staví komentář The New York Times a Breitbart News, "konzervativního serveru obviňovaného z rasismu, který prezidenta dlouhodobě podporuje". Je to, jako by někdo ve zprávě z Česka vedle sebe stavěl vedle sebe na jedné straně ČT nebo aktualne.cz a na druhé straně ani ne tak Parlamentní listy, ale možná spíš Protiproud. Znamenité, Jaroslav "soutěžím se Šafrem, jestli budu horší a odpornější šéfredaktor než on a zatím vyhrávám". Plesl se činí, píše Ondřej Slačálek na Facebooku.

IDnes: Trump v boji s Obamacare utrpěl debakl, demokraté skáčou radostí

Tunel bude. Tunel nebude. Tunel možná přecijen bude...

27. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Vysokorychlostní tratě (VTR) plus elektrifikace rovná se (český) kapitalismus. Z toho by měl i soudruh Vladimír Iljič radost. Jak daleko je ministerstvo dopravy od Berouna? Asi hodně. Jeli někdy úředníci vlakem třeba na Karlštejn? To je opravdový zážitek. Jezdím do Prahy poměrně často a mezi Rokycany a Popovicemi u Berouna to opravdu odsejpá 140 kilometrů za hodinu. Od Plzně se staví 4,5 km dlouhý tunel, ale ten bude brzy hotový a tak budeme mít potěšení z rychlé jízdy ze z Plzně až do těch Popovic. Jenže pak začínají pomalé jízdy. Poznáte je podle žlutých velkých cedulí s písmeny Z - začátek a K - konec pomalé jízdy. Ta jde podle situace na 70 ale taky někde na 40 km/h. Když se podíváte z okna uvidítě dělníky opravující trať, která se stává už pomalu nafurt jednokolejkou.

PŘESNÁ ANALÝZA SITUACE:

Jako ovce, bez demokracie, jsou Britové hnáni do katastrofy brexitu

27. 3. 2017

čas čtení 10 minut

Jako ovce, britský lid, bez ohledu na to, zda podporují brexit, jsou hnáni, aby skočili z útesu. Jsou podváděni a je jim lháno nejneodpovědnější, nejnedůvěryhodnější vládou, jaká se dostala k moci, co paměť sahá. Chvíle, kdy bude aktivován článek 50, signalizující nezvratitelné rozhodnutí odejít z Evropské unie, se nevyhnutelně blíží. Tento týden, v černou středu, ohrozí Velká Británie úspěchy šedesáti let bezpredecentního evropského míru, bezpečnosti a prosperity, z nichž měla obrovský prospěch. A k čemu? ptá se redakční komentář týdeníku Observer.

Ultratvrdý konzervativní brexit a rozkol s Evropou, který teď vypadá jako nejpravděpodobnější výsledek po ukončení dvouletého vyjednávání, je mírovým ekvivalentem potupného ústupu z Dunkirku za druhé světové války. Podle všech hledisek je to celonárodní katastrofa. Je to historický omyl. A Theresa Mayová, která metaforicky mává anglickou národní vlajkou svatého Jiří na křídových útesech v Doveru jako parodie Very Lynn, národní zpěvačky z druhé světové války, jenže naprosto bez hudebního sluchu, je hlavním autorem tohoto debaklu. Toto není osvobození, jak argumentuje strana UKIP, není to ani nový začátekj. Je to bezohledný a hazardní, ztřeštěný skok do neznáma a zřejmě i předehra, možná, k tomu, co existenciální spisovatel Albert Camus charakterizoval ve svém díle La chute - pád z duševní pohody, ve všech možných intepretacích tohoto pojmu.

Trumpovi voliči: Prezidentovy lži máme rádi

27. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


James Cassidy nepotřebuje, aby mu ředitel FBI řekl, že Barack Obama nikdy neodposlouchával Donalda Trumpa v Trump Tower. Cassidy od začátku věděl, že si to Trump celé vymyslel. Měl radost z toho, že prezident lže.

Trumpův tým před vyšetřováním "maže" v historii svých elektronických zařízení

27. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Představitelé Bílého domu a členové Trumpova předvolebního týmu údajně mažou záznamy v elektronických komunikačních zařízeních, aby se vyhnuli kompromitaci. Obvinění přichází několik týdnů poté, co právníci nařídili prezidentovým spolupracovníkům uchovat materiály, které by mohly souviset s ruským vměšováním do loňských voleb.

Německá CDU vyhrála klíčové volby v Sársku

27. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Předběžné výsledky voleb ve spolkové zemi Sársko ukazují, že strana CDU kancléřky Angely Merkel vede s jasným náskokem před sociálními demokraty. Hlasování je považováno za test nálady v zemi před celostátními volbami na podzim.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20107