Dobrá zpráva pro levicové voliče - hybaj ze sociální demokracie pryč a založit jinou stranu

8. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty


Už včera jsem lapal po dechu, bylo mi zle. Netušil jsem, že může Miloš Zeman při inuguraci ještě klesnout. Vzpomínka na 17. listopad s Konvičkou vybledla.

Taková neúcta k bratřím Slovákům; takový nedostatek elementární slušnosti vůči ČT, která se opravdu snaží být nezaujatá (ono to jde těžko, když je prezident primitiv a hulvát).

Ale dobrá, jaká jsou pozitiva? Miloš Zeman nešel k pomníku TGM, blesk by jej musel praštit, kdyby jej hanba nefackovala.

Překvapil mě pan poslanec Dolejš (KSČM), vysloužil si svým vyjádřením vyjmutí z mého včerejšího kolektivního pojmenování poslanců strany.

29890

Levná hrdinství neřeší velké problémy

Demokracie, pravda a láska v rozvojové zemi

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Inspektorát občanské společnosti, ředitelství pro liberální hodnoty, oddělení slušných a správných, po pracovní schůzce na Václavském náměstí vydalo inspekční zprávu, podle které není možné, aby předsedou komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů byl bývalý příslušník Sboru národní bezpečnosti. Příslušník nebude předsedou. Kontrolní mechanismy fungují, problém vyřešen, demokracie zachráněna. Stalo se tak necelý rok poté, co banka JPMorgan vyřadila ČR z indexu vyspělých zemí a zařadila ji mezi rozvojové. Příjmy lidí v této zemi nerostou, jak se ve vyspělých zemích předpokládá. Pokud si dobře vzpomínám, inspektorát před rokem nereagoval. Možná je čas ujasnit si, co to je demokracie, jak se vytváří, jak ji zachovávat a jak ji bránit.

29317

Blýská se na Korejském poloostrově na lepší časy?

Existuje šance na mírové řešení jedné z nejpalčivějších světových krizí

8. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Diplomatické sbližování obou Korejí, nesmyslně rozdělených v roce 1945 Spojenými státy a Sovětským svazem, pokračuje i po ukončení zimních olympijských her, jež se staly vítanou záminkou k erozi nebezpečné tenze na Korejském poloostrově. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v Pchjongjangu s jihokorejskou delegací dohodl na uspořádání společného summitu, k němuž má dojít příští měsíc. Diktátor dokonce připustil, že je ochoten zmrazit svůj jaderný program, ukončit atomové provokace a navázat rozhovory s USA, pokud jeho země získá dostatečné bezpečnostní záruky. A jak se na Kimovu nabídku dívá Trumpův Bílý dům a co vše je vlastně ve hře?         

Rozhovor Britských listů 154. Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?

2. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




"Všechny ekonomické trendy počítají s tím, že nepřijde zlom." Jak to vypadá s digitalizací a robotizací v České republice a jaký bude mít pokračující automatizace, například příchod automobilů bez řidičů, na českou ekonomiku především v regionech? O tom hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s podnikatelem, zastupitelem a publicistou Jiřím Hlavenkou. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Koalice model Molotov-Ribbentrop? ANO.

8. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Péčí poslanců hnutí ANO zůstal i po včerejšku místopředsedou sněmovny popírač holokaustu Tomio Okamura ZDE. Zatímco mlátička Ondráček v čele GIBS byl Babišovými píáristy vyhodnocen jako zbytečné riziko a obětován, i když se jej KSČ(M) po všech zahraničních školeních nechtěla vzdát, Okamura je jiný případ. Babiš ho potřebuje k vládnutí. A i komunisté jej podpořili. - Berme to pozitivně: Jako lekci chytrákům, co pokřikují, že nemůžete být současně antikomunistou a bojovat proti fašismu.

Je třeba hledat složitá vysvětlení obyčejné (s)prostoty?

Politická filozofie kontra nefilozofické bytí české politiky

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Nacionalistické, nativistické spojení, které tak pevně poutá zdánlivě protichůdné ideologie, reprezentované českými nekomunisty a z udělání fašisty, někdejšího emisara multikulturalismu, Okamury, nemusí nutně vést k filozofickému vysvětlení problému. Konstelace dělají zloděje, zvlášť když hru řídí smírčí soudce Zeman a vykonavatelem moci je proti jakékoliv ideologii dobře očkovaný všuderád Babiš...

Výborný projev Miroslava Kalouska

8. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Někteří mí čtenáři si mohou myslet, že nemám rád Miroslava Kalouska a TOP09, ono je to ale mnohem složitější. Dlouho jsem doufal, že TOP09 se stane pravicovým hegemonem. Ve srovnání s ODS představuje jasně proevropskou, v zásadě humanistickou – i když pořád ještě silně asociální – pravici.

Problém je, že od nástupu Babiše do vysoké politiky nenabízí TOP09 nejen sílu, která by vytlačila ODS, ale ztratila v prospěch ODS velkou část svých voličů, ztratila podporu STAN a nakonec stojí kontraproduktivně v cestě právě procesu sjednocení proevropské pravice a porážce ANO.

29885

Poslední kapka?

8. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Viděl jsem záznam ze sněmovny, viděl jsem jako poslanci ANO mlčeli ke zpochybňování holokaustu (Stropnický selhal), viděl jsem jak poslanec Kováčik (KSČM) svádí svoje viny a viny svého politického klubu na chyby polistopadového režimu (všichni víme, že jsou základem podpory ANO i SPD), ale to mu nedává právo plivat na hroby členů komunistického odboje tím, že podpořil fašistu v čele sněmovny. Tady nejde o koalice, tady jde o svědomí...

29764

Solutions journalism jako cesta z informační únavy

Na problémy už nestačí jen mediálně ukazovat, je třeba hledat jejich řešení

8. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Existuje problém s kriminální recidivou. Pro investigativní novinařinu jsou tématem ta místa, kde je recidiva vysoká. Pro solutions journalism, novinařinu, která hledá řešení, jsou tématem místa, kde je naopak recidiva nízká. Proč? Protože tam je možné hledat řešení společenského problému a poskytnout návod k jeho řešení." David Boardman, někdejší šéfredaktor The Seattle Times a v současnosti děkan fakulty médií a komunikace na Temple University v USA na tomto a dalších velmi názorných příkladech ukazoval, co to znamená, když se z hlídacího psa demokracie stane pes vodící. Čeští novináři měli díky organizacím Ashoka a Open Society Fund možnost dozvědět se o předsedy Solutions Journalism Network, jakým způsobem a s jakými úspěchy se daří tento přístup k novinařině aplikovat. Existuje šance, že se podaří komplexní žurnalistiku prosadit i v ČR? Kdy se k této cestě přihlásí Česká televize a Český rozhlas?

Zpravodajská videa Channel 4 News, která tu na BL sdílíme, mají OBROVSKOU globální sledovanost

8. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Hovořilo se o tom ve středu v pravidelném pořadu Media Show v rozhlase BBC. Vyjímáme:


Moderátor Amol Rajan:
Channel 4 News se staly opravdovou digitální mocností na YouTube a na Facebooku. Jak ovlivňuje vaše úsilí, aby se vaše informace šířily virálně, vaše editorální rozhodování?

Dorothy Byrne, Channel 4 Head of News and Current Affairs: Je zajímavé, že jsme zjistili, že materiál, který funguje na sociálních sítích, to jsou naše nejzávažnější informace. Loni a předloni jsme na Facebooku zaznamenali 2 miliardy zhlédnutí. A drtivou většinou to byla velmi závažná novinářská práce. Naše videoreportáže z Aleppa zaznamenaly půl miliardy zhlédnutí. A nejsledovanější byly loni na Facebooku reportáže té mladé ženy, která je tam filmovala. Zjišťujeme, že můžeme natočit opravdu seriozní, závažný pořad, krátká videa, například jsme dělali lavinu bláta v Sierra Leone, a ta reportáž měla 70 milionů zhlédnutí. Takže jsme zjistili přesný opak toho, co nám lidé tvrdili: Lidé opravdu ve velkých počtech sledují naši opravdu seriozní novinářskou práci.

Moderátor Amol Rajan:
Vadí vám, že na tom výrazněji nevyděláváte?

Dorothy Byrne: Děláme to proto, protože chceme poskytovat službu mladým lidem. Musíme přenést naši vynikající novinářskou práci tam, kam chodí mladí lidé. Protože my jsme veřejnoprávní televizní stanice.

Zdroj v angličtině (audio) od minuty 17 ZDE  



K tomu:


Stamiliony lidí viděly filmy Waad al-Kateab z východního Aleppa. Nikoliv však v ČR 

Syrská filmařka, která zdokumentovala vraždění v Aleppu, byla nominována na cenu Emmy 

Vynikající mladá syrská dokumentaristka získala Emmy Award za svá loňská šokující videa z Aleppa


Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Pro stoupence Czexitu: Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie už nemá zastání ani v EU, ani v USA

8. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

"V Rusku jsou nyní u moci jiní lidé než za komunismu," řekl v rozhlase BBC jeden bývalý ruský špion. "Za komunismu vedoucím politikům Sovětského svazu záleželo na pověsti země v zahraničí, tak jednali opatrně. Dnešní Putinovu vedení je úplně jedno, co si o nich myslí svět, tak jedná, jak se mu zachce."

Rusko beztrestně vraždí na britském území, protože Británie kvůli brexitu se už nemůže obrátit s žádostí o pomoc k Evropské unii, a protože vládne v USA proruský Trump, nemůže spoléhat ani na pomoc USA. Je proto vůči teroristickým útokům z Ruska bezmocná, sdělil listu Guardian bývalý pracovník britského ministerstva zahraničí. 

Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky Sergej Skripal, který působil jako agent britské rozvědky MI5, a jeho dcera Julia byli v neděli v podvečer v jihoanglickém katedrálním městě Salisbury otráveni nervovým plynem, uvedla v úterý britská policie. 

29766

Bodláky Václava Duška

Unaveni lží

8. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kdo nezalhal, narostou mu andělská křídla – letu zdar. Holdujeme vysmívání označeným bytostem a necháme se snadno i ochotně krmit lží všeho druhu. Darmojedi hlasují před našimi zraky neochvějně s bublifuky zázraků – a pravda přitom visí na šráku. S EU a nikdy jinak! Mezi námi, u nás se bojuje za pravdu mnoha způsoby, i zapovězenými, zavrženíhodnými, smrticími; pamatuj, člověče, lež nemá krátké nohy. Tento omyl uvedl v každé době do neštěstí vytrvale důvěřivé osoby, vlichotit se vrchnosti osvědčená metoda otroctví; lháře nalezneš nejen v politických kruzích, zaseti v lánech beznaděje a laciných slibů se vyskytují i v místech nečekaných, prověrkami prověřených – připomínka, neexistuje malá a velká lež! Cpou nás dovozovým cukrkandlem z výprodeje, vypínají nadmuté hrudě, a to směšně hrdě, k ořádování řády i neřády. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Sucha se mohou dotknout i vás

7. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Kapské Město v Jihoafrické republice spotřebuje veškerou vodu pro 4 miliony svých obyvatel 15. července. V ten den hodlá město zřídit až 200 přístupových bodů umožňujících vyzvednout si 25 litrů vody na osobu a den.


Mezinárodní den žen - Nerovnosti přetrvávají a snižují kvalitu života

7. 3. 2018

čas čtení 5 minut



 

Tisková zpráva Social Watch Česká republika a Česko proti chudobě

(Praha, 7. 3. 2018)  Nová studie potvrdila, že nerovnosti mají klíčový význam na snižování kvality života. Nerovné postavení žen na pracovním trhu ohrožuje celou společnost.

Poslední zpráva The Boston Consulting Group ukázala, že příjmové nerovnosti zásadním způsobem ovlivňují kvalitu života. Zpráva nazvaná Vyhodnocení udržitelného ekonomického rozvoje (SEDA) upozorňuje na to, jak při rostoucím HDP nadále rostou nerovnosti a nárůst vytvářeného bohatství se tak nedaří transformovat do zvyšování kvality života. Dalšími dvěma zásadními faktory ovlivňování kvality života jsou fungující, participativní veřejná správa a občanská společnost.

Všechny tyto oblasti jsou zásadně poznamenány genderovou nerovností. Bez odstranění nerovnosti mezi muži a ženami – bez ohledu na věk, rasu či světový názor – nebude možné dosáhnout ani udržitelného rozvoje, ani vyšší kvality života.

Británie se podílí podporou pro Saúdskou Arábii na šokující situaci v Jemenu

7. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Červený koberec pro saúdského vládce, který přijíždí do Británie, je ostudný, píše stínová labouristický minstryně zahraničí Emily Thornberry. Pro Británii je podle ní důležitější prodej zbraní do Saúdské Arábie než utrpení civilistů v Jemenu.

Záškrt je nemoc, která své oběti dusí. Rodiče musejí sledovat bezmocně, jak nemoc ucpe dýchací cesty a usmrtí jejich děti. Naštěstí byl záškrt ve většině zemí světa zlikvidován. Ale ne v Jemenu. Ne během posledního roku. Nakaženy záškrtem tam byly stovky dětí a zemřely touto nejkrutější smrtí.

Německá AfD chce prohlásit Sýrii "bezpečnou zemí" a deportovat tam uprchlíky

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Poslanci z německé fašistické strany AfD cestují v současnosti po Sýrii a jednají se zástupci prezidenta Asada ve snaze poslat do Sýrie zpět syrské uprchlíky z Německa.

V úterý pózovali aktivisté z AfD v Damašku se stoupenci Bašara Asada. Režim Bašara Asada byl krutý policejní stát ještě už vznikem demokratické revoluce před sedmi lety. Od té doby vraždí Asad své občany shazováním barelových bomb, mučením v mučírnách státní policie a chemickými zbraněmi. 

Poslanec za AfD  Christian Blex také minulý měsíc navštívil Ruskem anektovaný Krym a požadoval zrušení západních sankcí proti Rusku.


Jediný, koho Asad v Damašku nebombarduje, je "islámský stát"

7. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Palestinský uprchlický tábor Jarmúk na předměstí Damašku obývalo původně až 150 000 lidí. Větší část území je dnes kontrolována bojovníky "islámského státu", který tuto oblast obsadil v dubnu 2015. - IS je ovšem jediná frakce v Damašku a okolí nespojená s režimem, kterou nyní Asad nebombarduje a neútočí na ni.

Italský řev nihilismu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Vítězi italských všeobecných voleb jsou Matteo Salvini, nacionalistický šéf ultrapravicové Ligy severu, a Luigi di Maio, umírněná tvář zuřivého Pětihvězdičkového hnutí, píše Politico.

Avšak žádná parlamentní většina nevznikla. Populisté zvítězili, rozdrtili poslední italskou tradiční stranu, Demokratickou stranu bývalého premiéra Matteo Renziho, a odmítli starého Silvia Berlusconiho. Avšak nezískali dost křesel k tomu, aby mohli vládnout.

TGM v Lipsku. Jak se z moravského mládence stal evropský intelektuál

7. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 8 minut


Článek k výročí TGM, který byl napsán v němčině a má podnítit vznik památní desky v tomto universitním městě.

V roce 1876 přichází do Lipska mladý student filosofie. Má doprovázet svého svěřence, syna vídeňského bankéře, Alfreda Schlesingera. Čím toto saské město přilákalo oba studenty? Lipsko té doby se pyšnilo věhlasnou universitou, spojující na jedné straně nejnovější poznatky vědy a na druhé straně liberálního ducha německého měštanstva. Bylo známo svou vyokou hudební kulturou i čilým obchodním ruchem, v Lipsku se setkával takřka celý svět. Proč vyprávět jeden z mnoha příběhů, o něž není v dějinách města a university nouze? Tím mladým studentem filosofie nebyl nikdo jiný než budoucí zakladatel Československa, T. G. Masaryk. Muž, o němž se Thomas Mann i G. B Shaw domnívali, že by, v případě vzniku nějaké evropské konfederace, měl být Masaryk jejím prezidentem. Človek, který ve sve vlasti prosadil osmihodinovou pracovní dobu a progresivni sociálnízákonodárství, volební právo pro ženy a dodnes je pro své krajany nezpochybnitelnou mravníautoritou.

Problém s levičáckými mýty o Sýrii

7. 3. 2018

čas čtení 9 minut

Zatímco počet mrtvých na předměstí Damašku za dva týdny dosáhl takřka 700 a dál roste, mnohé takzvaně progresívní hlasy dál ospravedlňují krveprolévání. Proč hlasy levice stále omlouvají nerozlišující bombardování východní Ghúty syrským režimem?, ptá se na webu al-Džazíry Lubna Mríje.

Je vážně hotovo?

6. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta



Pan Ondráček 
(KSČModstoupil z čela parlamentní komise pro kontrolu GIBS. Bývalý člen StB a designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) si jistě oddechl. Rozsáhlé protesty mu dělaly vrásky - nevšiml si jich záměrně jeho vlastní tisk, ale například The Guardian. Občanská aktivita byla masivní, spontánní a skvělá.

Polští politikové nebudou mít přístup do Bílého domu, dokud nezruší zákon o holocaustu

7. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Vedoucí polští politikové nebudou mít dovoleno setkat se s Donaldem Trumpem, ani s viceprezidentem Mikem Pencem, dokud Varšava nezruší svůj kontroverzní zákon, kriminalizující zmínky o účasti Poláků na holocaustu.

Trumpův nejvyšší hospodářský poradce odchází

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Gary Cohn, nejvyšší Trumpův hospodářský poradce, odchází z Bílého domu poté, co se s Trumpem střetl ohledně americké hospodářské politiky. Cohn se Trumpa snažil přesvědčit, aby zrušil své rozhodnutí zavést dovozní tarify na ocel a hliník.


Cohn byl bývalým náměstkem ředitele finanční firmy Goldman Sachs a byl do nynějška šéfem Trumpovy Národní hospodářské rady. Odejde z této funkce v nadcházejících týdnech. Jeho odchod signalizuje velkou porážku pro ty členy americké vlády a Republikány v americkém Kongresu, kteří se snažili zamezit Trumpovu rozhodnutí zavést vysoké dovozní tarify na dovoz oceli a hliníku do USA.


Přečetli jsme:

Jak funguje český dvouhlavý populismus

7. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vláda populistů se vyznačuje třemi základními rysy: pokusy o kompletní převzetí státního aparátu, masovým klientelismem a snahou systematicky potlačit občanskou společnost. Babišovo vládnutí vykazuje první dva, o třetí se ­stará Zeman. Populisté jsou obecně přesvědčeni, že ti, kdo je nepodporují, jsou jaksi pomýleni, dokonce že nejsou součástí autentického "lidu".

Celý článek: ZDE

Under pressure, Czech communist MP has resigned from his new police inspection post

6. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



On Tuesday afternoon Zdeněk Ondráček, Czech communist MP resigned from the post of chair of the parliamentary police oversight committee to which he had been elected by Czech Parliament only three days ago. His resignation followed demonstrations against him and the current caretaker Prime Minister Andrej Babiš, which took place in Prague and in other Czech towns and cities on Monday. 

Ondráček said that he was resigning because he and his family had become the target of serious threats over the past few days. He said he was afraid he could be lynched. He characterised his opponents as a "democratic cesspit". 

Some opposition, right-wing MPs expressed the view that Ondráček's sudden resignation was a part of a "political agreement" between the Czech Communist Party and Babiš's ANO movement and it was a part of their negotiations about forming a viable government. 

Obamovo dědictví v Sýrii: Don't Do Stupid Shit, aneb Jak jsem prohrál válku

6. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 13 minut

Západ Kurdy "nezradil", když nevystoupil proti turecké operaci v syrském Afrinu, tvrdí kategoricky Lars Hauch v časopise Internationale Politik und Gesellschaft ZDE. Za prvé měl Západ na situaci v Afrinu vždy omezený vliv. Za druhé syrské pobočce teroristické organizace PKK nikdo neslíbil, že jí v případě turecké ofenzívy Západ pomůže. Za třetí "Západ", tj. USA, v severní Sýrii brání jen kurdská území východně od Afrinu - a za čtvrté si syrská PKK, aka PYD/YPG, konfrontační politikou v posledních třech letech o tureckou eskalaci přímo řekla.

Takhle to bude jednou všude? Čína zakázala milionům svých občanů koupit si letenku

6. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




 



Devíti milionům Číňanů bylo zakázáno koupit si letenku a dalším třem milionům koupit si jízdenku na vlak v první třídě. Je to důsledek automatického systému kádrování občanů, který buduje čínská vláda.

V Číně vám zakáží cestovat, pokud necháte zaparkovaná čtyři elektrická jízdní kola na chodníku a zablokovali jste tak možnost chodcům tamtudy procházet (stalo se pracovníku obchodu v Qingdao), nebo pokud si zrenovujete dům či byt navzdory tomu, že jste k tomu nedostali povolení od místního úřadu.

815 000 dlužníků, kteří nezaplatili pokuty, má také zakázáno kupovat si letenky a jízdenky na vlak.

Čína tvrdí, že si potřebuje vytvořit pro svou tržní ekonomiku systém, který by hodnotil úvěrovou důvěryhodnost jednotlivých občanů. Ovšem systém, který zavádí, kádruje jejich chování na všech frontách.

Válečné strádání v Jemenu loni připravilo o život 50 tisíc dětí

Kterak česká média ignorují spoluviníky největší humanitární katastrofy současnosti

6. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Američtí senátoři v čele s Bernie Sandersem představili rezoluci, v níž volají po stažení amerických jednotek z Jemenu, kde již čtvrtým rokem zuří válečný konflikt, který OSN klasifikuje jako největší humanitární krizi na světě. České sdělovací prostředky o válce v nejchudší arabské zemi sice pravidelně informují, ale vesměs zlehčují či přímo opomíjejí její skutečné příčiny, jakož i jednoznačně negativní roli Spojených států a Velké Británie v této válce.

Pražáci demonstrovali proti Ondráčkovi a Babišovi

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



29596

Lze peticemi bojovat proti výsledkům demokratických voleb?

5. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Z  nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že volební podpora pro Babišovu stranu ANO sílí. Není vyloučeno, že by v případných příštích všeobecných volbách získala parlamentní většinu. 

Pražská kavárna, tedy lidé většinou kolem České televize a literatury, organizují proti Babišovi petice a protestní akce, viz níže.

Mám tak trochu pocit, že organizovat protesty proti výsledkům demokratických voleb je dost komické.

Voliči se k tradičním stranám nevrátí

5. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Včera v Otázkách V. Moravce došlo k pozoruhodné shodě: komunista Dolejš a představitelka ODS Udženija jasně řekli, že čekají na to, až se bývalí voliči KSČM a ODS, kteří přešli k ANO, zklamou z politiky Andreje Babiše a vrátí se k nim. Je to stále ta samá taktika, o které píši už minimálně od krajských voleb 2016: Babiš je hrozný, a proto se k nám vraťte. Vedla k tomu, že krajské volby poprvé v dějinách ČR neskončily triumfem opozičních stran, ale uspělo v nich právě Babišovo hnutí.

Brixen 167

5. 3. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Karel Havlíček Borovský byl za svoji odvážnou novinářskou činnost deportován do Brixenu před 167 lety. Pak mu zemřela žena na nemoc vzniklou i ze zimy osamění. Havlíček sám posléze také onemocněl a zcela v ústraní nakonec umírá – sice doma, ale jako člověk, který ani tady není prorokem, spíše na úplném okraji zdejší společnosti. Až po druhé světové válce se dočkal pojmenování Brodu, do té doby Německého, svým jménem. Vrátil se tedy, byť dávno po své smrti, konečně domů.


Volební výsledky italských voleb: Stále nerozhodný parlament

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nová politická mapa Itálie:







Stále se dá očekávat nerozhodný parlament. Nejsilnějším vítězem voleb bude zřejmě Pětihvězdičkové hnutí s 32 procenty hlasů. Nemůže samo utvořit vládu bez koaličních partnerů, bude však zřejmě dominantní silou v italské politice. 

Po sečtení 74 procent hlasů získala Berlusconiho středopravicová koalice 37 procent hlasů, ale také nemá většinu.

Ultrapravicová protiimigrantská Severní Liga získala 18 procent hlasů a stala se tak hlavní konzervativní silou v Itálii. 

Mezitím v Absurdistánu 60:

Poláci už nejsou na kolenou

5. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Vzpomínáte, jak v těch tajných nahrávkách tehdejší ministryně Elżbieta Bieńkowska z Občanské platformy řekla, že "jen hlupák nebo zloděj by pracoval jen za 6000 zlotých" (36 000 Kč)?    No můžeme si být opravdu jisti, že v dnešní polské vládě žádní hlupáci ani zloději nezasedají: ti by za takových pár grošů nepracovali. Beata Szydło přislíbila ve svém expozé: "Pokora, práce, uměřenost a moudrost při jednání - to jsou pravidla, jichž se budeme přidržovat!". No, jak víme, zejména pokora a moudrost při jednání zafungovaly dobře, a proto si Beata Szydło udělila prémie v celkové hodnotě 65 000 zlotých (390 000 Kč). Je to opravdu pokorné, protože někteří její ministři dostali o 10 až 15 tisíc zlotých víc!

Korupcia na Slovensku je bežnou súčasťou života

5. 3. 2018 / Andrej Križan

čas čtení 5 minut


Ľudia na Slovensku opäť vyšli do ulíc. Dohnala ich tomu vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Čin odporný, samozrejme. Bol však akýmsi hnacím motorom k tomu, aby ľudia konečne prejavili svoj eminentný záujem o skoncovanie s korupciou, ktorá v našej krajine doslova bujnie. Podarí sa to? Sotva. Pýtate sa prečo?

Odpoveď znie: korupcia je na Slovensku takým dôležitým stavebným prvkom spoločnosti, že odstrániť ju bude prakticky nemožné. A ľudia, ktorí v súvislosti s danou vraždou vyšli do ulíc, by si mali uvedomiť, že korupcia začína práve u nich.

Putinovu jadernou doktrínu nelze vnímat jako izolovaný fenomén

Lze se za stávající situace vyvarovat jaderného konfliktu?

5. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Američtí analytikové v reakci na Putinovo poselství k národu varují, že Ruská federace, jež vyvíjí nové superzbraně a modernizuje svůj jaderný arzenál, může zahájit nové kolo závodů ve zbrojení. Jejich ruští kolegové, jak se dalo očekávat, naopak na šéfa Kremlu pěli ódy. Bůh suď, zda bylo první vejce, nebo slepice, avšak Rusko se patrně volky nevolky adaptuje na externí hrozby, i když reakce Kremlu je nebezpečná a krajně nevyzpytatelná.      

Výročí...

5. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v lednu 2018

14. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

V lednu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 192.60 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 68 993.50 Kč.  Příjem z reklamy byl 14 955 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2018 168 262.93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24496