Dolní sněmovna schválila rezoluci Mayové o odložení brexitu do 30. června 2019

14. 3. 2019

čas čtení 5 minut

Výsledek dvou dnů hlasování v Dolní sněmovně:

1. Parlament nechce, aby Británie odešla bez dohody.
2. Parlament nechce, aby Británie odešla s dohodou.
3. Parlament nechce debatovat o tom, na jaké dohodě by se poslanci mohli shodnout.
4. Parlament se nechce zeptat voličů, zda je tohle všechno pořád ještě nutné.
Guy Verhofstadt: Proč by měla Evropská komise dovolit odklad brexitu, jestliže britská vláda a její většina v Dolní sněmovně není ochotna zahájit všestranický přístup ve snaze překonat nynější slepou uličku?

Jon Snow, Channel 4 News: Pane ministře, vy víte lépe než já, že parlament nyní projednou přesně reprezentuje zemi. Je naprosto rozhádaný. Nikdo po celé zemi neví, co se děje, nikdo v parlamentě neví, co se děje, a ani vy netušíte, co se děje, přestože jste ve vládě. Vláda je naprosto bezradná, celá země je naprosto bezradná. Jsme  terčem posměchu!


Poměrem 412 hlasů k 202 schválila ve čtvrtek v podvečer britská Dolní sněmovna rezoluci předloženou premiérkou Mayovou navrhující, že britská vláda požádá Evropskou unii o tříměsíční odložení brexitu do 30. června 2019.

Součástí rezoluce je formulace, že britská vláda požádá o toto "technické" tříměsíční odložení brexitu, pokud poslanci Dolní sněmovny schválí dohodu, kterou Mayová uzavřela s Bruselem o brexitu, přestože tato dohoda byla už dvakrát parlamentem odmítnuta.

Pokud by Dolní sněmovna dohodu Mayové při třetím pokusu neschválila, britská vláda by musela požádat EU o daleko delší odložení brexitu, což by znamenalo, že by se musely konat i v Británii eurovolby,  což Mayová považuje za nepřijatelné.

Donald Tusk se ovšem vyjádřil, že EU by měla Británii poskytnout jedině dlouhý odklad brexitu.

Skotská poslankyně: Kdybychom bývali hlasovali pro nezávislost Skotska, byli bychom mimo tento neuvěřitelný chaos

14. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Mhairi Black, poslankyně za skotské nacionalisty v Dolní sněmovně: Myslím, že Británii se dostane pěkně velkého šoku, a pěkně se probudí, ohledně toho, co bude důsledkem nezpodpovědnosti této premiérky. Realita naší situace nyní je taková, že i jestliže dosáhneme konsensu a budeme hlasovat pro odložení brexitu, stačí, aby jediná ze 27 zemí Evropské unie toto odložení vetovala. Už víme, že Farage a jeho kumpáni jezdí po Evropě a lobbují v různých zemích, jako v Itálii, v Maďarsku, v Polsku, a je ironické, že Farage chce, aby jiné země zablokovaly to, o čem rozhodl tento parlament, jehož suverenitu chtěl údajně tolik posílit. Jak říkám, stačí, aby jediná členská země EU to vetovala - a vypadneme z EU 29. března bez dohody. Protože Evropská unie je organizací rovných národů. Nikdo nevidí, že se na nás po kolejích řítí vlak vypadnutí z EU bez dohody. Tady se pořád vynořují různé "další nové návrhy". Povídá se o nadstranickém konsensu pro dohodu typu EFTA, nebo že zůstaneme v jednotném trhu a v celní unii... My skotští nacionalisté jsme toto navrhovali před dvěma lety!! A bylo to ignorováno.

A věc je ta: lidi ve Skotsku se na tohle dívají. A navzdory tomu, že se jim tvrdilo, že musejí hlasovat proti skotské nezávislosti, aby mohli zůstat v EU, navzdory tomu, že hlasovali pro setrvání v Evropské unii, navzdory tomu, že sem do sněmovny dvakrát! vyslali většinu poslanců na základě protibrexitového politického programu, stále jsou ignorováni, a navzdory tomu, že skotská vláda předložila kompromisní návrhy, jsme nyní v této situaci. A ráda bych se zeptala každého unionistického poslance v této sněmovně: Řekněte mi, co víc máme dělat tady na těchto lavicích, co jsme ještě neudělali, abychom zabránili tomu, aby bylo Skotsko vytrženo z Evropské unie proti své vůli do chaosu odchodu z EU  bez dohody.

Aha, a teď slyším hlasy, že jsme měli hlasovat pro dohodu o brexitu paní Mayové. To mi právě potvrdili mou argumentaci. Protože i kdyby všichni skotští poslanci podpořili paní premiérku, ona by stejně prohrála! (Vřava) Takže na tom, co tady děláme, vůbec nezávisí. Tohle není unie rovných národů. A dobře to shrnul můj dobrý přítel, bývalý poslanec v této sněmovně Jim Sillars, když hovořil o skotské nezávislosti. Řekl, že dne 18. září 2014, od sedmi ráno do deseti večer, ovládalo Skotsko svou vlastní budoucnost. A otázkou bylo jestli jednu minutu po desáté tu moc vrátíme, anebo zda si ji necháme pro sebe. My jsme se tehdy rozhodli tu moc vrátit zpět do Londýna. Do této sněmovny. A jen se podívejte, co se stalo. A řeknu vám, pane předsedo, jestli je tohle unie rovných národů, tak až příště se budete dotazovat Skotska, zda chceme zůstat součástí této unie, jsem naprosto přesvědčena, že ta odpověď bude jiná.



Rozhovor Britských listů 209. Pojem sdílené ekonomiky je podvod

8. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Politoložka Kateřina Smejkalová zásadně nejezdí uberem a neobjednává si ubytování od airbnb. Argumentuje, že byznys, který propojuje prostřednictvím digitálních platforem nabídku s poptávkou, je svou podstatou bez inteligentní regulace v mnoha ohledech škodlivý. Hovoří s ní Bohumil Kartous v Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ať Klausové vstoupí do evropských voleb a ukážou, co umějí

14. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Místopředseda ODS Martin Kupka v polední publicistice Radiožurnálu celkem přesvědčivě vysvětlil, proč poslanecký klub jeho strany vyzval Václava Klause ml., aby ho opustil. Je jasné, že přirovnávání čehokoli v demokratické politice současnosti k nacistickým zločinům je v první řadě urážka obětí.

Jestliže někdo jako Klaus ml. veřejně řekne, že schvalování unijní legislativy v českém parlamentu je srovnatelné s rozhodováním o složení transportů do koncentračních táborů, je to plivnutí do tváře obětem nacistů z Osvětimi, Dachau a podobně. To je nad slunce jasné.

Jak vám Mladá fronta lže

14. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Jelikož jsem nyní přímo na místě na Lesbu, nedá mi to ukázat, alespoň lidem, kteří mě čtou na FB, jak s vámi noviny uzenkového miliardáře, komunistického práskače a toho času premiéra ČR Andreje Babiše manipulují. 


V textu Mf Dnes je decentně zamlčen fakt, že ti lidé, kteří vztyčili bez povolení kříž, nebyli obyčejní Řekové, ale bosohlavové ze strany Zlatý úsvit, která se netají svou inspirací nacistickým Německem. Tito kluci na sebe místo pozdravu zdvihají pravačku, jsou otevřeně antisemitští, proslulí násilím a zločiny z nenávisti. Tito kluci se nesnaží na oko předstírat, že nejsou to, co jsou, jako někteří frajeři u nás. Oni se vám k tomu hrdě přiznají, píše Milan Votýpka.

Chaotický brexit je součástí velkého Trumpova plánu jak ochromit Evropu

14. 3. 2019

čas čtení 2 minuty



Jestliže bude brexit zrušen, jak Británie, tak celá Evropa z toho budou mít obrovský prospěch - a Donald Trump utrpí porážku, píše Natalie Nougayrède. Brexit podporují hlasití a vlivní kazatelé z Trumpova světa ve Washingtonu - a realita Donalda Trumpa má obrovský dopad na Evropu, kde je toho chaos brexitu absolutní součástí.

Ve Washingtonu Natalie Nougayrède hovořila s Tedem Bromundem z Heritage Foundation. To je americký konzervativní thinktank, s nímž mají pravicoví britští brexitéři těsné styky. Trump podporuje vypadnutí Británie z EU bez dohody. Ve svém projevu ve Varšavě r. 2017 definoval "západ" jako civilizaci bělošského nacionalismu.

Česká televize je obsoletní médium, které potřebuje radikální transformaci

14. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zpravodajství a publicistika České televize se systematicky dopouští školáckých lapsů, když při analýze komplikovaných mezinárodních událostí recykluje tytéž politiky, přičemž nezávislí analytikové zůstávají odsunuti na okraj. Disentní hlasy narušující až křečovitou prozápadní orientaci ČR prakticky vždy pocházejí z tábora komunistů a SPD, takže je samozřejmě nikdo nebere vážně, protože všichni víme, že tito lidé jsou extrémisté. Je to podle mého soudu sofistikovaná manipulace. Přitom je nesmírně důležité, aby v době fake news a manipulativních webů veřejnoprávní médium řádně plnilo svou funkci, což bohužel není případ ČT.  

29552

Jak se dobře připravit na přicházející krizi?

14. 3. 2019 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Předpovídat krize je ošemetné, nicméně jedno je celkem jisté: další krize určitě přijde. Představa, že by americká i světová ekonomika dlouhodobě pokračovala obdobným tempem růstu neodpovídá základním poznatkům ohledně fungování světové ekonomiky. Bohužel se na tom shoduje řada lidí, kteří se tématem dlouhodobě zabývají a mají dost odlišné názory na jiná témata. V dnešním dynamickém a chaotickém světě je pouze extrémně složité určit přesné datum a finální spouštěč tohoto procesu.

17950

Chce vůbec stát mladé a kvalifikované učitele ve školách

14. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 3 minuty

Existuje problém dostat do škol mladé učitele, jak uvádí Bohumil Kartous? A pokud ano, proč? Není to třeba tím, že ředitelé škol nemohou přijímat mladší učitele ani tehdy, zaměstnávají-li zároveň učitele přesluhující? Několik dalších nezodpovězených otázek a problémů, které se týkají údajného nedostatku učitelů v ČR...

Proč premiérka Mayová stále dokola opakuje to samé

14. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Referendum o brexitu bylo důsledkem boje o moc uvnitř Konzervativní strany. A vymklo se bojujícím z rukou. Místo, aby byl konflikt vyřešen, Konzervativní strana je stále hluboce rozdělena.

Po zpackaných volbách má premiérka Mayová ve Sněmovně jen křehkou většinu, udržovanou severoirskými unionisty. Jednotný názor vládní většiny na brexit neexistuje a zároveň premiérka nechce rozbít vlastní stranu. To je podle mne hlavní důvod, proč stále dokola trvá na návrhu dohody, kterou domluvila s Unií.

Dolní sněmovna uštědřila další dvě porážky Therese Mayové

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Při středečním večerním hlasování v Dolní sněmovně britští poslanci uštědřili premiérce Therese Mayové další dvě porážky: odmítli odchod Británie z EU bez dohody a otevřeli cestu k odkladu brexitu.

Poté, co dohoda Mayové s Bruselem o brexitu byla v úterý podruhé v parlamentě hlasováním odmítnuta, drtivou většinou 149 hlasů, Mayová nechala ve středu hlasovat o své rezoluci, která měla vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 29. března. Rezoluci však Mayová formulovala farizejsky. Obsahovala poslední větu, že "odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a evropského zákona automatickým vyústěním, pokud tato sněmovna a Evropská unie nerafitikuje dohodu o odchodu Británie z EU" - tedy její dohodu.

30364

Nechte nás sakra učit dobře

Příběh jedenáctý – My na základce přece taky museli!

14. 3. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jako češtinář jsem na nové škole dostal na starost organizaci nechvalně proslulé recitační soutěže. V čem spočívala její pravidla? Žáci museli jeden po druhém před celou školou recitovat předem vybrané básně a pominu-li celkovou absurditu tohoto konceptu, soutěž spočívala spíše v memorování dlouhých básnických textů, než ve skutečném sdělení. Žáci měli z recitační soutěže noční můry, mnozí během ní pravidelně absentovali a ti zbylí se účasti snažili všemožně vyhnout.

Stávka

14. 3. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta

15. března 2019 chtějí studenti stávkovat proti příčinám klimatické změny, tedy proti neschopnosti nás dospělých významně se změnit. Alespoň takhle nějak jsem se to dočetl na různých webech.


Jsem zvědavý, jak se k této věci postaví naše hlavní média a naši hlavní politici.

Skoro bych řekl, že klimatická změna a její lokální i globální důsledky jsou podstatnějším problémem než třeba společenská hra na Brexit nebo laškování miliardářů ve Washingtonu, D.C.


Jsme také kousek od chvíle, kdy jsme se zaklínali někdejší angažovaností našich studentů až za hrob. Opět se jí budeme patrně zaklínat 17. listopadu v rámci kulatého výročí. Co ale aktuální realita? A co my?

Trumpův rozpočet pro rok 2020: intenzivnější militarizace a škrty ve veřejných výdajích

14. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

                                                                

Americký prezident Donald Trump představil návrh rozpočtu pro rok 2020. Návrh rozpočtu zahrnuje 8,6 miliardy dolarů na financování zdi na americko-mexické hranici. Jde o více než šestinásobnou částku, než jakou během uplynulých dvou let schválil americký Kongres.

Návrh počítá s pětiprocentním zvýšením výdajů na obranu a vojenské účely a zároveň volá po stamilionových škrtech ve vládních programech, včetně Medicare a Medicaid.

Financování Agentury pro ochranu životního prostředí má být sníženo o 31 procent a výdaje na chod ministerstva vnitra mají klesnout o 14 procent, přičemž více než 900 milionů dolarů má být vynaloženo na ochranu hranic.

Podle investigativního novináře Davida Cay Johnstona je Trumpovou vládou navržený rozpočet útokem na chudé a střední třídu.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

Británie vypadne z EU bez dohody - fašisti spolčení s Putinem zabrání odkladu brexitu

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Patrick Wintour v deníku Guardian shrnuje snahy ultrapravicových brexitérů přesvědčit vlády Polska, Maďarska a Itálie, aby blokovaly odložení brexitu, avšak vyjadřuje názor, že "vlády těchto tří zemí mají jiné, pro ně důležitější spory s EU, takže je nepravděpodobné, že by lobbování britských ultrapravičáků uspělo". ZDE

No, uvidíme.  (JČ)

* * *

Vynikající britská investigativní novinářka Carole Cadwalladr, která zjistila četné znepokojující informace o trestných činech páchaných prosazovateli brexitu, jako je milionář Arron Banks a podvodník Nigel Farage - které britská policie a britská vláda odmítla vyšetřovat - informuje na Twitteru, že kriminální spiklenci, kteří svými trestnými činy umožnili brexit,  Arron Banks a Andy Wigmore, cestovali minulý týden do italského města Veneto, centra podpory fašistické italské politické strany Lega Nord. Dnes byl zveřejněn jejich plán. Italští fašisté souhlasili, že způsobí, že Británie dne 29. března bude muset vypadnout z EU bez dohody o brexitu. Prodloužení lhůty pro brexit totiž musí jednohlasně schválit všech 27 členských zemí EU. Matteo Salvini přislíbil, že to bude blokovat. 



Zde tento plán zveřejnil Nigel Farage v evropském parlamentě:

Řešením, které zabrání, aby byly zvoleny hordy nových [britských] europoslanců, je, aby Evropská rada vetovala jakékoliv odložení brexitu, a zajistila, abychom odešli z EU dne 29. 3.  


A kdo financuje Legu Nord? Putin, samozřejmě. Brexit je pro Rusko obrovským zahraničněpolitickým úspěchem.

Totéž zajišťují britští fundamentalističtí brexitéři v Polsku a v Maďarsku:



Jedinou možností, jak se tomu vyhnout, by bylo, kdyby Británie jednostranně zrušila aktivaci článku 50 o odchodu z EU:




Jak se Britové nesmyslně rozhodli zničit své hospodářství

"Útok bucharem na britskou ekonomiku"

13. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

"Dovídáme se o nejdramatičtějších změnách v podmínkách obchodování, jakým tato země kdy čelila od poloviny devatenáctého století. Ty jsou zemi vnucovány bez konzultací s podnikateli, bez jakéhokoliv času na přípravu. Takhle se nedá žádné zemi vládnout. To, co nám nyní hrozí, je vnucení těchto nových podmínek obchodování, zatímco bude zablokováno naše obchodování s naším nejbližším obchodním partnerem. To je útok bucharem na britskou ekonomiku," konstatovala ve středu ráno v britském rozhlase Carolyn Fairbairn, ředitelka Konfederace britského průmyslu.


Jestliže Británie vypadne z EU bez dohody, ceny potravin a automobilů, dovážených z Evropy se prudce zvýší, oznámila britská vláda ve středu ve snaze přimět euroskeptické poslance, aby ve středu večer hlasovali proti vypadnutí Británie z EU bez dohody, poté, co byla v úterý večer dohoda Theresy Mayové s Bruselem opět v Dolní sněmovně odmítnuta velkou většinou 149 poslaneckých hlasů.

V krizové situaci oznámila ve středu ráno britská vláda, že zruší 87 procent dovozních cel - zachová dovozní cla jen na některá průmyslová odvětví, jako je keramika, automobilový průmysl a zemědělství.

Britští aktivisté za nové referendum si musejí uvědomit, že Brusel už má Británie plné zuby

13. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University: Tohle je opravdu důležitá věc. Nálada v Bruselu je opravdu už velmi netrpělivá.

Lionel Barber, šéfredaktor Financial Times: Ti stoupenci setrvání Británie v EU počítající s dlouhým odkladem odchodu Británie z EU, aby mohli připravit druhé referendum, by si měli uvědomit, že evropská sedmadvacítka už nemá chuť na "strategickou trpělivost" - to je zjištění z mé návštěvy v Bruselu. Bude zapotřebí obrovského množství trpělivé diplomacie. #BrexitChaos


Brexit zničil mezinárodní pověst Británie - i dobrou pověst zastupitelské demokracie

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

V Madridu minulý týden mi řekl vysoký politik, že sleduje krizi brexitu s rostoucím překvapením, píše Anne Applebaum. "Anglie, matka parlamentů," řekl a potřásl hlavou. "Vzhlíželi jsme k nim tak dlouho." Mezitím italský přítel, který přijel do Londýna zpožděným vlakem - francouzští celníci provádějí předbrexitové prohlídky cestujících do Londýna na pařížském Severním nádraží, čímž zpožďují vlaky do Londýna a požadují zvýšení platů - byl také ohromen. "My si myslíme, že naše demokracie jsou slabé, všude jinde v Evropě. Avšak kdybyste vzala skupinu Italů, Poláků a Maďarů, držela je vzhůru celou noc a opila je, přesto by nevyprodukovali něco tak katastrofálního, co vidíme v Dolní sněmovně."

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

"Slavné výročí": Čas vrátit NATO charakter účinné vojenské obranné aliance

13. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

V ČR v úterý proběhly mohutné oslavy 20. výročí vstupu do NATO. Z pohledu kritiků však výročí zastiňuje problematická letecká "humanitární" operace proti srbsko-černohorské Jugoslávii, jejíž součástí se český stát (především na politickou odpovědnost tehdejšího premiéra Zemana) stal - doslova pár dní po vstupu do aliance.

Spojení brazilského prezidenta s vrahy

13. 3. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Marielle Francová byla radní pro Rio de Janeiro. Byla černá, bisexuální, levicová. Před rokem byla zavražděna děsivým způsobem, uvnitř svého  auta,  13 výstřely z pistole používané pouze profesionálními ostřelovači. Vražda Marielle  Brazílii šokovala.

Leaving Neverland aneb Pedofilní král popu?

13. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Kontroverzní dokument Leaving Neverland, v němž Wade Robson a James Safechuck graficky popisují sexuální zneužívání, jehož se na nich před lety měl dopustit zpěvák Michael Jackson, působí velice důvěryhodně. Jde o perfektně vypracovanou psychologickou kresbu sexuálního zneužívání nezletilých, která přesvědčivě vyvrací některé z přetrvávajících mýtů obestírajících pedofilii. Z toho hlediska můžeme hovořit o přelomovém a osvětovém díle. Jenže dokument nepřináší odpovědi na několik zásadních otázek a kontroverzí, jež divákovi předkládá, a kromě věrohodných výpovědí jiný důkaz o Jacksonově vině nepřináší.

Británii hrozí vypadnutí z EU bez dohody v květnu nebo v červnu - protože jí má EU už plné zuby

12. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Člen britské vlády mi právě řekl o této nejnovější ponižující porážce premiérky ohledně její dohody o brexituy jedinou věc: "Noční můra!"

Dejme tu noční můru do kontextu, píše Robert Peston.

Letos v lednu odmítla dlouho vyjednávanou dohodu o brexitu premiérky Dolní sněmovna 230 hlasy, což byla nejhorší porážka pro britskou vládu v historii. Dnešní porážka 149 hlasy je také podle všech měřítek obrovská.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Theresa Mayová znovu prohrála hlasování o své dohodě o brexitu, 149 hlasy

12. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Obrovská fronta britských poslanců při hlasování proti dohodě Theresy Mayové s Bruselem o brexitu:


Theresa Mayová prohrála v úterý večer hlasování o své dohodě o brexitu znovu, poměrem 242 hlasů pro ni, 391 hlasy proti, tedy většinou 149 hlasy.

Mayová oznámila, že dovolí parlamentu ve středu hlasovat o tom, zda si přeje vyloučit dne 29. března 2019 vypadnutí  Británie z EU bez dohody (definitivně to však toto vypadnutí nevyloučí, "parlament uznávám, že odchod Británie z EU bez dohody zůstává podle britského a podle evropského práva automatickým důsledkem, do té doby, než Dolní sněmovna schválí nějakou dohodu", praví se v rezoluci, kterou Mayová zítra vnutí ke hlasování parlamentu) a ve čtvrtek pak, zda si přeje odložení brexitu. Varovala však, že Evropská unie bude chtít  vědět, co je účelem odkladu, zda nějaká dohoda, nebo nové referendum...

Nick Cohen: Říká se, že národy mají takové politiky, jaké si zaslouží. Co jsme to proboha provedli?

Caitlin Moran: Je naprosto pod důstojnost této země mít dvě hlavní politické strany tak naprosto bez talentu, bez intelektu, bez souhlasu a bez vize, které jednahá i něčem tak děsivě složitém a nebezpečném, jako je brexit.

Podle Evropské unie má Británie nyní trojí volbu:

1. vypadnout z EU bez dohody dne 29. března

2. požádat o odložení brexitu (to závisí na důvodech, délce odkladu a jednohlasném souhlasu evropské sedmadvcítky)

3. zrušit brexit,

Další vyjednávání mezi Londýnem a EU už nebude, konstatuje evropský zdroj:


Je tohle konec Theresy Mayové? A je to konec brexitu?

12. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Brexitoví fundamentalisté v Konzervativní straně dohodu Mayové nepodpoří:
Jak Theresa Mayová vyjednává brexit:

"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." "Ne."
"Mami, dej mi zmrzlinu." (Pomalu:) "Ne."








Andrew Adonis: Pan generální prokurátor právě zničil brexit. Díky Bohu!

Theresa Mayová tvrdila během své náhlé pondělní večerní cesty do Štrasburku, že se jí podařilo získat "spolehlivé záruky", že Británie nezůstane v evropské celní unii po brexitu kvůli irské hranici donekonečna.

Před novým hlasováním o její dohodě o brexitu měla být dohoda k právnímu posouzení předložena britskému generálnímu prokurátoru, konzervativci Geoffrey Coxovi. Večer se o ní má hlasovat v Dolní sněmovně.

Geoffrey Cox v úterý kolem poledne zveřejnil svou třístránkovou právní analýzu, z níž vyplývá, že dodatky, jichž Mayová dosáhla, nezaručují, že Británie nebude nucena zůstat  v evropské celní unii donekonečna.

Je to konec Theresy Mayové?

Pokud by sněmovna dohodu Mayové neschválila, má se hlasovat o tom, zda parlament připustí, aby Británie vypadla z EU bez dohody (což by bylo ekonomickou, politickou i bezpečnostní katastrofou). Pak se má hlasovat o tom, zda má být brexit odložen. Otázkou ovšem je, zda by odklad evropská sedmadvacítka schválila. Prezident Macron se nedávno vyjádřil, že pro odklad musí být konkrétní důvod a Británie musí předložit strategii, jakou by během odkladu realizovala. Pokud by ovšem byl odklad delší než pár týdnů, za něž se nic nevyřeší, Británie by musela uspořádat evropské volby.

Zdá se, že se přiblížila možnost druhého referenda.


Stínový labouristický ministr pro brexit, čelný právník Keir Starmer: Generální prokurátor potvrzuje, že nebyly provedeny žádné podstatné změny v Dohodě o odchodu z EU, navzdory právním dokumentům, které byly včera večer schváleny.

Vládní strategie se tím zcela rozpadla.



FBI odhalila korupci na elitních amerických univerzitách

13. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Americká FBI odhalila, že bohatí rodiče kupují svým dětem vstup na americké elitní univerzity. Rodiče zaplatili celkem 25 milionů dolarů za přijetí svých dětí na čelné americké vysoké školy. Sportovní trenéři byli podplaceni, aby prezentovali uchazeče o studium jako vynikající sportovce, administrátoři přijímacích zkoušek byli podplaceni za to, že vylepšovali známky testů, anebo dovolili, aby přijímací zkoušky za uchazeče napsal někdo jiný.

Jak se turecké spojenectví s Madurem může rozpadnout

13. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Podpora Ankary pro venezuelský režim je vesměs pragmatická - a křehká, upozorňuje Imdat Oner. - Nicolás Maduro se drží moci. Jak dlouho se mu to bude dařit může záviset na tom, kolik podpory získá od spojenců mimo západní polokouli, včetně Turecka.

Každý desátý Rus nemá dost peněz na jídlo

13. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že jen ruští činovníci jsou plni optimismu ohledně materiálních podmínek Rusů, napsala Olga Solovjovová. Samotní občané informují o zhoršení své situace. Takřka třetina má za to, že jejich materiální situace se v posledních měsících zhoršila, a každý pátý očekává další zhoršování během letošního roku. Roste i podíl těch, kdo nevylučují možnost snížení příjmů v blízké budoucnosti. Mezi penzisty je počet takových pesimistů značně vyšší, než kolik činí všeobecný průměr.

Na znečištění vzduchu umírá v Evropě dvakrát tolik lidí, než se dosud usuzovalo

12. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V ČR umírá předčasně na znečištění vzduchu na 100 000 obvyvatel 160,7 lidí ročně

Vědci konstatují, že znečištěný vzduch v Evropě usmrcuje 800 000 lidí ročně a naléhají na likvidaci pálení fosilních paliv

Počet předčasných úmrtí způsobených znečištěným vzduchem je dvojnásobný, než se dosud odhadovalo, vyplývá z nejnovějšího výzkumu. Znamená to, že toxický vzduch usmrcuje více lidí než kouření tabáku. Výzkum vyšel v časopise European Heart Journal. 

Vědci použili nová data k odhadu, že předčasně v důsledku znečištění vzduchu umírá v Evropě téměř 800 000 lidí a že každý život je tím zkrácen přibližně o dva roky. Škody na zdraví způsobované znečištěným vzduchem jsou v Evropě vyšší než je globální průměr. Vysoká hustota obyvatelstva Evropy a špatná kvalita vzduchu znamená, že zdraví v Evropě je poškozováno nejvíce na celém světě.

Jak agenturní ubytovny ničí život prekariátních zaměstnanců v ČR

12. 3. 2019

čas čtení 5 minut

 Karl Marx poukázal na to, že při procesu vytváření hodnoty se proměňuje konkrétní práce v abstraktní práci, krystalizovanou formou zboží. To zakrývá sociální vztahy, jichž je zapotřebí pro výrobu tohoto zboží. V České republice se "jednoúčelová" pracovní síla zaměstnávaných migrantů zajišťuje částečně prostřednictvím sítě dělnických ubytoven a zprostředkovatelen práce. Podobně argumentují feminističtí autoři, že genderová konstrukce práce znamená, že se tato práce objevuje jako "život", mimo "práci", avšak přitom je neoddělitelná od kapitalistické výroby hodnoty, píše Hannah Schling ve vědeckém časopise Society and Space.

Co s bývalými voliči ČSSD, kteří volí ANO

12. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nechci se stále opakovat, ale ten výsledek Hnutí Ano kolem 30% preferencí se opakuje snad ve všech průzkumech, naposledy tuto neděli  v Otázkách V. Moravce. Takže nutí i mne k opakování. Někoho, jako Karla Dolejšího, nad tím napadá, že už nežijeme v demokracii. Já si naopak myslím, že dosud existuje možnost, že někdo ty voliče Babišovi vezme, někdo lepší než Hnutí Ano. Dokonce i v Maďarsku může Orbán prohrát ve prospěch nějakého mnohem lepšího projektu.

Děti bojovníků tzv. Islámského státu čekají návrat svých otců

12. 3. 2019 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínský dokumentární film na festivalu Jeden Svět

V březnu v Sýrii zahynul další občan Gruzie, který do Sýrie odešel bojovat za teroristickou organizaci Islámský stát (ISIS). http://rustavi2.ge/ka/news/127642. Pětatřicetiletý Ruslan Tochosashvili patří mezi asi sto občanů Gruzie, kteří odešli do Sýrie (2014) bojovat za Islámský stát. Dosud třetina z nich zahynula.

Mayová tvrdí, že "získala právní záruku, že Británie nebude trvale držena v evropské celní unii"

12. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Financial Times v úterý k tomu píše: "Konzervativní stranu ovládli demagogové, ekonomičtí negramoti, provinční nacionalisté a maniakální stoupenci volného obchodu."

Aktualizace:

Jon Snow, Channel 4 News: "Kontakt mezi právníky mi sdělil, že právní svět je si vědom, že generální prokurátor včera večer ohodnotil platnost 'nové dohody Theresy Mayové s EU' slovem NE ... bylo mu nařízeno, aby odešel a snažil se  hledat způsob, jak říct ANO. Byla povolána kohorta právníků."



Náměstek premiérky Theresy Mayové David Lidington oznámil pozdě večer v pondělí v Dolní sněmovně, že prý premiérka Mayová, která se v pondělí na poslední chvíli vydala do Štrasburku, si prý zajistila "právně závazný" příslib pro svou dohodu o brexitu, že EU nebude moci držet kvůli "irské podmínce" Británii v jednotném evropském trhu trvale.

Labouristická opozice a fundamentalističtí stoupenci brexitu v Konzervativní straně se okamžitě postavili skepticky k tomu, zda bude tato "záruka" dostatečná k tomu, aby dohodu při úterním hlasování podpořila Dolní sněmovna.

Reportér Sky News Faisal Islam vyjádřil své pochybnosti: "Vláda předložila rezoluci, která nyní hovoří o společném nástroji, který má omezit riziko udržení Británie v irské podmínce. Bude tohle stačit generálnímu prokurátoru [který má rozhodnout, zda je to pro brexitéry dostatečně silná právní záruka] a pro stovku toryovských poslanců?

 


Podrobnosti v angličtině ZDE


Druhým požadavkem, který Mayová "bizarně schválila spolu s většinou poslanců letos v lednu", píše Jonathan Freedland, je, že "irská podmínka" má být "nahrazena alternativními opatřeními". Mayová nyní předstírá, že EU ji i toto schválila, potíž je, že žádná "alternativní" opatření neexistují. Dále, docela komicky, si Mayová vydala vlastní jednostranné prohlášení, že "postojem Spojeného království je, že mu nic nemůže zabránit v zahájení kroků ke zrušení irské podmínky". Toto je asi, jako kdyby můj syn získal právo deklarovat, že je jeho postojem, že by měl dostávat větší kapesné, píše Freedland. Klíč je ve slově "jednostranné". Evropskou unii toto prohlášení k ničemu nezavazuje a Brusel neustoupil v ničem.  

Gavin Esler:

"Víte, že to auto, co jsem vám prodal, nenastartuje?"
"Ano."
"Já jsem ho vyleštil."

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News:

Z toho, co řekl Juncker, vám jasně vyplývá, co britská vláda přivezla: "Další interpretace interpretací už nebudou, žádná další ujišťování ujišťování - pokud se v úterý hlasování ve sněmovně nepovede, tímto končíme."



Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26404