REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

30. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat, říká Bob Kartous v rozhovoru s Janem Čulíkem. Česká republika, kde v době odstavování uhelných zdrojů na celé čáře vítězí jaderná lobby, začíná kvůli vlivu oligarchů připomínat Bosnu, konstatuje Albín Sybera. Na okraj nové analýzy vrbětické kauzy od Pražského institutu bezpečnostních studií poznamenává Karel Dolejší, že média, která v ní obstála, by se v druhém funkčním období premiéra Babiše ocitla pod mnohem větším tlakem na svou nezávislost - což by kromě jiného ohrozilo i schopnost celé ČR čelit cizí propagandě a dezinformacím.

Rozhovor Britských listů 411. Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Měli bychom kritizovat Zemanova mluvčího Ovčáčka za nesmysly, které zveřejňuje na Twitteru? Zajímavá analýza publikovaná v britském rozhlase varuje, že když lidé přetvítovávají materiály, které kritizují, přestože s nimi nesouhlasí, vede to k jejich virálnímu šíření. Co s tím? O tom uvažují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous.



Turisty zachraňovala z hořících letovisek u Středozemního moře flotila lodí

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Šest lidí zemřelo v důsledku divokých požárů v Turecku, v Itálii a v Řecku, kde stoupla teplota nad 40 stupňů Celsia. V Grónsku stoupla teplota neobvykle na 19,8 stupňů Celsia a roztálo tam za jediný den 8,5 miliard tun ledu.






Turisti museli být evakuováni záchrannými čluny z přímořských letovisek v Turecku, poté, co lesní požary ohrozily hotely v letovisku u Egejského moře v městě Bodrum. Šest lidí zemřelo a dalších 500 vyžadovalo ošetření v nemocnici ve středomořských městech v Turecku v důsledku zranění požáry, které zuří v Turecku od středy, ničí lesy a některé osady a ohrožují vesnice a turistická letoviska.

 17525

Proč se nevyšetřuje "policejní" smrt Stanislava Tomáše v Teplicích?

1. 8. 2021

čas čtení 2 minuty


Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé


Přátelé,

krátce z tiskové konference, která se týkala policejního zákroku v Teplicích a smrti Roma Stanislava Tomáše, které jsem se zúčastnil společně s paní Editou Pišojovou a Gwendolyn Albert, píše Jaroslav Miko.

Věřím, že celá naše TK byla kvalitně připravena a že jsme se opírali především o fakta namísto emocí.

Byly vyjmenovány konkrétní jednotlivé pochybnosti v samotném teplickém zákroku a také pojmenovány systémové chyby, které ve fungování policie ČR spatřujeme.

Cílem naší výzvy není "démonizovat" policisty, ale reformovat a profesionalizovat policejní práci.

Od roku 1990 existuje 10 případů, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé. U většiny z těchto případů šlo o lidi jiné národnosti, či o zvláště zranitelné lidi, například psychicky nemocné.

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

1. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta


Řečník:

- Energetická nezávislost
- Zahránit deštné pralesy
- Udržitelnost
- Ekologické pracovní příležitosti
- Města, v nichž se dá dobře žít
- Obnovitelné výrobky
- Čistá voda, čistý vzduch
- Zdravé děti

Muž v publiku:

Co když je globální oteplování hoax a my vytvoříme lepší svět jen tak pro nic za nic?

 16447

Koronavirus: Británie čelí pravděpodobnosti tisíců mrtvých na covid každý rok, varují vědci

1. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Koronavirus bude kolovat spolu s chřipkou a dalšími sezónními viry a stane se součástí přijímaných zimních nemocí


Británie čelí pravděpodobnosti, že každoročně po dlouhá léta budou na covid umírat tisíce lidí, varují někteří vědci. Upozorňují, že vlny případů projdou zemí každou zimu, covid-19 se připojí k dalším sezónním virům, včetně chřipky, a budou na něj umírat staří a nemocní lidé. Každoročně, jak studené počasí donutí lidi, aby byli v místnostech, šíření infekce koronaviru se zvýší, počty nákaz vzrostou a některé tyto nákazy budou končit úmrtím.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Varianta delta "není smrtnější než předchozí varianty," tvrdí Světová zdravotnická organizace. "Avšak má těžší průběh," konstatují CDC

30. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

V jednom americkém okrese se po účasti na veřejných akcích pod střechou nakazilo koronavirem 75 procent plně očkovaných osob. Proto byly v USA znovu zavedeny roušky.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec, Pardubice. V pátek 30.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 140 denních nákazV ČR do 30.7. zemřelo 30 373 lidí, je to za posledních 24 hodin o 10 více. V nemocnicích je 50 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR dosáhl počtu 1 673 576 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 495 331 osob, i druhou dávkou 4 683 232 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 53 procent obyvatelstva.


- Italsky institut zdraví publikoval data o úmrtích na covid za půl roku (2/2021-7/2021), kdy se už očkovalo. Pouze 1,2% všech úmrtí na covid v tomto období bylo plně očkovaných, a naopak téměř 99% obětí nebylo očkovaných, anebo mělo jenom jednu dávku. Podle institutu tak očkování skýtá velmi vysokou účinnost ochrany před covidem.  ZDE

- Mexické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo dalších 459 denních úmrtí na covid, celkem je v Mexiku registrováno úmrtí 240 456 osob na covid, avšak odhaduje se, že je počet mrtvých až o 60 procent vyšší.

- V Brazílii zemřelo dalších 963 lidí, celkový počet mrtvých na covid je tam 555 460. Bylo také registrováno dalších 40 904 denních nákaz. Celkem bylo v Brazílii nakaženo covidem více než 19,8 milionů lidí.

- EU dostane do října od firmy Moderna dalších 40 milionů vakcín.

- Světová zdravotnická organizace naléhá, aby svět potlačil koronavirus, než vzniknou nové varianty. Šíření varianty delta je varováním, že je nutno virus potlačit, než zmutuje v něco horšího. 

 16987

V jádru stejná politika

30. 7. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Argumentace současné vlády, a zejména ministra průmyslu Havlíčka, podle které konec uhlí znamená více jádra, se dá číst také jako zakonzervování mocenských vztahů v české energetice na příští generace. Velká trojka české energetiky, tedy EPH, ČEZ a Sev.en Energy, v minulosti několikrát prokázala, že se v klíčových otázkách budoucnosti energetiky v Česku dokáže dohodnout.

 17045

Postskriptum k Vrběticím, aneb "Nadějné vyhlídky"

30. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Pražský institut bezpečnostních studií ve své studii upozornil, že mainstreamová média vrbětickou krizi zvládla relativně uspokojivě, nezvládli ji však politici. 
  • V případě pokračování Babiše ve funkci premiéra lze po volbách očekávat vystupňování útoků právě na ta nezávislá veřejnoprávní média, která jako jediná v krizi slušně obstála. 
  • To by dále snížilo již tak omezenou schopnost ČR odolávat nepřátelské propagandě. 

 17524

Pětadvacet let Britských listů

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Před pětadvaceti lety, dne 29. července 1996, vyšlo první vydání Britských listů. ZDE

Další vydání z roku 1996 ZDE

Původní archiv Britských listů od roku 1996 ZDE

Ta raná vydání byla pozoruhodně živá, podívejte se třeba sem: http://www.britskelisty.cz/1996/1223brit.htm


 

Před pěti lety, při příležitosti dvacátého výročí vzniku Britských listů, hovořil šéfredaktor Jan Čulík s Bohumilem Kartousem o jejich étosu a o důvodu jejich existence:


Země v bodě zvratu

30. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Téměř měsíc před očekávaným termínem dosáhla Země svého  „Dne přetížení“ tento čtvrtek (29). Jinými slovy, lidstvo spotřebovalo všechny zdroje, které je planeta schopna obnovit za rok a vše spotřebované od dnešního dne  přesahuje to, co dokáže Země dodat bez poškození.

 16578

Co je v Česku dobrá zelená politika?

30. 7. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Je skoro jisté, že řada lidí se shodne na tezi, že ochrana životního prostředí má být jednou z hlavních priorit, pokud chceme do budoucna nějak rozumně přežít a žít. Podstatně méně lidí si ale bude notovat v tom, jaké k takovému cíli vedou dobré cesty.

K potřebnému sjednocování zelených sil v Česku tak nepřispívají výkřiky z vlastních řad proti dočasně nezbytné jaderné energii či zařízením pro energetické využívání jinak nevyužitelných odpadů, proti zařízením k využívání energie větru či slunce (v době nutného omezování fosilních paliv!) ani opomíjení, někdy až dokonce popírání sociální dimenze celého problému.

Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

Téměř 100 procent elektřiny vyrábí Skotsko z obnovitelných zdrojů. Spotřebovává jen 58 procent, ostatní vyváží do Anglie.

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

 
Zjistilo se, v případě  Skotska, že v důsledku chytré kombinace obnovitelných zdrojů jsou trvale zcela spolehlivé.



Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17521

221. děťátko je holčička Lenka v pardubické nemocnici! Sedmé letošní

30. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Holčička vstoupila do nového života dvířky pardubického babyboxu 30. července v 9:14. Stala se sedmým letošním děťátkem, devátým pardubickým a 120. holčičkou. Pardubice postoupily na třetí místo v počtu odložených děťátek za Prahu a Brno. Lékařka ve službě mi řekla: "Je vitální, dnes narozená." Vlasatá holčička příliš oblečená nebyla, ale dárce ji zabalil do látkové pleny, píše Ludvík Hess.

 16936

Putin jako Milošević

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Putin si nyní osvojil podobný jazyk etnického nacionalismu jako kdysi Milošević.
  • Proto není jasné, zda mu Západ bude opravdu ochoten vyjít vstříc - a riskovat opakování toho, co se stalo v 90. letech na Balkáně. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

27809

USA: Rozhovory s Íránem "nemohou trvat věčně"

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Nový ultrakonzervativní íránský prezident znamená dramatické snížení šancí na úspěch snah obnovit íránskou jadernou dohodu (JCPOA). 
  • Ačkoliv samotný Raisí říká, že chce v jednáních pokračovat, ultrakonzervativní tábor jako celek je proti dohodě se Západem. 
  • USA vyjadřují ochotu jednat dál, ale zdůrazňují, že rozhovory nemohou trvat donekonečna. 

Korupce v Británii: Šéf probrexitové kampaně Vote Leave dostal vládní pandemický kontrakt v hodnotě 580 000 liber bez konkursu

29. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Bývalý vrchní poradce premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings udělil v březnu 2020 bez konkursu svému kamarádovi z probrexitérské kampaně Vote Leave kontrakt v hodnotě 580 000 liber. Jeho úkolem bylo zjišťovat průzkumy veřejného mínění reakci občanů na pandemii. Cummings donutil nejvyššího státního úředníka na britském úřadu vlády, odpovědného za podepisování uzavřených kontraktů, aby tento kontrakt okamžitě podepsal "a pokud někdo v Úřadu vlády bude bědovat, řekněte mu, že to nařídil Cummings of premiéra."

Firmu Hanbury Strategy založil Paul Stephenson krátce po referendu o brexitu, během něhož pracoval vedle Cummingse jako tiskový mluvčí organizace Vote Leave. Hanbury také pracoval pro Konzervativní strany během předvolební kampaně r. 2019.

Kontrakt udělený Hanburymu, v jehož rámci měl zjišťovat názory britské veřejnosti na vládní opatření proti pandemii, zpochybňuje u soudu skupina Good Law Project, která argumentuje, že udělení kontraktu projevilo "zjevnou zaujatost" vzhledem k tomu, že Hanbury měl těsně styky s Cummingsem a s Konzervativní stranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Po půl roce klesá účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech z 96 procent na 84 procenta

29. 7. 2021

čas čtení 6 minut

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec. Ve středu 28.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 195 denních nákazV ČR do 28.7. zemřelo 30 363 lidí, je to denní nárůst o jednoho mrtvého. V nemocnicích je 47 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 673 219 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 456 681 osob, i druhou dávkou 4 606 208 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 54 procent obyvatelstva.

- Po půl roce klesá účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech z 96 procent na 84 procenta. Bylo to zjištěno analýzou více než 44 000 lidí. Vědci zjistili, že účinnost této vakcíny při zabránění infekci, která by způsobovala i jen mírné příznaky klesá o 6 procent každé dva měsíce po očkování.

- Izrael začíná nabízet lidem nad šedesát let třetí vakcínu firmy Pfizer/BioNTech, protože se časem snižuje imunita očkování. Třetí vlna očkování promění Izrael v testovací prostor ohledně účinnosti třetích vakcín. V minulých dnech bylo zjištěno, že účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech za půl roku od očkování poklesne z 96 procent na 84 procent. Od té doby, co se v Izraeli v červnu začala šířit varianta delta, izraelské ministerstvo zdravotnictví dvakrát informovalo o poklesu účinnosti vakcíny vůči nákaze a o mírném poklesu v ochraně před vážnou formou nemoci.

- Tisíce dětí v Indii se nyní musejí starat samy o sobe, poté, co přišly o rodiče, kteří zemřeli na covid. Mnoho těchto dětí se stává obětí nucené prostituce a kriminálních gangů:



- Řecké ostrovy v Egejském moři dostaly kategorii "temně červená", Kréta se dostala do této kategorie, signalizující vysokou míru nákaz, už minulý týden.

- Myanmar by se mohl stát superšiřitelským státem koronaviru, varuje speciální odborník OSN pro tuto zemi. Apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby požadovala příměří. V důsledku hluboké politické a hospodářské krize způsobené únorovým vojenským pučem se zastavil očkovací program i testování a vládní nemocnice v podstatě nefungují. Lékaři, kteří stojí v čele stávek proti vojenské juntě a odmítají pracovat ve státních nemocnicích musejí léčit pacienty tajně, neboť čelí trvalé hrozbě násilí od armády nebo zatčení.  ZDE 

- Ředitelka amerických Center pro zvládání chorob a ochranu před nimi (CDC) Rochelle Walensky vysvětlila, proč by od nynějška měli i plně očkovaní Američané nosit v místnostech roušky. Upozornila, že z nových vědeckých poznatků v posledních dnech vyplývá, že v některých případech byli novými mutacemi koronaviru nakaženi i plně očkovaní jedinci.

30657

Koronavirus: kterak cynická hamižnost západních zemí a farmaceutických gigantů připravila o život miliony lidí

29. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ačkoli je pandemie pohromou přírodního rázu, a tudíž ji se zdravým rozumem nelze srovnávat s kriminálními invazemi či genocidami, vždy existují řešení, jak její katastrofální dopady zmírnit a jak předejít zbytečným ztrátám na životech. A pokud jsou tato opatření některými státy vědomě sabotována, ti, kdo nákaze podlehnou kvůli tomu, že nemohou být očkováni, jsou obětmi jejich ukrutné hamižnosti.

30372

Volební rituály

29. 7. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

- Volební systém tak, jak je nastavený, nás prakticky nutí neustále zvažovat mezi menším a větším zlem.

- Zvolení politikové zpravidla svým slibům nedostojí.

- Analogie s (ne)výherním automatem není náhodná: kdo na tom všem vydělá?

26475

Katolíci se bouří proti spojování církve s extremistickými stranami: otevřený dopis kardinálu Dukovi

29. 7. 2021

čas čtení 9 minut

Rádi bychom Vás informovali o otevřeném dopisu, který dnes zaslaly více než dvě desítky veřejně známých osobností z katolické církve kardinálu Dukovi a v němž vyjadřují své hluboké znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Tento dopis je zejména reakcí na kandidaturu Josefa Nerušila v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. Autoři a signatáři dopisu připomínají, že oba jmenovaní jsou úzce spojeni s nejvyššími orgány české katolické církve, a domnívají se, že kardinál Duka se od jejich politických aktivit dostatečně jasně nedistancoval. Zároveň upozorňují, že politické subjekty, za něž Nerušil a Lipovská kandidují, zastávají krajní či extremistické názory a jejich postoje odporují základním principům křesťanství a evangelia:  



Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

 16638

Hana Lipovská opakuje chybu radního J. Nerušila a je v konfliktu zájmů

29. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Členka Rady České televize Hana Lipovská je v konfliktu zájmů, neboť kandiduje v blížících volbách za politickou stranu Volný blok v Pardubickém kraji, a zároveň odmítá rezignovat na pozici členky Rady ČT. Stejně tak jako člen Rady Českého rozhlasu Josef Nerušil odmítá uvést svoje působení do souladu se zákony.

Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


30689

Pro část občanů nehrají fakta žádnou roli

29. 7. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 8 minut

- Část českých občanů, kteří rezignovali na fakta, sebelepší kampaň nepřesvědčí. Od státu by jim neměly být poskytovány žádné finanční pobídky, aby očkování podstoupili

- Smysl má podle všeho rozšířit očkovací centra a lépe očkování zpřístupnit lidem, co zájem o vakcínu mají nebo se jí nebrání a z nějakého důvodu se k očkování zatím nedostali

- Měla by se vést otevřená debata o tom, že očkování bude muset být povinné

Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

 17295

Od doby, kdy bohaté státy začaly bránit zrušení patentů na vakcíny, zemřely na covid tři miliony lidí

29. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

-  Monopol farmaceutických firem na vakcíny proti covidu připravil za devět měsíců tři miliony lidí o život

- Tuto vražednou politiku podporují bohaté země, včetně Německa, Velké Británie a Kanady. Více než sto zemí naopak podporuje dočasné zastavení patentů

- O případném zrušení patentů se má opět jednat až v říjnu


Rozhovor Britských listů 406. Struktura daní v ČR je špatná

12. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Často ekonomové v ČR hovoří o údajné nutnosti zeštíhlovat stát, ale jde v postatě jen o povrchní, neoliberální ideologická hesla vzniklá v devadesátých letech. Existuje nesoulad mezi výdaji státního rozpočtu a příjmy, jednak v důsledku pandemie a jednak v důsledku zrušení superhrubé mzdy. V ČR jsou dominantní odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musejí platit úplně všichni, i když vydělávají velmi málo. Politici si hrají s daní z příjmu a zvýhodňují tím některé společenské skupiny. Nejvíce ČR zdaňuje lidi s nejmenšími příjmy. To má negativní dopad na jejich dlouhodobou kariéru a na jejich uplatnění na trhu práce. Český stát je velmi nepružný, nedokázal efektivně reagovat na pandemii, nedokáže ani reagovat na digitalizaci. S Filipem Pertoldem, ekonomem a výzkumníkem Cerge-EU, hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. července 2021.

30689

Proklamovat svobodu občana, jde-li o aplikaci injekcí?

29. 7. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Ještě se obecně vraťme k těm uvažovatelným právům nekonat, jsou-li tu při té aktuálně zamýšlené nesoučinnosti s obecně vyhlášeným očkováním proti koronaviru taky jistá předem nekontrolovatelná rizika. (Něco si zároveň trochu zopakujeme. /Mj. viz též v BListech příspěvky autora v těchto dnech./) Automaticky to neznamená, že každý – byť i racionální – přístup k vytčenému problému se počítá. Pokud se jedná o problematiku očkování proti „Covidu-19“, vzorek CVVM naznačil, že hnedle celá třetina obyvatel ČR více či méně nepočítá s tím, že by se dala v uvedené souvislosti očkovat. (Ať to stojí, co stojí? A nejen toho suverénního „negativistu“!) Přičemž zrovna v ČR se jedná o regulérně ověřená a řadu měsíců v praxi účinně uplatňovaná farmaka. (Jsou tu k dispozici „výsledky“! Do konce července 2021 byly již podány skoro 4 miliardy dávek vakcíny proti koronaviru. Do 24. 7. to bylo podle elektronicky dostupných statistik 3 857 093 692 dávek.)

 16478

Whistleblower Daniel Hale byl odsouzen k 45 měsícům vězení za to, že odhalil válečné zločiny USA

29. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- Americký whistleblower Daniel Hale byl odsouzen k téměř čtyřletému trestu odnětí svobody za to, že poskytl médiím důvěrné informace o americké bezpilotní kampani

- Soudce, který poslal Halea za mříže, uvedl, že verdikt má ostatní odradit od zveřejňování utajovaných informací

- Hale například zveřejnil informaci o tom, že drtivá většina obětí dronů jsou nevinní civilisté

 16764

Studie: kritické parametry globálního oteplování dosahují bodu zvratu

29. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Nová studie zjistila, že mnoho klíčových ukazatelů globální klimatické krize se zhoršuje a s oteplováním planety se blíží k bodům zvratu nebo je překračuje

- Životní ukazatele planety, včetně koncentrace skleníkových plynů a množství tepla v oceánech, dosahují znepokojujících rekordů

- Politické agendy by měly reflektovat příčinu klimatického rozvratu: nadměrné využívání přírodních zdrojů

Ropa, obchodní dohody a změna klimatu ovlivňují ceny potravin

29. 7. 2021

čas čtení 5 minut

- V souvislosti s tím, jak se britská ekonomika začíná zotavovat z následků pandemie, vzrostly obavy z míry inflace.

- Index spotřebitelských cen, který se nejčastěji používá k měření inflace, vzrostl v červnu 2021 o 2,5%, což je nejvyšší hodnota za poslední tři roky. 

- Tato celková míra zakrývá rozdíly mezi různými věcmi, které kupujeme, jako je oblečení, auta a potraviny. Ve skutečnosti ceny potravin v posledních několika měsících klesají ve srovnání s tím, kde byly před rokem.

- Existují však obavy, že by mohly brzy vzrůst - a to prudce, píše profesor ekonomie na Sheffieldské univerzitě Wyn Morgan.

 16637

Průběžné zpravodajství:

MMF: Nepomohou-li bohaté země chudým zvládnout koronavirus, bude to stát globální ekonomiku 4,5 bilionů dolarů

28. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec. V úterý 27.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 252 denních nákaz. Počet nákaz v ČR stoupá. V ČR do 27.7. zemřelo 30 362 lidí. V nemocnicích je 52 osob. Počet hospitalizovaných i počet úmrtí v ČR také stoupá.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 673 017 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 438 886 osob, i druhou dávkou 4 564 698 osob. Proti nebezpečné variantě delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 55 procent obyvatelstva.

- Světová ekonomika riskuje, že přijde až o 4,5 bilionů dolarů v důsledku rozšíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru v chudých zemích, kde bylo proočkováno málo lidí, varuje Mezinárodní měnový fond. Ten apeluje na bohaté země, aby poskytly chudým zemím alespoň miliardu vakcín, jinak budou čelit těmto vážným důsledkům. Rozdíl mezi bohatými a chudými zeměmi se v důsledku pandemie prohloubil a příští rok hrozí další zhoršení. 

- V Británii dále překvapivě výrazně klesá počet denních nákaz, v úterý zaznamenala 23 511 nákaz, to je o 23 047 méně než v tutéž dobu před týdnem. (Jeden epidemiolog spekuluje, že to je možná proto, že se lidé nechtěji nechat testovat před nástupem na dovolenou. Daleko spolehlivějším důkazem pro stav pandemie jsou počty hospitalizovaných a mrtvých.) Počty hospitalizovaných osob a úmrtí však stále stoupají, v nemocnicích je 5918 lidí, což je o 1303 více než minulý týden a Británie zaznamenala 131 denních úmrtí, to je o 35 denních mrtvých více než v tutéž dobu minulý týden.

 17514

Kissinger postavený z nohou na hlavu, aneb Pozdrav z "mezizemě"

28. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Foto: John Mathew Smith/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.
  • Kroky Bidenovy administrativy vůči Rusku začínají nasvědčovat tomu, že se Washington snaží rozdělit čínsko-ruský tandem a uzavřít s Kremlem přinejmenším cosi jako separátní mír. 
  • Současný pokus napodobit Kissingerův husarský kousek ze 70. let, který naopak postavil Peking proti Moskvě, však musí selhat na ideologicky podbudovaných zatvrzele protizápadních postojích Putinova eurasianistického Kremlu.  
  • Než to Washingtonu dojde, jím ignorovaná oblast Střední a Východní Evropy zaznamená výrazné posílení protizápadně či rovnou prorusky orientovaných politických sil. 

Mezitím v Absurdistánu 185:

Konečně je pravda o vakcínách venku!!

28. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

- Je to všechno součástí rozsáhlého židovského spiknutí znovu zavést tvrdý komunismus.

- Davy v Polsku útočí na sanitky a na očkovací střediska

- Poslanec srovnává ministra zdravotnictví s dr. Mengelem

- Poslanci polského paralamentu zakládají Výbor proti vakcínám

 17509

Deus ex Onderka, aneb Jak vyhrát volby v tombole

28. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Solomon203/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.
  • Dosazením Romana Onderky do čela jihomoravské kandidátky Hamáčkovo vedení ukázalo, co si myslí o vnitrostranické demokracii. 
  • Lze očekávat, že po tomto kroku bude na Jižní Moravě ČSSD volit už jen zbylé "tvrdé jádro" jejích voličů - a žádné nové voliče nezíská. 
  • Bez triků stejného řádu, jimiž Onderka proslul v minulosti, se sotva může dostat do sněmovny. 

Fantazie válku v Jemenu neukončí

28. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Strategie mezinárodního společenství je zásadně chybná, protože je založena na předpokladu, že z války vyjde silný unitární stát s monopolem na násilí. 
  • Ve skutečnosti je moc v Jemenu velmi rozptýlená a ani případná dohoda mezi Hádího vládou a povstaleckými Húsii by některé hybridní aktéry nevedla k přijetí politického řešení toho typu, o jaký mezinárodnímu společenství jde. 

 17516

Cesta k obnově ruského impéria

28. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

  • Video z kolymské federální dálnice v severovýchodním Rusku. Tato cesta spojuje Magadan s Jakutskem - a není zpevněná, což vede k děsivým jízdním podmínkám. 
  • Avšak Rusko utrácí miliardy za válku s Ukrajinou, okupaci Krymu a svá propagandistická média. 

Tisková zpráva:

Jak může komunální politik zamezit šmírování občanů? Pirátky přinášejí užitečné tipy

28. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Pirátky Klára Kocmanová a Markéta Gregorová přinášejí užitečné tipy komunálním politikům pro minimalizaci plošného šmírování občanů. Šmírování občanů v obci mohou zamezit například prosazením obecného ustanovení zákazu používání technologií na rozpoznávání obličejů v obci nebo omezením možnosti starosty uzavírat smlouvy na nákup techniky, softwaru a služeb pro sběr a využití biometrických dat. Piráti uvádějí tyto a další tipy na nových stránkách věnovaných boji proti problematickému sběru dat o obyvatelích. Europoslankyně Markéta Gregorová a lídryně středočeské kandidátky Klára Kocmanová tak pokračují v kampani Vraťte nám naše tváře.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
48762