16578

Kdybych byl ústavním soudcem

10. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ústavní soud projednává stížnost poslanců na zpomalení valorizace důchodů. Ministr Jurečka podle iRozhlasu uvedl na obhajobu vlády, že stát si nemůže dovolit být dlužníkem. Je přitom zajímavé, že snad všechny vyspělé státy jsou dlužníky, a to většími než Česká republika.

 20916

Případ genocidy proti Izraeli u Světového soudu

10. 1. 2024

čas čtení 5 minut



Zítřek bude důležitým dnem pro izraelskou vládu a palestinský lid i pro historii mezinárodní spravedlnosti. Nejvyšší světový soud zahájí slyšení ve věci obvinění z genocidy v Gaze, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní  organizace Human Rights Watch ve svém pravidelném přehledu.

Je velmi důležité si uvědomit, co tento případ je - a co není -, abychom pochopili, kam může vést a jaké dopady může mít v příštích týdnech, měsících a letech. Dovolte mi, abych vás krok za krokem seznámil se základními informacemi.

Jihoafrická vláda podala 29. prosince k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (International Court of Justice, ICJ) žalobu, v níž tvrdí, že Izrael zvěrstvy vůči palestinskému lidu po 7. říjnu porušuje Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948. Izraelská vláda uvedla, že se proti těmto obviněním bude u ICJ bránit svým zástupcem.

Rozhovor Britských listů 640. Do nového roku: Vyrovnáme se s naprosto nejasnou budoucností?

31. 12. 2023

čas čtení 19 minut

 

Před Vánocemi vydal Bohumil Kartous svou druhou knihu, Future On. Máme totiž dva docela zásadní problémy: 1. neřešené globální oteplování a 2. nebezpečí, že umělá inteligence (AI) změní naši existenci do několika málo let k nepoznání, třeba tím, že možná zlikviduje většinu pracovních příležitostí. Co s tím? Kartousova kniha se snaží zabývat se těmito zásadními otázkami. Nad ní s jejím autorem hovoří Jan Čulík.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru je níže:

31234

Nejezděte do Izraele!

10. 1. 2024

čas čtení 10 minut

TZ: hnutí Ne naším jménem! a další iniciativy a občané ČR vyzývají prezidenta Petra Pavla: nejezděte na státní návštěvu Izraele!

Občanské iniciativy a občané ČR dnes otevřeným dopisem vyzvali prezidenta republiky Petra Pavla, aby z důvodu válečných zločinů páchaných izraelskou armádou v Pásmu Gazy odřekl svou  plánovanou lednovou státní návštěvu Izraele. V případě, že by přece jen svou státní návštěvu uskutečnil, aby požadoval i návštěvu Pásma Gazy a setkal se tam s místními obyvateli. V duchu diplomatického úsilí Václava Havla, ke kterému se prezident Petr Pavel hlásí.

Na podporu otevřeného dopisu pořádá iniciativa Ne naším jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě dnešní demonstraci, která se uskuteční od 17:00 hod. na Hradčanském náměstí v Praze. 

V otevřeném dopise prezidentu Pavlovi se dále píše:

"Tento akt kolektivního trestu nelze ospravedlnit jako důsledek boje s Hamásem, jak se nás snaží izraelský stát a jeho armáda přesvědčit. Už jen svou nepřiměřeností je neakceptovatelný a je třeba jej rázně odmítnout a odsoudit. Odsoudit jako něco, čím tato izraelská intervence do Gazy skutečně je a za co ji považují i přední lidskoprávní organizace světa, tedy jako válečný zločin. Připomínáme, že jednání Izraele odsuzují i mnozí představitelé mezinárodního společenství a jeho institucí, včetně představitelů EU. Řada z nich dnes hovoří o největší humanitární katastrofě posledních desetiletí, přičemž Mezinárodní soudní dvůr v Haagu začne již 11. ledna z podnětu Jihoafrické republiky vyšetřovat Izrael z podezření z páchání genocidy.

Za této situace považujeme za krajně nevhodné, abyste v polovině ledna uskutečnil ohlášenou státní návštěvu Izraele, která nemůže být vykládána jinak než jako vyjádření podpory Izraeli v jeho válce proti Gaze a proti jejím obyvatelům. Svým setkáním s izraelskými politickými představiteli, kterému se ostatní světoví lídři dnes spíše vyhýbají, byste legitimizoval nejen izraelské válečné zločiny, ale i genocidní jazyk, který tito představitelé – včetně prezidenta země – užívají k dehumanizaci Palestinců, k výzvám k jejich vyhnání či fyzické likvidaci a k volání po vyhlazení Gazy. " 

"...byl jste zvolen v přímých prezidentských volbách jako občanský kandidát s programem společenského usmíření, dodržování závazků k mezinárodním institucím a k mezinárodnímu právu a s programem podpory lidských práv.

Žádný z těchto deklarovaných cílů však není prioritou izraelské politiky vůči Palestincům. Naopak, u izraelských představitelů sledujeme dlouhodobou a konstantní snahu tyto principy popírat, což vede jen k dalšímu porušování izraelských závazků vůči mezinárodnímu právu.

Masakry, které jsou v Gaze proti civilnímu obyvatelstvu páchány, však nemají a nesmí být oceňovány podporou a státními návštěvami. Aby mohla být naše zahraniční politika věrohodná, musí být – tak jak to nedávno připomněl vysoký představitel EU Josep Borrell – konzistentní. Takováto konzistentní věrohodná politika ovšem vyžaduje odsoudit pachatele vojenských intervencí a válečných zločinů, a to i v případě Izraele.

Jako občané České republiky nejsme a nepřejeme si býti „hlasem Izraele“ v Evropě, který by legitimizoval jeho válku proti Gaze. Odsuzujeme vraždy izraelského civilního obyvatelstva z počátku října, ale ze stejného důvodu nepřijatelnosti kolektivního trestu a zabíjení nevinných civilistů odmítáme přihlížet válečným zločinům, které Izrael páchá v Gaze. Připojujeme se k požadavku po propuštění izraelských rukojmích i palestinských politických vězňů.

Nepřejeme si, aby se Česká republika svou slepou podporou Izraele dostávala do mezinárodní izolace, a připojujeme svůj hlas k rostoucí světové solidaritě s těžce zkoušenými Palestinci." 


Celé znění dopisu najdete níže

 16706

Na každý složitý problém existuje jedno jednoduché... a fatálně špatné řešení. Otázka restrikce zbraní v ČR není výjimkou

10. 1. 2024

čas čtení 13 minut

Nejen na BL se po masakru v Praze vyrojilo mnoho těch, které situace trápí a chtěli by ji vyřešit. Objevilo se i mnoho univerzálních mudrců co musí mít v rámci své ideologie (jako např. pseudo-levicový pacifistický appeasement) geniálně jednoduché řešení na každý společenský problém. Chovají se jako sloni v porcelánů a nedomýšlí důsledky svých černobílých univerzálních řešení.  Zakažme zbraně nebo alespoň ty samonabíjecí a máme příští masakry vyřešené!  Jak to že na to ještě nikdo nepřišel! Být svět podle mě, je láska a mír všude!  Nebo ne?, píše autor, který si přál zůstat v anonymitě a jehož jméno je redakci známo.

 21987

Na principu, že občan nemá vlastnit zbraně, není nic levicového

10. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Není nic levicového ani na jednoduchém poukázání na fakt, že všeobecné vlastnictví zbraní v USA vede každoročně k desetitisícům mrtvých.

Ten statistický údaj, že v roce 2023 bylo ve Spojených státech střelnými zbraněmi drženými v soukromém vlastnictví usmrceno 40 167 lidí, což je v průměru téměř 118 úmrtí každý den, je "levicový"? :)

To mi tedy promiňte. Uznávám, že spousta lidí je stále ještě po pětatřiceti letech od pádu komunismu zakomplexována svou nenávistí ke komunistickému režimu (který velká část dnešního obyvatelstva České republiky vůbec nezažila), ale s vlastnictvím zbraní to nemá absolutně nic společného.
 

K držení zdraní

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

dovolte mi k současné diskusi o držení zbraní jenom krátkou poznámku, píše jeden čtenář.

Jestli jde z něčeho skutečný strach, je to tzv. Liga LIBE a především některé výkřiky jejích příznivců na sociálních sítích. Dotyční už se třesou nedočkavostí, až tu zavládne nějaký jim příznivý režim a oni budou moci vyrazit se zbraněmi do ulic, aby potrestali všechny tzv. vlastizrádce, přičemž vlastizrádcem je každý, koho oni (nebo kdokoli jiný) z libovolných důvodů nebo i bez udání důvodů takto veřejně označí.

Alarmující je i skutečnost, že ministru spravedlnosti ve věci zbraňové legislativy radí právě Liga LIBE (a nikdo jiný). NRA tu (zatím?) nemáme; zato by zřejmě někomu (i v mainstreamové politice?) vyhovovalo vypěstovat si tu pro špinavou práci nějaký klon SA... Domnívám se, že média i veřejně působící intelektuálové by se v této věci měli ozývat mnohem častěji a důrazněji než doposud.

zdraví
(...)
(Dal bych přednost tomu, kdybyste mé jméno neuveřejňovali. Ve svém věku a stavu už nemám dost sil na to, abych účinně čelil virtuální, natož skutečné agresivitě.)

Pozn. JČ: V Britských listech máme (mívali jsme?) docela zásadní princip, že anonymní příspěvky neuveřejňujeme. Příspěvek má daleko menší přesvědčivost a hodnotu, kdyý jeho autor neuvede své jméno. V poslední době jsme udělali zatím třikrát výjimku. Není to dobré, protože, jak vidím, se teď hlásí všichni, že chtějí publikovat anonymně. Jenže má-li demokracie přežít, měli bychom se asi hlásit k její obraně plným jménem. ?

 22114

Smetanův rok

10. 1. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Před dvěma lety při zahajovacím koncertě Národního festivalu Smetanova Litomyšl, na němž zahrála i Česká filharmonie byl odstartován tříletý projekt s názvem Smetana 200, jehož vyvrcholením je letošní rok 2024, v němž proběhnou oslavy dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany, o němž se také často hovoří jako o zakladateli naší novodobé národní hudby, který nesložil pouze Vltavu a Prodanou nevěstu. Při této příležitosti, se před nedávnem na knižních pultech objevila i kniha s názvem Bedřich Smetana, která vzešla ze spisovatelsko-ilustrátorské dílny známé litomyšlské výtvarnice Veroniky BíIkové.

Paní Bílková, již třetím rokem bydlíte v Litomyšli, Smetanově rodišti, takže vlastně shoda náhod dala vzniknout vaší nejnovější knize?

Dva polští politikové zatčeni v Dudově prezidentském paláci

10. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Tomasz Oryński včera psal o neuvěřitelném případu dvou zkorumpovaných polských poslanců, Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Případ mezitím nabral obrátky - oba muži byli zatčeni poté, co jim poskytl protizákonně útočiště polský prezident Duda.

Polská policie zatkla oba politiky odsouzené za zneužití moci, kteří se na několik hodin uchýlili do paláce prezidenta Andrzeje Dudy. Je to  dramatické vyostření sporu mezi novou a předchozí vládou.

Duda poskytl ochranu dvěma poslancům bývalé vládnoucí strany PiS ve svém prezidentském paláci, když se policie vydala do jejich domovů, aby je zatkla. Polská média informovala, že muži byli zatčeni uvnitř paláce. Varšavská policie neposkytla žádné podrobnosti, pouze uvedla, že zatčení proběhlo "v souladu se soudním příkazem".

Tento vývoj je nejnovější etapou v eskalujícím sporu mezi novou vládou vedenou premiérem Donaldem Tuskem a konzervativní stranou Právo a spravedlnost, která po porážce v říjnových parlamentních volbách vládla Polsku osm let až do minulého měsíce.

Duda je úzce spjat s PiS a dává najevo, že se postaví proti Tuskově agendě. Dudovo druhé a poslední funkční období trvá do poloviny roku 2025.

 22139

F2 LOOK UP GALLERY: Vladimír Turner - Mock up

10. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Střecha hudebního klubu Fuchs2, ostrov Štvanice, Praha

10. 1. - 25. 3. 2024

Vernisáž: 9. 1. v 18 h


F2 LOOK UP GALLERY představuje první letošní dočasnou uměleckou instalaci na střeše hudebního klubu Fuchs2 umělce Vladimíra Turnera Mock up. Dílo vzešlo z otevřené výzvy na téma (Ne)udržitelná doprava, kterou společně vyhlásily tři subjekty - Fuchs2, Culture for Future a Poslední generace. Sedmimetrová kinetická instalace s nafukovací konstrukcí, která je poháněna malou solární elektrárnou. Maketa ropného čerpadla se houpe pouze tehdy, když je dostatek sluneční energie k jeho naplnění. Druhá pozice je moment kolapsu. Kolapsu, který zažíváme kvůli fosilnímu kapitalismu.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20229

Krize v Rudém moři způsobená útoky Húsiů zasáhla světový obchod. Náklady na lodní dopravu vzrostly o 170 %

10. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Společnosti se přesměrovávají na trasu obeplouvající Afriku, aby se vyhnuly útokům milicí v Jemenu, což je jedno z největších narušení světového obchodu od pandemie COVIDu-19, upozorňuje Cristina Galindo. (Husiové oznámili, že na mezinárodní lodní přepravu přestanou útočit, jakmile Izrael přestane útočit proti Gaze.)

 22138

Přesně před dvěma měsíci prosily děti v Gaze na tiskové konferenci o ukončení bombardování. Od té doby jich zahynulo 12 000

10. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Přesně před dvěma měsíci uspořádaly děti v Gaze tiskovou konferenci v angličtině, na které prosily svět, aby zastavil bombardování. 

Od té doby bylo zabito více než 12 000 dětí. 

Nikdo je neposlouchal.



 22136

Další záběr, kde Izraelci zastřelili ženu s dítětem, držící bílou vlajku

10. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Šla s dítětem v čele skupiny lidí, kteří se evakuovali ze svých domovů podle instrukcí izraelské armády:


Širší kontext:



 22134

Ukrajina začala prostřednictvím zemí NATO dostávat zbraně z Indie

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Ruské úřady upozornily Nové Dillí na obavy ohledně dodávek munice indické výroby na Ukrajinu, prostřednictvím Evropy. Podle zdrojů indického vydání The Economic Times se předpokládá, že ozbrojené síly Ukrajiny obdržely indické dělostřelecké granáty ráže 155 mm ve třetím čtvrtletí roku 2023.

 22135

Papež František o válečném vraždění civilistů

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Možná si musíme uvědomit jasněji, že civilní oběti nejsou "kolaterální škody". Jsou to muži a ženy. Mají svá jména a přijmení. Přicházejí o život. Jsou to děti, z nichžy se stávají sirotci a jsou připraveny o svou budoucnost. Jsou to jednotlivci, kteří trpí hladem, žísní a zimou, anebo jsou zohavováni v důsledku síly moderních výbušnin.

Kdybychom byli schopni se podívat každému z nich do očí, oslovit je jménem, a dovědět se něco z jejich osobní historie, uvědomili bychom si, co je  to vlastně válka: nic jiného než obrovská tragédie, "nesmyslná jatka". která urážejí důstojnost každého člověka na této Zemi. https://x.com/ToryFibs/status/1744473491234054473?s=20



https://x.com/ToryFibs/status/1744473491234054473?s=20https://x.com/ToryFibs/status/1744473491234054473?s=20

 20700

Měřeno HDP na hlavu, Rusko zaostává za pěti bývalými republikami SSSR

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Přes všechny řeči v Moskvě a v některých částech Západu o tom, jak dobře se daří hospodářství Ruské federace, nový soubor statistik vyvolává některé závažné otázky ohledně tohoto tvrzení - a ohledně postavení jeho ekonomiky nejen ve vztahu k západním zemím, ale i bývalým sovětským republikám.

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské letectvo varuje, že mu docházejí protiletadlové rakety

9. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Mluvčí ukrajinských  vzdušných sil varuje, že je "jasné, že je nedostatek" řízených střel

Ukrajina má deficit protiletadlových řízených střel

Ukrajina má deficit protiletadlových řízených střel, uvedl mluvčí vzdušných sil Jurij Ihnat.

"Ukrajina vynaložila značné rezervy na ty tři útoky, které se uskutečnily," řekl Ihnat podle agentury Reuters ukrajinské televizi. "Je jasné, že existuje deficit protiletadlových řízených střel."

Americký Kongres minulý měsíc neschválil bezpečnostní pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů (39 miliard Kč), protože vyjednavači nedosáhli dohody.

Ukrajina samostatně čeká na balíček 50 miliard eur od EU, jehož doručení se zdálo být nejisté poté, co Maďarsko zablokovalo schválení pomoci ze strany EU.

Ihnat uvedl, že doufá, že zpoždění ohledně západních balíků pomoci budou brzy vyřešena, protože Ukrajina je závislá na západních dodávkách pro řadu obranných potřeb.

"Dnes máme stále více západní techniky, a proto potřebuje údržbu, opravy, modernizaci, doplňování a odpovídající munici," řekl.

Tyto výroky přicházejí poté, co New York Times v sobotu informovaly, že představitelé Bílého domu a Pentagonu varovali, že dodávky střel Patriot by mohly být brzy neudržitelné, protože  jedna střela údajně stojí 2 až 4 miliony dolarů.

 21434

Británie se obává, že Izrael v Gaze porušil mezinárodní právo

9. 1. 2024

čas čtení 19 minut

- Britský ministr zahraničí David Cameron říká, že viděl věci týkající se války, které ho "hluboce znepokojují".

Britský ministr zahraničí David Cameron přiznal, že je "znepokojen" tím, že Izrael mohl v Gaze podniknout kroky, které by mohly být v rozporu s mezinárodním právem.

Na otázky předsedkyně parlamentního výboru pro zahraniční věci Alicie Kearnsové Cameron odmítl sdělit, zda viděl nějaké právní doporučení ministerstva zahraničí, podle něhož Izrael v Gaze porušil mezinárodní humanitární právo. Řekl:

"Důvodem, proč na tuto otázku neodpovídám, je, že si nemohu vzpomenout na každý kousek papíru, který mi byl předložen. Dívám se na všechno. Samozřejmě se stala spousta věcí, u kterých si říkáte, že to bylo určitě něco, co se nemělo stát."

Připustil, že viděl věci týkající se konfliktu, které byly "hluboce znepokojující", ale řekl, že není jeho úkolem dělat "právní úsudek". Cameron uvedl: "Znepokojuje mě, že Izrael podnikl kroky, které by mohly být v rozporu s mezinárodním právem, protože tento konkrétní objekt byl bombardován, nebo cokoli jiného? Ano, samozřejmě.

- Mezinárodní trestní soud uvedl, že vyšetřuje možné zločiny proti novinářům v Gaze


 22132

Válka Izraele v Gaze: Drastické video izraelského zabíjení

9. 1. 2024

čas čtení 16 minut


Na Západním břehu Jordánu se objevilo drastické video, na němž jsou v pondělí večer ve městě Tulkarem izraelskými silami zblízka zastřeleni tři muži.

Na videích, která kolují po sociálních sítích a nebylo možné je ověřit, je vidět, jak vojáci pokračují ve střelbě na zraněného Palestince ležícího na zemi a jak izraelské obrněné vozidlo přejíždí po jednom z těl mrtvých mužů, poté se zastaví a pokračuje přes tělo, které táhne několik metrů.


Izraelská armáda (IDF) podle Al-Džazíry tvrdí, že muži byli militanti. Televize však informovala, že militantní brigáda Tulkarem uvedla, že pouze jeden ze zabitých byl bojovník. Ani jedno tvrzení nebylo možné ověřit.

Čtvrtý muž byl údajně postřelen do nohy a zatčen izraelskou armádou.

Al-Džazíra uvedla, že střety vypukly v Tulkaremu poté, co se IDF vydaly zatknout hledaného palestinského bojovníka.

Město a velká část Západního břehu Jordánu jsou od invaze Hamásu 7. října dějištěm opakovaných střetů, IDF zde provádí razie.

Podle OSN bylo od 7. října na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma zabito IDF a izraelskými osadníky celkem 329 Palestinců. Mezi mrtvými je 84 dětí.

Více než 4 000 Palestinců, včetně více než 600 dětí, bylo na Západním břehu zraněno.

- Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve své nejnovější zprávě uvedl, že izraelský útok na Gazu se za posledních 24 hodin zintenzivnil: podle údajů ministerstva zdravotnictví tohoto území bylo zabito 249 Palestinců a dalších 510 bylo zraněno.

 22118

Gaza: Jsou zabíjeny ženy při porodu

9. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Profesionální televizní zpravodajství, jaké v českých televizích neuvidíte:


Moderátorka, Channel 4 News, pondělí 8. ledna 2024, 19 hodin:

Z hlavní nemocnice v centru Gazy nyní utíká zdravotnický personál i pacienti, protože Izrael shazuje letáky, které varují obyvatele, že okolí nemocnice bylo označeno za červenou zónu. Došlo také k dalším úderům za libanonskou hranicí, když byl izraelským náletem zabit vrchní velitel Hizballáhu. To vše v době, kdy americký ministr zahraničí Anthony Blinken navštívil region ve snaze snížit napětí. Naše zanhraniční redaktorka Lindsey Hilsumová přináší reportáž, která obsahuje znepokojivé záběry.


 20706

Rozpočet je uzdraven, demokracie umírá

9. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nedělní Otázky V. Moravce, první v novém roce 2024, byly překvapivým, aspoň pro mě, střetem mezi šéfem odborů Středulou na jedné straně a místopředsedou vlády Jurečkou spolu s viceprezidentem Svazu průmyslu Jahnem na straně druhé. Jurečku a Jahna postavil na stejnou stranu sám Středula hned při debatě o zavedení eura, v níž prohlašoval, jak obrovské náklady to přinese.

Mezitím v Absurdistánu: Strana PiS se jen tak nevzdá!

9. 1. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Vláda Donalda Tuska pomalu nabírá na síle. Stále hlasitěji se ozývají i skřeky ze strany PiS, která je postupně odtahována od koryta. Jak napsal Donald Tusk na svém twitteru, nebude to lehká, snadná a příjemná práce:
  Jak těžká, obtížná a nepříjemná může být, jsme viděli, když byla polská televize TVP odebrána propagandistům ze strany PiS (viz článek z minulého týdne). A celá záležitost stále pokračuje.

Je to složité, takže to vysvětlím chronologicky:

 22133

Kašpar, kašpar a ještě jeden

9. 1. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Obrázek: Beno Trávníček Brodský

Koalice dobra

Volič vládní „dobrokoalice“ se nestačí divit, co vše může projít odpovědným ministrům vlády politické změny, která je navíc ještě v naprosté kondici. Volič hnutí autokrata komunisty a estébáka Babiše, volič obchodně fašistického projektu SPD a volič zbytkových politických stran, hnutí a pnutí se nediví, ten se jen směje. Směje se, raduje se a těší se na východní větry.

 21987

Chcete skutečně, aby to v ČR se zbraněmi dopadlo tak jako v Americe?

9. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Trump o nejnovější střelbě v americké škole: "Musíte se s tím vyrovnat"


Možná jste ten titulek přehlédli, protože se stal tak děsivě běžným: děti zastřelené ve škole. Stalo se to v malém městečku Perry ve státě Iowa. Minulý čtvrtek zahájil ve školní jídelně střelbu student střední školy, který zabil jednoho člověka a sedm jich zranil, než zemřel sebevraždou. Jsme sotva týden po začátku nového roku a podle databáze K-12 School Shooting Database byly zaznamenány již čtyři, čtyři případy střelby ve školách, píše Robert Reich, bývalý americký ministr práce.

Střelba v Iowě přichází v těžké době pro republikánské prezidentské kandidáty. Vzhledem k blízkosti střelby (volební shromáždění v Iowě se koná příští pondělí) byli nuceni zabývat se násilím páchaným střelnými zbraněmi ve školách. Jak už se také stalo u politiků zvykem, bývalý prezident Donald Trump nabídl "myšlenky a modlitby". Trump však zašel ještě dál, když řekl: "Je to prostě hrozné, tak překvapivé, že to tady vidíme. Ale musíme se s tím vyrovnat, musíme jít kupředu."

Mnoho Američanů na to reaguje: Ne, pane Trumpe, nemusíme ses tím vyrovnat. Nikdy.

Jak (ne)mluvit o rasismu?

9. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Jak (ne)mluvit o rasismu? Odpovědi nabízí kriminolog a publicistka
Expertní debata o vztahu Romů k české společnosti nyní vychází jako podcast
Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 09. 01. 2024

Příchod romských uprchlic*íků z Ukrajiny v roce 2022 odhalil institucionální rasismus v České republice, roli ve vztahu Romek a Romů se zbytkem české společnosti stále hraje také násilná asimilace z minulého století. To jsou jen některé ze závěrů debaty Jak (ne)mluvit o rasismu, kterou v prosinci pořádalo v rámci kampaně Prostor pro spor NESEHNUTÍ. Diskuze je nově dostupná jako podcast.

 19384

Borisův únik

9. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Londýnský komerční rozhlas LBC přišrouboval k podlaze židli  pro hosty, aby zabránil bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi vyhýbat se kameře


Židle pro hosty ve studiu rozhlasu LBC byla přišroubována k podlaze poté, co  Boris Johnson, když dostal při interview tvrdé otázky během svého působení ve funkci londýnského primátora, neustále unikal mimo záběr webové kamery, prozradil moderátor

 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo rozsáhlý raketový útok

8. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Ukrajinské letectvo sděluje, že země je v některých regionech  v pondělí pod vlnami řízených střel a balistických raket

- Rusko v pondělí zahájilo rozsáhlý raketový útok po celé Ukrajině, uvedli úředníci.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že země byla pod několika vlnami ohrožení křižujícími raketami a v některých regionech balistickými střelami, informuje agentura Reuters.

"Nepřítel zákeřně útočí na mírová města," napsal na Telegramu Oleksandr Vilkul, starosta jihoukrajinského města Kryvyj Rih.

Anatolij Kurtiev, tajemník jihovýchodní Záporožské městské rady, na Telegramu uvedl, že raketový útok na město si vyžádal zranění.

Jinde byla při útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov zraněna nejméně jedna žena, napsal na Telegramu jeho starosta Ihor Těrechov. Podle něj byly zasaženy průmyslové objekty, což mělo za následek požár.

Ve městě Záporoží bylo slyšet pět výbuchů, uvedl oblastní gubernátor Jurij Malaško, a nejméně dva lidé byli zraněni.

Ukrajinští vojenští představitelé v dalších městech, včetně Dněpropetrovska a Chmelnyckého, rovněž uvedli, že jejich města byla vystavena "masivnímu raketovému útoku" ze strany Ruska.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská uvedla, že Rusko svými útoky na Ukrajinu "zanechalo lidi bez domova", což je podle ní skutečnost, kterou "lze změnit pouze zbraněmi".





 22111

Válka Izraele proti Gaze: Britský chirurg svědčí britské policii o izraelských válečných zločinech

8. 1. 2024

čas čtení 11 minut

- Izraelská armáda v neděli večer zastřelila tříletou holčičku:
- Izrael zabil dalšího novináře i s členy jeho rodiny:

Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo při izraelských úderech na Gazu za posledních 24 hodin zabito 73 Palestinců a 99 jich bylo zraněno.

- Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvádí, že do včerejška bylo zabito nejméně 22 835 Palestinců a dalších 58 416 bylo zraněno. Tento údaj nerozlišuje mezi bojovníky a civilisty, ale odhaduje se, že 70 % z nich jsou ženy a děti. Dalších 7 000 osob se údajně pohřešuje a většina z nich je pravděpodobně mrtvá.

- Britsko-palestinský lékař, který pracoval v nemocnicích v Gaze v době, kdy izraelské síly město bombardovaly, řekl agentuře APF, že doufá, že svědectví, která poskytl britské policii, povedou k trestnímu stíhání za válečné zločiny.


Ghassan Abu Sitta, plastický chirurg specializující se na zranění z válečných konfliktů, strávil 43 dní jako dobrovolník v Gaze, většinou v nemocnicích al-Ahli a Šifa na severu země.

Čtyřiapadesátiletý muž již vypovídal před londýnskou Metropolitní policií, o zraněních, která viděl, a o druzích použitých zbraní v rámci důkazů shromažďovaných pro mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje údajné válečné zločiny spáchané oběma stranami.

Tento týden má odcestovat do Haagu, kde se setká s vyšetřovateli Mezinárodního trestního soudu.

Abu Sitta uvedl, že intenzita války byla největší z mnoha konfliktů, v nichž pracoval, včetně dalších v Gaze, Iráku, Sýrii, Jemenu a jižním Libanonu.

"Je to rozdíl mezi povodní a tsunami - celý rozsah je úplně jiný," řekl agentuře AFP během nedělního rozhovoru v Londýně.

Abú Sitta svědčí, že ošetřoval popáleniny způsobené bílým fosforem. Jeho použití jako chemické zbraně je podle mezinárodního práva zakázáno, ale je povoleno pro osvětlení bojišť a jako kouřová clona.

"Způsobuje velmi výrazné zranění," řekl.

"Fosfor pokračuje v hoření až do nejhlubší části těla, až se dostanete ke kosti."

Metropolitní policie konstatuje, že je povinna shromažďovat důkazy pro šetření Mezinárodního trestního soudu o údajných válečných zločinech spáchaných oběma stranami.

 20607

Marian Jurečka, Jiří Kobza, Jakub Vágner… a možný večírek na rozloučenou

8. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Spíš jsem ale skutečně vandrák, kterej jde světem, někde se ožere, někde pláče, s někým spí, někde spí, kde se většinou nespí, A když někde je, tak fotografuje.

Je lepší mít hovno než žít v hovnech.

(Josef Koudelka, Deníky, zápis z roku 1972)

Výzvu k rezignaci dostal ministr Jurečka v loňském roce od sociálních pracovníků a neziskových organizací několikrát. Pro mne byl hlavním důvodem k jeho odvolání odpudivý, ministrem osobně schválený anticikánský leták z léta 2023. Najednou jsem měl pocit, že sedím na obecním zastupitelstvu ve Svatobořicích pátého února 1939 a sleduji zaslání petici občanů tehdejšímu předsedovi vlády Beranovi s tímto textem:

I nám nesmí být vytýkáno, budeme-li chtíti kmen národa malého očistiti od takových parazitů, jako jsou Cikáni.”

 21622

Katastrofa v nemocnicích v Gaze

8. 1. 2024

čas čtení 6 minut

"Když vidím každodenně děti jako Mahmúda, kterého jsem včera potkala, devítiletého chlapce, který byl právě zasažen po celém těle šrapnelem, a další dítě, které bylo zasaženo náletem a netuší,  kde je jeho rodina, tváří v tvář těmto příběhům a očím těchto dětí, které nesou strach a trauma, je velmi těžké mít naději, a proto stále apelujeme na každého, kdo nás vyslechne, a na každého, kdo má vliv, že prostě toto bombardování musí přestat."


Moderátorka, BBC World at One, pondělí 8. ledna 2024, 13 hodin: V Gaze se z oblasti nemocnice  Al Aksa stáhly tři mezinárodní zdravotnické organizace. Tato nemocnice je jedním z mála fungujících traumatologických zařízení na území Gazy. Organizace Medical aid for Palestine a Mezinárodní záchranný výbor uvedly, že se stáhly, protože letáky shazované izraelskou armádou oblasti kolem nemocnice označily jako červené. Gazské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že do této nemocnice dorazilo za posledních 24 hodin 73 mrtvých a 99 zraněných. Gemma Connellová je vedoucí týmu Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí v Gaze. Byla členkou delegace OSN, která včera navštívila tuto  nemocnici, a vyprávěla mi, co viděla.


Gemma Connell, OSN: Situace v nemocnici byla včera děsivá. Přicházelo mnoho nových obětí, zrovna když jsem tam byla, zejména dětí, zasažených šrapnely, zasažených střelbou, zasažených leteckými údery a nálety, které byly blízko míst, kde se zdržovali, a k tomu zoufale malý zdravotnický personál, který se snažil reagovat na tyto ohromné potřeby. Pouze dva chirurgové, kteří zvládali všechny chirurgické případy v nemocnici, a pouze jeden lékař pohotovosti, který byl schopen zvládnout pohotovost s touto záplavou obětí.

 22100

Haaretz: Hodně štěstí Mezinárodnímu soudnímu dvoru. Izraelci by měli doufat, že vydá verdikt nařizující zastavení operací v Gaze

8. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Známému zubařskému odborníkovi, vystudovanému v Německu, zabili Izraelci dceru a devítiměsíční vnučku:


Izraelský tank zabil mé dcery a neteř, ale odmítám nenávidět, říká palestinský lékař:


Izrael nevedl válku s cílem spáchat genocidu - o tom není pochyb. ale v praxi se jí dopouští, i když to nemá v úmyslu. Každý den, který v této válce uplyne, přináší stovky mrtvých, posiluje to podezření,
píše Gideon Levy:
 
Kdokoli, kdo vidí nesmyslné pokračování války a rozměry zabíjení a ničení v Pásmu Gazy, kdo chce ukončit nelidské utrpení více než dvou milionů lidských bytostí, musí doufat, byť jen v hloubi svého srdce, že Mezinárodní soudní dvůr pro soud v Haagu vydá předběžné opatření, kterým nařídí pozastavení izraelských vojenských operací v pásmu Gazy.


 22086

Rektorku Claudine Gayovou z Harvardu donutili rezignovat za "plagiátorství". Jak vážné to skutečně bylo?

8. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Šlo o vyhození osoby než o výrazný věcný přestupek, napsal Andrew Lawrence.

Dny Claudine Gayové ve funkci harvardské prezidentky byly dost možná sečteny od chvíle, kdy se zdálo, že při výpovědi před Kongresem minulý měsíc nejednoznačně odpověděla na otázku, zda údajné  výzvy k násilí vůči židům porušují harvardské předpisy. Bylo to však obvinění z plagiátorství, které nakonec minulou  středu vedlo k její rezignaci.

Vyšetřování deníků Washington Free Beacon
a New York Post, přinejmenším částečně podnícené konzervativním aktivistou Christopherem Rufem a jeho křížovou výpravou za vyháněním "levičáctví" a iniciativ za rozmanitost ze všech koutů společnosti, odhalilo téměř 50 případů údajného plagiátorství v akademických pracích Gayové.
 
Podle harvardské rady školní podvýbor a nezávislý panel pověřený vyšetřováním obvinění z plagiátorství proti Gayové zjistily "několik případů nedostatečného citování", ale "žádné porušení harvardských standardů pro nesprávné vědecké chování"; Gayovou prý "aktivně požádali" o čtyři opravy.

 22086

Rektorku Harvardu vyhodili rasisti. Rozhodli se zlikvidovat osobu, "věcná" kritika byla záminka

8. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Osud šéfky Harvardovy univerzity byl zpečetěn, když se stala středem kulturní války o antisemitismus, plagiátorství a svobodu slova,
píše Kenan Malik

Pro jedny je vyhozená rektorka Harvardu Claudine Gay zoufalým ztělesněním liberální elity, pro druhé obětí "rasistického davu". Ona sama odsuzuje své kritiky za to, že "recyklovali otřepané rasové stereotypy". Jako ukázka toho, jak kulturní války deformují politický úsudek a zatlačují lidi do kmenových koutů, je případ Claudine Gayové ukázkou č. 1.

Gayová, která se v červenci stala první černošskou rektorkou Harvardovy univerzity, byla nyní  donucena rezignovat, čímž vyvrcholil ostrý spor, jehož jádrem jsou tahanice o některé z nejpolarizovanějších otázek současnosti: rasismus, antisemitismus, plagiátorství, svoboda slova a rozmanitost.

 22102

Izrael skončil na severu Gazy. Vytvořil tam absolutní spoušť

8. 1. 2024

čas čtení 8 minut

Profesionální zpravodajství, jaké v českých televizích neuvidíte.


Moderátor, Channel 4 News, neděle 7. ledna 2024: Dobrý večer. První fáze je dokončena. Izrael hlásí vítězství nad Hamásem na severu Gazy, ale většina světa se dívá na rostoucí počet mrtvých civilistů a nebezpečí širší války.




Jak Izrael tvrdí, jeho vojenských cílů bylo na severu Gazy dosaženo. Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví tam oznamuje, že při izraelské invazi bylo zabito již téměř 23 000 Palestinců. Spojené státy dnes večer zdvojnásobí své úsilí, aby zabránily rozsáhlejší válce a přiměly Izrael, aby nějakým způsobem omezil zabíjení civilistů.

Po třech měsících invaze do Gazy Izrael prohlásil, že ukončil hlavní boje na severu země. Tvrdí, že zlikvidoval vojenskou infrastrukturu používanou Hamásem, který Velká Británie označuje za teroristickou organizaci. Na jihu, kde se tísní většina obyvatel, však boje nepolevují. Mezi oběťmi posledních izraelských úderů byli i dva novináři. Už jich zemřelo již více než 70. Od 7. října je v Jordánsku a Kataru americký ministr zahraničí Anthony Blinken, který má za úkol snížit počet civilních obětí a zastavit šíření války. Po týdnu atentátů, bombových útoků a pokračujících hrozeb pro lodní dopravu v regionu. Přijíždí znovu.

 19995

"Putinismus je víc než Putin. Je to plnohodnotná ideologie"

8. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Michail Suslov, profesor ruštiny na Univerzitě v Bratislavě, v nové knize Putinismus – ideologie postsovětského ruského režimu (Routledge, Kodaň 2024) tvrdí, že Putinova válka na Ukrajině představuje "konečné potvrzení", že jeho režim je ideologický. Kdyby tomu tak nebylo, jednání lídra Kremlu na Ukrajině by nedávalo smysl.

 18992

Ruští experti varují před obratem ekonomiky na východ

8. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

"Obrat na východ", zejména prudký nárůst obchodu s Čínou, na nějž jsou ruské úřady tak hrdé, je spojen s vážnými riziky. Role Číny v ruském zahraničním obchodu se stala tak velkou, že v případě narušení se již nenajde náhrada.

 20257

Americká armáda obnovuje výrobu houfnice M777

8. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

K 27. prosinci 2023 poslaly Spojené státy na Ukrajinu 198 houfnic ráže 155 mm. Více než polovinu těchto děl tvořila tažená děla M777. Kromě USA poskytly M777 Ukrajině také Kanada a Austrálie, upozorňuje Miguel Ortiz.

 20999

Od Húsiů po Hizballáh. Pohled na skupiny spojené s Íránem, které haraší zbraněmi na Blízkém východě

8. 1. 2024

čas čtení 9 minut

Rakety, střely s plochou dráhou letu a bezpilotní letouny zasáhly cíle po celém Blízkém východě, když se Spojené státy, Izrael a další střetly s militantními skupinami spojenými s Íránem – s útoky na životně důležitých námořních trasách v Rudém moři, podél izraelsko-libanonských hranic vyprázdněných prchajícími obyvateli a kolem přeplněných hlavních měst regionu a amerických vojenských zařízení, upozorňuje Ellen Knickmeyer.

13558