Severní Korea provádí vojenská cvičení poblíž jihokorejského pohraničního ostrova

8. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Severní Korea provádí cvičení s ostrou střelbou na svém západním pobřeží, uvedla v neděli tisková agentura Jonhap, což byl třetí den po sobě s vojenským cvičením poblíž sporné námořní hranice s jihem.

"Severní Korea provádí cvičení s ostrou střelbou na západním pobřeží," uvedla agentura Jonhap.

Severokorejská armáda provádí cvičení severně od jihokorejského frontového ostrova Jon-pchjong od 4:00," uvedla agentura s odvoláním na vojenský zdroj.

Na jih od Severní hraniční linie (NLL), která je de facto námořní hranicí ve Žlutém moři, nedopadly žádné severokorejské dělostřelecké granáty a nebyly hlášeny žádné oběti, dodala.

Obyvatelé jihokorejského pohraničního ostrova Jon-pchjong byli v neděli varováni, aby zůstali doma, řekli místní představitelé agentuře AFP, a to kvůli cvičení a případným jihokorejským protiopatřením.

"V současné době je slyšet severokorejská palba," stálo v textové zprávě zaslané všem obyvatelům v neděli odpoledne, jejíž podrobnosti agentuře AFP potvrdili místní úředníci.

"Vojáci na ostrově Jon-pchjongu v současné době reagují, ale obyvatelům se doporučuje, aby si dávali pozor na venkovní aktivity," uvádí se ve zprávě.

V pátek i v sobotu Severní Korea vedla dělostřeleckou palbou ve stejné oblasti - poblíž Jon-pchjongu a Bengnjeongu, dvou řídce osídlených ostrovů ležících jižně od de facto námořní hranice mezi oběma stranami.

V pátek bylo obyvatelům obou ostrovů nařízeno, aby se evakuovali do krytů, a trajekty byly pozastaveny během jedné z nejvážnějších vojenských eskalací na poloostrově od roku 2010, kdy Pchjongjang na jeden z ostrovů vypálil granáty.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1693

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2024