22383

Třesoucí se dítě. Tohle česká vláda podporuje. Nestydíte se?

4. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Izrael nadále útočí na území, které dříve označil za "bezpečnou oblast" na jihu pásma Gazy.

Toto video třesoucího se dítěte bylo natočeno dnes v noci po izraelském úderu na Rafáh uprostřed izraelských plánů na invazi do Rafáhu, což vyvolává obavy, že by v tomto přelidněném městě mohla být páchána strašlivá zvěrstva na vysídlených osobách.




 22380

Při izraelských úderech v noci na neděli v Gaze zahynuly desítky lidí

4. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je řízeno Hamásem, v neděli brzy ráno uvedlo, že přes noc bylo zabito nejméně 92 lidí,
zatímco skupina zvažuje návrh, který by zastavil válku s Izraelem na obléhaném palestinském území, informuje agentura AFP.

Mediální úřad Hamásu uvedl, že mezi údery patřilo i izraelské bombardování mateřské školy v Rafáhu, kde se ukrývali vysídlení lidé.

Mezinárodní zprostředkovatelé vyvíjejí plný tlak na uzavření navrhované dohody o příměří, která byla minulý týden dohodnuta v Paříži.

Vysoký představitel Hamásu v Libanonu Usáma Hamdan však v sobotu prohlásil, že v navrhovaném rámci chybí některé detaily.

Hamdan řekl, že Hamás potřebuje více času, aby "oznámil naše stanovisko", "založené na ... naší touze co nejrychleji ukončit agresi, kterou trpí náš lid".

heyro

3. 2. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:
(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 22374

Česká vláda tohle podporuje. Nestydíte se?

3. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

"Nemohl jsem se dostat ven, nemohl jsem se dostat ven!" Jedno z dětí, které dnes v noci přežilo masakr v Rafáhu. Počet obětí se zvýšil z 8 na 13 osob.

 

Více než 100 000 lidí v Gaze je buď mrtvých, zraněných, nebo pohřešovaných a považovaných za mrtvé.

    Odhaduje se, že 17 000 dětí je bez doprovodu nebo odloučeno od svých rodičů - 1 % z 1,7 milionu vysídlených obyvatel. #Gaza je dušena a svět jako by ztratil lidskost.

Podle odhadů UNICEF je v Gaze 17 000 dětí bez rodin nebo od nich bylo odloučeno.

Dále uvedl, že více než milion dětí v Gaze potřebuje psychologickou podporu.

Novinář se setkal s dítětem, které zachytil při jeho záchraně v důsledku izraelského útoku, při němž byla zabita jeho rodina v Gaze, píše: "Dva měsíce poté, co jsem zdokumentoval okamžik záchrany Marie Abdel Qader zpod trosek jejich domu, kde byl zabit její dědeček, babička, dva její sourozenci a další z jejich příbuzných, Maria rukama odstraňovala trosky, aby pomohla záchranným týmům při záchraně sebe sama!

Dnes je mé štěstí obrovské, protože Bůh mi určil, abych se s ní setkal, dokud je zdravá a v dobré pohodě."

Izraelská armáda zničila uprchlický tábor Al Bureij na západě Gazy.




 22375

Stovky mrtvých a zraněných v centrální části pásma Gazy, zatímco Palestinci se tísní v táborech a ve městě Rafáh

3. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Nové údery na jihu Gazy v době, kdy pokračují jednání o dvouměsíční přestávce v bojích


Izraelské síly v pátek a v sobotu brzy ráno zasáhly hustě obydlené oblasti ve střední a jižní části pásma Gazy a zabily nejméně 25 lidí.

Izraelské stíhačky zasáhly město Deir al-Balah v centrální části pásma Gazy a také město Rafáh na jihu. Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že přes noc bylo zabito nejméně 107 lidí a 165 jich bylo zraněno.

Podle Úřadu OSN pro humanitární záležitosti (Ocha) je drtivá většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy vysídlena, více než polovina obyvatel území se nyní tísní v provizorních táborech a v ulicích města Rafáh.

"Rafáh je nyní tlakovým hrncem zoufalství a my se obáváme, co bude dál," řekl mluvčí Ocha Jens Laerke.

 20116

Izrael prožívá brutální dospívání ve válce uvnitř i navenek

4. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Netanjahu si kvůli Gaze znepřátelil důležité spojence a potěšil ty, kteří doufají v kolaps jeho zem
ě

Všeobecně se předpokládá, že roztříštěná pravicová vládní koalice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nepřežije přijetí prodlouženého příměří v Gaze a dohody o propuštění rukojmích s Hamásem, jak ji minulý týden předběžně navrhli arabští zprostředkovatelé, píše Simon Tisdall.

Krajně pravicoví politici, jako například ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, vyhrožují, že raději rozbijí vládu, než aby po zvěrstvech ze 7. října připustili něco, co by podle nich bylo vítězstvím terorismu. Odpůrci vroucně doufají, že své hrozby uskuteční.

 22348

Krize na Blízkém východě: Izraelské útoky v "tlakovém hrnci" Rafáh si vyžádaly 14 mrtvých

3. 2. 2024

čas čtení 10 minut

- Spojené arabské emiráty věnovaly 5 milionů dolarů na podporu úsilí UNRWA v Gaze 

Spojené arabské emiráty (SAE) vyčlenily 5 milionů dolarů na podporu úsilí hlavní koordinátorky OSN pro palestinskou uprchlickou agenturu (UNRWA) Sigrid Kaagové při obnově pásma Gazy, informuje v sobotu agentura Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu WAM.

Hlavní dárci UNRWA  pozastavili financování poté, co se objevila obvinění, že čtyři  její zaměstnanci jsou podezřelí z účasti na útocích Hamásu v Izraeli ze 7. října.


- V sobotu časně ráno byly hlášeny smrtelné údery v přelidněném pohraničním městě Rafáh v Gaze, zatímco mezinárodní zprostředkovatelé připravovali nový pokus o uzavření předběžné dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem.

Agentura France-Presse uvádí, že od vypuknutí války uprchly na jih do Rafáhu statisíce vysídlených Palestinců, přičemž v bývalém městě s 200 000 obyvateli nyní žije více než polovina z více než dvoumilionové populace Gazy, uvedl v pátek zástupce Světové zdravotnické organizace.

Humanitární agentura OSN OCHA uvedla, že je hluboce znepokojena eskalací nepřátelských akcí v nedalekém Chán Júnisu, které v posledních dnech vytlačují stále více lidí na jih.

"Většina z nich žije v provizorních stavbách, stanech nebo pod širým nebem," uvedl v Ženevě mluvčí OCHA Jens Laerke.

    Rafáh je tlakový hrnec zoufalství a my se obáváme, co bude následovat.

Novinář agentury AFP ve městě slyšel v sobotu krátce po půlnoci silné výbuchy, ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem později oznámilo, že při dvou úderech zde zahynulo 14 lidí.

Celkem bylo podle ministerstva přes noc na celém území zabito více než 100 lidí.

 22083

Rusko obviňuje Ukrajinu: Vyvolala požár ve velké ropné rafinerii u Volgogradu

3. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Volgogradský gubernátor potvrdil, že v noci na sobotu k vypukl požár ve velké ruské ropné rafinerii v jihozápadní oblasti po útoku dronu z Ukrajiny


Ukrajina podniká útoky drony na Rusko již několik měsíců po téměř dvouleté ofenzívě Moskvy.

Gubernátor Andrej Bočarov uvedl na Telegramu:

    Protivzdušná obrana a elektronické rušení včera v noci odrazily útok dronů ve volgogradských okresech Kalačevskij a Zakanalje.

    Po pádu jednoho ze sestřelených dronů vznikl ve volgogradské rafinerii požár.

Dodal, že hasiči dostali požár pod kontrolu již v ranních hodinách.

Průmyslový gigant Lukoil, který rafinerii provozuje, na svých internetových stránkách uvádí, že je "největším výrobcem ropných produktů ve federálním jižním okruhu", který zahrnuje osm regionů jihozápadního Ruska.

Závod se nachází jižně od města Volgograd. Místní médium V1 zveřejnilo fotografie, které podle něj ukazují noční výbuch během útoku. Jeden z místních obyvatel řekl V1, že slyšel dva výbuchy.

 20778

Oškubat vše o vše

2. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Škubánci

Vláda politické změny záhy po své výhře nad největším nebezpečím v dějinách republiky okamžitě s ráznou verzí zavedla tradiční neoliberální politiku. S návratem ODS se navrátila politika Oškubej bližního svého, čím slabšího, tím lépe. Jak si neoliberální pravicoví hrdinové domluvili, tak i učinili. Škubají na všechny strany a zároveň škrtí všemi způsoby, až má republika i občan na kahánku. Tradiční kmotři a netradiční oligarchové škubou stát hlava nehlava, politici škubou chudé občany hlava nehlava, politici se mezi sebou škubou hlava nehlava, občané se škubou mezi sebou navzájem, také hlava nehlava. K tomu jim tutéž melodii hrají stále titíž ekonomové vyučení toutéž ideologií českého totálního neoliberalismu. Sice jim nic moc nefunguje, ale to není důvod cokoli v pevně nastoleném směru měnit. Vždy najdou nějakou novou starou radu, která už dozajista jistě tentokráte zabere.

 18993

Neuvěřitelné. Totalita v Británii a obecněji na Západě

2. 2. 2024

čas čtení 8 minut


Ve světě vybudovaném plutokraty jsou mocní chráněni, zatímco pomstychtivé zákony umlčují jejich kritiky

Ve Velké Británii i po celém světě jsou ti, kdo se postaví bohatým korporacím, pronásledováni a potlačováni stále vynalézavějšími tresty,
upozorňuje George Monbiot.

Proč je s pokojnými protestujícími zacházeno jako s teroristy, zatímco skuteční teroristé (zejména krajně pravicoví a zejména v USA) zůstávají často bez postihu ze strany zákona? Proč ve Spojeném království můžete nyní za "narušování veřejného pořádku" - nenásilnou občanskou neposlušnost - dostat potenciálně delší trest než za znásilnění nebo zabití? Proč jsou obyčejní zločinci předčasně propouštěni, aby se uvolnilo místo v přeplněných věznicích, jen aby se toto místo znovu zaplnilo politickými vězni: lidmi, kteří se snaží pokojně bránit obyvatelnou planetu?

 22369

Greta Thunbergová osvobozena u londýnského soudu

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

BREAKING: Climate activist Greta Thunberg has been acquitted of a public order offence.The judge ruled the police had attempted to impose unlawful conditions.https://t.co/mY9IFzbWty📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/GxEJwpI4QZ

— Sky News (@SkyNews) February 2, 2024

Obvinění Grety Thunbergové z porušování veřejného pořádku bylo u soudu zamítnuto, protože se policie pokusila stanovit "nezákonné" podmínky protestu proti znečišťování životního prostředí, rozhodl soudce Jednadvacetiletá Thunbergová  byla zatčena 17. října během demonstrace poblíž hotelu InterContinental v londýnské čtvrti Mayfair, když se v něm sešli vedoucí pracovníci ropného průmyslu na konferenci.

Seznam jmen dětí, které zabili v Gaze Izraelci

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

Trvá to 34 vteřin rychlého rolování, než dojdeme k dětem ve věku jednoho roku, 52 vteřin, než dojdeme k dvouletým zabitým děte, 1.20, než dojdeme k tříletým dětem. A tak dále. Toto jsou jen jména, která jsou známá.


Hořící budova je Evropské středozemské středisko pro lidská práva:



Smrtící kombinace války a sucha způsobila, že v Etiopii hrozí hladomor milionům lidí

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta


Už je zpustošená válkou. Nyní je etiopský region Tigray na pokraji hladomoru - nejméně dvěma milionům lidí hrozí hladomor a smrt. Starší lidé a mezinárodní humanitární organizace přirovnávají krizi k polovině 80. let minulého století - kdy válka a sucho způsobily hladomor, který v této východoafrické zemi zabil až milion lidí. 

Vláda v Addis Abebě popírá, že by hladomor hrozil, a tvrdí, že se snaží poskytnout pomoc. V Tigraji však již nejméně dvanáct okresů sužuje velké sucho.

V reportáži hovoří obyvatelé  Abergele, jedné z nejhůře postižených oblastí, kde lidé bojují o přežití.
 

 22356

Izraelské síly rozšíří kampaň do Rafáhu, říká ministr obrany. Je tam obrovské množství civilistů

2. 2. 2024

čas čtení 24 minut


- Podle nejnovějších  údajů ministerstva zdravotnictví Gazy ze čtvrtka bylo od 7. října při izraelském útoku na Gazu zabito nejméně 27 019 Palestinců a 66 139 jich bylo zraněno. Ve svém prohlášení ministerstvo uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 118 Palestinců a 190 jich bylo zraněno. Záběry z pásma Gazy v pátek  ukazují, že izraelské bombardování pokračuje.

- Izraelské síly budou pokračovat ve vojenské kampani v Gaze až k Rafáhu, uvedl izraelský ministr obrany Yoav Gallant, a to navzdory obrovskému počtu palestinských civilistů. V příspěvku na Twitteru Gallant uvedl:

    Brigáda Chán Júnis organizace Hamás je rozpuštěna, dokončíme tamní misi a budeme pokračovat do Rafáhu.

    Velký tlak, který naše síly vyvíjejí na cíle Hamásu, nás přibližuje k návratu unesených více než cokoli jiného [co můžeme udělat].

    Budeme pokračovat až do konce, jiná cesta neexistuje.

Izraelské síly neustále rozšiřují své tažení na jih do oblastí, kde předtím Palestincům nařídily, aby utekli do bezpečí, a zabily mnoho civilistů, většinou žen a dětí.

Rafáh je nejjižnějším městem v Gaze a civilisté nemají kam jít dále na jih, protože Izrael a Egypt jim nedovolí území opustit.


Rozhovor Britských listů 644. České dráhy jako milenka, ne jako manželka

1. 2. 2024

čas čtení 17 minut



Věděli jste, že podle analýzy Evropské unie je Česká republika ze 27 členských zemí v situaci žen na pětadvacátém nejhorším místě? A že místo devadesáti lůžek jako útočiště pro ženy prchající před domácím násilím bych jich měla mít 1200? O těchto a dalších aspektech života žen v České republice hovoří Bohumil Kartous s Johanou Nejedlovou z organizace Consent.

Kompletní transkript tohoto rozhovoru viz níže:

31842

Smlouva platí dva roky, ale problémy s dolem Turów nezmizely. Místní žádají, aby vláda začala opět jednat

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto (c) Greenpeace/Fridays for Future - Petr Zewlakk Vrabec(c) Greenpeace/Fridays for Future - Petr Zewlakk Vrabec

Tisková zpráva Sousedského spolku Uhelná, Greenpeace ČR a Fridays for Future 


Již dva roky uplynuly od podpisu česko-polské dohody o uhelném dole Turów a situace v pohraničí se kvůli negativním vlivům těžby uhlí stále zhoršuje. Klimatické hnutí Fridays for Future společně s ekologickou organizací Greenpeace a místním Sousedským spolkem Uhelná upozornilo na toto výročí happeningem “Už dva roky špatné kroky” před Kramářovou vilou v Praze. Požadují, aby česká vláda znovu zasedla ke stolu s novou polskou vládou, a zajistila dodržování zákonů a ochranu českých podzemních vod.

 17215

Selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. Dopis šéfredaktorovi ČRo Plus Josefu Pazderkovi

2. 2. 2024 / Josef Švéda

čas čtení 8 minut

Vážený pane šéfredaktore,

rád bych Vás oslovil s podnětem na prozkoumání možného selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

Dne 16. ledna 2024 byl v rámci pořadu Osobnost Plus na stanici ČRo Plus odvysílán rozhovor s Danielem Kaiserem ze serveru Echo24, který se mimo jiné týkal otázek změn klimatu a Zelené dohody pro Evropu. Dle mého názoru byl tento rozhovor neobjektivní, zazněly zde nepravdivé výroky, které měly povahu dezinformace. Moderátorka pořadu podle mě selhala, když Kaiserova realitě neodpovídající tvrzení o změně klimatu neuváděla na pravou míru.

 17215

Odpověď šéfredaktora ČRo Plus na stížnost Josefa Švédy ohledně Barbory Tachecí

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Datum: 30. 1. 2024 14:32:19

Předmět: RE: Selhání moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí

Vážený pane Švédo,

děkuji za váš email i podnět k prošetření výkonu moderátorky pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí v rozhovoru s komentátorem Danielem Kaiserem 16. ledna 2024.

https://plus.rozhlas.cz/fiala-se-mel-green-dealu-aktivne-branit-tvrdi-novinar-kaiser-z-echo24-9154441

Registruji také váš podnět na možné porušení Kodexu Českého rozhlasu Radě ČRo. Předně chci poděkovat za pozornost, kterou vysílání ČRo Plus věnujete a také vysokým nárokům, které na nás máte. Ani já nemám co skrývat, takže i moji odpověď považujte za komunikaci veřejnou.


 19252

Chce-li vláda 4 bloky, vzkaz pro EDF je jasný: jděte od toho

2. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Výmluvnou shodou okolností jsme se ve středu dozvěděli, že americký Westinghouse vypadl ze soutěže o stavbu jaderné elektrárny v České republice, a zároveň ve čtvrtek ráno nám bylo sděleno, že tolik očekávaný a v médiích propagovaný systém elektronické přihlášky na střední školy nebylo možno spustit v době, kdy spuštěn být měl.

 20706

ČR se opět globálně diskredituje. Na léta

1. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Haaretz zjistil, že izraelská armáda volně vypaluje opuštěné palestinské domy:

V severní Gaze bylo objeveno v odpadcích ve škole v severní Gaze třicet rozkládajících se mrtvol Palestinců se svázanýma rukama a se zavázanýma očima:


Izraelci v nemocnici zastřelili ochrnutého pacienta. Izrael věznil dvaaosmdesátiletou ženu s Alzheimerovou nemocí jako "nezákonného bojovníka":


 22367

Jak příspěvek televizní loutky na Twitteru přiměl 200 milionů Američanů, aby tento týden odhalili svou duševní krizi

2. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Reagoval dokonce i prezident Joe Biden. Byl to jeden z těch historických okamžiků, které nikdo nemohl předvídat. Příspěvek, který se dotkl srdcí více než 200 milionů lidí, většinou Američanů, kteří vyrůstali s loutkovou postavičkou Elma z pořadu Sezamová ulice americké veřejnoprávní televize (PBS). Od filmových hvězd až po prostý lid z celé země vyvolala jednoduchá a nenáročná otázka emocionální bouři v celém národě.

Gruzínský soud uvěznil za hanobení Stalina aktivistku, která inkoustem polila ikonu Stalina v katedrále v Tbilisi

2. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Městský soud v Tbilisi odsoudil aktivistku Natu Feradzeovou k 5denní správní vazbě. Soudce Nino Ščerbakov se tak rozhodl proto, že aktivistka polila barvou ikonu Matrony Muscovelli v katedrále Nejsvětější Trojice.

Informaci o ikoně, na které je vyobrazen sovětský diktátor Josif Stalin, rozšířil na Facebooku děkan Ilia Chigladze na začátku ledna.

Kněz katedrály Nejsvětější Trojice Archimandrita Iovane Mchedlishvili 7. ledna řekl, že ikona Matrony Muscoveli, na které byl vyobrazen i Josif Stalin, byla v katedrále Nejsvětější Trojice několik měsíců a do té doby jí nikdo nevěnoval pozornost.

Irma Inašvili, vůdkyně proruské strany „Aliance patriotů“, na facebookovém videu potvrdila, že ikonu ruského světce, na které  je vyobrazen sovětský diktátor Josif Stalin, darovala katedrále Nejsvětější Trojice právě ona.

Zdroj v gruzínštině ZDE

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22363

Je Gaza izraelskými Lidicemi? A jak chtějí být Češi izraelštější než Izraelci...

1. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 
Překvapil mě kontrast nejen mezi mediálním pokrytím izraelského pokusu o vyhlazení Gazy a genocidním vražděním tisíců dětí, ale i širokou podporou, kterou lze nalézt mezi českými občany ze všech stran politického spektra oproti tomu, co najdeme po celém světě. Na rozdíl od ostatního světa, včetně samotného Izraele a jeho nejvěrnějšího spojence, USA, se zdá, že Češi jsou slepě jednostranní.

 21014

Joe Biden bezprecedentně vydal sankce proti Izraelcům, páchajícím zločiny proti Palestincům na Západním břehu Jordánu

1. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Americké ministerstvo zahraničí identifikovalo izraelské občany, které postihlo americkými sankcemi,  Netanjahu je odmítl jako "zbytečné" 

Izraelský premiér kritizoval "výjimečná" opatření oznámená Joem Bidenem uprostřed násilností na Západním břehu Jordánu

Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo jména čtyř izraelských občanů, na které se podle nového Bidenova nařízení. vztahují americké sankce: 

    David Chai Chasdai

    Einan Tanjil

    Šalom Zicherman

    Yinon Levi

Podle ministerstva zahraničí Chasdai "inicioval a vedl výtržnosti, při nichž zapaloval vozidla a budovy, napadal palestinské civilisty a působil škody na majetku v Huwaře, což mělo za následek smrt palestinského civilisty".

Ministerstvo obviňuje Tanjila z účasti na napadení "palestinských zemědělců a izraelských aktivistů, na které zaútočil kameny a holemi, což mělo za následek zranění, která si vyžádala lékařské ošetření".

Zicherman byl na videozáznamu zachycen, jak napadá "izraelské aktivisty a jejich vozidla na Západním břehu Jordánu, blokuje je na ulici a pokouší se rozbít okna projíždějících vozidel s aktivisty uvnitř", uvádí se v prohlášení. "Nejméně dva aktivisty zahnal do kouta a oba zranil".

Levi "vedl skupinu osadníků, kteří se zapojili do akcí vytvářejících na Západním břehu atmosféru strachu. Pravidelně vedl skupiny osadníků z výjezdní základny Meitarim Farm, které napadaly palestinské a beduínské civilisty, vyhrožovaly jim dalším násilím, pokud neopustí své domovy, vypalovaly jejich pole a ničily jejich majetek. Levi a další osadníci z farmy Meitarim opakovaně zaútočili na více komunit na Západním břehu Jordánu."

Nový příkaz dává americkému ministerstvu financí pravomoc uvalit finanční sankce na osadníky zapojené do násilností, ale není určen pro občany USA. Značná část osadníků na Západním břehu má americké občanství a podle amerických zákonů by jim bylo zakázáno obchodovat se sankcionovanými osobami. Američtí občané však způsobují nárůst násilí spojeného s osadníky na Západním břehu Jordánu.



Proč protestují zemědělci v řadě zemí EU?

2. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Zemědělci tvrdí, že rostoucí náklady, malé marže a klimatická politika ohrožují jejich živobytí
 
Stovky traktorů ve čtvrtek zahltily centrum Bruselu a rozzlobení zemědělci zasypali Evropský parlament vejci. Ačkoli zemědělství nebylo na programu jednání politiků v  EU, politici mohou zjistit, že tyto stížnost budou ignorovat jen na vlastní nebezpečí.

Co stojí za protesty zemědělců, které již několik měsíců zmítají Evropou? - v zemích, jako je Řecko, Německo, Portugalsko, Polsko a Francie, kde vládu tento týden zaskočila blokáda dálnice u Paříže.



 19506

Přehnal to už Orbán v EU?

2. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Krajně pravicový a populistický maďarský vůdce, který byl premiérem v letech 1998 až 2002 a znovu od roku 2010, se už léta snaží v mezinárodní politice vyniknout, píše Lily Bayer. Pěstoval vztahy s autokraty po celém světě, financoval projekty v zahraničí a opakovaně využíval právo Budapešti vetovat významná rozhodnutí EU jako vyjednávacího trumfu.

Na domácí půdě zdůrazňoval boje maďarské vlády s Bruselem - někdy se zdálo, že si konflikty dokonce vymýšlí - a sám sebe prezentoval jako vůdčí sílu na evropské scéně.

 16492

Dobré zprávy z Tchaj-wanu

2. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Mezinárodní média přetékají prohlášeními, že Západ je v úpadku. Instituce, které od 2. světové války tvořily základ mezinárodního řádu založeného na pravidlech, jsou na pokraji kolapsu, varují nás, a zásady, na nichž jsou založeny naše otevřené společnosti, byly narušeny, píše Ana Palacio.

 20235

Zatímco akcie se propadají a trh s nemovitostmi se hroutí, Číňané skupují zlato

2. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Propad čínského akciového trhu poslal investory, domácnosti a centrální banky na flám drahých kovů, uvedly Financial Times. Investice do zlatých cihel a mincí v Číně vzrostly v roce 2023 o 28 % na 280 tun, uvedla Světová rada pro zlato. Úprk k bezpečnému aktivu ukazuje na nejistotu ohledně finančního zdraví Číny, upozorňuje Aruni Soni.

 18792

NATO obviňuje Rusko z rušení signálu GPS v Evropě

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Rusko může stát za sílícím rušením satelitních signálů používaných leteckými společnostmi, chytrými telefony a zbraňovými systémy ve východní Evropě, řekl agentuře Bloomberg velitel estonských obranných sil Martin Herem.

 22365

Smát se s anděly z mariánského sloupu

1. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Na začátku ledna přibyla na mariánský sloup na pražském Staroměstském náměstí trojice andělů. Celkem budou nakonec čtyři, každý symbolem jedné z kardinálních ctností: moudrosti, statečnosti, spravedlnosti a mírnosti, které porážejí síly temnot. 

Těžko v bojovných andělech, kteří pomocí různých chladných zbraní masakrují diabolický bestiář, nevidět vítěznou rekatolizaci. 

Teologické motivy se v době umístění sloupy v 17. století prolínaly s politicko-konfesijními a ozvěny těchto původních motivací se vracely v diskuzích, jež se vedly v průběhu snahy o navrácení sloupu (lépe řečeno jeho repliky) zpátky na místo, odkud byl 3. listopadu 1918 stržen. 

Až v srpnu, po osazení i čtvrtého anděla, sloup jako celek požehná pražský arcibiskup a konzervativní katolíci to patrně budou vnímat jako konečné vítězství v kulturní válce o podobu Staroměstského náměstí.

31839

Neuvěřitelná exhibice organizovaná populisty v poslanecké sněmovně

Rasismus. Homofobie. Misogynie.

1. 2. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Já budu dneska docela hnusnej, smím? Jsem naprosto přesvědčený, že konání, která se porůznu maskují za "konzervativní", nebo případně ještě lépe za "vlastenecké" postoje, mají svou hlavní, hlubinnou příčinu ve výše uvedených třech slovech. Zkusme si to říci na rovinu. Lidé ve vysokém procentu JSOU rasisté. Vědí, že se to nesmí a nemá říkat, tak to neříkají, ve skutečnosti jimi jsou. Hledí shora na jiná etnika a lidi jiných původů, čím větší je "rozdíl odstínů", s tím větším despektem, s tím nižším míněním, nevraživostí, opovržením a podobně. Docela masový odpor k migraci z jižních směrů není postaven na racionálních a prokázaných důvodech a argumentech (hrozící reálné nebezpečí atd), ale na tvrdém rasismu.

30050

Je takřka nemožné, aby byl stát tak hloupý

Jak se české banky vyhnuly windfall tax

1. 2. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Ha! Krása střídá nádheru, píše investor, lokální politik a publicista Jiří Hlavenka o tom, jak se české banky vyhnuly povinnosti platit windfall tax zavedené státem ve snaze narovnat nerovnoměrnou ekonomickou zátěž pandemie a ekonomické krize.

Pamatujete na windfall tax, která měla dopadnout na ty obří korporace, na které "napršely peníze shora" v době rozkolísané ekonomiky (covid, inflace atd)?

Peníze napršely, daň nedopadla, protože byla vypsána předem, nikoli zadem a firmy samozřejmě vymyslely jak se jí vyhnout.

Banky to udělaly velmi vykutáleně: za mimořádné zisky nakoupily státní dluhopisy. Moneta (na windfall tax neodvedla vůbec nic) má státní dluhopisy za 90 miliard. I ostatní banky nakupovaly státní dluhopisy. 

A jak to celé funguje? Zisk ze státních dluhopisů se totiž NE-DA-NÍ, a konstrukce windfall tax na tyto peníze nedopadá.

A pak po pohádce o Alibabovi a 40 loupežnících mně ještě řekněte tu, že si tohle při definování windfall daně naši úředníci a politici zodpovědní za finance "neuvědomili".

Bankovní trik je popsán v článku na serveru Dluhopisář, pasáž věnovaná windfall tax je až na konci.

 19506

EU schválila balík 50 miliard eur pro Ukrajinu, Viktor Orbán ustoupil tlaku

1. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Maďarský premiér, který vyhrožoval, že financování zablokuje, po jedenáctihodinovém jednání ustoupil


Pevný a jednotný postoj členských států EU přesvědčil Viktora Orbána, aby ukončil své "vydírání" a podpořil finanční balík ve výši 50 miliard eur pro Ukrajinu, uvedli evropští premiéři.

Maďarský premiér, který od prosince vyhrožoval, že finanční prostředky zablokuje, provedl po šesti týdnech šarvátek jeden z nejrychlejších obratů, jaký byl na summitu politiků z EU  k vidění.

 22356

Lékaři bez hranic: Rodit ve stanech a bez lékařské pomoci. Osud těhotných žen v Pásmu Gazy

1. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Začaly jí porodní bolesti. Vyhledala proto nejbližší nemocnici, kde ji ale odmítli. Všechny porodní sály byly plné. Její jméno je Maha*. V chladném zimním počasí se vrátila do svého provizorního stanu, jednoho z mnoha v táborech pro vnitřně vysídlené osoby v Rafáhu, města na jihu Gazy. Svého zesnulého syna nakonec porodila na veřejných toaletách.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina provedla raketový útok na cíle na Krymu, EU jedná o Orbánovi

1. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Velitel ukrajinského letectva prohlásil, že útok na letiště Balbek byl "očistou Krymu od ruské přítomnosti"

- Ukrajina údajně provedla těžké raketové údery na vojenské cíle na Krymu, včetně letiště Balbek, které používají okupační ruské síly, s možnými ztrátami ruských letadel a personálu. Ukrajinské tiskové agentury s odvoláním na vojenské zdroje uvedly, že při středečních útocích byly použity rakety Skalp a Storm Shadow.

    Velitel ukrajinského letectva generál Mykola Oleščuk útok na Balbek přiznal, sdílel na internetu video s výbuchem a označil jej za "očistu Krymu od ruské přítomnosti". Již dříve byl zasažen ruský vojenský radar v rámci zjevné přípravy na útoky na Krym.


- Čtyři zranění při ruském raketovém útoku na ukrajinské zdravotnické zařízení, sděluje ministerstvo

Ukrajina ve čtvrtek oznámila, že čtyři lidé byli zraněni při ruském raketovém útoku na zdravotnické zařízení ve východní Charkovské oblasti, která je v poslední době nepřetržitě ostřelována.

Podle agentury Agence France-Presse (AFP) Kyjev rovněž uvedl, že ruské síly v noci na čtvrtek vypustily na Ukrajinu čtyři bezpilotní letouny a že systémy protivzdušné obrany dva z nich nad Charkovem sestřelily.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že cílem raketového útoku ve středu pozdě večer byla vesnice poblíž Kupjanska, frontového města, které se ruské síly snaží dobýt. "Byla poškozena fasáda dvoupatrové budovy zdravotnického zařízení, okna a střecha," uvedlo v prohlášení s tím, že čtyři lidé byli zraněni a 38 osob bylo evakuováno.

Ruské ministerstvo obrany mezitím uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila přes noc nad ruským územím 11 ukrajinských dronů. "Dnes v noci byl zmařen pokus kyjevského režimu spáchat teroristický útok pomocí leteckých dronů na objekty na ruském území," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

"Protivzdušná obrana zachytila a zničila drony nad oblastmi Belgorod (čtyři drony) a Kursk (jeden dron)," dodalo. Kolem 03.30 (GMT) byly podle prohlášení sestřeleny další čtyři drony nad Belgorodskou oblastí a dva nad Voroněžskou oblastí.

 22356

Krize na Blízkém východě: Další mrtví a ranění civilisté v Gaze

1. 2. 2024

čas čtení 6 minut


- Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že při posledních izraelských útocích na Gazu "zahynuly desítky palestinských civilistů a další byli zraněni".


Píše: "Několik lidí bylo zabito a desítky byly zraněny při izraelském raketovém a dělostřeleckém ostřelování a střelbě v západní oblasti města Gazy. Sanitky se k nim nemohly dostat, aby je převezly do nemocnice al-Šifa."

Dále se v něm uvádí, že: "Izraelské dělostřelectvo pokračuje v ostřelování čtvrti al-Amal a okolí Palestinské společnosti Červeného půlměsíce západně od města Chán Júnis v jižní části pásma Gazy již jedenáctý den v řadě."

- Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (Ocha) vydal poslední aktualizované informace o válce mezi Izraelem a Gazou.

Upozornil na intenzivní boje probíhající v Chán Júnisu a uvedl:

    V Chán Júnisu byly boje obzvláště intenzivní, těžké boje byly hlášeny v blízkosti nemocnic Násir a al-Amal a objevily se zprávy o útěku Palestinců do jižního města Rafáh, které je již přeplněné, přestože zde není bezpečno.

Zpráva rovněž uvádí, že pozemní operace a boje mezi izraelskými silami a palestinskými ozbrojenými skupinami byly hlášeny na většině území Gazy.

Izraelská armáda podle agentury Reuters uvedla, že její vojáci během uplynulého dne v bojích po celém pásmu Gazy zabili "desítky teroristů".


 16451

Zuckerberg při slyšení v Senátu rodičům obětí sociálních médií: "Je mi líto všeho, čím jste prošli"

1. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Generální ředitelé společností Meta, X, TikTok, Snap a Discord byli vyslýcháni v Kongresu kvůli údajnému poškozování dětských uživatelů na jejich platformách

 

V ohromujícím okamžiku během slyšení v Kongresu kvůli poškozování dětí na internetu se generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg na půdě Senátu obrátil na rodiče obětí a omluvil se jim


"Je mi líto všeho, čím jste si všichni prošli," řekl Zuckerberg, zatímco rodiče drželi v rukou fotografie svých dětí, které zemřely po sexuálním zneužívání nebo týrání prostřednictvím sociálních médií. "Nikdo by  neměl projít tím, čím si prošly vaše rodiny, a proto tolik investujeme a budeme i nadále vyvíjet úsilí v rámci celého odvětví, abychom zajistili, že si nikdo nebude muset projít tím, čím musely projít vaše rodiny."

 22356

Lékaři bez hranic: Gaza: Nemocnice Šífa stále stojí, funguje ale jen stěží

1. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


• Na místo se 22. ledna 2024 vypravila s konvojem Organizace spojených národů (OSN) také vedoucí zdravotnických aktivit Lékařů bez hranic, Aurélie Godard.

• Kvůli bezpečnosti museli Lékaři bez hranic opustit nemocnici Šífa už v listopadu 2023. Na místě zůstali jen dva z jejich zaměstnanců, se kterými bylo téměř nemožné se spojit. Aurélie Godard je první zástupkyní organizace, která nemocnici od té doby navštívila.

 20720

Chlapci a muži z generace Z častěji než starší Britové zastávají názor, že feminismus je škodlivý, vyplývá z nového průzkumu

1. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Pětina britských mužů ve věku 16-29 let se dívá příznivě na Andrewa Tatea

 
Chlapci a muži z generace Z jsou častěji než starší generace  přesvědčeni, že feminismus spíše škodí než prospívá, vyplývá z průzkumu, který ukazuje "reálné riziko roztržky mezi touto nastupující generací".

Každý čtvrtý britský muž ve věku 16 až 29 let věří, že je těžší být mužem než ženou, a pětina z nich nyní příznivě pohlíží na influencera sociálních médií Andrewa Tatea, ukázal průzkum mezi více než 3 600 lidmi.

 19422

Soudkyně rozhodla, že 56 miliard dolarů odměny, který Elon Musk dostává od Tesly, je příliš mnoho.

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Soudkyně rozhodla, že jeho plat - šestkrát vyšší než souhrnný plat 200 nejlépe placených manažerů v roce 2021 - byl stanoven nevhodně

 

Soudkyně v Delaware v úterý rozhodl ve prospěch investorů, kteří napadli platový balík miliardáře Elona Muska ve výši 56 miliard dolarů  od společnosti Tesla jako nepřiměřeně vysoký, vyplývá ze soudního spisu. Soudkyně shledala, že Muskovy odměny byly nevhodně stanoveny představenstvem výrobce elektromobilů, a balík zrušil. Pokud rozhodnutí přežije případné odvolání, bude muset představenstvo Tesly přijít s novým balíkem odměn pro Muska.
 

 16879

USA poprvé po 15 letech rozmístí jaderné zbraně v Británii

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Spojené státy se uprostřed zvýšené hrozby ze strany Ruska rozhodly vrátit jaderné zbraně do Velké Británie, uvádějí dokumenty Pentagonu. Nálože budou poprvé od roku 2008 rozmístěny na letecké základně Lakenheath v Suffolku. Jejich síla bude třikrát vyšší než síla bomby svržené na Hirošimu v roce 1945.

 22362

Izraelské speciální jednotky převlečené za lékaře zabily v nemocnici na Západním břehu Jordánu tři muže: Jeden byl ochrnutý

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut


Izraelští protiterorističtí důstojníci vstoupili do nemocnice Ibn Sina v Dženinu v lékařských úborech a ženských šatech

 
Izraelské síly převlečené do lékařských úborů a ženských šatů zabily při tajné operaci v nemocnici v okupovaném městě Dženin na Západním břehu Jordánu tři muže, které označily za militanty.

Protiteroristická jednotka pohraniční policie a jednotka vnitřních bezpečnostních sil, známá jako Šin Bet, vstoupily v úterý brzy ráno do nemocnice Ibn Sina na okraji městského uprchlického tábora, ukázaly kamerové záznamy z následků operace.

 22360

Izraelské zpravodajské služby publikovaly podrobnosti o vazbách pracovníků agentury OSN na útok ze 7. října

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Asi 10 % z 12 000 zaměstnanců palestinské humanitární agentury v Gaze má vazby na militanty, tvrdí Carrie Keller-Lynn a David Luhnow. Palestinské zdroje upozorňují, že Carrie Keller-Lynn je činitelkou izraelské armády, a není tedy nezávislý zdroj. Zdrojem těchto údajných informací je izraelská rozvědka a izraelská armáda.

 18211

Krize na Blízkém východě: Koordinátorka OSN pro pomoc v Gaze varovala, že nic nemůže "nahradit" palestinskou agenturu OSN pro uprchlíky UNRWA

31. 1. 2024

čas čtení 12 minut

- OSN ani Evropská unie ani její jednotlivé členské státy nedostaly žádné důkazy od Izraele, že by pracovníci UNRWA byli součástí Hamásu. Evropské státy suspendovaly financování UNRWA jen na základě novinových zpráv:





"Neexistuje způsob, jak by jakákoli organizace mohla nahradit obrovskou kapacitu, strukturu UNRWA - její schopnosti a znalosti obyvatelstva v Gaze," uvedla koordinátorka pomoci Sigrid Kaagová.

Několik zemí, včetně USA, Velké Británie, Německa a Austrálie, pozastavilo financování UNRWA poté, co byli někteří zaměstnanci údajně zapleteni do útoků Hamásu na Izrael.

UNRWA tvrdí, že v souvislosti s obviněním Izraele, že se 12 jejích zaměstnanců podílelo na útocích Hamásu, jednala neprodleně, a dodává, že snížení financování by se dotklo i obyčejných Palestinců.

- Generální tajemník OSN António Guterres se v úterý v New Yorku více než dvě hodiny setkával s desítkami dárců UNRWA, aby s nimi projednal opatření přijímaná v reakci na obvinění Izraele, že se někteří zaměstnanci agentury podíleli na útoku ozbrojenců Hamásu ze 7. října
.

Tisková agentura Reuters uvedla, že několik velvyslanců označilo setkání za konstruktivní.

Guterres apeloval na země, které pozastavily financování agentury OSN pro palestinské uprchlíky, aby to znovu zvážily, a na "další země, včetně těch v regionu, aby se také přidaly," řekl novinářům po jednání palestinský vyslanec OSN Rijád Mansúr.

Čínský velvyslanec v OSN Zhang Jun uvedl, že Guterres dárcům sdělil informace o jednotlivých obviněních vznesených proti pracovníkům UNRWA.

"Nacházíme se ve velmi kritické chvíli při zvládání humanitární katastrofy v Gaze a válka stále pokračuje... neměli bychom dovolit, aby tyto jednotlivé případy rozmělnily naši pozornost při snaze o příměří," řekl Čang novinářům.

Obvinění se dostala na veřejnost v pátek, kdy UNRWA oznámila, že propustila některé zaměstnance poté, co Izrael poskytl agentuře informace. Guterres v neděli uvedl, že z 12 zapletených osob bylo devět propuštěno, jedna je mrtvá a totožnost zbývajících dvou se objasňuje.

Spojené státy - největší dárce UNRWA - spolu s řadou dalších zemí dočasně pozastavily své financování.

Americký velvyslanec při OSN již dříve v úterý uvedl, že UNRWA musí provést "zásadní změny", než Washington financování obnoví.

- WHO kritizuje "vážný nedostatek" léků, pohonných hmot a potravin v Násirově nemocnici


Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), uvedl, že nemocnice Nasser v jižní Gaze funguje jen "minimálně" a potýká se s nedostatkem hlavních zdrojů.

Nemocnice - největší zbývající zdravotnické zařízení v Gaze - se nachází v jižním městě Chán Júnis, které je pod trvalým útokem izraelských sil.

Ačkoli WHO uvádí, že v pondělí byla schopna dodat některé zdravotnické potřeby, stále chybí "specializovaní lékaři", "léky, kyslík, potraviny, palivo" a "způsoby likvidace pevného odpadu".

Snahy o dodání potravin do nemocnice se zpozdily, uvedl Tedros.

    Dnes kvůli zpoždění kolem kontrolního stanoviště odvezly dovážené potraviny davy lidí a opět se nedostaly k Násirovi. To podtrhuje naprosté zoufalství lidí v Gaze, kteří žijí v pekelných podmínkách, včetně krutého hladu. Nadále se snažíme získat povolení k dodávkám paliva do nemocnice.
ike

 22160

Izraelský parlament odhlasoval vyloučení poslance za podporu jihoafrické žaloby proti Izraeli u Mezinárodního soudního dvoru

31. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Sněmovní výbor Knesetu v úterý odhlasoval vyloučení poslance parlamentu za stranu Hadaš Ofera Cassifa na základě jeho veřejné podpory žaloby Jihoafrické republiky podané k Mezinárodnímu soudnímu dvoru a obviňující Izrael z genocidy.

30. ledna 2024, doporučil sněmovní výbor Knesetu (izraelského parlamentu) většinou hlasů 14:2 vyloučení poslance Knesetu  Ofera Cassifa ze zákonodárného sboru. Toto rozhodnutí představuje první případ takového hlasování o vyloučení poslance. Plénum Knesetu nyní provede hlasování, a aby bylo vyloučení poslance Cassifa schváleno, musí pro něj hlasovat minimálně 90 ze 120 poslanců. Návrh na vyloučení  Cassifa z izraelského Knesetu vychází především z jeho veřejné podpory jihoafrické žaloby obviňující Izrael z genocidy Palestinců v Gaze u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, což podle parlamentního výboru představuje "podporu ozbrojeného boje proti státu Izrael".

Zdroj v angličtině ZDE

 

 18211

Naléhavost humanitární pomoci pro takřka 11 milionů vysídlených Súdánců

31. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Podle nových údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je nyní v důsledku konfliktů v Súdánu vysídleno ohromujících 10,7 milionu lidí, z toho devět milionů uvnitř země. Organizace vyzývá ke společnému mezinárodnímu úsilí s cílem urychleně zintenzivnit humanitární pomoc při největším vysídlení na světě.

 22079

Nejvyšší ukrajinský generál odmítl Zelenského žádost, aby odstoupil z funkce

31. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Konflikt mezi prezidentem a populárním vojenským velitelem Valerijem Zálužným zavinily osobnostní střety
 

Volodymyr Zelenskyj v pondělí požádal svého nejvyššího vojenského velitele Valerije Zálužného, aby odstoupil, ale populární generál to odmítl, což vyvolalo spekulace, že bude místo toho odvolán.

Napětí mezi oběma činiteli v souvislosti s neúspěchem letní ukrajinské protiofenzívy doutnalo již několik týdnů, ale přesto byl návrh, že by Zálužnyj mohl být donucen k odchodu, pro mnohé šokem.



 19468

Francouzský návrh na zavedení "zaručené svobody" potratů zaznamenal velké vítězství v dolní komoře parlamentu

31. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Změnu ústavy může čekat boj v Senátu poté, co národní shromáždění schválilo opatření 493 hlasy proti 30 hlasům



Dolní komora francouzského parlamentu drtivou většinou schválila opatření, které má do ústavy zapsat potraty jako "zaručenou svobodu", což je slib, který loni učinil prezident Emmanuel Macron.

Kontroverzní plán však nyní putuje do horní komory Senátu, kde narazí na odpor konzervativních Republikánů a krajně pravicového Národního shromáždění.

 20988

Za íránskou velkou strategií stojí chaos

31. 1. 2024

čas čtení 11 minut

Reportáže z Izraele na konci loňského roku ve mně vyvolaly různé emoce, v neposlední řadě neustálý pocit mírné klaustrofobie. Ani kvůli raketám Hamásu, které mě postupně donutily schovat se do protileteckých krytů, ani kvůli kolosální izraelské reakci, kterou jsem slyšel hřmít nad hlavou. Kamkoli jsem cestoval, ať už to bylo na okraj Gazy na jihu nebo k libanonské hranici na severu, cítil jsem se obklopen Íránem, píše David Patrikarakos.

 20068

Rusko "teprve začíná pociťovat plnou váhu sankcí"

31. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Jednou z největších tragédií naší doby je stále kratší doba, kterou vnímají lidé a vlády ohledně toho, co dělají a co se děje. Pokud politika nedosáhne svých cílů rychle a pokud možno okamžitě, stále více lidí a úředníků je připraveno prohlásit ji za neúspěch a požadovat, aby se změnila.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
36670