Válka Ruska proti Ukrajině: Poučení a perspektiva pro roky 2023 a 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Zpoždění v dodávkách zbraní, nepřiměřený politický tlak a problémy s velením, řízením a komunikací sužovaly ukrajinskou protiofenzívu v roce 2023 od samého počátku, upozorňuje Hlib Parfonov.

Schopnost ukrajinských sil vést úspěšné tažení v roce 2024 do značné míry závisí na úsilí Kyjeva mobilizovat více mužů ve vojenském věku k posílení frontových linií a také na včasných a dostatečných dodávkách západní pomoci.

V roce 2024 bude Ukrajina potřebovat větší podporu, aby si udržela – nebo v některých případech dosáhla – relativní parity s ruským letectvem, lidskou silou a palebnou silou.

Ukrajina analyzovala ruské operace v okolí Soledaru, Bachmutu a Vuhledaru, aby informovala o obranných opevněních a přípravách na budoucí protiofenzívy a lépe porozuměla tomu, jak Rusko používá malé pěchotní skupiny a lehké zbraně.

Analýza protiofenzívy z roku 2023 odhalila, že ukrajinští vojenští lídři nedokázali upravit své cíle v souladu s nedostatkem obrněných vozidel, kapacit dlouhého doletu, odminovacího vybavení a personálu.

Nedávné zprávy o tom, že Moskva signalizuje Západu, že je otevřena jednáním, nejsou ničím jiným než kampaní Kremlu s cílem zasít neshody a oslabit odhodlání západních partnerů Ukrajiny.

Kreml pokračuje v posilování svých sil na Ukrajině s úmyslem zahájit budoucí ofenzívy, protože celkový počet ruských vojáků na ukrajinském území se od května 2023 zvýšil o téměř 100 000.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3533

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024