Jak příspěvek televizní loutky na Twitteru přiměl 200 milionů Američanů, aby tento týden odhalili svou duševní krizi

2. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut
Reagoval dokonce i prezident Joe Biden. Byl to jeden z těch historických okamžiků, které nikdo nemohl předvídat. Příspěvek, který se dotkl srdcí více než 200 milionů lidí, většinou Američanů, kteří vyrůstali s loutkovou postavičkou Elma z pořadu Sezamová ulice americké veřejnoprávní televize (PBS). Od filmových hvězd až po prostý lid z celé země vyvolala jednoduchá a nenáročná otázka emocionální bouři v celém národě.

 
Elmo je červený chlupatý maňásek se žlutým nosem, který je součástí amerického kolektivního povědomí již několik desetiletí. Vzdělávací pořad Sezamová ulice měl premiéru v roce 1969 a tradičně se s ním setkává mnoho dalších generací dětí, a to i v dnešní době, kdy se k nim dostává prostřednictvím YouTube a TikToku. Byl uveden ve 120 zemích, z nichž 22 vytvořilo vlastní verze. Má dosah a tradici, která se dá srovnat s českým Večerníčkem. 

Jim Henson, jeden z hlavních loutkářů tohoto pořadu, později založil vlastní The Muppet Show, která se z malé obrazovky přenesla i na plátna kin a stala se stálicí americké televize, kde se mezi zpívajícími a komediálními loutkami objevily všechny současné celebrity. 

Elmo o sobě říká, že je mu tři a půl roku, a téměř vždy o sobě mluví ve třetí osobě. Elmo napodobuje chování mnoha dětí předškolního věku. Stejně jako tříleté děti ne vždy umí nebo zná správnou angličtinu.

Proto má v srdcích většiny Američanů zvláštní místo. Nikdo však nečekal, co se stalo před několika dny. Nicméně masivní a široká reakce na jednoduchou a triviální otázku bez hlubších záměrů odhalila, jak osaměle a zoufale se teď cítí tolik Američanů. Elmo se jen jednoduše se zeptal: "Jak se všem daří?"

Následovala lavina seriózních odpovědí, které odhalily, jak miliony Američanů, kteří žijí stále více digitálně a daleko od jakéhokoli skutečného fyzického sociálního kontaktu, trpí a jsou osamělí do té míry, že mají nutkání svěřit se Elmovi se svými obavami a nejistotami. 
Tsunami reakcí s odpověďmi, které Elmovi prozradily nejintimnější problémy, se rychle rozšířilo nebývalým způsobem. Během několika hodin si i Bílý dům uvědomil, že to, co se děje, není jen další roztomilá internetová chvilka, ale katarze s vážnými kořeny. Poradci Joea Bidena mu tedy řekli, aby reagoval, a on napsal: "Vím, jak je někdy těžké smést chmury a dostat se do slunečnějších dnů. Náš přítel Elmo má pravdu: Musíme tu být jeden pro druhého, nabídnout pomoc bližnímu v nouzi a především požádat o pomoc, když ji potřebujeme."

Deník Los Angeles Times vybral jen některé z reakcí, aby ilustroval škálu odpovědí:

"Každé ráno se nemohu dočkat, až půjdu zase spát. Každé pondělí se nemohu dočkat, až přijde pátek. Každý den a každý týden po celý život," odpověděl uživatel Twitteru ContrarianGuild.

"Svět kolem nás hoří, Elmo," napsal YouTuber Steven Mcinerney a sdílel virální mem známý jako "Hellmo". Hell znamená peklo, jak všichni víme.

"Elmo, jsem unavení," přidal se marsroseo.

"Elmo, já tady trpím existenciální hrůzou," odpověděl novinář David_Leavitt.

"Elmo jsem v depresi a na mizině," napsal DatDaDatty.

"Elmo právě mě propustili," přidal se UsingCigarettes.

"Lidé ztratili veškerou naději v dystopickou noční můru, které se kdysi říkalo 'Amerika'," napsal GundamIsHere. "Říkají nám, abychom nevěřili svým očím a 'věřili vědě'. Pokud se ovšem věda netýká pohlaví. Jsme na pokraji občanské války, světové války a kulturní války. Když není Bůh, je tu jen Taylor Swift."

"Jsem na dně. Díky za optání," dodal Woshingo.

K takové skupinové reakci může dojít jen s takovým společným jmenovatelem, jako je postava, která vstoupila do vaší psychiky a srdce ve velmi raném věku. Elmo byl prvním přítelem mnoha Američanů. Jednou z nejstarších "osob", které si pamatují. Který je posílá zpět do doby, kdy byli v bezpečí, bez starostí současného života. 

Bez ohledu na to, jak strašidelně může vypadat, že se člověk rozhodne sdílet své trápení na internetu a s fiktivní postavou, faktem je, že si vytváříme pouta s neexistujícími bytostmi, od božských entit až po plyšové medvídky. Mnozí z nás mluví se svými psy a kočkami (argentinský prezident dokonce s duchem svého již mrtvého psa), a i s rostlinami, v rámci běžného lidského pudu, kdy pozastavujeme logiku, abychom uklidnili realitu. Vlastnost naší mysli, která bohužel také vede k tomu, že mnozí z nás jsou schopni žít ve světě fake news narativů šířených nenávistnými populisty a podvodníky. 

V každém případě tento kulturní fenomén vynesl na povrch důsledky života, který se stále více odehrává mimo dosah ostatních lidí. Nedávný výzkum poukázal na smutnou skutečnost, že přibližně 50 % mužů mladších 35 let ve Spojených státech nikdy nemělo sexuální vztah a 52 % uvedlo, že nemá ani jednoho osobního přítele (pouze známé z práce, školy, sousedství). Že 43 % Američanů jakéhokoli věku tráví nejméně 6 nocí týdně zcela osamoceně ve svých obydlích. 

To vše vytvořilo tuto bublinu osamělosti a citového zoufalství. K otevření této Pandořiny skříňky potlačovaných emocí bylo zapotřebí loutky, kterou milovali odjakživa. Lidé bez přátel mají ke sdílení svého smutku jen sociální sítě. 


USA
2
Vytisknout
3807

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024