Proč protestují zemědělci v řadě zemí EU?

2. 2. 2024

čas čtení 7 minut
Zemědělci tvrdí, že rostoucí náklady, malé marže a klimatická politika ohrožují jejich živobytí
 
Stovky traktorů ve čtvrtek zahltily centrum Bruselu a rozzlobení zemědělci zasypali Evropský parlament vejci. Ačkoli zemědělství nebylo na programu jednání politiků v  EU, politici mohou zjistit, že tyto stížnost budou ignorovat jen na vlastní nebezpečí.

Co stojí za protesty zemědělců, které již několik měsíců zmítají Evropou? - v zemích, jako je Řecko, Německo, Portugalsko, Polsko a Francie, kde vládu tento týden zaskočila blokáda dálnice u Paříže.



 
Některé obavy, jako například plán Berlína postupně zrušit daňové úlevy na zemědělskou naftu, aby se vyrovnal rozpočet, nebo požadavek Nizozemska na snížení emisí dusíku - jsou specifické pro jednotlivé země. Mnohé z nich jsou však společné pro celý kontinent.

Zemědělci uvedli, že čelí klesajícím prodejním cenám, rostoucím nákladům, přísné regulaci, silným a dominantním maloobchodním prodejcům, zadluženosti, změně klimatu a levnému dovozu ze zahraničí, a to vše v rámci zemědělského systému EU založeného na předpokladu, že "větší je lepší".

Náklady rostou, ceny klesají

Náklady zemědělců - zejména na energie, hnojiva a dopravu - se v mnoha zemích EU zvýšily, zejména po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Vlády a maloobchodníci, vědomi si dopadu krize životních nákladů na spotřebitele, zároveň přistoupili ke snížení rostoucích cen potravin.

Podle údajů Eurostatu analyzovaných serverem Politico se výkupní ceny - základní cena, kterou zemědělci dostávají za své produkty - mezi třetím čtvrtletím roku 2022 a stejným obdobím loňského roku snížily v průměru o téměř 9 %, přičemž tomuto trendu se vymyká pouze několik produktů - včetně olivového oleje, který byl zasažen nedostatkem.

Problémem je také dovoz, zejména ve střední a východní Evropě, kde záplava levných zemědělských produktů z Ukrajiny - na které EU po ruské invazi zrušila kvóty a cla - snížila ceny a zvýšila nespokojenost s nekalou konkurencí.

Polští zemědělci začali na protest blokovat silnice z Ukrajiny již loni na jaře, a ačkoli Brusel brzy zavedl omezení vývozu Kyjeva k jeho blízkým sousedům, jakmile vypršelo, Maďarsko, Polsko a Slovensko vyhlásily každá země svá vlastní omezení.

"Ukrajinské obilí by mělo jít tam, kam patří, na asijské nebo africké trhy, ne do Evropy," uvedl minulý měsíc polský odborový svaz zemědělců.

Jinde v Evropě, zejména ve Francii, je levný dovoz z větších dálek zdrojem rostoucího hněvu. Producenti ze zemí, jako je Nový Zéland a Chile nemusí dodržovat stejně přísné předpisy jako zemědělci v EU.

Jednání o uzavření rozsáhlé obchodní dohody mezi EU a jihoamerickým obchodním blokem Mercosur se stala terčem hněvu zejména evropských zemědělců, kteří jsou nespokojeni s vyhlídkou na nekalou konkurenci v oblasti cukru, obilí a masa.

Rostoucí teploty, rostoucí napětí

Extrémní výkyvy počasí způsobené změnou klimatu stále více ovlivňují produkci: některé vodní nádrže v jižním Španělsku jsou plné jen z 4 %, zatímco lesní požáry v loňském roce zničily přibližně 20 % ročních příjmů řeckých zemědělských podniků.

V jižní Evropě se zatím protestovalo poměrně málo, ale to by se mohlo změnit, protože vlády, zejména ve Španělsku a Portugalsku, zvažují mimořádná omezení dodávek vody v souvislosti s rekordními suchy.

V širším měřítku si mnoho zemědělců kromě toho, že se cítí pronásledováni bruselskou byrokracií, která o jejich podnikání ví jen málo, stěžuje, že se cítí být chyceni mezi zdánlivě protichůdnými požadavky veřejnosti na levné potraviny a postupy šetrné ke klimatu.

A k tomu všemu CAP...

Společná zemědělská politika (CAP), systém dotací v hodnotě 55 miliard eur ročně, na němž již více než 60 let spočívá potravinová bezpečnost Evropy, byla historicky založena na úsporách z rozsahu: větší farmy, větší podniky, společné standardy.

To podpořilo konsolidaci - počet zemědělských podniků v EU se od roku 2005 snížil o více než třetinu -, takže mnoho větších zemědělských podniků je vysoce zadluženo v podnikání s nízkou marží a ty menší jsou stále méně konkurenceschopné.

Zemědělský sektor, který se podílí 11 % na emisích skleníkových plynů v EU, je v poslední době stále více znepokojen pravidly strategie EU "od farmy k vidličce", která je součástí klíčové evropské zelené dohody, jejímž cílem je zajistit, aby byl blok do roku 2050 klimaticky neutrální.

Cíle zahrnují snížení pesticidů o polovinu do roku 2030, snížení používání hnojiv o 20 %, věnování většího množství půdy nezemědělskému využití - například ponecháním ladem nebo výsadbou neproduktivních stromů - a zdvojnásobení ekologické produkce na 25 % veškeré zemědělské půdy EU.

Mnoho zemědělců si již nyní stěžuje, že stávající pravidla EU v oblastech, jako je zavlažování a dobré životní podmínky zvířat, jsou vykládána příliš přísně. Tvrdí, že přicházející zelené politiky jsou nespravedlivé, nerealistické, ekonomicky neúnosné a v konečném důsledku budou kontraproduktivní.

Vlády jednotlivých států již podnikly určité kroky: Berlín zmírnil své plány na snížení dotací na naftu; Paříž zrušila zvýšení daně z nafty, odložila další opatření a přislíbila pomoc ve výši 150 milionů eur, což přimělo zemědělce, aby vyzvali své členy k přerušení protestů.

"Všude v Evropě vyvstává stejná otázka: Jak dál vyrábět více, ale lépe? Jak můžeme pokračovat v boji proti změně klimatu? Jak se můžeme vyhnout nekalé konkurenci ze strany cizích zemí?", řekl ve čtvrtek francouzský premiér Gabriel Attal.

Na úrovni EU navrhla Evropská komise omezit dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny prostřednictvím "záchranné brzdy" a osvobodit zemědělce pro rok 2024 od povinnosti udržovat 4 % své půdy ladem a zároveň nadále dostávat dotace EU.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a irský premiér Leo Varadkar v obavě, aby ještě více nerozrušili již tak vzpurný sektor, uvedli, že navrhovaná obchodní dohoda mezi EU a Mercosurem by neměla být podepsána v současné podobě.

Vzhledem k tomu, že zemědělci stále více získávají podporu evropských krajně pravicových stran, které by měly ve volbách do Evropského parlamentu, jež se mají konat v červnu, výrazně posílit, se další ústupky zdají být více než pravděpodobné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2339

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024